Runot

1. luokka


Dan Brown: Villi sinfonia

Seikkailu alkakoon! Maestro Metsähiiri musikaalisine ystävineen johdattaa lukijat metsien halki ja merten poikki. Matkalla tavataan eläimiä, joilla kaikilla on salaisuus. Dan Brownin iloiset riimirunot, Susan Batorin herkullinen kuvitus ja Zagrebin festivaaliorkesterin esittämä villi sinfonia, jonka Brown on itse säveltänyt, muodostavat unohtumattoman koko perheen elämyksen. Lisäksi kirjassa on totta kai koodattu viesti, onhan kyse Dan Brownin teoksesta!  


Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa

Runoaarre vailla vertaa: 200 Hannele Huovin rakastettua lastenrunoa perheen yhteisiin runohetkiin Elina Warstan lumoavasti kuvittamana. Kokoelmassa on runoja lähes kolmestakymmenestä Huovin teoksesta vuosien varrelta. Mukana on vauvarunoja, sormiloruja, unirunoja, saturunoja, aakkosloruja, leikkiloruja, eläinrunoja, vuodenaikoihin ja luontoon liittyviä runoja, juhlarunoja, sururunoja, ilorunoja. Runoja kaikesta mitä voi eteen tupsahtaa.


Jukka Itkonen: Aakkoslammas loksuhammas

Lammas, lammas
loksuhammas,
kiharainen tukka.
Lampaan turkki leikataan
ja siitä tehdään sukka.

Jokainen suomen kielen aakkonen on saanut oman humoristisen riimitellyn runonsa. Loksuhampaisen lampaan lisäksi runoja löytyy niin vaarin olkaimista, nakkikioskista kuin joulupukistakin, eikä tässä todellakaan ollut vielä kaikki; onhan suomen kielessä 29 aakkosta.


Jukka Itkonen: Tukaani puussa

Onhan näitä, värikkäitä merten kaloja. Ja lyhtykala osaa sytytellä valoja.
Meitä on niin moneksi, ja lähdetäänpä tästä: Elämä on parhaimmillaan aina värikästä.
Tälle reissulle kannattaa pakata mukaan utelias katse ja iloista mieltä. Saatat tavata tukaanin, kiivin, vesipuhvelin, uupuneen undulaatin - ja tietenkin pandan. Marakatin päässä on patti ja neitoperholla kerho. Mikä mursumuoria lämmittää ja kirahvia kummaksuttaa? Jukka Itkosen hauskat runot ja Matti Pikkujämsän hyväntuuliset kuvat marssittavat esiin eläinkavalkadin, joka ei tule vastaan ihan kotimetsässä.


Jos sul lysti on: Suomen lasten leikkirunot

Jos sul lysti on vie nostalgiselle matkalle lapsuuden leikkeihin. Runoissa vietetään iloisia hetkiä niin kesäisillä rannoilla kuin talvisissa hyppyrimäissä. Leikkiin johdattavat myös leikinaloituslorut ja lastenlaulut, jotka herättävät muistoja kaikenikäisissä lukijoissa. Sukupolvesta toiseen muistetaan mm. Entten tentten teelika mentten, Oli ennen onnimanni ja Körö körö kirkkoon. Runoilijat ovat tuttuja ja rakkaita Immi Hellenistä Hannele Huoviin ja Alli Nissisestä Tittamari Marttiseen. Kirja houkuttelee leikkimään, laulamaan ja muistelemaan. Hyväntuulisen kirjan kuvituksena on käytetty Rudolf Koivun rakastettuja satukuvia. 


Inkeri Karvonen: Hupsuja hassuja hipsukkatassuja

Hupsuja hassuja hipsukkatassuja -kirjan runot nostattavat hymyn huulille. Mukaan mahtuu niin hellyttäviä hyvänyönrunoja kuin hilpeitä riimejä ulisevista susivauvoista, sammalnallesta ja monesta muusta metsän ja pihapiirin tassuttelijasta.


Tuula Korolainen: Taivasta hipoo hännänpää

Elämä on täynnä yllätyksiä - ja niin ovat myös Tuula Korolaisen runot: maantiejyrä rakastuu, mummo ajelee krokotiilillä, poliisin pihaan putoaa enkeli ja hiiri auttaa tutkijaa loukkuprojektissa. Runoilija kuvaa tuttua arkea, mutta elollistaa elottoman, vinksauttaa tavallisen ylösalaisin tai taikoo tilanteelle odottamattoman lopun. Lukija saa oivalluksen, hyvät naurut tai silmänsä kyyneliin. Runokokoelma Taivasta hipoo hännänpää sisältää lähes 150 valittua runoa vuosilta 1990 - 2018. Mukana on myös ennen julkaisemattomia tekstejä ja aivan uusia runoja.


Tuula Korolainen: Kuono kohti tähteä

Saniaisten lomaan vilistää metsähiiri, kirkassilmä samettiturkki, tullakseen esiin tässä: paperilla, runoelämässä. Kuono kohti tähteä on hauska ja vakava runokirja hiiren elämästä. Hiiret sinnittelevät metsissä, asfalttipihoilla ja hiekka-aavikoilla, mutta ne nauttivat myös nyky-yhteiskunnan mukavuuksista kuten netistä, plasmatelevisiosta ja työsuhdeasunnosta. Yksi hiiri aikoo isona lepakoksi, toinen opiskelee roskaruoka-alalle ja kolmas harjoittaa harmaata taloutta. Kirjan runoista piirtyy sekä vuoden että elämän mittainen kaari avuttoman hiirivauvan syntymästä viisaan hiirivaarin lähtöön.


Anne-Maria Kuusela: Pieni kirja tunteista

Räyhäämistä, karjumista, lelut lentää vaan. Kulmakarvat kurtistuvat, on kaikki kamalaa... Joko arvaat, mikä tunne Räyhä Ravulla on nyt? Perheen pienimmätkin oppivat nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla. Tunnesanojen osaaminen mahdollistaa sen, että lapsi voi oppia säätelemään omia tunteitaan. Tunnetaidot auttavat tulemaan toimeen muiden kanssa ja tukevat monin tavoin lapsen hyvinvointia.


Sinikka Nopola: Mustekala löytää trikoot

Oletko kuullut Inkeri itkunsäästäjästä tai bodaavasta mustekalasta, joka teettää itselleen kymmenlahkeiset trikoot? Pääset tutustumaan heihin lukemalla tämän kirjan. Kirjassa esiintyvä Naali haluaa puolestaan olla normaali ja kärpänen tekee löydön matkallaan työpaikkahaastatteluun. Entä, löytääkö orpo Amanda kodin tai pääseekö nuuka Kaarlo saituudestaan? Kaikenikäisten riimirunot kertovat eläinten, ihmisten ja kasvien odottamattomista sattumuksista. Luvassa on myös äkkikäänteitä.


Pia Perkiö: Tule mukaan, sanoi leijona

Joku osaa laulaa ja joku osaa hyvin lukea, joku osaa nopeasti ulkovaatteet pukea. Joku osaa juosta kilpaa, joku osaa piirtää, joku muistaa aina talteen tavaroita siirtää. Jokainen on hyvä jossain, paras kaikista. Arjen touhut sujuvat sutjakkaasti, kun väliin lurauttaa lorun. Kirjassa loruillaan ystävyydestä, päivän touhuista, ajan kulumisesta ja erilaisista tunteista.