Ohjeet

Ohjeet opettajille

Voit tehdä lukudiplomia luokkasi kanssa itse soveltamasi keinon tai seuraavien suuntaa-antavien ohjeiden mukaan:

  • Opettaja tuntee oman luokkansa parhaiten ja voi päättää, kuinka monta kirjaa lukuvuoden aikana luetaan. Suosituksena on, että 1.-2. -luokkalaiset lukevat 8 kirjaa ja 3.-6. -luokkalaiset lukevat 10 kirjaa.
  • Opettaja päättää itse, miten lukemisen seuranta toteutetaan. Kirjastot tarjoavat kaksi valmista tehtävää: tehtävälomakkeen ja luettujen kirjojen listan. Molemmat tehtävät voi ladata tältä sivulta. Tehtävälomake voidaan täyttää jokaisen luetun kirjan jälkeen. Luettujen kirjojen listaan kerätään ja arvostellaan kaikki lukudiplomia varten luetut kirjat. Sivuilta voi ladata luettujen kirjojen listan joko kahdeksalle tai kymmenelle kirjalle.
  • Jokaiselle luokka-asteelle on oma kirjalista. Kirjalistalta voi valita luettavaa vapaasti. Romaaneja, tietokirjoja, sarjakuvia ym. ei tarvitse olla tiettyä määrää kutakin. Opettaja voi ohjeistaa tässä oppilasta jos haluaa, että tietyn määrän kirjoista on oltava vaikkapa romaaneja tai runoja.
  • Lukudiplomikirjoja voi suorittaa myös muiden luokkien kirjalistoilta tai kokonaan kirjalistojen ulkopuolelta! Oppilas voi sopia opettajan kanssa siitä, että luetaan jokin sellainen kirja jota listalta ei löydy.
  • Lukudiplomissa on kaikista kirjoista lyhyet esittelytekstit, ja joistakin kirjoista löytyy myös esim. äänitehosteita sekä kirjatrailereita. Oppilas voi näiden perusteella valita mieluisia kirjoja.
  • Joistakin lukudiplomin kirjoista on olemassa äänikirjaversiota. Opettaja voi sopia oppilaan kanssa toteutustavasta - voiko diplomiin sisällyttää myös äänikirjoja.
Palkinnot diplomien suorittajille: Tämä on koulukohtaista. Joissakin kouluissa palkitaan lukudiplomin suorittajat kevättodistusten jaon yhteydessä, joissakin kunnissa kirjasto toimittaa paperiset diplomit opettajien jaettavaksi. Jos haluat kirjastolta diplomin, ole yhteydessä oman kuntasi kirjastoon.

Ohjeet diplomin suorittajalle

Opettaja päättää, miten lukudiplomi suoritetaan. Opettaja voi antaa sinulle tarkempia ohjeita, mutta näillä pääset alkuun:

  • Sovi opettajan kanssa kuinka monta kirjaa luet ja mitä kirjoja voit valita.
  • Kun olet lukenut kirjan, opettaja voi pyytää sinua täyttämään siitä tehtävälomakkeen.
  • Jokaiselle luokalle on oma kirjalista. Voit valita kirjoja oman luokkasi listalta.
  • Jokaisesta kirjasta on lyhyt esittelyteksti. Joistakin kirjoista on olemassa myös esimerkiksi kirjatrailereita, joita voit katsella. Näiden avulla saat kirjasta enemmän tietoa ja voit päättää, haluatko lukea koko kirjan.

Ohjeet verkkokirjaston käyttöön

Jokaisen kirjan alla on Katso saatavuus -painike, joka vie sinut Anders-Finna -verkkokirjastoon. Verkkokirjastosta näet, missä kirjastoissa kirja on paikalla. Eikö kirjaa löydy lähikirjastostasi? Ei hätää, kirjoja voi myös varata muista kirjastoista! Voit varata kirjan, kun kirjaudut omilla tunnuksillasi verkkokirjasto Anders-Finnaan. Kirjan varaaminen on maksutonta ja se kuljetetaan omaan lähikirjastoosi.

Tarkemmat ohjeet verkkokirjaston käyttöön:

Digilukudiplomin mediasisällöt

Digilukudiplomi sisältää erilaisia mediasisältöjä. 

Äänitehosteet: Lyhyt, mutta kirjaan sopiva äänitehoste on lisätty joihinkin 1.-2.-luokkalaisten lukudiplomikirjoihin. Esimerkiksi jos kirjassa seikkaillaan meren äärellä, voi äänitehoste olla veden loiskintaa. Äänitehosteen voi kuunnella klikkaamalla "Äänitehoste"-painiketta. Äänitehosteet on haettu osoitteista https://www.zapsplat.com/ ja https://mixkit.co/free-sound-effects/

Kirjavinkkausvideot/trailerit: Videoita löytyy jokaiselta luokka-asteelta. Videot ovat Kirjastokaistalta sekä Youtubesta ja vapaasti käytettävissä. Videoihin pääsee klikkaamalla oranssireunaisia painikkeita, joissa lukee "Katso vinkkausvideo" tai "Katso kirjatraileri". Klikkaus ohjaa alkuperäiselle sivustolle. Osa vinkkauksista on esitetty radiossa. Näitä vinkkauksia pääsee kuuntelemaan klikkaamalla "Kuuntele kirjavinkki" -painiketta.

Elokuvat/tv-sarjat: Jos kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja, "Saatavilla myös elokuvana" -painiketta klikkaamalla pääsee tutustumaan niihin. Se näyttää kaikki kirjasarjaan perustuvat elokuvat. Esimerkiksi klikkaus ohjaa kaikkiin saatavilla oleviin Onneli ja Anneli -elokuviin. Opettajille vinkiksi: yksi lukudiplomin tehtävä voisi olla elokuvan katsominen kirjan lukemisen sijasta tai vaihtoehtoisesti lukudiplomin suorittaja voisi sekä lukea kirjan että katsoa siihen perustuvan elokuvan ja vertailla niitä keskenään.

Kirja-arvostelut: Kaikilla luokilla voi olla kirja-arvosteluita tietyistä kirjoista. Arvostelut ovat kirjavinkit.fi-sivustolta. Klikkaamalla "Lue kirja-arvostelu" -painiketta pääsee suoraan kirja-arvosteluun.

Podcastit: 5.-6.-luokkalaisille on yhteensä neljä podcast-jaksoa. Kummallekin luokka-asteelle on yksi tieto- ja kaunokirjallisuuden podcast-jakso. Jaksot kestävät noin 10-18 minuuttia ja jokaisessa jaksossa esitellään kolme lukudiplomikirjaa. Jaksot sisältävät muun muassa esittelyn ja lukupätkiä. Podcastit löytyvät kauno- tai tietokirjallisuuden kirjalistan alusta.