Tietokirjat

1. luokka


Heather Alexander: Avaruus

Mihin taivas loppuu ja mistä ulkoavaruus alkaa? Mikä on aurinkokuntamme kuumin planeetta? Miten tähdet syntyvät? Tämä kirja vastaa sataan kysymykseen arvoituksellisesta avaruudesta. Pääset matkalle aurinkokuntaamme, sen aurinkoon, kuuhun ja tähtiin. Saat tietää, miten tähtien avulla suunnistetaan, miten avaruutta tutkitaan ja millaista astronautin elämä on.


Felicity Brooks: Monen sortin ystävät 

Hetket hyvän ystävän kanssa ovat korvaamattomia, ja ystävyys saa ilon kuplimaan. Kuprut ystävyydessä taas aiheuttavat huolta ja surua. Ja mitä sitten voi tehdä, jos ei ole ystävää? Värikäs, kutsuva ja havainnollinen kirja on kattava opas ystävyyden poluille. Kirja vastaa moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, kuten mihin ystäviä tarvitaan, miten ystäviä voi saada, millainen on hyvä ystävä ja millaista on ystävyys porukassa. Kirja tarjoaa välineitä pulmallisiin tilanteisiin: mitä tehdä, kun joku ei ole hyvä ystävä tai miten voi korjata rikki menneen ystävyyden ja pyytää anteeksi?


Brittany Canday: Tunteiden kirja

lloisen värikkäässä kirjassa Inside Out -elokuvasta tutut viisi tunnetta (Ilo, Kiukku, Inho, Pelko ja Suru) kertovat, mikä kullekin tunteelle on tärkeää ja mikä saa mielialan muuttumaan. Ilo riemastuu pomppivista palloista, Suru harmistuu katkeavista lyijykynistä ja Kiukku raivostuu liikenneruuhkista ? Kaikkia tunteita tarvitaan elämän eri tilanteissa! 


Henri Cap: Arvaa kenen luut

Nosta läppä ja katso mikä eläin alta paljastuu! Hauskasti ja yksityiskohtaisesti kuvitettu lasten tietokirja kertoo paitsi ihmisen luustosta, myös eläinkunnan erikoisuuksista: esimerkiksi hummerin luuranko on kehon ulkopuolella ja hevosen kavio on oikeastaan keskisormi. Lintujen luissa on ilmaa, ja kalojen ranka on rustoa. Kirjan läpistä on jännä arvuutella, minkä eläimen luut ovat kyseessä. Ihmisen, viherliskon ja makiapinan erottaminen toisistaan ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella... 


Anna Claybourne: Eläinten jännä maailma: kuinka eläimetkin nauravat, leikkivät ja jekuttavat

Eläinten hauskat tavat tutuiksi! Tiesitkö, että eläimet tanssivat, nauravat ja leikki­vät aivan kuten me ihmisetkin? Tai että eläimetkin rakentavat koteja, käyttävät työkaluja ja huolehtivat loukkaantuneista lajitovereistaan? Eläinten jännä maailma vie lukijan löytöretkelle yllättäviin paikkoihin maanalaisista koloista ja hei­nikkoisilta savanneilta aina vedenalaisiin valtakun­tiin ja korkealle kohoaviin puunlatvoihin. Tutuiksi tulevat eläinmaailman otukset pikkuruisista matelijoista jättimäisiin nisäkkäisiin sekä niiden elintavat ja ­ympäristöt. Tutustu kylpeviin apinoihin ja hippaa leikkiviin delfiineihin. Lue tarinoita nerokkaista mesimäyristä, ovelista hämähäkeistä ja älykkäistä variksista. Saat myös selvän siitä, osaavatko eläimet todella puhua. Tämä hauskasti kuvitettu kirja kurkistaa eläinten ihmeelliseen maailmaan ja näyttää kuinka saman­ kaltaisia eläimet ja ihmiset ovat. 


Johan Egerkrans: Kaikkien aikojen dinosaurukset

Tervetuloa matkalle menneisyyteen! Tämä kirja on pullollaan tutkimustietoa 25 dinosauruksesta. Osa lajeista on vasta löytynyt ja vähemmän tunnettuja. Johan Egerkrans kirjoittaa faktatietoa kuin tarinaa, niin sujuvaa teksti on. Kaikkien aikojen dinosaurukset kertoo 150 miljoonaa vuotta sitten eläneistä eläimistä, jotka kuolivat yhtäkkiä sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten. Joka päivä näköpiirissämme viilettävien lintujen kerrotaan olevan dinosaurusten jälkeläisiä.


Clive Gifford: Kuinka suuri on suuri?

Me ihmiset vertailemme jatkuvasti ympärillämme olevia asioita. Kuka on luokan pisin tai missä karkkipussissa on eniten herkkuja? Mitä kautta matka ystävän luo olisi lyhyin tai kuka polkee nopeimmin uimarannalle? Mutta millainen onkaan puu joka voi varastoida yli 770 kylpyammeellista vettä tai aikuinen hai, joka on lyijykynääkin lyhyempi? Tässä kirjassa voi tehdä muun muassa vertailuja puiden ja lentokoneiden välillä ja tarkastella vaikka, että minkäkokoisia erilaiset hämähäkit ovat kirjan pisteisiin verrattuna.


Päivi Kaataja: Hemulin kasvio

Pidätkö luonnosta ja sen tutkimisesta? Nyt pääset luontoon Hemulin kanssa! Kirjassa tutustutaan Suomen yleisimpiin kasveihin niin kuvien kuin tekstien avulla. Niitä on kirjassa noin sata. Siellä kerrotaan esimerkiksi, että saniaiset tuovat itiöterveisensä dinosaurusten ajoilta asti. Myös erilaiset metsät tulevat kirjan avulla tutuiksi. Opit myös prässäämään ja säilyttämään kasveja. Kasvion kuvat ovat alkuperäisiä Tove Janssonin piirroksia.


Mauri Kunnas: Hupsu vauhtikirja

Kaasu pohjaan: Hupsu vauhtikirja on täynnä monenmoisia menopelejä, joilla pääsee kovaa. On autoja, moottoripyöriä, veneitä, helikoptereita, raketteja - ja tietysti joulupukin reki. Pienten lasten kuvatietokirjassa on hippunen tietoa eri menopeleistä ja paljon hauskoja kuvia.


Antti Nikunen: Autokirja: tässä kirjassa tutkitaan, kuinka henkilöauto toimii ja mistä osista se koostuu

Jokaisen pienen autoinsinöörin unelmakirja. Autoinsinööri Kaarlo Kätevä on Urhon ja Onnan kaveri, joka tietää autoista kaiken. Lähde mukaan tutkimaan auton saloja! Mistä löytyy bensamittari? Mikä ero on poltto- ja sähkömoottorilla? Tutki auton rakennetta ja kokoa lempparimielikuvitusleipäsi. Kaarlo pistää järjestykseen kimurantiltakin vaikuttavat yksityiskohdat käydessään läpi erimallisia autoja ja auton perusmekaniikkaa kojelaudasta vaihteistoon, maalipinnasta matkustajan käytösetikettiin. Värikkäässä kuvatietokirjassa kerrataan myös liikennemerkkejä ja -sääntöjä lapsen silmin.


Salla Savolainen: Asfalttia!

Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään tietyömaalle! Valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä, ja asfaltointiporukkakin on jo täydessä iskussa. Mutta himpura vieköön, missä Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun hän kuljettaa Piki-koiransa kanssa työkoneita, soraa ja asfalttimassaa...


Lily Snowden-Fine: Miksi koirat nuuskivat pyllyjä?

Miksi koira heiluttaa häntäänsä? Mitä koira tekee kotona, kun olen poissa? Miksi koirat kohdatessaan haistelevat toistensa takapuolia? Mikä tekee koirista ihmisille uskollisia? Kirja esittelee kattavan joukon hurmaavia hauvoja paimenkoirista metsästyskoiriin ja antaa asiantuntijan selitykset niiden joskus hullunkurisilta näyttäviin tapoihin. Mukana on myös julkkiskoiria menneiltä vuosilta!


Tunne hedelmät & vihannekset : 40 hedelmää ja vihannesta

Innostutaan yhdessä vihanneksista ja hedelmistä! Kasvit esitellään kuvin ja sanoin, ja luukkujen takaa löydät niiden oikeat nimet. Mukana 20 vihannesta ja 20 hedelmää ja 40 luukkua, jotka avaavat lautaselle herkut ananaksesta retiisiin. 


Anna Sofia Urrila: Silmät kiinni, Silmu!: asiaa unesta

Silmua harmittaa. Leikit ovat ihan kesken, ja vauvan väsyttämä äiti käskee äkäisesti nukkumaan. Miksi pitää nukkua, vaikkei yhtään väsytä? Ja mistä tietää, että väsyttää? Miksi aikuiset saavat valvoa pidempään? Ja mikä on yökyöpeli? Pian uni vie Silmun mukanaan metsään, maatilalle, veden alle ja lopulta tunturiin, jossa uni muuttuu vähän pelottavaksikin, kun Silmu kohtaa unettomuudesta kärsivän yökyöpelin! Onneksi Silmun herätessä aamulla kaikki on taas tavallista. Äitikin on pirteämpi... Asiantuntijaryhmän hauskaan tarinan muotoon rakentama kiehtova tietokirja avaa helppotajuisesti unen kiehtovaa, ja monilta osin vielä aivan tuntematonta, maailmaa. Eläinten ja ihmisten unen erityispiirteet, unen merkitys soluille, hermostolle ja aivoille sekä moni muu jännittävä juttu saa lapsentasoisen selityksen, joka kiinnostaa myös aikuista lukijaa.