Tietokirjat

2. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Philip Ardagh: Ihminen (Tatun talo -sarja)

Tutustumme Tatun kanssa ihmiskehoon, joka on täynnä ihmeitä. Tiesitkö, että elimistösi valmistaa kaksi miljoonaa uutta punasolua joka sekunti? Ja jos verisuonesi voisi levittää yhdeksi pitkäksi nauhaksi, ne yltäisivät kolme kertaa maapallon ympäri. Mutta älä kokeile tätä kotona. Saat myös tietää mm. aivastuksen keskinopeuden (160 km tunnissa) ja paljon muita faktoja itsestäsi.

Kuva: Tammi


Alix Carey: Herkkuja yksisarvisten tapaan

Sirottele ympärillesi iloa värikkäillä herkuilla. Tarjoa ripaus säihkettä ja taikaa sateenkaaren takaa. Loihdi lumottua jäätelöä, tuikkivia torttuja, sateenkaarismoothieita, unelmaleipiä, keijupölymacaroneja ja tietenkin yksisarviskuppikakkuja. Kirjan ohjeiden avulla teet monenlaisia ihanuuksia täytekakuista ja pikkuleivistä suolaisiin tarjottaviin ja näyttäviin juomiin.

Kuva: Kirjapaja


Carlos da Cruz: Tutut oudot eläimet

Kun olet lukenut tämän kirjan, tiedät 100+3 uutta, erikoista asiaa tutuista ja myös vähemmän tunnetuista eläimistä. On jännittävää saada tietää esimerkiksi, että matkijamustekala osaa matkia ainakin viittätoista eri eläintä! Jokaisesta kirjassa esiintyvästä eläimestä on lyhyet esittelyt. Oletko kuullut vaikkapa ai-ai:sta tai kaljumyyriköstä?

Kuva: Tammi


Becky Davies: Miten kirja syntyy

Jokainen kirja saa alkunsa loistoideasta - tämäkin! Tule kanssamme katsomaan, miten kirjat syntyvät. Matkaamme kirjoittamisesta ja kustannuspäätöksestä aina kuvitukseen, painamiseen ja markkinointiin asti. Iloisesti kuvitettu tietopaketti kustannusmaailmasta inspiroi kaikkia kirjanystäviä!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katie Daynes: Kysy ja kurkista! Hyvä vai paha muovi (sarja)

Tässä hauskasti kuvitetussa tietokirjassa on 60 avattavaa luukkua ja loputtomasti kiinnostavaa tietoa muovin hyvistä ja huonoista puolista.Mistä muovi tehdään? Mitä hyötyä siitä on? Miksi meret täyttyvät muovista? Onko muoville vaihtoehtoja? Voisimmeko elää ilman sitä? Näihin ja moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin löydät vastauksen, kun kurkistat tämän värikkään tietokirjan luukkujen alle. Hauskemmin ei tietoa voisi tarjoilla!

Kuva: Tammi


Johan Egerkrans: Lentoliskot ja merihirviöt

100 miljoonaa vuotta sitten maailma oli täynnä kiehtovia ja merkillisiä eläimiä. Eivätkä ne kaikki suinkaan olleet dinosauruksia. Kirja esittelee 25 muinaista liskolajia, myös monta hiljattain löydettyä ja vähemmän tunnettua lajia. Mielikuvitusta ruokkivaa kuvitusta täydentää jännittävä teksti, joka perustuu viimeisimpään tutkimustietoon.

Kuva: Minerva


Laura Ertimo: Ihme ilmat! : miksi ilmasto muuttuu

Lotta ja Kasper ovat ystävyksiä, jotka ovat huomanneet, että kelit ovat muuttuneet kummallisiksi. Vanhemmiltaan he eivät kyselyistään huolimatta saa tyhjentäviä vastauksia, joten kaverukset päättävät selvittää itse, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse. Ihme ilmat! -tietokirja kertoo, miten ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä asialle voi tehdä jokainen itse ja me kaikki yhdessä, jotta tulevaisuus olisi parempi.

Kuva: Into


Jade Haapasalo: Pienet suuret keksinnöt (Tietopalat-sarja)

Kuka on keksinyt palapelin? Entä lakritsin tai trampoliinin? Pienet suuret keksinnöt -kirjassa on monen monta meille tuttua esinettä tai asiaa, jotka joku on aikoinaan oivaltanut ja rakentanut. Moni keksijöistä on myös ollut lapsi tai nuori. 

Sujuvasti kirjoitettu ja värikkäästi kuvitettu tietokirja kertoo myös, mitä kaikkea keksinnön tekemiseen tarvitaan. Ripauksella onnea, taitoa, mielikuvitusta ja sinnikkyyttä meistä jokaisesta voi tulla keksijä!

Kuva: WSOY


Kimberlie Hamilton: Rohkeiden koirien kirja

Lue historian sankarillisimpien koirien seikkailuista ja salaisuuksista. Tämä kiehtovien kertomusten kokoelma pitää sisällään yli kolmekymmentä karvaturria. Tutustu elokuvien koiranäyttelijöihin, avustajakoiriin, tieteen supertähtiin ja sotasankareihin. Nämä ihmisen parhaat ystävät ovat omien tarinoidensa päähenkilöitä.

Kuva: readme.fi


Tero Hiekkalinna: Rakettimatka avaruuteen

Rakettimatka avaruuteen lennättää jännittävälle kiertoajelulle Kaukoputkimiehen seurassa! Kirja on mahtava tietopaketti miehitetyistä avaruuslennoista, avaruusluotaimista, planeettalaskeutujista ja planeettamönkijöistä. Kirjassa perehdytään avaruusrakettien historiaan, aurinkokunnan eri planeetoille lähetettyihin avaruusluotaimiin, avaruusasemiin ja avaruussukkuloihin - unohtamatta historiallista käyntiä Kuussa 50 vuotta sitten.

Kuva: Karisto


Mary Hoffman: Meidän ja muiden ystävät

Millaisia ystäviä sinulla on? Ystävä voi olla samanlainen kuin sinä tai ihan erilainen. Ystävä voi olla joku, jota et ole ikinä tavannut kasvotusten. Sinulla voi olla yksi huippuystävä tai kaveriporukka. Ystävä voi olla eläin tai lelu. Tai ehkä sinulla on ikioma mielikuvitusystävä! Tämä kirja kertoo ystävyydestä sekä siitä, miten voi saada ystävän ja mitä tehdä, jos riitaantuu ystävän kanssa. Ystävyys on ihan parasta ja voi kestää läpi elämän!

Kuva: Lasten Keskus


Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia

Ainutlaatuinen kuvakirja Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle.
Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Viaporin rakentaminen, isoviha ja Tapani Löfving, hatut ja myssyt. Mauri Kunnas nostaa esiin merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, mutta myös hupaisia pieniä tarinoita ja tavallisia ihmisiä, joiden kautta piirtyy kuva Suomen historian moninaisista vaiheista.

Kuva: Otava


Roope Lipasti: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja

Lätkä-Laurin joukkue on retkellä jäähallissa. Siellä entinen NHL-tähti Simo Hutila perehdyttää heidät jääkiekon saloihin. Lätkä-Laurin joukkue Sapelihammastiikerit pääsee myös pelaamaan tähtiottelun Simo Hutila All Stars -joukkuetta vastaan. Kirjassa tutustutaan muun muassa jääkiekon historiaan, kiekkoilijan varusteisiin, sääntöihin, pelaajien erilaisiin rooleihin, rikkeisiin sekä kerrotaan laukaustyypeistä. Selviääpä kirjasta sekin, mistä kiekko on tehty sekä se, kuka joutuu jäähylle, jos valmentaja riehuu pelissä.

Kuva: WSOY


Pasi Lönn: Rallitalli

Tässä kirjassa saat kurkistaa autojen tuotekehittelyyn, testitoimintaan, logistiikkaan ja kansainvälisen rallitallin valtavaan organisaatioon. Toiminnan pyörittäminen vaatii uskomattoman monen asiantuntijan saumatonta yhteistyötä. Kaikki huipentuu itse kilpailuun ja lopulta riemukkaaseen palkintojenjakoon. Mukana myös historiallinen katsaus retroautoineen ja legendaarisine kuskeineen.

Kuva: Tammi


James Maclaine: Kurkista tietoon

Tiedätkö, kuinka monta laulua Elvis Presley levytti, missä maassa pelikortit keksittiin tai mikä on maailman korkein eläin? Avaa luukku ja kurkista! Tästä hauskasti kuvitetusta kirjasta löytyy valtava määrä tietoa ihmeellisestä maailmastamme ja sen historiasta. Kirjassa on yli 135 avattavaa luukkua ja satoja faktoja. Kirja jakautuu eri aihealueisiin kuten maapallo, luonnon ihmeet, viihde ja urheilu, laboratorio, historian vaiheita sekä totta vai tarua.

Kuva: Tammi


Elizabeth Carney: Muumiot (National Geographic: Luen itse 2 -sarja)

National Geographicin Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 2 on sopiva itsenäisesti lukemaan oppineille. Napakat tietotekstit kertovat muumioista ja havainnolliset kuvat tukevat luettua ja opittua.

Kuva: Tammi


Sue Nicholson: Voiko sateenkaarta koskettaa? (Tietohippu-sarja)

Voiko pilven päällä pomppia? Sataako sademetsissä? Onko lumihiutaleet tehty jäätelöstä? Pirteän pöllön vauhdikkaassa seurassa tutkitaan ilmiöitä aina sik-sak-salamoista tanssitaitoisiin kukkiin ja lihansyöjäkasvien louskutukseen. Ihmeteltävää riittää! Tietohippu-sarja vastaa kysymyksiin, joita pienet lukijat ovat aina halunneet tietää.

Kuva: Lasten Keskus


Reetta Niemelä: Nähdään majalla, pörriäisagentit (sarja)

Annalla, Kaamasella, Unilla ja Hamidilla on salainen maja. Mutta mitä merkillistä -  lähettyville on ilmestynyt toinen asumus, pienen pieni, oveton ja ikkunaton mökki!  Lapset ryhtyvät agenteiksi ja päättävät ottaa selvää talon arvoituksesta. Luvassa on pörriäisseikkailu! Kun luet kirjan, saat paljon pörriäistietoa. Sinulle selviää esimerkiksi, mikä on erakkomehiläiselle samanlaista erämaata kuin aavikko ihmiselle.

Kuva: Sammakko


Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä liikenteessä

Liikenne on jännittävä ilmiö! Kävellen ja pyöräillen, lautaillen ja rullaillen, junaillen ja linja-autoillen kaikki liikkuvat moneen suuntaan, päivittäin ja ympäri vuoden. Millä ja minne matkaavat Risto, Nelli, Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja Pakastaja-Elvi? Liikenteessä kulkemiseen tarvitaan pelisääntöjen hallintaa, jotta matkanteko sujuu ja päästään turvallisesti perille. Innostava liikennekirja rohkaisee ja opastaa - harjoittelu tekee mestarin.

Kuva: Tammi


Anders Nyberg: Autot - ensimmäinen tietokirjani

TÖÖT TÖÖT! Täältä tullaan renkaat sauhuten!

Tässä kirjassa esitellään nelipyöräisistä innostuneille niin tavalliset henkilöautot, huippunopeat kilpa-autot, hälytysajoneuvot kuin kuorma-autotkin. Lisäksi käydään läpi niiden osat polttoainetankista tuulilasin pyyhkimiin asti.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Erika Palmqvist: Hevoskoulu

Tämän kirjan lukemalla saat tietää, millä nimillä hevosen eri kehonosia tai värejä kutsutaan. Selviää myös, miten hevonen elehtii ja mitä se syö. Hevosenhoidon lisäksi kerrotaan, kuinka talli pidetään puhtaana. Tiedät luettuasi myös, mitä ratsastuskentän kirjaimet tarkoittavat ja minkälaisia varusteita hevosella on sekä mitä kamppeita itse tallilla tarvitset.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Marjatta Rohila: Maitotilan meininkiä

Tiedätkö, mistä maito tulee ja mitä maidosta valmistetaan? Kirjassa perehdytään maitotiloihin, lehmiin ja vuohiin. Pääset tutustumaan biokaasulla kulkeviin maitoautoihin, lypsykoneisiin ja robotteihin. Saat myös tietoa, miten voit opiskella eläintenhoitajaksi. Lähde mukaan maidon matkaan!

Kuva: Alfamer


Natalia Salmela: Raha: Missä se kasvaa ja mihin se katoaa

Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi?

Kuva: WSOY


Rinna Saramäki: Meren syvyyksiin (Taskulamppuseikkailu-sarja)

Meren syvyyksistä paljastuu hehkuvia meduusoja, koralliriuttoja ja laivanhylyn aarre, kun valaiset kirjan sivuja taskulampullasi. Tutkimusalus Langusti käynnistää moottorinsa ja lähtee kartoittamaan meren salaisuuksia. Miehistö ihastelee vastaan uivia meduusoja, kalmareita ja puhdistajakaloja. Mutta heti 20 metrin syvyydessä sukellusveneen syvyysperäsin jumittuu. Ohjaus ei tottele! Apua, mayday!

Kuva: WSOY


Andy Seed: Karhun kakkaa ja muita eläinten jälkiä

Ryhdy eläinsalapoliisiksi ja lähde retkelle luontoon. Tämä opas kertoo hauskasti eläinten jättämistä jäljistä: kakasta, oksennuspalloista, jalanjäljistä, höyhenistä ja karvatupsuista sekä muista luonnosta löytyvistä merkeistä. Jäljistä voi oppia päättelemään niiden jättäjän. Jännittävää luontoretkeä eläinten jäljillä!

Kuva: Tactic Publishing


Matti Waitinen: Palovaarin turvatärpit (sarja)

Tauno ja Ansa päättävät ilmoittautua mukaan Vaaralan VPK:n nuorisotoimintaan. Kirjassa opitaan monenlaisia tärkeitä turvallisuustaitoja aina ensisammutuksesta ja hätäilmoituksen tekemisestä ensiapuun. Palovaari muistuttelee myös heijastinten, pyöräilykypärän ja pelastusliivien tärkeydestä. Opittavaa on rutkasti, mutta ennen pitkää Taunosta ja Ansasta tulee varsinaisia turvallisuustaitojen mestareita. Palovaari ja Pentti eivät voisi olla ylpeämpiä!

Kuva: Lasten Keskus


Johanna Venho: Seikkailijan retkikirja (Tietopalat-sarja)

Nyt reppu selkään ja retkelle! Mutta mitä pakata mukaan? Miten toimivat kartta ja kompassi, entä mitä pitää muistaa kun aikoo jäädä metsään yöksi? Kuinka toimia, jos jotakin sattuu? Seikkailijan retkikirja kertoo kattavasti ja napakasti kaiken, mitä nuoren seikkailijan kannattaa retkeilystä tietää.

Kuva: WSOY