Tietokirjat

2. luokka


Philip Ardagh: Ihminen (Tatun talo -sarja)

Tutustumme Tatun kanssa ihmiskehoon, joka on täynnä ihmeitä. Tiesitkö, että elimistösi valmistaa kaksi miljoonaa uutta punasolua joka sekunti? Ja jos verisuonesi voisi levittää yhdeksi pitkäksi nauhaksi, ne yltäisivät kolme kertaa maapallon ympäri. Mutta älä kokeile tätä kotona. Saat myös tietää mm. aivastuksen keskinopeuden (160 km tunnissa) ja paljon muita faktoja itsestäsi. 


Alix Carey: Herkkuja yksisarvisten tapaan

Sirottele ympärillesi iloa värikkäillä herkuilla. Tarjoa ripaus säihkettä ja taikaa sateenkaaren takaa. Loihdi lumottua jäätelöä, tuikkivia torttuja, sateenkaarismoothieita, unelmaleipiä, keijupölymacaroneja ja tietenkin yksisarviskuppikakkuja. Kirjan ohjeiden avulla teet monenlaisia ihanuuksia täytekakuista ja pikkuleivistä suolaisiin tarjottaviin ja näyttäviin juomiin. Enää ei tarvitse miettiä, mitä juhlissa tarjoaisi. Ja jos kaipaa arkeen piristystä, miksei silloinkin lisäisi päiväänsä vähän herkkutaikaa! 


Carlos da Cruz: Tutut oudot eläimet

Kun olet lukenut tämän kirjan, tiedät 100+3 uutta, erikoista asiaa tutuista ja myös vähemmän tunnetuista eläimistä. On jännittävää saada tietää esimerkiksi, että matkijamustekala osaa matkia ainakin viittätoista eri eläintä! Jokaisesta kirjassa esiintyvästä eläimestä on lyhyet esittelyt. Oletko kuullut vaikkapa ai-ai:sta tai kaljumyyriköstä?


Katie Daynes: Kysy ja kurkista! Hyvä vai paha muovi

Tässä hauskasti kuvitetussa tietokirjassa on 60 avattavaa luukkua ja loputtomasti kiinnostavaa tietoa muovin hyvistä ja huonoista puolista.Mistä muovi tehdään? Mitä hyötyä siitä on? Miksi meret täyttyvät muovista? Onko muoville vaihtoehtoja? Voisimmeko elää ilman sitä? Näihin ja moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin löydät vastauksen, kun kurkistat tämän värikkään tietokirjan luukkujen alle. Hauskemmin ei tietoa voisi tarjoilla! 


Emma Dodson: Ällökirja: Kakat, pierut ja pissat

ERITEVAARA! - Kuinka paljon räkää me nielemme vuosittain? - Montako pierua ihmiseltä pääsee elämän aikana? - Pitääkö paikkansa että jotkut ihmiset käyttävät pissaa suuvetenä? Kamalankauhea kirja eritteiden ihmeellisestä maailmasta: hauskoja knoppeja pieruista, räästä, oksennusta, pissasta ja syljestä. Yöks! 


Jozua Douglas: Koiran elämää

Maailmassa monenkokoisia ja monennäköisiä koiria. Toiset ovat pitkäkarvaisia, toiset liki kaljuja, jotkut ovat kissaakin pienempiä ja jotkut isoja kuin vasikat. Joidenkin kuono on lytyssä ja joillakin puolestaan on suiponmallinen ja pitkä kuono. Ne osaavat myös erilaisia tehtäviä, kuten vaikkapa löytää kadonneita ihmisiä, tunnistaa tauteja tai olla apuna metsästyksessä

Mutta jos hankkisin koiran, niin miten koiria oikein hoidetaan? Mitä se syö? Miksi koiran häntä heiluu? Kuinka vanhaksi koira elää? Jos sinulla on kysymyksiä koirista, niin tämän kirjan luettuasi saat todella moneen vastauksen.


Johan Egerkrans: Lentoliskot ja merihirviöt

Ruotsalaisen mestarikuvittaja Johan Egerkransin helppolukuinen ja kiehtova tietokirja vie värikkäälle matkalle esihistoriallisten eläinten jännittävään maailmaan. 100 miljoonaa vuotta sitten maailma oli täynnä kiehtovia ja merkillisiä eläimiä. Eivätkä ne kaikki suinkaan olleet dinosauruksia. Kirja esittelee 25 muinaista liskolajia, myös monta hiljattain löydettyä ja vähemmän tunnettua lajia. Mielikuvitusta ruokkivaa kuvitusta täydentää jännittävä teksti, joka perustuu viimeisimpään tutkimustietoon. Egerkransilla on taito kirjoittaa faktatekstiä niin, että se kuulostaa sadulta. Jokainen luku on kuin pieni kertomus.


Laura Ertimo: Ihme ilmat! : miksi ilmasto muuttuu

Lotta ja Kasper ovat ystävyksiä, jotka ovat huomanneet, että kelit ovat muuttuneet kummallisiksi. Vanhemmiltaan he eivät kyselyistään huolimatta saa tyhjentäviä vastauksia, joten kaverukset päättävät selvittää itse, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse. Ihme ilmat! -tietokirja kertoo, miten ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä asialle voi tehdä jokainen itse ja me kaikki yhdessä, jotta tulevaisuus olisi parempi.


Kimberlie Hamilton: Rohkeiden koirien kirja

Lue historian sankarillisimpien koirien seikkailuista ja salaisuuksista. Tämä kiehtovien kertomusten kokoelma pitää sisällään yli kolmekymmentä karvaturria. Tutustu elokuvien koiranäyttelijöihin, avustajakoiriin, tieteen supertähtiin ja sotasankareihin. Nämä ihmisen parhaat ystävät ovat omien tarinoidensa päähenkilöitä. 


Tero Hiekkalinna: Rakettimatka avaruuteen

Rakettimatka avaruuteen lennättää jännittävälle kiertoajelulle Kaukoputkimiehen seurassa! Kirja on mahtava tietopaketti miehitetyistä avaruuslennoista, avaruusluotaimista, planeettalaskeutujista ja planeettamönkijöistä. Kirjassa perehdytään avaruusrakettien historiaan, aurinkokunnan eri planeetoille lähetettyihin avaruusluotaimiin, avaruusasemiin ja avaruussukkuloihin - unohtamatta historiallista käyntiä Kuussa 50 vuotta sitten. Lukija saa tutustua avaruusasemiin ja eläytyä niin jättimäisen Saturn V -kuuraketin laukaisuun kuin mönkijäajeluun Kuussa. Kiehtovat valokuvat ja Carlos Da Cruzin piirrokset luovat oivan laukaisualustan maankamaralla tehtäville avaruusmatkoille, ja kirjan QR-koodien kautta myös elävä kuva avaruushistorian tähtihetkistä on lukijan ulottuvilla.


Mary Hoffman: Meidän ja muiden ystävät

Millaisia ystäviä sinulla on? Ystävä voi olla samanlainen kuin sinä tai ihan erilainen. Ystävä voi olla joku, jota et ole ikinä tavannut kasvotusten. Sinulla voi olla yksi huippuystävä tai kaveriporukka. Ystävä voi olla eläin tai lelu. Tai ehkä sinulla on ikioma mielikuvitusystävä! Tämä kirja kertoo ystävyydestä sekä siitä, miten voi saada ystävän ja mitä tehdä, jos riitaantuu ystävän kanssa. Ystävyys on ihan parasta ja voi kestää läpi elämän!


Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia

Kunnaksen suurteos Seitsemän koiraveljeksen ja Koirien Kalevalan rinnalle.
Ainutlaatuinen kuvakirja Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle.
Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Viaporin rakentaminen, isoviha ja Tapani Löfving, hatut ja myssyt. Mauri Kunnas nostaa esiin merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, mutta myös hupaisia pieniä tarinoita ja tavallisia ihmisiä, joiden kautta piirtyy kuva Suomen historian moninaisista vaiheista. Kunnas jos kuka tuntee historian ja osaa herättää sen henkiin tavalla, josta nauttivat kaikki lukijat lapsista aikuisiin.


Roope Lipasti: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja

Lätkä-Laurin joukkue on retkellä jäähallissa. Siellä entinen NHL-tähti Simo Hutila perehdyttää heidät jääkiekon saloihin. Lätkä-Laurin joukkue Sapelihammastiikerit pääsee myös pelaamaan tähtiottelun Simo Hutila All Stars -joukkuetta vastaan. Kirjassa tutustutaan muun muassa jääkiekon historiaan, kiekkoilijan varusteisiin, sääntöihin, pelaajien erilaisiin rooleihin, rikkeisiin sekä kerrotaan laukaustyypeistä. Kirjassa on mukana myös Saku Koivun treenivinkkejä ja jääkiekkosanastosta voi tarkistaa, mitä erilaiset termit tarkoittavat. Selviääpä kirjasta sekin, mistä kiekko on tehty sekä se, kuka joutuu jäähylle, jos valmentaja riehuu pelissä.


Pasi Lönn: Rallitalli

Tässä kirjassa saat kurkistaa autojen tuotekehittelyyn, testitoimintaan, logistiikkaan ja kansainvälisen rallitallin valtavaan organisaatioon. Toiminnan pyörittäminen vaatii uskomattoman monen asiantuntijan saumatonta yhteistyötä. Kaikki huipentuu itse kilpailuun ja lopulta riemukkaaseen palkintojenjakoon. Mukana myös historiallinen katsaus retroautoineen ja legendaarisine kuskeineen.


James Maclaine: Kurkista tietoon

Tiedätkö, kuinka monta laulua Elvis Presley levytti, missä maassa pelikortit keksittiin tai mikä on maailman korkein eläin? Avaa luukku ja kurkista! Tästä hauskasti kuvitetusta kirjasta löytyy valtava määrä tietoa ihmeellisestä maailmastamme ja sen historiasta. Kirjassa on yli 135 avattavaa luukkua ja satoja faktoja. Kirja jakautuu eri aihealueisiin kuten maapallo, luonnon ihmeet, viihde ja urheilu, laboratorio, historian vaiheita sekä totta vai tarua.


Maria Malmström: Onnelin ja Annelin nukkekotikirja

Kirjan kirjoittajan sisustama nukkekoti oli Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa mukana. Nyt siis sinäkin pääset kirjan ohjeiden mukaisesti askartelemaan Vaaksanheimojen mittakaavassa. Voit tehdä itse nukkekotiisi vaikka lampun tai räsymaton!
Melkein kaiken tarvittavan askarteluaineiston löydät kotoa. Kirjan ohjeet on suunniteltu lapsille ja vasta-alkajille, mutta myös pitempiaikainen nukkekotiharrastaja löytää sieltä tekemistä.
Askarteluohjeisiin on merkitty, kuinka helppo tai vaikea jokainen tehtävä on, joten voit niiden avulla valita juuri itsellesi sopivaa tekemistä. Selkeän kuvituksen avulla on myös helppo seurata ohjeita.


Steve Martin: Miten kaikki toimii?

Miten juna pysyy raiteilla? Miten hyppykeppi toimii? Mitä tapahtuu, kun vedät vessan?
Värikäs lasten tietokirja vastaa näihin ja moniin muihin pientä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Lukemattomat koneet ja laitteet tulevat tutuiksi yksityiskohtaisen kuvituksen ja vaiheittaisten selitysten avulla. Vaikuttavat poikkileikkaukset ja lähikuvat päästävät lukijan sukeltamaan niin tuttujen kuin vieraampienkin koneiden uumeniin.


Sue Nicholson: Voiko sateenkaarta koskettaa? (Tietohippu-sarja)

Voiko pilven päällä pomppia? Sataako sademetsissä? Onko lumihiutaleet tehty jäätelöstä? Uudessa tietokirjasarjassa tarkastellaan asioita ja ilmiöitä juuri niin ennakkoluulottomasti kuin vain lapset osaavat. Pirteän pöllön vauhdikkaassa seurassa tutkitaan ilmiöitä aina sik-sak-salamoista tanssitaitoisiin kukkiin ja lihansyöjäkasvien louskutukseen. Ihmeteltävää riittää! Tietohippu-sarja vastaa kysymyksiin, joita pienet lukijat ovat aina halunneet tietää. Iloinen ja raikas kuvitus sekä helppolukuinen teksti ruokkivat uteliaisuutta ja tiedonhalua ja innostavat tutkimaan maailman ilmiöitä.


Reetta Niemelä: Nähdään majalla, pörriäisagentit

Annalla, Kaamasella, Unilla ja Hamidilla on salainen maja. Mutta mitä merkillistä -  lähettyville on ilmestynyt toinen asumus, pienen pieni, oveton ja ikkunaton mökki!  Lapset ryhtyvät agenteiksi ja päättävät ottaa selvää talon arvoituksesta. Luvassa on pörriäisseikkailu! Paavo ja Pekko eli Pitkäsen papat järjestävät runsaasti salaisia tehtäviä tuoreille pörriäisagenteille. Kun luet kirjan, saat paljon pörriäistietoa. Sinulle selviää esimerkiksi, mikä on erakkomehiläiselle samanlaista erämaata kuin aavikko ihmiselle. Selvität myös, mikä on mehiläisten kultainen aarre.


Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä liikenteessä

Liikenne on jännittävä ilmiö! Kävellen ja pyöräillen, lautaillen ja rullaillen, junaillen ja linja-autoillen kaikki liikkuvat moneen suuntaan, päivittäin ja ympäri vuoden. Millä ja minne matkaavat Risto, Nelli, Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja Pakastaja-Elvi? Liikenteessä kulkemiseen tarvitaan pelisääntöjen hallintaa, jotta matkanteko sujuu ja päästään turvallisesti perille. Innostava liikennekirja rohkaisee ja opastaa - harjoittelu tekee mestarin.


Anders Nyberg: Autot - ensimmäinen autokirjani

TÖÖT TÖÖT! Täältä tullaan renkaat sauhuten!

Tässä kirjassa esitellään nelipyöräisistä innostuneille niin tavalliset henkilöautot, huippunopeat kilpa-autot, hälytysajoneuvot kuin kuorma-autotkin. Lisäksi käydään läpi niiden osat polttoainetankista tuulilasin pyyhkimiin asti.


Erika Palmqvist: Hevoskoulu

Pidätkö hevosista ja poneista? Haluaisitko tuntea paremmin näitä uljaita eläimiä? Oletko kenties haaveillut ratsastuksen aloittamisesta? Olisiko mukavaa jo ensimmäisellä ratsastustunnilla tietää, mitä tunnilla tulee tapahtumaan? Jos nyökyttelit kysymysten kohdalla, niin tartuhan tähän kirjaan, sillä sen avulla pääset tutustumaan tallin elämään ja hevosiin jo etukäteen.

Saat tietää, millä nimillä hevosen eri kehonosia tai värejä kutsutaan. Selviää myös, miten hevonen elehtii ja mitä se syö. Hevosenhoidon lisäksi kerrotaan, kuinka talli pidetään puhtaana. Tiedät luettuasi myös, mitä ratsastuskentän kirjaimet tarkoittavat ja minkälaisia varusteita hevosella on sekä mitä kamppeita itse tallilla tarvitset. Myös selkäännousemiseen ja eri askellajeihin perehdytään sekä saadaan tietoa esteratsastuksesta. Ja mikäli et pääsisikään hevosten seuraan livenä esimerkiksi allergian vuoksi, niin kirjan mukana pääset joka tapauksessa tutustumaan tallielämään ja hevosiin.


Rinna Saramäki: Meren syvyyksiin

Meren syvyyksistä paljastuu hehkuvia meduusoja, koralliriuttoja ja laivanhylyn aarre, kun valaiset kirjan sivuja taskulampullasi. Tutkimusalus Langusti käynnistää moottorinsa ja lähtee kartoittamaan meren salaisuuksia. Miehistö ihastelee vastaan uivia meduusoja, kalmareita ja puhdistajakaloja. Mutta heti 20 metrin syvyydessä sukellusveneen syvyysperäsin jumittuu. Ohjaus ei tottele! Apua, mayday!


Andy Seed: Karhun kakkaa ja muita eläinten jälkiä

Ryhdy eläinsalapoliisiksi ja lähde retkelle luontoon. Tämä opas kertoo hauskasti eläinten jättämistä jäljistä: kakasta, oksennuspalloista, jalanjäljistä, höyhenistä ja karvatupsuista sekä muista luonnosta löytyvistä merkeistä. Jäljistä voi oppia päättelemään niiden jättäjän. Jännittävää luontoretkeä eläinten jäljillä! 


Matti Waitinen: Palovaarin turvatärpit

Sankoruiskuja, sinisiä kypäriä, hienoja univormuja ja tietenkin paloautoja. Kuulostaa komealta, joten Tauno ja Ansa päättävät ilmoittautua mukaan Vaaralan VPK:n nuorisotoimintaan. Palovaari ja palokoira Pentti pitävät ideaa mahtavan fiksuna.

Kirjassa opitaan monenlaisia tärkeitä turvallisuustaitoja aina ensisammutuksesta ja hätäilmoituksen tekemisestä ensiapuun. Sammutuspeite, hätänumero ja kylkiasento tulevat tutuiksi, ja kevätjäistäkin keskustellaan. Palovaari muistuttelee myös heijastinten, pyöräilykypärän ja pelastusliivien tärkeydestä. Opittavaa on rutkasti, mutta ennen pitkää Taunosta ja Ansasta tulee varsinaisia turvallisuustaitojen mestareita. Palovaari ja Pentti eivät voisi olla ylpeämpiä!