Tietokirjat
2. luokka
Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.
Crispin Boyer: Jännät hait (National Geographic Kids -tietokirjasarja)
Sukella jännien haiden seuraan! Tutustu haiden elämään valloittavien valokuvien ja hauskojen tekstien avulla. Tässä hurmaavassa ja vauhdikkaassa kirjasarjassa tutustutaan erilaisiin eläimiin. Kirjoissa on värikkäitä valokuvia ja hauskaa tietoa kaikille eläinten ystäville!
Kuva: Tammi
Alix Carey: Herkkuja yksisarvisten tapaan
Sirottele ympärillesi iloa värikkäillä herkuilla. Tarjoa ripaus säihkettä ja taikaa sateenkaaren takaa. Loihdi lumottua jäätelöä, tuikkivia torttuja, sateenkaarismoothieita, unelmaleipiä, keijupölymacaroneja ja tietenkin yksisarviskuppikakkuja. Kirjan ohjeiden avulla teet monenlaisia ihanuuksia täytekakuista ja pikkuleivistä suolaisiin tarjottaviin ja näyttäviin juomiin.
Kuva: Kirjapaja
Becky Davies: Miten kirja syntyy
Jokainen kirja saa alkunsa loistoideasta - tämäkin! Tule kanssamme katsomaan, miten kirjat syntyvät. Matkaamme kirjoittamisesta ja kustannuspäätöksestä aina kuvitukseen, painamiseen ja markkinointiin asti. Iloisesti kuvitettu tietopaketti kustannusmaailmasta inspiroi kaikkia kirjanystäviä!
Kuva: Kustannus-Mäkelä
Katie Daynes: Kysy ja kurkista! Hyvä vai paha muovi (sarja)
Tässä hauskasti
kuvitetussa tietokirjassa on 60 avattavaa luukkua ja loputtomasti
kiinnostavaa tietoa muovin hyvistä ja huonoista puolista.Mistä muovi tehdään? Mitä hyötyä siitä on? Miksi meret täyttyvät
muovista? Onko muoville vaihtoehtoja? Voisimmeko elää ilman sitä? Näihin
ja moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin löydät vastauksen, kun
kurkistat tämän värikkään tietokirjan luukkujen alle. Hauskemmin ei
tietoa voisi tarjoilla!
Kuva: Tammi
Johan Egerkrans: Lentoliskot ja merihirviöt
100 miljoonaa vuotta sitten maailma oli täynnä kiehtovia ja merkillisiä eläimiä. Eivätkä ne kaikki suinkaan olleet dinosauruksia. Kirja esittelee 25 muinaista liskolajia, myös monta hiljattain löydettyä ja vähemmän tunnettua lajia. Mielikuvitusta ruokkivaa kuvitusta täydentää jännittävä teksti, joka perustuu viimeisimpään tutkimustietoon.
Kuva: Minerva
Laura Ertimo: Ihme ilmat! : miksi ilmasto muuttuu
Lotta ja Kasper ovat ystävyksiä, jotka ovat huomanneet, että kelit ovat muuttuneet kummallisiksi. Vanhemmiltaan he eivät kyselyistään huolimatta saa tyhjentäviä vastauksia, joten kaverukset päättävät selvittää itse, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse. Ihme ilmat! -tietokirja kertoo, miten ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä asialle voi tehdä jokainen itse ja me kaikki yhdessä, jotta tulevaisuus olisi parempi.
Kuva: Into
Jade Haapasalo: Pienet suuret keksinnöt (Tietopalat-sarja)
Kuka on keksinyt palapelin? Entä lakritsin tai trampoliinin? Pienet suuret keksinnöt -kirjassa on monen monta meille tuttua esinettä tai asiaa, jotka joku on aikoinaan oivaltanut ja rakentanut. Moni keksijöistä on myös ollut lapsi tai nuori.
Sujuvasti kirjoitettu ja värikkäästi kuvitettu tietokirja kertoo myös, mitä kaikkea keksinnön tekemiseen tarvitaan. Ripauksella onnea, taitoa, mielikuvitusta ja sinnikkyyttä meistä jokaisesta voi tulla keksijä!
Kuva: WSOY
Kimberlie Hamilton: Rohkeiden koirien kirja
Lue historian sankarillisimpien koirien seikkailuista ja salaisuuksista. Tämä kiehtovien kertomusten kokoelma pitää sisällään yli kolmekymmentä karvaturria. Tutustu elokuvien koiranäyttelijöihin, avustajakoiriin, tieteen supertähtiin ja sotasankareihin. Nämä ihmisen parhaat ystävät ovat omien tarinoidensa päähenkilöitä.
Kuva: readme.fi
Mary Hoffman: Meidän ja muiden ystävät
Millaisia ystäviä sinulla on? Ystävä voi olla samanlainen kuin sinä tai ihan erilainen. Ystävä voi olla joku, jota et ole ikinä tavannut kasvotusten. Sinulla voi olla yksi huippuystävä tai kaveriporukka. Ystävä voi olla eläin tai lelu. Tai ehkä sinulla on ikioma mielikuvitusystävä! Tämä kirja kertoo ystävyydestä sekä siitä, miten voi saada ystävän ja mitä tehdä, jos riitaantuu ystävän kanssa. Ystävyys on ihan parasta ja voi kestää läpi elämän!
Kuva: Lasten Keskus
Mikko Kalajoki: Vauhdikkaat kamppailulajit (Tietopalat harrastukset -sarja)
Helppolukuinen tietokirja esittelee vinon pinon vauhdikkaita kamppailulajeja painista potkunyrkkeilyyn ja karatesta capoeiraan.
Voiko karateiskulla oikeasti rikkoa tiiliä? Miksi miekkailijat käyttävät maskia? Entä kuinka kauan pitää harjoitella, että saa mustan vyön?
Kuva: WSOY
Roope Lipasti: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja
Lätkä-Laurin joukkue on retkellä jäähallissa. Siellä entinen NHL-tähti Simo Hutila perehdyttää heidät jääkiekon saloihin. Lätkä-Laurin joukkue Sapelihammastiikerit pääsee myös pelaamaan tähtiottelun Simo Hutila All Stars -joukkuetta vastaan. Kirjassa tutustutaan muun muassa jääkiekon historiaan, kiekkoilijan varusteisiin, sääntöihin, pelaajien erilaisiin rooleihin, rikkeisiin sekä kerrotaan laukaustyypeistä. Selviääpä kirjasta sekin, mistä kiekko on tehty sekä se, kuka joutuu jäähylle, jos valmentaja riehuu pelissä.
Kuva: WSOY
Pasi Lönn: Rallitalli
Tässä kirjassa saat kurkistaa
autojen tuotekehittelyyn, testitoimintaan, logistiikkaan ja
kansainvälisen rallitallin valtavaan organisaatioon. Toiminnan
pyörittäminen vaatii uskomattoman monen asiantuntijan saumatonta
yhteistyötä. Kaikki huipentuu itse kilpailuun ja lopulta riemukkaaseen
palkintojenjakoon. Mukana myös historiallinen katsaus retroautoineen ja
legendaarisine kuskeineen.
Kuva: Tammi
James Maclaine: Et ikinä arvaa tätä kaikkea dinosauruksista (sarja)
Et ikinä arvaa, kuinka kovaäänisesti Tyrannosaurus rex pystyi karjumaan ja kuinka monta munaa sauropodi putkautti pesäänsä. Ja tiesitkö, että Stegosauruksella oli uskomattoman pienet aivot? Suositun Et ikinä arvaa -tietokirjasarjan uudessa osassa tutustutaan hämmästyttäviin asioihin dinosauruksista. Selkeät kuvat, napakat tietotekstit sekä huumori pitävät mielenkiinnon yllä ja houkuttelevat tutustumaan hurjiin hirmuliskoihin ja niiden kiehtovaan elämään miljoonia vuosia sitten.
Kuva: Lasten Keskus
James Maclaine: Kurkista tietoon
Tiedätkö, kuinka monta laulua Elvis Presley levytti, missä maassa pelikortit keksittiin tai mikä on maailman korkein eläin? Avaa luukku ja kurkista! Tästä hauskasti kuvitetusta kirjasta löytyy valtava määrä tietoa ihmeellisestä maailmastamme ja sen historiasta. Kirjassa on yli 135 avattavaa luukkua ja satoja faktoja. Kirja jakautuu eri aihealueisiin kuten maapallo, luonnon ihmeet, viihde ja urheilu, laboratorio, historian vaiheita sekä totta vai tarua.
Kuva: Tammi
Elizabeth Carney: Muumiot (National Geographic: Luen itse 2 -sarja)
National
Geographicin Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa
helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 2 on sopiva itsenäisesti
lukemaan oppineille. Napakat tietotekstit kertovat muumioista ja
havainnolliset kuvat tukevat luettua ja opittua.
Kuva: Tammi
Sue Nicholson: Voiko sateenkaarta koskettaa? (Tietohippu-sarja)
Voiko pilven päällä pomppia? Sataako sademetsissä? Onko lumihiutaleet tehty jäätelöstä? Pirteän pöllön vauhdikkaassa seurassa tutkitaan ilmiöitä aina sik-sak-salamoista tanssitaitoisiin kukkiin ja lihansyöjäkasvien louskutukseen. Ihmeteltävää riittää! Tietohippu-sarja vastaa kysymyksiin, joita pienet lukijat ovat aina halunneet tietää.
Kuva: Lasten Keskus
Reetta Niemelä: Nähdään majalla, pörriäisagentit (sarja)
Annalla, Kaamasella, Unilla ja Hamidilla on salainen maja. Mutta mitä merkillistä - lähettyville on ilmestynyt toinen asumus, pienen pieni, oveton ja ikkunaton mökki! Lapset ryhtyvät agenteiksi ja päättävät ottaa selvää talon arvoituksesta. Luvassa on pörriäisseikkailu! Kun luet kirjan, saat paljon pörriäistietoa. Sinulle selviää esimerkiksi, mikä on erakkomehiläiselle samanlaista erämaata kuin aavikko ihmiselle.
Kuva: Sammakko
Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä liikenteessä
Liikenne on jännittävä ilmiö! Kävellen ja pyöräillen, lautaillen ja rullaillen, junaillen ja linja-autoillen kaikki liikkuvat moneen suuntaan, päivittäin ja ympäri vuoden. Millä ja minne matkaavat Risto, Nelli, Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja Pakastaja-Elvi? Liikenteessä kulkemiseen tarvitaan pelisääntöjen hallintaa, jotta matkanteko sujuu ja päästään turvallisesti perille. Innostava liikennekirja rohkaisee ja opastaa - harjoittelu tekee mestarin.
Kuva: Tammi
Anders Nyberg: Autot - ensimmäinen tietokirjani
TÖÖT TÖÖT! Täältä tullaan renkaat sauhuten!
Tässä kirjassa esitellään nelipyöräisistä innostuneille niin tavalliset henkilöautot, huippunopeat kilpa-autot, hälytysajoneuvot kuin kuorma-autotkin. Lisäksi käydään läpi niiden osat polttoainetankista tuulilasin pyyhkimiin asti.
Kuva: Kustannus-Mäkelä
Erika Palmqvist: Hevoskoulu
Tämän kirjan lukemalla saat tietää, millä nimillä hevosen eri kehonosia tai värejä kutsutaan. Selviää myös, miten hevonen elehtii ja mitä se syö. Hevosenhoidon lisäksi kerrotaan, kuinka talli pidetään puhtaana. Tiedät luettuasi myös, mitä ratsastuskentän kirjaimet tarkoittavat ja minkälaisia varusteita hevosella on sekä mitä kamppeita itse tallilla tarvitset.
Kuva: Kustannus-Mäkelä
Marjatta Rohila: Maitotilan meininkiä
Tiedätkö, mistä maito tulee ja mitä maidosta valmistetaan? Kirjassa
perehdytään maitotiloihin, lehmiin ja vuohiin. Pääset tutustumaan
biokaasulla kulkeviin maitoautoihin, lypsykoneisiin ja robotteihin. Saat
myös tietoa, miten voit opiskella eläintenhoitajaksi. Lähde mukaan
maidon matkaan!
Kuva: Alfamer
Natalia Salmela: Raha: Missä se kasvaa ja mihin se katoaa
Niin
kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä
lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä
kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi
ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana
luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota
pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein
maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi?
Kuva: WSOY
Rinna Saramäki: Meren syvyyksiin (Taskulamppuseikkailu-sarja)
Meren syvyyksistä
paljastuu hehkuvia meduusoja, koralliriuttoja ja laivanhylyn aarre, kun
valaiset kirjan sivuja taskulampullasi. Tutkimusalus Langusti
käynnistää moottorinsa ja lähtee kartoittamaan meren salaisuuksia.
Miehistö ihastelee vastaan uivia meduusoja, kalmareita ja
puhdistajakaloja. Mutta heti 20 metrin syvyydessä sukellusveneen
syvyysperäsin jumittuu. Ohjaus ei tottele! Apua, mayday!
Kuva: WSOY
Andy Seed: Karhun kakkaa ja muita eläinten jälkiä
Ryhdy eläinsalapoliisiksi ja lähde retkelle luontoon. Tämä opas kertoo hauskasti eläinten jättämistä jäljistä: kakasta, oksennuspalloista, jalanjäljistä, höyhenistä ja karvatupsuista sekä muista luonnosta löytyvistä merkeistä. Jäljistä voi oppia päättelemään niiden jättäjän. Jännittävää luontoretkeä eläinten jäljillä!
Kuva: Tactic Publishing
Matti Waitinen: Palovaarin turvatärpit (sarja)
Tauno ja Ansa päättävät ilmoittautua mukaan Vaaralan
VPK:n nuorisotoimintaan. Kirjassa opitaan monenlaisia tärkeitä turvallisuustaitoja aina
ensisammutuksesta ja hätäilmoituksen tekemisestä ensiapuun.
Palovaari muistuttelee myös heijastinten,
pyöräilykypärän ja pelastusliivien tärkeydestä. Opittavaa on rutkasti, mutta ennen pitkää Taunosta ja Ansasta tulee
varsinaisia turvallisuustaitojen mestareita. Palovaari ja Pentti eivät
voisi olla ylpeämpiä!
Kuva: Lasten Keskus
Johanna Venho: Seikkailijan retkikirja (Tietopalat-sarja)
Nyt reppu selkään ja retkelle! Mutta mitä pakata mukaan? Miten toimivat kartta ja kompassi, entä mitä pitää muistaa kun aikoo jäädä metsään yöksi? Kuinka toimia, jos jotakin sattuu? Seikkailijan retkikirja kertoo kattavasti ja napakasti kaiken, mitä nuoren seikkailijan kannattaa retkeilystä tietää.
Kuva: WSOY
John Woodward: Syntynyt luontoon: kuinka eläinlapset menestyvät luonnossa
Kuvittele, millaista on nousta lentoon, kiivetä jyrkällekalliolle tai sukeltaa merenpohjaan ensimmäistä kertaa elämässään. Eläinten poikasten on opittavat ihmislasten tapaan taidot, joita ne tarvitsevat selviytyäkseen.