Kuvakirjat

2. luokka


Marvi Jalo; Pipo Pippuri ja Ranttalix

"Viheliäinen hiiri! Piti kissaperhettä suorastaan pilkkanaan. Vieläkään he eivät olleet saaneet selville, miten hiiri onnistui nappaamaan herkkupalat loukusta joka ikinen yö jäämättä itse satimeen." Pippuri-kissa yrittää kaikkensa saadakseen ruokaa varastelevan Ranttalixin kiinni, mutta turhaan. Lopulta on ryhdyttävä yhteistyöhön syötävän hankkimiseksi. Ranttalix paljastaa salaisuuden: naapurin pihalla on suuri jäteastia täynnä ihania ruuanjämiä - mutta sitä vartioi ilkeä koira! Nyt on tehtävä sotasuunnitelma koiran pään menoksi. Saavatko kumppanukset narutettua Rohmu-Reiskan, jotta jäteastia voidaan ryövätä?


Kynsijärvi, Elina: Herra Tömiläs ja aito aarre

Herra Tömiläs on pieniin ja suuriin aarteisiin ihastunut huoleton kulkija. Kun Tömiläs eräällä retkellään tapaa pöllön, joka vihjaa aivan uudenlaisesta aarteesta, hän innostuu. Tätä on lähdettävä etsimään!Mukaansatempaava runomuotoinen tarina kertoo tavaroita keräilevästä Tömiläästä, joka monien mutkien jälkeen oppii ymmärtämään, mistä aidot aarteet löytyvät.


Ninka Reittu: Ystäväni Pulla Vehnänen

Tylli haluaa oman ponin. Kun hän tapaa Pulla Vehnäsen, hän tietää, että juuri sen hän haluaa omaksi ponikseen. Mutta Pulla on hanakka puremaan ja yhtä topakka kuin Tyllikin. Se ei aio antaa Tyllin laittaa sille satulaa. Kuinka kaksi peräänantamatonta ystävystä voisivat oppia ymmärtämään toisiaan?


Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto: pentukirja

Kamala luonto -sarjakuva tunnetaan nimensä mukaisesti paitsi huumoristaan, ajatelmistaan ja niistä luontoon kuuluvista, petoeläinten "kamaluuksista". Lapsuus-kuvakirjassa ei mennä pelottavuuksiin. Se on lapsille tarkoitettu, sarjakuvassakin esiintyviä ilvestä, kärppää ja kettua pieninä esittävä, ystävyyden syntymistä kuvaava tarina. Jos joitakin pieniä "kamaluuksia" joku tarinasta löytää, ovat ne korkeintaan niitä jänniä juttuja, jotka ovat aina olleet lasten mieleen.


Tiina ja Sinikka Nopola: Rauhallinen Erkki harrastaa

Isä ja äiti yrittävät aktivoida Erkkiä pelaamaan jalkapalloa, hyppäämään korkeutta ja nikkaroimaan. Mutta Erkki innostuu vain joulutorttujen leivonnasta. Vanhemmat myhäilevät iloisina: Erkillä on lopulta harrastus. Kun torttujen leivonta jatkuu vielä laskiaisenakin, isä ja äiti hermostuvat ja vievät Erkin hiihtoladulle. Aluksi Erkki pelkää korkeita mäkiä, mutta sattuman ansiosta liukuukin kaikkien kyläläisten pelkäämään "Paholaisenkouruun". Onko Erkki lopulta löytänyt harrastuksen? 


Marjo Nygård: Kaikki kiertoon: siilin vihreä päivä

Touhukkaan siilin keittiössä jäte muuttuu komposti- ja bokashimullaksi, mutta kaikkea ei voi kompostoida. Niinpä siili ja ystävänsä lähtevät kimppakyydillä uuteen jätekeskukseen. Auto on täynnä tavaraa: kodinkoneita, kartonkeja, maalinjämiä, muovipakkauksia... Mihin ne päätyvät? Jätekeskus on jännittävä. Siellä selviää, miksi robotit nostelevat säkkejä uuniin, mitä vanhoista renkaista syntyy ja miten lämpimät kodit liittyvät jätteisiin. Entä mikä ihme on biokaasulaitos - ei kai sillä vain ole tekemistä siilin kaalikeiton kanssa?


Franziska Gehm: Mahdottomat aikuiset

Eräs asia mietityttää lapsia. Nimittäin trampoliinilla hyppiessä ja hienoja temppuja esittäessä, aikuiset antavat aplodit. Mutta yritäpä samaa kotisohvalla, niin ne samat aikuiset nostavat metelin. Aikuisten sekavista säännöistä ei vain saa selvää!


Silja Sillanpää: Salasaaren salaisuudet

Jos tykkäät salaisuuksista, suunnista rohkeasti kohti Salasaarta. Mutta älä missään nimessä lennä kuumailmapallollasi niin nopeasti kuin Edla, joka suhahti hattarasumuun tuhatta ja sataa...
Salasaaren salaisuudet on Edlan muistikirja paikasta, joka on kaikista maailmankolkista ehdottomasti eriskummallisin. Taitavasti punottu tarina johdattelee lukijaa saaren sopukasta toiseen: piiloportaita pitkin varjotorille ja sieltä sopulikellon soitolla Salasaaren juhliin. Kirjan upeasti kuvitetuilta sivuilta löytyy kiehtovia salaisuuksia, sanailottelua ja mielikuvitusta kutkuttavia arvoituksia.


Kaisa Happonen: Piste

Pisteen on oltava paikalla ihan jokaisessa tarinassa, sadussa ja kertomuksessa halusi se tai ei. Tarinat voivat olla minkälaisia vain, iloisten ja hassujen lisäksi myös hyvin jännittäviä, pelottavia tai vaikka surullisia. Piste on uupunut ja stressaantunut. Aina paikalla oleminen on rankkaa.


Satu Kettunen: Mörköjuhlat

Alma on muuttanut uuteen kotiin. Uusi koti on suuri ja haisee pölylle. Tyttö ei tunne ketään uudessa paikassa. Varjot talossa liikahtelevat ja ihan selvästi joku tuijottaa häntä ja juoksee sitten pois. Ulkonakin kuuluu outoja ääniä. Almaa pelottaa, mutta kertoessaan vanhemmilleen, he luulevat, että uusi tilanne, talo ja muutto, jännittävät häntä. He ehdottavat, että Alma voisi halutessaan kokeilla muutamia keinoja mörköjen karkottamiseen: karjunta, jalkojen tömistäminen ja taikapommikivien viskominen. Ne eivät tehoa. Mikä nyt neuvoksi? Mitäpä jos Alma järjestäisi juhlat? Ainakin äiti ja isä tutustuvat helposti uusiin ihmisiin äidin järjestämissä juhlissa. Sen hän tekisikin - hän järjestäisi mörköjuhlat! Jos Alma ja möröt juhlisivat yhdessä eivätkö he ystävystyisikin?


Jani Toivola: Poika ja hame

Äidin vaatekaapista pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on?
Hame on kuin suuri iloinen salaisuus Ronin sisällä. Kun se pääsee valloilleen, riemu on suurempi kuin pelko.


Marko Kilpi: Konstaapeli Kontio: näkymätön vaara

Illan hämärässä vauhdinhimoinen siilimummo päästelee taas potkukelkallaan mäkeä alas niin että pölinä käy. Vaan nyt käy köpelösti, sillä Konstaapeli Kontio jää mummon alle. Tarvitaan siis jotain, mikä saattaisi siilimummon helpommin havaittavaksi. Kontio pyytää Seppää apuun, ja tämä kehittääkin mitä monimutkaisempia valo- ja ääniviritelmiä. Mikään keksinnöistä ei kuitenkaan toimi, kunnes Seppä saa ajatuksen reflektiivisestä luminaatiokonstruktiosta - kansanomaisesti sanottuna heijastimesta. Ikävä kyllä keksintö osoittautuu jo keksityksi, mutta Kontiopa saa idean: kylään julistetaan heijastinpakko. Pian käy kuitenkin ilmi, että joku uhmaa Kontion käskyä. Kyläläiset ovat iltaisin kuulleet askelia, mutta ketään ei näy... Tarvitaan Kontion pontevaa poliisityötä syyllisen nappaamiseksi.


Elina Kuorelahti: Museoseikkailu

Kaupungin leveintä savoa puhuva Aane-mummo johdattaa kolme koululaista museoseikkailuun, jonka aikana tehdään kärrynpyöriä satupuun alla, ratkotaan arvoituksia ja syödään pullaa ennen asiallista ruokaa. Voiko vasikalla olla kaksi päätä? Kuinka maan alta voi löytyä kaupunki? Missä voi kävellä dinosauruksen kynsien päältä? Kuka kerää eniten museoita?
Museoseikkailu innostaa lapsia vanhempineen museoon. Kirjoittaja, historioitsija Elina Kuorelahti on etsinyt tutuista museoista jännittävää, hauskaa ja kiinnostavaa tekemistä. Kirjassa tutustutaan Ateneumiin, Luonnontieteelliseen museoon, Teatterimuseoon, Turun linnaan ja Aboa Vetus & Ars Nova -museoon.


Jukka Laajarinne: Kadonneen madon jäljillä: tarina monimuotoisuudesta

"Eikö ole omituista? Yleensä kunttamatoon törmää metsässä aina, mutta nyt... Ei jälkeäkään!" Ötökkäystävykset Riikkinen ja Oukka etsivät kunttamato Änkyrää, joka ei eräänä päivänä ilmestykään jätehuoltohommiin. Missä mato oikein luuraa? Ja mitä tapahtuu metsälle, jos tätä tärkeää hajottajaa ei löydetä? Etsintäretki vie kaksikon kangasmetsästä kuusikkoon, suolta pellonreunaan ja merenrannasta pihanurmikolle. Matkalla ne kohtaavat monenkirjavia eliöitä ja huomaavat, että luonnossa jokaisella on oma paikkansa. Vaaroiltakaan ei vältytä: tuleeko Riikkisestä sisiliskon välipala?


Tony Ross: Koulussa on käärme!

Koulussa on Lemmikkipäivä ja pörröisten kissojen, koirien ja gerbiilien lisäksi Miranda tuo sinne jättimäisen lemmikkipythoninsa Peppiinan. Opettaja Välkystä idea lemmikeistä koulussa on loistava, mutta rehtori Kurppa on täysin toista mieltä. Hän ei pidä lainkaan eläimistä eikä kyllä lapsistakaan. Rehtori lukitsee lemmikit löytötavarakaappiin. Mirandan lemmikkiä hän inhoaa kaikkein eniten ja heittää sen inhoten roskakoriin kansliassaan. Miranda on surullinen käärmeensä katoamisesta ja etsii sitä kuumeisesti. Kansliaan kurkistaessaan tyttö ei näe rehtoria - mutta mikä istuukaan rehtorin tuolilla!


Riina Katajavuori: Mennään jo naapuriin

Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimpauttelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen! Amerikkalaisessa kiekkoilijaperheessä Vantaalla odotetaan kiitospäivää ja joulupukkia ja käydään isän peleissä kannustamassa. Ghanalaisperheen isä on heimokuningas. Kreikkalais-brasilialaisessa perheessä perheenjäsenet puhuvat toisilleen sikin sokin neljää eri kieltä. Yhdessä asiassa ollaan kuitenkin jämptejä: koiralle puhutaan vain portugalia. Syyriasta tullut 7-vuotias Adam tietää, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin tavarat. Perheet ja tarinat eivät ole keksittyjä, vaan kirjan tekijät ovat oikeasti vierailleet parinkymmenen perheen kotona.


Heli Rantala: Murtautuja Mauri

Kun Mauri syntyy, hyttysetkin hymyilevät eikä kukaan astu koirankakkaan. Edes murrosikä ei muuta Mauria, joka vain haaveilee pilvilinnoissaan ja on aina hyvänteossa. Kaikesta tästä huolimatta isä haluaa pojastaan rosvon. Onneksi Mauri tapaa iloisen Pipsan, jonka vanhemmat sattuvat olemaan... poliiseja!


Petri Tamminen: Kun kohtaat avaruusolennon: viisi tärkeää ohjetta

Voisiko sinun pihallesi laskeutua avaruusalus? Esimerkiksi jo huomenna? Riippuu pihan koosta. Avaruusalus tarvitsee tilaa suunnilleen saman verran kuin keskikokoinen vesilätäkkö. Entä mihin kellonaikaan avaruusalus voisi laskeutua? Avaruusalukset voivat laskeutua jopa puoli kahdeksalta aamulla. Sehän on ihan pian. Se on niin pian, että sitä kannattaa ajatella heti. Kun Petri Tamminen antaa ohjeita avaruusolennon kohtaamiseen, on luvassa hauska ja loppuun saakka mietitty kertomus.

Jujja Wieslander: Mimmi Lehmä kaipaa kesää

Mimmi Lehmä haaveilee kesästä: auringosta, lämmöstä ja vihreästä ruohosta. Pimeä talvi tuntuu pitkältä, vaikka sitä viettäisi mukavasti navetassa. Mimmi Lehmä kaipaa piristystä ja houkuttelee Variksen kaverikseen leikkimään kesää. Yhtäkkiä jääpuikko maistuukin jäätelöltä, ja kiipeilypuussa kelpaa muistella kesäistä veneretkeä. Eikä talvellakaan tarkemmin ajatellen ole hullumpaa. Voihan silloin tehdä lehmäenkeleitä ja varisenkeleitä - ja laskea liukumäkeä niin että lumi pölisee!


Paul McCartney: Hei Vauhtivaari!

Kun pyörii neula kompassin, alkaa taika mahtavin...
Lähde sinäkin mukaan huimiin seikkailuihin Vauhtivaarin ja hänen lapsenlastensa kanssa!
Vauhtivaarin takataskusta löytyy taikakompassi, jonka avulla pääsee vaikka minne: lentokalan selkään, karkuun biisonilaumalta tai lentoon lumivyöryn tieltä. Minne sinä lähtisit? Tsip, tsap, tsuum - toiveesi voi toteutua yhdessä hujauksessa!