Kuvakirjat

2. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Marvi Jalo; Pipo Pippuri ja Ranttalix (sarja)

Pippuri-kissa yrittää kaikkensa saadakseen ruokaa varastelevan Ranttalixin kiinni, mutta turhaan. Lopulta on ryhdyttävä yhteistyöhön syötävän hankkimiseksi. Ranttalix paljastaa salaisuuden: naapurin pihalla on suuri jäteastia täynnä ihania ruuanjämiä - mutta sitä vartioi ilkeä koira! Nyt on tehtävä sotasuunnitelma koiran pään menoksi. Saavatko kumppanukset narutettua Rohmu-Reiskan, jotta jäteastia voidaan ryövätä?

Kuva: Kvaliti


Kynsijärvi, Elina: Herra Tömiläs ja aito aarre

Herra Tömiläs on pieniin ja suuriin aarteisiin ihastunut huoleton kulkija. Kun Tömiläs eräällä retkellään tapaa pöllön, joka vihjaa aivan uudenlaisesta aarteesta, hän innostuu. Tätä on lähdettävä etsimään! Mukaansatempaava runomuotoinen tarina kertoo tavaroita keräilevästä Tömiläästä, joka monien mutkien jälkeen oppii ymmärtämään, mistä aidot aarteet löytyvät.

Kuva: Kumma


Astrid Lindgren: Pelle saa pienen eläimen (sarja)

Seitsemänvuotias Pelle rakastaa eläimiä, mutta omaa lemmikkiä hänellä ei ole. Ihan väärin, että Pampulalla on Laivuri-koiransa! Retkellä naapurisaarelle kuitenkin selviää, että siellä on kaupan kaniineja. Pelle tulee ikionnelliseksi! Mutta ennen kuin poika pääsee kotiin ihka oman kaniininsa kanssa, hän ja Pampula saavat kokea varsinaisen seikkailun - he joutuvat keskelle ukonilmaa ja merihätään. Onneksi Laivuri on mukana matkassa...

Kuva: WSOY


Ninka Reittu: Ystäväni Pulla Vehnänen

Tylli haluaa oman ponin. Kun hän tapaa Pulla Vehnäsen, hän tietää, että juuri sen hän haluaa omaksi ponikseen. Mutta Pulla on hanakka puremaan ja yhtä topakka kuin Tyllikin. Se ei aio antaa Tyllin laittaa sille satulaa. Kuinka kaksi peräänantamatonta ystävystä voisivat oppia ymmärtämään toisiaan?

Kuva: Otava


Kimmo Laiho: Bex ja luovuuden lähde

Mitä tehtäis, mitä oltais? Ennennäkemätön kuvakirja pienille ja isoillekin riiminrustaajille tempaisee räjähtävällä voimalla mukaansa leikkimään sanoilla.

Kaverukset Leksi ja Lili tylsistyvät kesäloman viimeisenä päivänä. Kun ei tapahdu mitään, voi tapahtua mitä vain! Mielikuvituskaveri Bex auttaa keksimään tekemistä: luovuuden lähde löytyy sanoista, tavuista ja riimeistä. Bexin seurassa kaikki pääsevät sukeltamaan hip hop -kulttuurin moniulotteiseen maailmaan. Inspiroidu ja päästä sisäinen sana-akrobaattisi irti!

Kuva: Otava


Sharon Rentta: Päivä eläinten autokorjaamolla (sarja)

Valtteri pääsee apulaiseksi isänsä autokorjaamolle. Ja hihat heilumaan, sillä korjattavia menopelejä riittää jonoksi asti! Vauhdikkaan päivän aikana Valtteri oppii monta asiaa. Ainakin sen, että katto ja ikkunat kannattaa sulkea ennen autonpesua...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Marjo Nygård: Kaikki kiertoon: siilin vihreä päivä (Siili-sarja)

Touhukkaan siilin keittiössä jäte muuttuu komposti- ja bokashimullaksi, mutta kaikkea ei voi kompostoida. Niinpä siili ja ystävänsä lähtevät kimppakyydillä uuteen jätekeskukseen. Auto on täynnä tavaraa: kodinkoneita, kartonkeja, maalinjämiä, muovipakkauksia... Mihin ne päätyvät? Jätekeskus on jännittävä. Siellä selviää, miksi robotit nostelevat säkkejä uuniin, mitä vanhoista renkaista syntyy ja miten lämpimät kodit liittyvät jätteisiin. Entä mikä ihme on biokaasulaitos - ei kai sillä vain ole tekemistä siilin kaalikeiton kanssa?

Kuva: Lasten Keskus


Franziska Gehm: Mahdottomat aikuiset

Eräs asia mietityttää lapsia. Nimittäin trampoliinilla hyppiessä ja hienoja temppuja esittäessä, aikuiset antavat aplodit. Mutta yritäpä samaa kotisohvalla, niin ne samat aikuiset nostavat metelin. Aikuisten sekavista säännöistä ei vain saa selvää!

Kuva: Tactic Publishing


Ashley Spires: Maailman mahtavin vekotin

Pieni tyttö saa loistavan idean. Hän päättää rakentaa koira-apulaisensa kanssa MAAILMAN MAHTAVIMMAN VEKOTTIMEN. Hän tietää tasan tarkkaan, miltä se näyttää. Hän tietää tasan tarkkaan, miten se toimii. Helppoa kuin heinänteko! Mutta tehtävästä muodostuukin odotettua vaikeampi. Tyttö mittailee, vasaroi, yhdistelee ja sovittelee osasia paikoilleen moneen kertaan, mutta kaikki menee jatkuvasti mönkään. Voi, kun vekotin ALKAISI TOIMIA!

Kuva: Kvaliti


David Sundin: Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi

Tämä on tarina kirjasta, joka tekee kaikkensa, ettei sitä lueta. Ei nyt eikä koskaan. Silti päädyt lukemaan sen yhä uudestaan! Kun luet tätä kirjaa, tapahtuu outoja, hassuja ja salaperäisiä asioita. Kirja yrittää lentää pois, sanat sivuilla vaihtuvat toisiin, ne pienenevät ja sitten taas suurenevat, ja yhtäkkiä sivulla onkin ‒ krokotiili!

Kuva: Tammi


Tiina Hautala: Museon hassu haamuherra

Kaarlo ei hypi riemusta tasajalkaa, kun koulupäivän ohjelmassa on museovierailu. Ei Kaarlolla mitään museoita vastaankaan ole, mikä tahansa vaihtelu luokkahuoneelle on tervetullut. Kaarlo ei vielä tiedä, että vierailusta on tulossa kaikkea muuta kuin tavanomainen. Siitä huolehtii Kaarlon seuraan lyöttäytyvä omalaatuinen herrasmies, jolla on tyylikäs tumma puku liiveineen ja rusetteineen ja päässään kiiltelevä silinterihattu. Mutta miksi kukaan muu ei tunnu näkevän outoa opasta?

Kuva: Haamu


Jenna Kostet: Ilon milli ja pelon Mölli

Milli tapaa metsäretkellään kummallisen tytön, Möllin, joka näkee vaaroja ja hirvityksiä joka puolella. Pian Millikin alkaa pelätä, sillä Mölli on vaarojen asiantuntija. Mölli tietää, että epäonnistuneesta soittoesityksestä seuraa hävipäistys, kurkussa voi olla kurkkutukistus, ja hammaslääkäri tahtoo katsoa suuhun vain poratakseen hampaat täyteen reikiä. Millin pelot alkavat vaikuttaa tavalliseen elämään, mutta onneksi vaari osaa kertoa Millille, miten möllien kanssa kannattaa elää.

Kuva: Myllylahti


Helen Docherty: Ruutusyöppö

Joka iikka laitteen kanssa vietti ruutuaikaa. Olikohan niissä jotain erityistä taikaa? Yksinäinen Sini tahtoisi kavereita, mutta kaikki vain laahustavat katse kiinni ruudussa. Silloin Sini pistelee poskeensa muutaman puhelimen, ja ruokahalu kasvaa syödessä. Pian se popsii tabletteja ja hotkii lounaaksi tietokoneen näyttöjä... Riemukas riimitelty tarina kertoo siitä, miten hauskaksi elämä voi muuttua, kun malttaa nostaa katseen ruudusta.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Kaisa Happonen: Piste (sarja)

Pisteen on oltava paikalla ihan jokaisessa tarinassa, sadussa ja kertomuksessa halusi se tai ei. Tarinat voivat olla minkälaisia vain, iloisten ja hassujen lisäksi myös hyvin jännittäviä, pelottavia tai vaikka surullisia. Piste on uupunut ja stressaantunut. Aina paikalla oleminen on rankkaa.

Kuva: WSOY


Satu Kettunen: Mörköjuhlat

Alma on muuttanut uuteen kotiin. Uusi koti on suuri ja haisee pölylle. Varjot talossa liikahtelevat ja ihan selvästi joku tuijottaa häntä ja juoksee sitten pois. Almaa pelottaa, mutta kertoessaan vanhemmilleen, he luulevat, että uusi tilanne, talo ja muutto, jännittävät häntä. He ehdottavat, että Alma voisi halutessaan kokeilla muutamia keinoja mörköjen karkottamiseen: karjunta, jalkojen tömistäminen ja taikapommikivien viskominen. Ne eivät tehoa. Mikä nyt neuvoksi? Mitäpä jos Alma järjestäisi juhlat?

Kuva: Tammi


Tittamari Marttinen: BonusSisko (sarja)

Miltä tuntuu, kun kotiin muuttaa uusi sisarus? Bonussisko ainakin laittaa kaiken mullin mallin. Vanhemmat keskittyvät vain toisiinsa, ja sisko keksii kaikkea villiä: teltassa yöpymisen, lemmikin koiratarhasta, yllätyshäät äidille ja tämän uudelle puolisolle... Yhtäkkiä ennen niin hiljainen koti on täynnä iloa, surua, kiukkua, huumoria ja rakkautta. Niitä kaikkia mahtuu perheeseen, jossa kaikki uusi on bonusta.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Tom Percival: Amandan huoli

Amanda rakastaa olla Amanda. Kunnes hän kohtaa huolen. Alkuun se ei ole kovin iso huoli, mutta sitten se alkaa kasvaa. Huoli kasvaa päivä päivältä yhä isommaksi ja saa Amandan olon surulliseksi. Kuinka Amanda voisi päästä huolesta eroon ja tuntea olonsa jälleen omaksi itsekseen?

Kuva: Kumma


Jani Toivola: Poika ja hame

Äidin vaatekaapista pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on?  Hame on kuin suuri iloinen salaisuus Ronin sisällä. Kun se pääsee valloilleen, riemu on suurempi kuin pelko.

Kuva: Otava


Elys Dolan: Super-etana

Mikä on Super-Etanan taikavoima? Ei ainakaan nopeus...
Kallella on kaikkea mitä supersankarilla kuuluukin olla, kuten salainen maanalainen piilopaikka ja uskollinen hovimestari. Häntä ei kuitenkaan hyväksytä Sankariseuran jäseneksi, ennen kuin hän tekee jonkin seuraavista: estää ryöstön, pelastaa jonkun, pukee kalsarit housujen päälle tai kukistaa superroiston.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Elina Jasu: Kohti kinoksia

Kohti kinoksia on hyväntuulinen kirja ulkoilun ihanuudesta ja yhdessä tekemisen voimasta. Talvinen iltapäivä omalla pihalla muuttuu pieneksi seikkailuksi, kun liikkeelle lähtevät kolme lasta, naapurin mummu ja rattikelkka.

Kuva: Myllylahti


Saara Kekäläinen: Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (sarja)

Valpuri tilaa kermalla ja strösseleillä kuorrutetun herkkuaamiaisen, ja isä asettaa hänen eteensä talon erikoisen. Lautasellisen PUUROA. Siitä lähtee liikkeelle Valpurin ja puuron eeppinen kaksintaistelu, joka kuljettaa tarinaa mielikuvituspaikasta toiseen. Entä jos puuro ei ole puuroa ollenkaan? Tai entä jos puuro onkin vasta poikanen ja sen hirmuisen vihainen äiti on jossakin lähistöllä? Kumpi lopulta voittaa, Valpuri vai puuro?

Kuva: Tammi


Elina Kuorelahti: Museoseikkailu

Kaupungin leveintä savoa puhuva Aane-mummo johdattaa kolme koululaista museoseikkailuun, jonka aikana tehdään kärrynpyöriä satupuun alla, ratkotaan arvoituksia ja syödään pullaa ennen asiallista ruokaa. Voiko vasikalla olla kaksi päätä? Kuinka maan alta voi löytyä kaupunki? Missä voi kävellä dinosauruksen kynsien päältä? Kirjassa tutustutaan Ateneumiin, Luonnontieteelliseen museoon, Teatterimuseoon, Turun linnaan ja Aboa Vetus & Ars Nova -museoon.

Kuva: Nemo


Tony Ross: Koulussa on käärme!

Koulussa on Lemmikkipäivä ja pörröisten kissojen, koirien ja gerbiilien lisäksi Miranda tuo sinne jättimäisen lemmikkipythoninsa Peppiinan. Rehtori ei pidä ideasta, sillä hän ei pidä lainkaan eläimistä eikä kyllä lapsistakaan. Rehtori lukitsee lemmikit löytötavarakaappiin. Miranda on surullinen käärmeensä katoamisesta ja etsii sitä kuumeisesti. Kansliaan kurkistaessaan tyttö ei näe rehtoria - mutta mikä istuukaan rehtorin tuolilla!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Riina Katajavuori: Mennään jo naapuriin

Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimpauttelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Amerikkalaisessa kiekkoilijaperheessä Vantaalla odotetaan kiitospäivää ja joulupukkia ja käydään isän peleissä kannustamassa. Ghanalaisperheen isä on heimokuningas. Kreikkalais-brasilialaisessa perheessä perheenjäsenet puhuvat toisilleen sikin sokin neljää eri kieltä. Syyriasta tullut 7-vuotias Adam tietää, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin tavarat.

Kuva: Tammi


Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä (sarja)

Hiiri, Jänis, Siili, Kettu ja Pöllö ovat hyviä ystäviä. Yksi heistä on aina nälkäinen, toinen puhuu liian pitkään ja monimutkaisesti. Kaikilla on omat erikoisuutensa. Yhtenä pimeänä myrskyisänä yönä Ketun kolossa kiehuu kuuma kaakao, Siili ja Jänis lämmittelevät tulen äärellä. Yhtäkkiä joku koputtaa oveen. Kuka se voisi olla keskellä yötä ja mitä hän haluaa?

Kuva: Etana Editions


Heli Rantala: Murtautuja Mauri

Kun Mauri syntyy, hyttysetkin hymyilevät eikä kukaan astu koirankakkaan. Edes murrosikä ei muuta Mauria, joka vain haaveilee pilvilinnoissaan ja on aina hyvänteossa. Kaikesta tästä huolimatta isä haluaa pojastaan rosvon. Onneksi Mauri tapaa iloisen Pipsan, jonka vanhemmat sattuvat olemaan... poliiseja!

Kuva: WSOY


Petri Tamminen: Kun kohtaat avaruusolennon: viisi tärkeää ohjetta

Voisiko sinun pihallesi laskeutua avaruusalus? Esimerkiksi jo huomenna? Riippuu pihan koosta. Avaruusalus tarvitsee tilaa suunnilleen saman verran kuin keskikokoinen vesilätäkkö. Entä mihin kellonaikaan avaruusalus voisi laskeutua? Avaruusalukset voivat laskeutua jopa puoli kahdeksalta aamulla. Sehän on ihan pian. Se on niin pian, että sitä kannattaa ajatella heti.


Kuva: Karisto


Jani Toivola: Poika ja perhostunne

Roni tutustuu kesälomalla uuteen poikaan Timoon, jonka kanssa kaikki on parasta ja ihan erilaista kuin kenenkään muun kanssa. Kun Roni ajattelee Timoa, hänen vatsaansa alkaa kutittaa. Mikä on tämä outo ja uusi tunne, ja voiko siitä kertoa muille?

Kuva: Otava


Jujja Wieslander: Mimmi Lehmä kaipaa kesää (sarja)

Mimmi Lehmä haaveilee kesästä: auringosta, lämmöstä ja vihreästä ruohosta. Pimeä talvi tuntuu pitkältä, vaikka sitä viettäisi mukavasti navetassa. Mimmi Lehmä kaipaa piristystä ja houkuttelee Variksen kaverikseen leikkimään kesää. Yhtäkkiä jääpuikko maistuukin jäätelöltä, ja kiipeilypuussa kelpaa muistella kesäistä veneretkeä. Eikä talvellakaan tarkemmin ajatellen ole hullumpaa. Voihan silloin tehdä lehmäenkeleitä ja varisenkeleitä - ja laskea liukumäkeä niin että lumi pölisee!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Vilja-Tuulia Huotarinen: Vuori, joka juoksi

Olipa kerran nuori vuori, joka kyllästyi seisomaan paikallaan. Se päätti kasvattaa jalat ja lähteä tutkimaan maailmaa.

Kuva: Tammi


Paul McCartney: Hei Vauhtivaari!

Vauhtivaarin takataskusta löytyy taikakompassi, jonka avulla pääsee vaikka minne: lentokalan selkään, karkuun biisonilaumalta tai lentoon lumivyöryn tieltä. Minne sinä lähtisit? Tsip, tsap, tsuum - toiveesi voi toteutua yhdessä hujauksessa!

Kuva: Kustannus-Mäkelä