Tietokirjat

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Heather Alexander: Avaruus

Mihin taivas loppuu ja mistä ulkoavaruus alkaa? Mikä on aurinkokuntamme kuumin planeetta? Miten tähdet syntyvät? Tämä kirja vastaa sataan kysymykseen arvoituksellisesta avaruudesta. Pääset matkalle aurinkokuntaamme, sen aurinkoon, kuuhun ja tähtiin. Saat tietää, miten tähtien avulla suunnistetaan, miten avaruutta tutkitaan ja millaista astronautin elämä on.

Kuva: S&S


Brittany Candau: Tunteiden kirja

lloisen värikkäässä kirjassa Inside Out -elokuvasta tutut viisi tunnetta (Ilo, Kiukku, Inho, Pelko ja Suru) kertovat, mikä kullekin tunteelle on tärkeää ja mikä saa mielialan muuttumaan. Ilo riemastuu pomppivista palloista, Suru harmistuu katkeavista lyijykynistä ja Kiukku raivostuu liikenneruuhkista? Kaikkia tunteita tarvitaan elämän eri tilanteissa!

Kuva: Sanoma Media Finland


Henri Cap: Arvaa kenen luut

Nosta läppä ja katso mikä eläin alta paljastuu! Hauskasti ja yksityiskohtaisesti kuvitettu lasten tietokirja kertoo paitsi ihmisen luustosta, myös eläinkunnan erikoisuuksista: esimerkiksi hummerin luuranko on kehon ulkopuolella ja hevosen kavio on oikeastaan keskisormi. Lintujen luissa on ilmaa, ja kalojen ranka on rustoa. Kirjan läpistä on jännä arvuutella, minkä eläimen luut ovat kyseessä. Ihmisen, viherliskon ja makiapinan erottaminen toisistaan ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella...

Kuva: Nemo


Anna Claybourne: Eläinten jännä maailma

Eläinten hauskat tavat tutuiksi! Tiesitkö, että eläimet tanssivat, nauravat ja leikki­vät aivan kuten me ihmisetkin? Tai että eläimetkin rakentavat koteja, käyttävät työkaluja ja huolehtivat loukkaantuneista lajitovereistaan? Eläinten jännä maailma vie lukijan löytöretkelle yllättäviin paikkoihin maanalaisista koloista ja hei­nikkoisilta savanneilta aina vedenalaisiin valtakun­tiin ja korkealle kohoaviin puunlatvoihin. Tutuiksi tulevat eläinmaailman otukset pikkuruisista matelijoista jättimäisiin nisäkkäisiin sekä niiden elintavat ja ­ympäristöt.

Kuva: Into


Johan Egerkrans: Kaikkien aikojen dinosaurukset

Tervetuloa matkalle menneisyyteen! Tämä kirja on pullollaan tutkimustietoa 25 dinosauruksesta. Osa lajeista on vasta löytynyt ja vähemmän tunnettuja. Johan Egerkrans kirjoittaa faktatietoa kuin tarinaa, niin sujuvaa teksti on. Kaikkien aikojen dinosaurukset kertoo 150 miljoonaa vuotta sitten eläneistä eläimistä, jotka kuolivat yhtäkkiä sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten. Joka päivä näköpiirissämme viilettävien lintujen kerrotaan olevan dinosaurusten jälkeläisiä.

Kuva: Minerva


Clive Gifford: Kuinka suuri on suuri?

Me ihmiset vertailemme jatkuvasti ympärillämme olevia asioita. Kuka on luokan pisin tai missä karkkipussissa on eniten herkkuja? Mitä kautta matka ystävän luo olisi lyhyin tai kuka polkee nopeimmin uimarannalle? Mutta millainen onkaan puu joka voi varastoida yli 770 kylpyammeellista vettä tai aikuinen hai, joka on lyijykynääkin lyhyempi? Tässä kirjassa voi tehdä muun muassa vertailuja puiden ja lentokoneiden välillä ja tarkastella vaikka, että minkäkokoisia erilaiset hämähäkit ovat kirjan pisteisiin verrattuna.

Kuva: Lasten Keskus


Lin Hallberg: Aloita ratsastus Sintun kanssa: tallissa ja ratsailla (sarja)

Ensimmäistä kertaa ratsastustunnille? Näin se menee nappiin! Tarinaa ja tietoa yhdistelevässä kuvakirjassa kuvaillaan alkeiskurssilaisten ensimmäistä ratsastustuntia, ja opetusmestarina on tietenkin iki-ihana Sinttu-shettis!

Kuva: Tammi


Vuokko Hurme: Housuvaaran uimahalli: tietoa vesihirmuille (sarja)

Uiminen on ehkä parasta, mitä sisarukset Tilda ja Matti tietävät. Himopolskuttelijoiden ilo on ylimmillään, kun Tildan idea toteutuu ja Housuvaaraan ryhdytään rakentamaan ehtaa uimahallia. Uimaopettajaksi palkatun Matin täytyisi vain vielä opetella uimaan. Mutta miten se oikein tapahtuu? Housuvaaran uimahalli kertoo kaiken, mitä pienten ja vähän isompien vesipetojen on tarvis tietää uimaan oppimisesta, uimahalleista, vesipuistoista ja vesileikeistä.

Kuva: Into


Mauri Kunnas: Hupsu vauhtikirja

Kaasu pohjaan: Hupsu vauhtikirja on täynnä monenmoisia menopelejä, joilla pääsee kovaa. On autoja, moottoripyöriä, veneitä, helikoptereita, raketteja - ja tietysti joulupukin reki. Pienten lasten kuvatietokirjassa on hippunen tietoa eri menopeleistä ja paljon hauskoja kuvia.

Kuva: Otava


Pasi Lönn: Rakennustyömaa

Rakennustyömaa kertoo ja näyttää, miten iso kerrostalo rakentuu montusta muuttoon! Kirjan avulla pieni lukija pääsee kokemaan talonrakentamisen vaiheet räjäytyksistä ja kaivinkoneista aina keittiökoneiden asentamiseen asti. Kerrostalotyömaalla tarvitaan monenlaisia vahvoja koneita ja hienoja laitteita! Kaivinkoneita ja tasolasereita tarvitaan jo ennen näkyvää rakentamista, myöhemmin työmaalla nähdään mm. jännittävä betoniauto ja uskomattoman iso torninosturi. Rungon valmistumisen jälkeen työmaalla ahkeroivat monet taitavat rakennusalan ammattilaiset, muurareista tasoitemiehiin ja putkiasentajiin.

Kuva: Tammi


Laura Marsh: Pyramidit (National Geographic Kids: Luen itse 1 -sarja)

Helppolukuinen tietopaketti pyramideista lukemaan opetteleville! National Geographicin Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 1 on sopiva lukemaan opetteleville. Napakat tavutetut tietotekstit kertovat pyramideista ja havainnolliset kuvat tukevat luettua ja opittua.

Kuva: Tammi


Antti Nikunen: Autokirja

Jokaisen pienen autoinsinöörin unelmakirja. Autoinsinööri Kaarlo Kätevä on Urhon ja Onnan kaveri, joka tietää autoista kaiken. Lähde mukaan tutkimaan auton saloja! Mistä löytyy bensamittari? Mikä ero on poltto- ja sähkömoottorilla? Kaarlo pistää järjestykseen kimurantiltakin vaikuttavat yksityiskohdat käydessään läpi erimallisia autoja ja auton perusmekaniikkaa kojelaudasta vaihteistoon, maalipinnasta matkustajan käytösetikettiin.

Kuva: WSOY


Susanna Olkinuora: Kuka tekee mitä?: kummitusten kirjava kirja ammateista

Mitä kemisti tekee työkseen? Entä toimittaja? Entä missä työskentelee kokki, automekaanikko tai lääkäri? Kuka tekee mitä? -kuvakirjan värikkäät kummitukset esittelevät erilaisia ammatteja. Kirjassa käydään läpi muun muassa, millaisia työtehtäviä mihinkin ammattiin kuuluu, millaisia työvälineitä ammateissa tarvitaan sekä missä ammatteja voidaan harjoittaa.

Kuva Mini Kustannus


Janina Saari: Kitisevä koppiskokous

Karhunputkelle kokoontuu kokonainen joukko erilaisia koppakuoriaisia: kultakuoriainen ja kuparikuoriainen, metsäsittiäinen ja sarvikuonokas sekä kimalaiskuoriainen ja seitsenpistepirkko. Kuuluu kovaa kitinää! Mistä nämä kovapäiset koppikset oikein kinastelevat? Löytyykö suukopuun sopua? Koppisknoppis-osio esittelee hauskalla tavalla kertomuksen kotimaiset koppakuoriaiset ja kannustaa lasta tutustumaan lähiluontoon ja metsän pieneliöihin.

Kuva: Minerva


Salla Savolainen: Asfalttia!

Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään tietyömaalle! Valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä, ja asfaltointiporukkakin on jo täydessä iskussa. Mutta himpura vieköön, missä Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun hän kuljettaa Piki-koiransa kanssa työkoneita, soraa ja asfalttimassaa...

Kuva: WSOY


Maami Snellman: Tanssitaan balettia!

Inkalilja ja Petrus ovat innoissaan. He ovat menossa ensimmäiselle balettitunnille! Kun he astuvat tanssisaliin, heitä alkaa jännittää. Sali on korkea ja valoisa. Sitä ympäröi suuret peilit ja tanssitangot. Onneksi opettaja on lämmin ja kannustava, jännitys kutistuu. Tanssitaan Balettia on tarinallinen tietokirja lapsille ja aikuisille. Kirjassa kerrotaan baletin alkeista, baletista harrastuksena sekä tanssimisen ilosta. Balettia voi harrastaa jokainen!

Kuva: Kvaliti


Lily Snowden-Fine: Miksi koirat nuuskivat pyllyjä?

Miksi koira heiluttaa häntäänsä? Mitä koira tekee kotona, kun olen poissa? Miksi koirat kohdatessaan haistelevat toistensa takapuolia? Mikä tekee koirista ihmisille uskollisia? Kirja esittelee kattavan joukon hurmaavia hauvoja paimenkoirista metsästyskoiriin ja antaa asiantuntijan selitykset niiden joskus hullunkurisilta näyttäviin tapoihin. Mukana on myös julkkiskoiria menneiltä vuosilta!

Kuva: Nemo


Marina Solodkaya: Kissat viiksistä tassuihin

Miten kissat peseytyvät, ja mitä kissanpentu syö? Mikä on maailman pörröisin kissa? Ja onko kissoilla yhdeksän elämää? Tämä kirja on täynnä hyödyllistä ja hurmaavan hassua kissatietoutta. Jännittävät kysymykset ja luukkujen takaa paljastuvat vastaukset muun muassa valottavat kissojen elekieltä ja käytöstä, kertovat kuuluisista kateista sekä opastavat huolehtimaan rakkaasta lemmikistä. Kirja tarjoaa perustietoutta aloitteleville kissaihmisille sekä faktoja, joista kokeneempikin kissakuiskaaja saattaa hämmästyä.

Kuva: Lasten Keskus