Runot

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Dan Brown: Villi sinfonia

Seikkailu alkakoon! Maestro Metsähiiri musikaalisine ystävineen johdattaa lukijat metsien halki ja merten poikki. Matkalla tavataan eläimiä, joilla kaikilla on salaisuus. Dan Brownin iloiset riimirunot, Susan Batorin herkullinen kuvitus ja Zagrebin festivaaliorkesterin esittämä villi sinfonia, jonka Brown on itse säveltänyt, muodostavat unohtumattoman koko perheen elämyksen. Lisäksi kirjassa on totta kai koodattu viesti, onhan kyse Dan Brownin teoksesta!

Kuva: WSOY


Nelli Heinimo: Autojen almanakka

Ajoneuvoilla on ihan omat puuhansa eri vuodenaikoina! Mitä tekee jäätelöauto talvella? Keksiikö kaivuri keinon ilahduttaa muita jouluna? Taksi haluaa kovasti halata ystäväänsä bussia - kuinka pyytää lupa? Miten parkkipaikalla otetaan kaikki mukaan porukkaan?Veikeissä ja nokkelissa runoissa kerrotaan autojen ja muiden koneiden elämästä vuoden ympäri.

Kuva: S&S


Harri Hertell: Absurdit aakkoset

Absurdit aakkoset on hullutteleva aakkosrunokirja, jossa jokaisella kirjaimella on kuvan ja tekstin lisäksi oma ääniraitansa. B bailaa buffetissa, C villiintyy uimahallissa, G kummastelee galleriassa guassikuvia, I inhoaa imureita ja J juoksee junan perään.

Kuva: Etana Editions


Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa

Runoaarre vailla vertaa: 200 Hannele Huovin rakastettua lastenrunoa perheen yhteisiin runohetkiin Elina Warstan lumoavasti kuvittamana. Kokoelmassa on runoja lähes kolmestakymmenestä Huovin teoksesta vuosien varrelta. Mukana on vauvarunoja, sormiloruja, unirunoja, saturunoja, aakkosloruja, leikkiloruja, eläinrunoja, vuodenaikoihin ja luontoon liittyviä runoja, juhlarunoja, sururunoja, ilorunoja.

Kuva: Tammi


Jukka Itkonen: Aakkoslammas loksuhammas

Lammas, lammas
loksuhammas,
kiharainen tukka.
Lampaan turkki leikataan
ja siitä tehdään sukka.

Jokainen suomen kielen aakkonen on saanut oman humoristisen riimitellyn runonsa. Loksuhampaisen lampaan lisäksi runoja löytyy niin vaarin olkaimista, nakkikioskista kuin joulupukistakin, eikä tässä todellakaan ollut vielä kaikki; onhan suomen kielessä 29 aakkosta.

Kuva: Otava


Jukka Itkonen: Tukaani puussa

Tälle reissulle kannattaa pakata mukaan utelias katse ja iloista mieltä. Saatat tavata tukaanin, kiivin, vesipuhvelin, uupuneen undulaatin - ja tietenkin pandan. Marakatin päässä on patti ja neitoperholla kerho. Mikä mursumuoria lämmittää ja kirahvia kummaksuttaa? Jukka Itkosen hauskat runot ja Matti Pikkujämsän hyväntuuliset kuvat marssittavat esiin eläinkavalkadin, joka ei tule vastaan ihan kotimetsässä.

Kuva: Lasten Keskus


Jos sul lysti on: Suomen lasten leikkirunot

Jos sul lysti on vie nostalgiselle matkalle lapsuuden leikkeihin. Runoissa vietetään iloisia hetkiä niin kesäisillä rannoilla kuin talvisissa hyppyrimäissä. Leikkiin johdattavat myös leikinaloituslorut ja lastenlaulut, jotka herättävät muistoja kaikenikäisissä lukijoissa. Sukupolvesta toiseen muistetaan mm. Entten tentten teelika mentten, Oli ennen onnimanni ja Körö körö kirkkoon. Runoilijat ovat tuttuja ja rakkaita Immi Hellenistä Hannele Huoviin ja Alli Nissisestä Tittamari Marttiseen.

Kuva: Minerva


Inkeri Karvonen: Hupsuja hassuja hipsukkatassuja

Hupsuja hassuja hipsukkatassuja -kirjan runot nostattavat hymyn huulille. Mukaan mahtuu niin hellyttäviä hyvänyönrunoja kuin hilpeitä riimejä ulisevista susivauvoista, sammalnallesta ja monesta muusta metsän ja pihapiirin tassuttelijasta.

Kuva: Otava


Tuula Korolainen: Taivasta hipoo hännänpää

Elämä on täynnä yllätyksiä - ja niin ovat myös Tuula Korolaisen runot: maantiejyrä rakastuu, mummo ajelee krokotiilillä, poliisin pihaan putoaa enkeli ja hiiri auttaa tutkijaa loukkuprojektissa. Runoilija kuvaa tuttua arkea, mutta elollistaa elottoman, vinksauttaa tavallisen ylösalaisin tai taikoo tilanteelle odottamattoman lopun.

Kuva: Lasten Keskus


Tuula Korolainen: Kuono kohti tähteä (sarja)

Kuono kohti tähteä on hauska ja vakava runokirja hiiren elämästä. Hiiret sinnittelevät metsissä, asfalttipihoilla ja hiekka-aavikoilla, mutta ne nauttivat myös nyky-yhteiskunnan mukavuuksista kuten netistä, plasmatelevisiosta ja työsuhdeasunnosta. Yksi hiiri aikoo isona lepakoksi, toinen opiskelee roskaruoka-alalle ja kolmas harjoittaa harmaata taloutta. Kirjan runoista piirtyy sekä vuoden että elämän mittainen kaari avuttoman hiirivauvan syntymästä viisaan hiirivaarin lähtöön.

Kuva: Lasten Keskus


Anne-Maria Kuusela: Pieni kirja tunteista

Räyhäämistä, karjumista, lelut lentää vaan. Kulmakarvat kurtistuvat, on kaikki kamalaa... Joko arvaat, mikä tunne Räyhä Ravulla on nyt? Perheen pienimmätkin oppivat nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Sinikka Nopola: Mustekala löytää trikoot

Oletko kuullut Inkeri itkunsäästäjästä tai bodaavasta mustekalasta, joka teettää itselleen kymmenlahkeiset trikoot? Pääset tutustumaan heihin lukemalla tämän kirjan. Kaikenikäisten riimirunot kertovat eläinten, ihmisten ja kasvien odottamattomista sattumuksista. Luvassa on myös äkkikäänteitä.

Kuva: Tammi


Pia Perkiö: Tule mukaan, sanoi leijona

Joku osaa laulaa ja joku osaa hyvin lukea, joku osaa nopeasti ulkovaatteet pukea. Joku osaa juosta kilpaa, joku osaa piirtää, joku muistaa aina talteen tavaroita siirtää. Jokainen on hyvä jossain, paras kaikista. Arjen touhut sujuvat sutjakkaasti, kun väliin lurauttaa lorun. Kirjassa loruillaan ystävyydestä, päivän touhuista, ajan kulumisesta ja erilaisista tunteista.

Kuva: Lasten Keskus