Tietokirjat
1. luokka

Heather Alexander: Avaruus
Mihin taivas loppuu ja mistä ulkoavaruus alkaa? Mikä on aurinkokuntamme kuumin planeetta? Miten tähdet syntyvät? Tämä kirja vastaa sataan kysymykseen arvoituksellisesta avaruudesta. Pääset matkalle aurinkokuntaamme, sen aurinkoon, kuuhun ja tähtiin. Saat tietää, miten tähtien avulla suunnistetaan, miten avaruutta tutkitaan ja millaista astronautin elämä on.

Felicity Brooks: Monen sortin ystävät
Hetket hyvän ystävän kanssa ovat korvaamattomia, ja ystävyys saa ilon kuplimaan. Kuprut ystävyydessä taas aiheuttavat huolta ja surua. Ja mitä sitten voi tehdä, jos ei ole ystävää? Värikäs, kutsuva ja havainnollinen kirja on kattava opas ystävyyden poluille. Kirja vastaa moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, kuten mihin ystäviä tarvitaan, miten ystäviä voi saada, millainen on hyvä ystävä ja millaista on ystävyys porukassa. Kirja tarjoaa välineitä pulmallisiin tilanteisiin: mitä tehdä, kun joku ei ole hyvä ystävä tai miten voi korjata rikki menneen ystävyyden ja pyytää anteeksi?

Brittany Candau: Tunteiden kirja
lloisen värikkäässä kirjassa Inside Out -elokuvasta tutut viisi tunnetta (Ilo, Kiukku, Inho, Pelko ja Suru) kertovat, mikä kullekin tunteelle on tärkeää ja mikä saa mielialan muuttumaan. Ilo riemastuu pomppivista palloista, Suru harmistuu katkeavista lyijykynistä ja Kiukku raivostuu liikenneruuhkista? Kaikkia tunteita tarvitaan elämän eri tilanteissa!

Henri Cap: Arvaa kenen luut
Nosta läppä ja katso mikä eläin alta paljastuu! Hauskasti ja yksityiskohtaisesti kuvitettu lasten tietokirja kertoo paitsi ihmisen luustosta, myös eläinkunnan erikoisuuksista: esimerkiksi hummerin luuranko on kehon ulkopuolella ja hevosen kavio on oikeastaan keskisormi. Lintujen luissa on ilmaa, ja kalojen ranka on rustoa. Kirjan läpistä on jännä arvuutella, minkä eläimen luut ovat kyseessä. Ihmisen, viherliskon ja makiapinan erottaminen toisistaan ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella...

Anna Claybourne: Eläinten jännä maailma: kuinka eläimetkin nauravat, leikkivät ja jekuttavat
Eläinten hauskat tavat tutuiksi! Tiesitkö, että eläimet tanssivat, nauravat ja leikkivät aivan kuten me ihmisetkin? Tai että eläimetkin rakentavat koteja, käyttävät työkaluja ja huolehtivat loukkaantuneista lajitovereistaan? Eläinten jännä maailma vie lukijan löytöretkelle yllättäviin paikkoihin maanalaisista koloista ja heinikkoisilta savanneilta aina vedenalaisiin valtakuntiin ja korkealle kohoaviin puunlatvoihin. Tutuiksi tulevat eläinmaailman otukset pikkuruisista matelijoista jättimäisiin nisäkkäisiin sekä niiden elintavat ja ympäristöt.

Johan Egerkrans: Kaikkien aikojen dinosaurukset
Tervetuloa matkalle menneisyyteen! Tämä kirja on pullollaan tutkimustietoa 25 dinosauruksesta. Osa lajeista on vasta löytynyt ja vähemmän tunnettuja. Johan Egerkrans kirjoittaa faktatietoa kuin tarinaa, niin sujuvaa teksti on. Kaikkien aikojen dinosaurukset kertoo 150 miljoonaa vuotta sitten eläneistä eläimistä, jotka kuolivat yhtäkkiä sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten. Joka päivä näköpiirissämme viilettävien lintujen kerrotaan olevan dinosaurusten jälkeläisiä.

Clive Gifford: Kuinka suuri on suuri?
Me ihmiset vertailemme jatkuvasti ympärillämme olevia asioita. Kuka on luokan pisin tai missä karkkipussissa on eniten herkkuja? Mitä kautta matka ystävän luo olisi lyhyin tai kuka polkee nopeimmin uimarannalle? Mutta millainen onkaan puu joka voi varastoida yli 770 kylpyammeellista vettä tai aikuinen hai, joka on lyijykynääkin lyhyempi? Tässä kirjassa voi tehdä muun muassa vertailuja puiden ja lentokoneiden välillä ja tarkastella vaikka, että minkäkokoisia erilaiset hämähäkit ovat kirjan pisteisiin verrattuna.

Lin Hallberg: Aloita ratsastus Sintun kanssa : tallissa ja ratsailla
Ensimmäistä kertaa ratsastustunnille? Näin se menee nappiin! Tarinaa ja tietoa yhdistelevässä kuvakirjassa kuvaillaan alkeiskurssilaisten ensimmäistä ratsastustuntia, ja opetusmestarina on tietenkin iki-ihana Sinttu-shettis!

Päivi Kaataja: Hemulin kasvio
Pidätkö luonnosta ja sen tutkimisesta? Nyt pääset luontoon Hemulin kanssa! Kirjassa tutustutaan Suomen yleisimpiin kasveihin niin kuvien kuin tekstien avulla. Niitä on kirjassa noin sata. Siellä kerrotaan esimerkiksi, että saniaiset tuovat itiöterveisensä dinosaurusten ajoilta asti. Myös erilaiset metsät tulevat kirjan avulla tutuiksi. Opit myös prässäämään ja säilyttämään kasveja. Kasvion kuvat ovat alkuperäisiä Tove Janssonin piirroksia.

Mauri Kunnas: Hupsu vauhtikirja
Kaasu pohjaan: Hupsu vauhtikirja on täynnä monenmoisia menopelejä, joilla pääsee kovaa. On autoja, moottoripyöriä, veneitä, helikoptereita, raketteja - ja tietysti joulupukin reki. Pienten lasten kuvatietokirjassa on hippunen tietoa eri menopeleistä ja paljon hauskoja kuvia.

Antti Nikunen: Autokirja: tässä kirjassa tutkitaan, kuinka henkilöauto toimii ja mistä osista se koostuu
Jokaisen pienen autoinsinöörin unelmakirja. Autoinsinööri Kaarlo Kätevä on Urhon ja Onnan kaveri, joka tietää autoista kaiken. Lähde mukaan tutkimaan auton saloja! Mistä löytyy bensamittari? Mikä ero on poltto- ja sähkömoottorilla? Tutki auton rakennetta ja kokoa lempparimielikuvitusleipäsi. Kaarlo pistää järjestykseen kimurantiltakin vaikuttavat yksityiskohdat käydessään läpi erimallisia autoja ja auton perusmekaniikkaa kojelaudasta vaihteistoon, maalipinnasta matkustajan käytösetikettiin. Värikkäässä kuvatietokirjassa kerrataan myös liikennemerkkejä ja -sääntöjä lapsen silmin.

Susanna Olkinuora: Kuka tekee mitä? : kummitusten kirjava kirja ammateista
Mitä kemisti tekee työkseen? Entä toimittaja? Entä missä työskentelee kokki, automekaanikko tai lääkäri? Kuka tekee mitä? -kuvakirjan värikkäät kummitukset esittelevät erilaisia ammatteja. Kirjassa käydään läpi muun muassa, millaisia työtehtäviä mihinkin ammattiin kuuluu, millaisia työvälineitä ammateissa tarvitaan sekä missä ammatteja voidaan harjoittaa.

Janina Saari: Kitisevä koppiskokous
Karhunputkelle kokoontuu kokonainen joukko erilaisia koppakuoriaisia: kultakuoriainen ja kuparikuoriainen, metsäsittiäinen ja sarvikuonokas sekä kimalaiskuoriainen ja seitsenpistepirkko. Kuuluu kovaa kitinää! Mistä nämä kovapäiset koppikset oikein kinastelevat? Löytyykö suukopuun sopua? Mukaansatempaavassa kuoriaistarinassa jokainen saa olla omanlaisensa, ja kaikki kuuluvat lopulta samaan pörisevään porukkaan. Koppisknoppis-osio esittelee hauskalla tavalla kertomuksen kotimaiset koppakuoriaiset ja kannustaa lasta tutustumaan lähiluontoon ja metsän pieneliöihin.

Salla Savolainen: Asfalttia!
Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään tietyömaalle! Valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä, ja asfaltointiporukkakin on jo täydessä iskussa. Mutta himpura vieköön, missä Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun hän kuljettaa Piki-koiransa kanssa työkoneita, soraa ja asfalttimassaa...

Lily Snowden-Fine: Miksi koirat nuuskivat pyllyjä?
Miksi koira heiluttaa häntäänsä? Mitä koira tekee kotona, kun olen poissa? Miksi koirat kohdatessaan haistelevat toistensa takapuolia? Mikä tekee koirista ihmisille uskollisia? Kirja esittelee kattavan joukon hurmaavia hauvoja paimenkoirista metsästyskoiriin ja antaa asiantuntijan selitykset niiden joskus hullunkurisilta näyttäviin tapoihin. Mukana on myös julkkiskoiria menneiltä vuosilta!

Marina Solodkaya: Kissat viiksistä tassuihin
Osaatko puhua kissaa? Miten kissat peseytyvät, ja mitä kissanpentu syö? Mikä on maailman pörröisin kissa? Entä rikkain? Ja onko kissoilla yhdeksän elämää? Miksi, oi miksi, kissat ovat niin huippuja? Tämä kirja on täynnä hyödyllistä ja hurmaavan hassua kissatietoutta. Jännittävät kysymykset ja luukkujen takaa paljastuvat vastaukset muun muassa valottavat kissojen elekieltä ja käytöstä, kertovat kuuluisista kateista sekä opastavat huolehtimaan rakkaasta lemmikistä. Mainiossa nelivärikuvituksessa tassuttelee yli sata rotukissaa ja maatiaista. Kirja tarjoaa perustietoutta aloitteleville kissaihmisille sekä faktoja, joista kokeneempikin kissakuiskaaja saattaa hämmästyä. Loikkaa kiehtovien kissojen maailmaan!