Kaunokirjat

5. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Asta Ikonen: Ponikartanon aarre (sarja)

Peppi ja hänen ystävänsä Elsa seikkailevat lomakartanossa, jonka yhteydessä toimii ponitalli. Ratsastamisen ja ponien hoitamisen ohella kartanossa tapahtuu kummia, ja tytöt ryhtyvät etsiviksi ratkomaan kartanon salaisuuksia ja lomavieraiden aiheuttamia pulmia. Etsivätoimisto saa vahvistusta, kun joukkoon liittyy vielä kesävieras Noora. Onko aarretta oikeasti edes olemassa, ja jos on, millainen se mahtaa olla?

Kuva: Reuna


Jorma Kurvinen: Susikoira Roi (sarja)

12-vuotias Tomi tapaa poikajengin kivittämässä pusikkoon juuttunutta susikoiraa. Hän pelastaa koiran, ja siitä alkaa hengästyttävä pako, jonka aikana tuntematon koira saa uuden nimen: Roi. Pakomatkan rinnalla Tomi käy vanhempiensa kanssa viivytystaistelua koiran saamisesta omakseen. Koiralla tuntuu olevan salaperäisiä vihamiehiä: Tomin perhe saa koiraa koskevia nimettömiä puhelinsoittoja ja joku yrittää ajaa farmariautolla Roin yli. Kun naapurin kolmevuotias Satu katoaa, Tomi oivaltaa, että Roi on ollut tyttöä tavoitelleen ryöstäjän tiellä.

Kuva: Otava


Helena Meripaasi: Kuriton koiranpentu (Tassu-trio -sarja)

Allu on ruikuttanut koiraa jo kauan, mutta äidin vastaus on ollut ehdoton ei. Ei paimenkoiraa, ei terrieriä, ei spanielia, ei edes chihuahuaa dobermannista puhumattakaan! Mutta siinä se nyt on, tekemässä tuhojaan heidän olohuoneensa matolla: kääpiöpinseri-pentu Kirppu, väri kuin dobermannilla, sukutaulu täynnä muotovalioita. Allu ei tunne uudesta koulustaan ketään, mutta pian hän törmää Christaan, joka on suuri kissojenystävä, ja Erikaan, jonka upean valkoisen koiran hän pelastaa tieltä harhailemasta. Heitä kaikkia yhdistää rakkaus eläimiin.

Kuva: Otava


Marika Riikonen: Ravilikat

Emma ei ole ikinä haaveillut ravihevosista, mutta mikä tahansa käy, kun on palava halu päästä hoitamaan hevosia. Eräänä elokuun päivänä Emma ja Kristin löytävät itsensä Emman mummolan lähellä olevan pienen ravitallin pihasta. Tytöt pyytävät päästä auttamaan hevosten hoidossa ja tallitöissä, ja tallin omistajat Paavo ja Eila antavat heille mahdollisuuden. Emma ja Kristin käyvät tallilla joka viikonloppu ja tottuvat hoitohevostensa oikkuihin. Lopulta he pääsevät kokeilemaan ajamistakin. Kaikki on täydellistä, kunnes Kristin alkaa tylsistyä.

Kuva: Karisto


Lauren St. John: Valkoinen kirahvi (Martine-sarja)

Martinen yhdennentoista syntymäpäivän yönä hänen vanhempansa kuolevat tapaturmaisesti, ja hän joutuu muuttamaan Etelä-Afrikkaan tuntemattoman ja tylyn isoäitinsä luokse. Luonnonsuojelualue Sawubona, hänen uusi kotinsa, on täynnä salaisuuksia. Miksi isoäiti ei tunnu haluavan häntä sinne? Miksi Martinelle ei kerrota vanhempiensa menneisyydestä ja mikä on se lahja, jonka ennustaja kertoi Martinella olevan? Myrskyisenä yönä Martine näkee tarunhohtoisen valkoisen kirahvin. Siitä alkaa kahden ulkopuolisen ystävyys maassa, jossa ihonvärillä on edelleen merkitystä ja jossa raha on joillekin ihmisille tärkeämpää kuin luonnon kunnioittaminen.

Kuva: Nemo


Tiina Tanskanen: Talttumaton talismaani (Hevostyttö Iitu -sarja)

Eläinrakkautta, aitoa tallielämää ja koukuttava, realistinen tarina - tätä on kaivattu! Iitun kilpaurahaaveet menevät uusiksi, kun isä ostaa ainokaiselleen oman hevosen, Talismaanin. Kouluttamaton suomenhevosravuri saa temppuilullaan Iitun ja hänen sydänystävänsä Aadan välit rakoilemaan. Kaiken kukkuraksi tallin pahanilmanlintu Ella onnistuu juonittelullaan rikkomaan tyttöjen välit. Tallipoika Manu valaa kuitenkin Iituun uskoa. Yhdessä he koulisivat Talismaanista kilparatsun ja näyttäisivät epäilijöille, mihin kaikkeen se pystyy! Ella ei katso hyvällä Iitun ja Manun ystävyyttä. Ei kai Iitu vain kuvittele, että Manu olisi hänestä kiinnostunut!

Kuva: Otava


Taina Haahti: Gladiaattorikoutsi

Puuskosken Dynamon Djunioreilla menee surkeasti. Taas yhden hävityn ottelun jälkeen pelaajat saavat tarpeekseen ja vaativat seuran johdolta uutta valmentajaa, mutta mitään ei tapahdu. Toni Purkaja on Dynamon lahjakkaimpia pelaajia. Hän saa yllättävää tukea Yön yksinäisten nettifoorumilta, kun salaperäinen nimimerkki Margot lupaa auttaa heitä. Ihme ja kumma: valmentaja kokee pian täyden muodonmuutoksen ja entisestä hissukasta tulee gladiaattorimaista kovuutta palvova pullistelija. Puuskosken Dynamo alkaa pärjätä paremmin, mutta samalla valmentajan otteet käyvät yhä karmeammiksi. Laaksoon on mennyt hirviö, kuka? Siitä Tonin on otettava selvää ja toimittava ennen kuin joku heittää henkensä. Mutta missä on Margot?

Kuva: WSOY


Anneli Kanto: Kasi kentälle! (Futistyttö-sarja)

Kun kesä on ohi, Oona pääsee kokeilemaan taitojaan kovatasoisessa joukkueessa, joka pelaa sisäjalkapalloa, futsalia. Valmentaja Lehmusto aikoo vakaasti tehdä joukkueestaan ykkösen, ja tytöt joutuvat ottamaan harjoittelun tosissaan. Uudet joukkuetoverit suhtautuvat Oonaan kylmäkiskoisesti ja epäilevät hänen taitojaan. Oona päättää näyttää! Kotona eletään muutosten aikaa, kun äiti aloittaa työt Helsingissä ja Anssi menee ammattikouluun. Tosi kivaa - vai onko? Ainakin jääkaappi ammottaa aina tyhjyyttään, mutta terkkarihan sanoikin, että pitäisi laihtua...

Kuva: Karisto


Jyri Paretskoi: Metallinetsijät ja aarre maan alla (sarja)

Omissa oloissaan viihtyvä Joel saa isältään lahjaksi vanhan metallinpaljastimen. Kun ensimmäiset aarteet - naulanpala ja naapurinrouvan kadonnut sormus - löytyvät nopeasti, Joel innostuu tosissaan. Uimarantaa haravoidessaan hän törmää kokeneempaan harrastajaan Julleen, jolta hän oppii lisää maanalaisten aarteiden etsimisestä. Vaikka useimmiten saaliiksi tulee pullonkorkki, voi joskus tehdä oikean muinaislöydön.

Kuva: Karisto


W.C. Mack: Hattutemppu (Nugetti-sarja)

Jonathan "Nugetti" McDonald on poikkeuksellisen pienikokoinen 11-vuotias sisupussi, jonka intohimo on jääkiekko. Hän pelaa Cougarin junnujoukkueessa hyvällä menestyksellä lyhyestä varrestaan huolimatta. Kaikki alkaa mennä pieleen sen jälkeen, kun paikkakunnalle muuttaa Eddie Bosko - korsto, joka on pelannut aiemmin Sharkseissa. Ei riitä, että Eddie on pelissä vahvempi, hän on myös matikkanero, ja matematiikka on Jonathanin heikko kohta. Niinpä äiti päättää järjestää pojalleen tukiopetusta, jota antamaan tulee hänen uuden työtoverinsa poika - Eddie Bosko! Jonathanin tulevaisuus näyttää synkkääkin synkemmältä...

Kuva: Karisto


Kalle Veirto: Jyrsijöiden haaste (Sählymestarit-sarja)

Murskatappio, nöyryytys ja päälle päätteeksi pukuhuoneessa paljon puhuva käytetty vessapaperinpala. Eikö noin 11-vuotiaan ole siinä tilanteessa syytä lopettaa urheilu ja ryhtyä konsolien kuninkaaksi? Vilpun, Leksan ja Tapion mielestä on. Mutta sitten tulee synkkä ja myrskyinen yö, kuusia kaatuu ja vesirännejä putoilee, ja aamulla kaikki on toisin. Pennalan kylän huippupelaajat, Jyrsijän pojat, saavat sählyturnaukseen yllättävän haastajan, jonka ruoriin tarttuu maailmanmestari. Voiko altavastaajista sittenkin tulla mestareita?

Kuva: Karisto


Juha Vesala: Agilitysankarit

Peteä jännittää, hän on ensimmäistä kertaa menossa agilityradalle kääpiövillakoira Dalan kanssa. Kentällä on samaan aikaan viidesluokkalainen Linda ja hänen kääpiöpinserinsä. Linda on alemmalla luokalla ja omissa oloissaan viihtyvä tyttö, mutta temppuradalla hän näyttää olevan yhtä innoissaan kuin koiransa. Petekin innostuu lajista ja pitää koulussa esitelmän harrastuksestaan. Kun opettaja kysyi, mistä lajista muut oppilaat kiinnostuivat esitelmien perusteella, agility voittaa ylivoimaisesti. Kaikkia tämä ei miellytä. Dala joutuu epäselvissä olosuhteissa veden varaan ja kilpailuissa tehdään sabotaasia.

Kuva: Reuna


James Campbell: Hullunhauskat lemmikit

Ainoa lemmikkikirja, jonka koskaan tarvitset. Naurutakuu!
Tervetuloa tutustumaan kurkkuja pelkääviin kissoihin, kakkaamista rakastaviin hamstereihin ja räjähtäviin kaloihin. Tämä kirja vastaa kaikkiin tärkeisiin kysymyksiin, kuten: Mikä erottaa mäyräkoiran makkarasta? Miksi kissani kakkaa vaatekaapin taakse? Kuinka saan vanhempani hankkimaan minulle lemmikin?

Kuva: Otava


Markus Ikola: Jasu mestarimokaaja (sarja)

Jasulle ja hänen kavereilleen sattuu ja tapahtuu! Kuudesluokkalaiset kaverukset haluaisivat tyttöystävät, vaikka se tarkoittaakin huolettomien poikamiespäivien jäämistä taakse. Mutta miten tehdä tyttöihin herrasmiesmäinen vaikutus, kun puuhun lentäneen huivinkin pelastaminen johtaa katastrofiin? Oman lisänsä vauhdikkaaseen menoon tuovat Jasun katastrofialtis setä Kassu, jostain kumman syystä hermoromahduksen partaalla oleva luokanopettaja Nieminen ja Jasun painia harrastava mummo, joka matkustaa junassa pummilla ja kiristää jälkikasvuaan perinnöllä.

Kuva: Karisto


Tuula Kallioniemi: Villi viikko

Viltsun vanhemmat ovat juonineet itsellensä häämatkan aurinkorannalle ja sopineet mummon kanssa viikosta tämän luona maalla. Mummolla ei ole edes kännykkää saati nettiyhteyttä. Paikan päällä selviää, ettei Viltsu olekaan viikkoa mummon kanssa vaan tämä lähtee kurssille Ruotsiin. Kaveriksi tulevat Rehupuntti ja Pisama. Heidän pitää tehdä itse ruokansa ja huolehtia mummon eläimistä. Lättyjen paistaminen ja kalastaminenkin voi olla yllättävän vaikeaa eikä hauskoja kommelluksia tule puuttumaan. Kaiken kukkuraksi joku hiippailee mökin lähettyvillä ja kohta häviää ruokaa kellarista ja vene rannasta.

Kuva: Otava


Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja toffeesydän (sarja)

Ystävänpäivänä Viivi Pusu saa kortin Tuomakselta, joka istuu pulpetissaan luokan toisella puolella. Sepä ei olekaan mikä tahansa kortti - vaan sisältää kutsun treffeille! Viivi alkaa välittömästi valmistautua treffeille. Paras kaveri Pinja ryhtyy hänen valmentajakseen. Tuomaksen kintereillä Viivi tulee liittyneeksi sanataideryhmäänkin. Kirjoittamisharrastus saa ihastumisesta uutta tulta, eikä Viivi enää istuskele sormi suussa aiheita miettimässä. H-hetkellä Tuomaksen luona on ihan erilaista kuin Viivi on ajatellut. Mutta sankaritar ei lannistu, vaikka kaikki ei menisikään suunnitelmien mukaan. Pääasia on, että hän tutustuu Tuomakseen entistä paremmin!

Kuva: Tammi


Maija Niinimäki: Nolointa ikinä (Viljami Vitikainen -sarja)

Viljami ei pysty asumaan omassa kodissaan. Elämä siellä on liian rankkaa. Hänet sijoitetaan Korvensyrjään Annan ja Mikon luo asumaan. Korvensyrjässä ei saa kiroilla, ei tunneta pelikoneita, hypitään trampoliinilla pehmokypärä päässä, kerätään kanojen peräpäästä ulos pullahtavia munia ja ostetaan kaupasta vessapaperia. Seurana on prinsessaa leikkivä Ruusu, propellihattuinen Urpo ja meikattu Amelie. Nolointa ikinä. Toisaalta uudessa kodissa ei tarvitse lukita oman huoneen ovea yöksi, ei tarvitse pelätä, on ruokaa. Nolo elämä voi olla ihan ok.

Kuva: Reuna


Liz Pichon: Tom Gatesin mahtava maailma (sarja)

Tom Gates on selitysten mestari, taitava piirustelija, pilapiirtäjä ja kirjoittaja - sekä ainakin äreän opettajansa herra Fullermanin mielestä - varsinainen riesa. Tomin mahtavasta töherrysten ja raapustusten täyttämästä päiväkirjasta löytyy rutkasti hassuja ja sekopäisiä juttuja, jotka saavat lukijan voihkimaan naurusta. Saako Tom koskaan tehtyä läksynsä ajoissa, välttyykö hän opettajansa raivolta ja onnistuuko hän tekemään vaikutuksen Amy Porteriin, jonka vieressä istuu? Varoitus! Älä yritä lukea tätä yleisellä paikalla. Joudut nauramaan ääneen!

Kuva: readme.fi


Mike Pohjola: Maailman hauskin (sarja)

Pikkukaupungin poika, 11-vuotias tubettaja Vilho, ei voi käsittää, miksi häneen otetaan yhteyttä Helsingistä, Vitsivitsi-ohjelman tuotannosta. Selittävä tekijä on hänen nimimerkkinsä: @SuomenHauskinTubettaja. Kuinka pojan käy televisiomaailman tuiskeessa? Varokaa, näyttämötaiteen ammattilaiset!

Kuva: Tammi


Louie Stowell: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste (Loki-sarja)

Asgårdin jumalat ovat saaneet tarpeekseen Lokin piloista. Kun tämä leikkasi jumalatar Sivin hiukset, ylijumala Odinilla keitti yli ja hän päätti lähettää jumalkunnan kepposmaakarin Maahan jäähylle – 11-vuotiaan pojan ruumiissa. Lokilla on kuukausi aikaa parantaa tapansa ja hankkia riittävästi hyvyyspisteitä maagiseen päiväkirjaan tai muuten Loki saa viettää loppuikänsä kuopassa myrkkykäärmeen kanssa. Yllätys, yllätys, miinuspisteitä alkaa kertyä saman tien… Jumalainen huumoripläjäys Neropatin päiväkirjojen hengessä!

Kuva: WSOY


David Walliams: Gangsterimummi (sarja)

Benin isoäiti on ihan perusmummi - vai onko sittenkään? Benin on pakko vierailla kaalinhajuisen mumminsa luona joka ikinen perjantai, halusi tai ei. Kerran hän löytää mummin keittiöstä keksipurkin, joka on täynnä jalokivikoruja ja timantteja! Vähitellen paljastuu, että Benin isoäiti on nuoruudessaan salaa toiminut kansainvälisenä jalokivivarkaana. Mutta eräät kuuluisat korut häneltä aikoinaan jäivät ryöstämättä, ja nyt Benin kannustuksesta Ison-Britannian kruununjalokivet ovat vaaravyöhykeessä.

Kuva: Tammi


Anu Holopainen: Kauhukännykkä (Iik-sarja)

Viidesluokkalaiset Saku ja Sussa ovat paitsi kaksoset, myös parhaat kaverit. Eräänä talvipäivänä Saku löytää maasta kännykän, jonka luokan häijyin poika Ville nappaa itselleen. Pian koko koulu huomaa, että Villelle on tapahtumassa jotakin outoa - poika lintsaa koulusta, kuljeksii ympäri kylää kännykkäänsä uppoutuneena ja karkaa opettajalta mitä kummallisimmalla tavalla. Lopulta Ville katoaa kokonaan. Kännykkä kuitenkin ilmestyy salaperäisesti takaisin, ja tällä kertaa katoaa tokaluokkalainen Pirre. Kun ilmenee, että pikkusisko Siiri on vaarassa joutua kännykän valtaan, kaksosten on pakko ryhtyä selvittämään, mitä kauhukännykän uumeniin oikein kätkeytyy.

Kuva: Myllylahti


Siri Kolu: Yön salaisuus (Hereiset-sarja)

Eräänä iltana 11-vuotiaalle Leolle paljastuu, että on olemassa kaksi ihan erilaista maailmaa: tuttu ja turvallinen päivämaailma ja yön kauhumaailma, jota hallitsevat hereiset, yön otukset. Joka yö Leon vanhemmat muuttuvat taistelijoiksi suojellakseen Leoa ja hänen pikkusisartaan Lumia hereisten hyökkäyksiltä. Ja kun totuus selviää Leolle, hänenkin on taisteltava Riikinkäärmettä, Kitaa ja muita pelottavia otuksia vastaan. Leo ei voi paljastaa kauhuja Lumille tai Kirilille, parhaalle ystävälleen. Mutta miten säilyttää tällainen salaisuus?

Kuva: Otava


Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli

Veljeni, Leijonamieli kertoo kahdesta veljeksestä, Joonatan ja Kalle Leijonasta. Sairas pikkupoika Kalle eli Korppu ihailee suuresti isoveljeään Joonatania. Isoveli pelastaa Korpun palavasta talosta mutta menehtyy itse. Pian myös Korppu kuolee sairauteensa ja seuraa veljeään kauniiseen maahan, Nangijalaan. Veljeni, Leijonamieli on sekä jännittävä kertomus vihreiden laaksojen, sadun ja leiritulien maasta että hyvän ja pahan kamppailusta, kaiken voittavasta ystävyydestä ja kuolemasta.

Kuva: WSOY


Kristina Ohlsson: Lasilapset (sarja)

Billien ja hänen äitinsä uudessa kodissa tapahtuu kummia. Tuntuu kuin talo yrittäisi pelotella heidät tiehensä. Billie perehtyy kavereidensa Simonan ja Aladdinin kanssa talon historiaan, joka osoittautuukin varsin synkäksi. Mitä enemmän he saavat selville, sen pikemmin Billie haluaa muuttaa pois, ennen kuin mitään kauheaa tapahtuu. Ja sitten eräänä yönä joku tai jokin koputtaa ikkunaan...

Kuva: WSOY


Arja Puikkonen: Äänihäkki

Haidakun maassa liikkuminen kylästä kylään on kielletty. Uku lähtee luvatta matkaan löytääkseen kauan sitten jäljettömiin kadonneet veljensä. Matkaseuraksi liittyy Kaski, postipoika jolla ei ole ääntä mutta siivet kantapäissään. Kaksikko kohtaa vanhan äänimestarin, joka on ammatikseen pyydystänyt joutsenten ääniä häkkiin. Onko mestarin tarina kuudesta Pirunpeltomeressä elävästä veljeksestä totta? Onnistuuko Uku tapaamaan Haidakun kuningattaren ja suoriutumaan kolmesta tehtävästä, jotta veljet voisivat palata kotiin?

Kuva: Otava


Chris Rylander: Gregin legenda (Eeppisten epäonnistumisten -sarja)

13-vuotias Greg Belmont on ihan tavallinen poika - ja oikein tyytyväinen siihen. Hänellä on paras mahdollinen kaveri (kyllä, yksi ainoa kaveri) ja aika siisti isä (jolla on pakkomielle ekosaippuaan, joka haisee kuivalihalta ja islantilaiselta suolta). Ongelmana on vain se, että Greg ei ole tavallinen. Samana päivänä kun luokkaretkellä eläintarhassa Gregin kimppuun hyökkää jättimäinen jääkarhu Wilbur, hänelle valkenee ällistyttävä totuus: hän on kääpiö! Kun Gregin isä siepataan, Greg tempautuu uusien mielettömien kääpiökavereidensa maailmaan ja alkaa valmistautua taisteluun kääpiöiden arkkivihollista vastaan: haltioita.

Kuva: Jalava


Camilla ja Viveca Sten: Syvyyksissä (Synkät vedet -sarja)

Suunnistustunti sumuisella saarella saa karmivan käänteen, kun poika Tuvan luokalta katoaa. Tukholman saaristo, pimeä syksy, synkkä meri paksun sumun peitossa. 12-vuotias Tuva tuntee kotipaikkansa saaret, luodot ja vedet läpikotaisin. Mutta tänä syksynä jokin on vialla. Tuva näkee outoja hahmoja metsässä, ja tummat pelottavat varjot aaltoilevat meressä. Koukuttava nuorten trillerisarja menestysdekkaristeilta!

Kuva:Otava


Ritva Toivola: Kummitusjuna

Näitä poikkeuksellisia tarinoita suositellaan kaikille, jotka eivät pelkää pimeää! Oletko kuullut kerrottavan pojasta, joka näki Helsingin metrossa hyvin outoja matkustajia? Ja tiedätkö, että pohjoisen pikajunassakin saattaa kummitella? Onko kukaan kertonut sinulle, että Saimaalla on salaperäinen lahti, joka johtaa suoraan menneisyyteen?

Kuva: Tammi


Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Vega on kymmenvuotias ja asuu isänsä kanssa Kirahvisaarella. Hän näkee asioita, joita kukaan muu ei näe, kuten mielikuvituseläimiä, jotka pitävät hänelle seuraa arkisin. Kylpyhuoneessa asuu harmaakarhu, jonka turkki on kauttaaltaan shampoovaahdossa, ja koulumatkalla vastassa ovat asfalttimajava Atle ja suojatieseepra Sakarias. Vega ei ole koskaan tavannut äitiään, ja kun hän kysyy äidistä isältä ja isoisä Hektorilta, nämä puhuvat aivan hämäriä. Kun isä vielä hankkii nuivan tyttöystävän ja Vega saa yllättävän kirjekaverin, hän päättää lähteä seikkailuun saadakseen lisää tietoa äidistä.

Kuva: S&S


Hanna Kökkö: Pallo on pyöreä, Niki Dundee! (sarja)

Kuudesluokkalainen Niki muuttaa äitinsä kanssa Santakylän pikkukaupunkiin, jonka on vallannut jalkapallokuume. Koko Suomi on haltioissaan EM-kisojen yllätyspronssista, ja Nikin uudessa koulussakin kaikki pyörii jalkapallon ympärillä. Koska Niki on kiinnostuneempi onkimisesta, lukemisesta ja historiasta, hänestä tulee luokan ykköstykin, Mirjami Toivon eli Mimmin, silmätikku ja pilkan kohde. Koska Niki haluaa saada kavereita, hän yrittää oppia. Mikään ei vain tahdo onnistua. Ja kun äidiltä lipsahtaa oleellinen tieto Nikin isästä, pojan maailma pyörähtää uuteen asentoon.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Mari Kujanpää: Emman salainen toive

Emma on muuttanut mummin ja ukin luokse asumaan. Hän ei ole tavannut heitä aiemmin. Naapurissa asuu Emman mielestä täydellinen perhe, äiti, isä ja kaksi tyttöä. Emma toivoisi itselleen samanlaista perhettä - ja samanlaista rohkeaa mieltä kuin naapurin tytöillä, taitavalla viulistilla Saimalla, ja hauskalla raisulla Fredrikalla, jonka kanssa Emma tekee järven jäälle jääkiekkokentän. Valoisa tarina kovia kokeneesta tytöstä, joka pääsee uuden elämän alkuun.

Kuva: Otava


Siri Pettersen: Kupla

Kine on orja. Hänen on pakko herätä joka aamu, pakko mennä kouluun ja pakko päntätä kaikkea turhaa. Hän on toisten keksimien tyhmien sääntöjen armoilla, tyhmässä kaupungissa, tyhmässä maailmassa. Kaikkien aikojen kamalimman koulupäivän jälkeen hän löytää hautausmaalta salaperäisen lasipallon, jonka sisällä on riepunukke. Pallosta kasvaa valtava kupla, johon voi mennä sisään. Kupla osaa lentääkin! Lopultakin Kine pääsee eroon kaikesta! Hän saa haistattaa kaikille pitkät ja olla ihan rauhassa. Vain hän ja omituinen riepunukke. Ikuisesti...

Kuva: Jalava


Ronja Salmi: Onks noloo? (sarja)

Koulu on täynnä mahdollisuuksia olla nolo, eikä itsensä mokaamiselta voi kouluaikana välttyä. Hirvittävästä olosta huolimatta kukaan ei ole koskaan kuollut nolouteen. Ei, vaikka olisi Petja, joka päästää koulun historian isoimman pierun matikantunnilla.

Kuva: Lasten Keskus


Tracy Mack: Nuorallatanssijoiden tapaus (Baker Streetin iskuryhmä -sarja)

Tiesitkö, että Sherlock Holmes ei ratkaissut murha-arvoituksia yksin? Tohtori Watsonin lisäksi tällä maailmankuululla salapoliisilla oli apunaan joukko innokkaita katupoikia: Baker Streetin Iskuryhmä, joka saa tehtäväkseen ratkaista lontoolaisessa sirkuksessa tapahtuneen kolmoismurhan. Kuuluisa Zalindasin nuorallatanssijaryhmä tippuu alas kesken näytöksen kohtalokkain seurauksin. Poliisin mukaan kyseessä on tapaturma, mutta Sherlock Holmes on toista mieltä. Löytääkö Iskuryhmä murhaajan? Ja mitä tekemistä kuningasperheellä on asian kanssa?

Kuva: Gummerus


Ilkka Mattila: Neljän rikoksen syksy (Mysteerinmurtajat-sarja)

Interaktiivisessa dekkarissa yhdistyvät kaunokirjallisuus ja tekniikka, jonka erityisesti nuoret taitavat. Lukija pääsee eläytymään salapoliisin työhön ihan kunnolla. Kirjan päähenkilöt tekevät joitakin päätelmiä, mutta myös lukijan täytyy olla aktiivinen. Aidoilta rikospaikoilta tulee lisäaineistoa juonen rakentamiseen. Lisäaineistoon pääsee käsiksi helposti QR-koodin lukemalla.

Kuva: Reuna


Janne Mäkitalo: Pääkallokiitäjät (sarja)

Timillä ja Terolla on tylsää koulussa. Historian tunnilla tehty tutustumisretki muinaiseen Euran Käräjämäkeen sytyttää heidän seikkailunhalunsa. Poikien pelottelureissu pilkkopimeällä Käräjämäellä menee kuitenkin överiksi, ja kotiaresti uhkaa pilata syyskesäisen viikonlopun. Ellei sitten... Teron ideoima karkumatka Säkylän Pyhäjärvelle muuttuu leppoisasta kalastusreissusta pelottavaksi kamppailuksi myrskyävää järvenselkää ja pahantahtoisia mökkiläisiä vastaan. Uutiset seutua piinaavasta ryöstöaallosta ovat vain pintaraapaisu paljastuvasta totuudesta, jonka selville saaminen on koitua pojille kohtalokkaaksi.

Kuva: Myllylahti


Sara Rubin: Näkymätön vihje (Alice Jones koodaa ja ratkoo -sarja)

Tutustu Alice Jonesiin, säkenöivään etsivään, jolta ei puutu älyä ja asennetta! Matematiikkanero Alice Jones on jo ratkaissut muutaman mysteerin. Mutta kun tiedemies katoaa lukitusta huoneesta, hänellä on käsissään tavallista vaikeampi tapaus. Tohtori Learner kehitteli parhaillaan näkymättömyyspukua. Onko mahdollista, että hän todella onnistui keksimään sellaisen? Vai onko kyse jostain paljon vaarallisemmasta? Peloton Alice ei luovuta ennen kuin saa selville totuuden.

Kuva: Otava


Markku Yli-Erkkilä: Tehtävä eläintarhassa

Pankkiryöstö! Aivan tavallinen päivä saa jännittävän käänteen, kun kuulet sattumalta kahden epäilyttävän tyypin juttelevan kätketyistä seteleistä. Sinulla on yksi päivä aikaa selvittää ryöstösaaliin piilopaikka, ennen kuin roistot palaavat hakemaan sitä. Tämän kirjan päähenkilö olet sinä ja päätät itse, mitä reittiä pitkin kuljet. Kohtaat eläintarhassa monia ihmisiä ja erilaisia eläimiä. Voit myös poimia reppuusi tavaroita matkan varrelta. Onnistutko tekemään oikeat valinnat ja ratkaisemaan tehtävän?


Kuva: Epic Ermine


Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas (sarja)

Eräänä päivänä sankka kalmosumu saartaa yllättäen Puhurin pikkukaupungin. Sumun uumenista kuuluu hurjaa karjuntaa. Jotain on tehtävä ennen kuin kaupunkilaiset sairastuvat ja maalta tulevat pakolaiset nääntyvät pakkaseen! Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. Isätön ja temperamenttinen Jaan on tuon tuosta vaikeuksissa, ja Titin uteliaisuus johtaa nuoret moniin vaaroihin. Mustapuisen keihään, noitapussin ja muutaman hyvän neuvon turvin he ovat kuitenkin valmiita yrittämään. Pahimmassa tapauksessa heidän vastassaan on itse Jäähammas - salaperäisen koiveltajien paimentolaiskansan ikivanha tietäjä.

Kuva: Karisto


Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (sarja)

Zaida on adoptoitu ulkomailta, ja epäsuomalaisen ulkonäkönsä vuoksi hän joutuu koulussa joskus huomion keskipisteeksi. Varsinkin kaksostytöt Janika ja Stiina ovat ottaneet hänet silmätikukseen, ja nyt he ovat ilkeämpiä kuin koskaan. Onneksi elämään ilmestyy Ainu, joka on kuin Zaidan vaalea kaksoisolento. Ainu johdattaa Zaidan seikkailulle öiseen puistoon, jossa ajantaju hämärtyy ja tapahtuu merkillisiä asioita. Kuka Ainu oikein on, ja miksi hän on tullut Zaidan elämään juuri nyt? Liittyykö hän jotenkin salaisuuteen, jonka äiti Zaidalle paljastaa?

Kuva: Tammi


Johanna Hulkko: Harmaa hakkeri 1: Glasier vastaan Hopea (sarja)

Glasieriksi kutsuttu salaperäinen hakkeri riemastuttaa koulukavereitaan hakkeroimalla käytävän näyttötauluihin hauskoja viestejä ja siirtelemällä koulun kelloja. Viaton huvi muuttuu jännittäväksi seikkailuksi, kun yksi oppilaista, Nico, tarvitsee kipeästi apua. Pystyykö edes Glasier pelastamaan Nicon perheen, kun vastassa on kaupungin mahtavin yritys Hopea, jonka johtaja ei kaihda kieroakaan peliä?

Kuva: Karisto


Jussi Lehmusvesi: Robin Hoodin jäätävä pläts (Arianan aikamatkat -sarja)

Zäläng! Yhdessä sekunnissa Ariana on jossain keskiaikaisessa hevontuuttulassa, Sherwoodin metsässä. Se on supernolon iskän syytä. Mistä Ariana olisi voinut tietää, ettei isän työhuoneessa lojunut outo esine ollut hänelle ostettu 12-vuotislahja vaan avain toiseen todellisuuteen! Pöpelikössä Arianaa vaanii jousimiesjoukko, ja pian tyttö on vankityrmässä ja virtuaaliavain Nottinghamin inhan seriffin hallussa. Tyrmässä viruu myös luokkatoveri Pyry, joka saa Arianan sydämen läpättämään. Miten tapahtumiin liittyy taru jousipyssysankari Robin Hoodista? Entä miten päästä kotiin? Apua!

Kuva: Otava


Roope Lipasti: Viikinkisolmu (Viikinkitrilogia)

Vilja asuu meren äärellä, suojatulla Linnavuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat. Egil on vihollinen, mutta voiko hän silti olla myös ystävä? Viikinkisolmu on jännittävään historialliseen aikaan sijoittuva seikkailukertomus, joka on myös tarina vihollisuudet ylittävästä ystävyydestä ja lasten viisaudesta.

Kuva: WSOY


Colin Meloy: Sysimetsä (Sysimetsän kronikat -trilogia)

Kun olet kerran astunut Sysimetsään, et koskaan halua lähteä pois. Vanhemmat ovat vannottaneet Prueta ikinä menemästä Tiettömään korpeen. Sysimetsä ei ole mikään lasten puuhamaa, siellä on liikaa metsää ja vuoria ja nälkäisiä kojootteja. Mutta sitten varisparvi sieppaa Pruen pikkuveljen, ja tytön on uhmattava kieltoa. Prue ei tunne ketään, joka olisi käynyt tässä eriskummallisessa maailmassa. Ehkä hänen vierailuunsa on muukin syy kuin pelastaa pieni veljensä? Jokin vielä suurempi tehtävä?

Kuva: Otava


Timo Parvela: Tuliterä (Sammon vartijat -sarja)

Ahti ja Ilmari ovat epätodennäköiset ystävykset, sillä niin erilaisia he ovat. Heitä kuitenkin yhdistää surullinen kohtalo: kummankin isä on vuotta aiemmin kadonnut. Pojat esiintyvät kevätjuhlassa. Kanteleensoitto päättyy katastrofiin, kun kesken Ahdin soolon rehtori vaipuu kaulaansa myöten koulun pihanurmeen. Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoiden perillisiä.

Jo sukupolvien ajan ovat Sammon vartijat varjelleet Sammon sirpaleita estääkseen Louhen koston ja säilyttääkseen maapallon elinkelpoisena. Pohjolan mahti on kuitenkin taas vahvistumassa ja Louhi aikoo koota Sammon uudelleen. Murusia etsiessään hän on keinoja kaihtamatta valmis tuhoamaan tieltään kaiken. Maailmaa uhkaa kuivuus, köyhyys ja lopulta auringon pimeneminen.

Kuva: Tammi


Jenny Pearson: Freddien superihmeellinen seikkailu

Freddie Yates pitää faktoista. Paitsi siitä faktasta, ettei hänen salainen suunnitelmansa lähteä etsimään biologista isäänsä pysy salaisena. Matkalla kohti Walesia Freddie joutuu kahden ystävänsä kanssa jos jonkinlaisiin yllätystilanteisiin, mm. osallistumaan sipulinsyöntikilpailuun ja esiintymään supertytön asussa televisio-ohjelmassa. Superhauska tarina kolmen pojan kesälomaseikkailusta ja arjen ihmeistä.


Kuva: Tammi


Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä

Tämä Jules Vernen yksi tunnetuimmista teoksista julkaistiin ensimmäisen kerran 1873. Klassikkoromaani kertoo lontoolaisesta Phileas Foggista, joka matkustaa maailman ympäri vedonlyönnin tuloksena 80 päivässä. Matka kulkee hurjien seikkailujen siivittämänä Suezilta Intian, Hong Kongin, Japanin ja Yhdysvaltojen kautta takaisin Brittein saarille.

Kuva: Minerva


Tuija Lehtinen: Saimi ja Selma: Salainen ihailija (sarja)

Saimin ja Selman tehtävänä on puuttua kohtaloon: löytää isoveljen salainen ihailija tai keksiä hänet itse. Kutosluokkalaiset Saimi ja Selma Pirinen - pappilan lahja maailmalle ainakin tyttöjen omasta mielestä - eivät ehdi ikävöidä isosiskoaan Rebekkaa, joka muuttaa opiskelujen vuoksi toiselle paikkakunnalle. Välivuotta Hollannissa viettänyt isoveli Mossu palaa kotiin, ja tarkkanäköiset pikkusiskot panevat heti merkille, että kotinurkkiin pesiytynyt lähimmäinen tarvitsee apua. Isoveli kärsii ilmiselvästi tyttöystävän puutteesta.

Kuva: Otava


L.M. Montgomery: Pieni runotyttö (sarja)

Runotyttö-sarjan ensimmäisessä kirjassa orpo Emilia Starr saa kodin Uuden Kuun kartanossa ankaran Elisabet-tädin kasvattina. Hän on lahjakas ja uneksiva tyttö, jonka luova mielikuvitus ja orastavat kirjoittajankyvyt auttavat häntä kestämään vaikeitakin aikoja. Lempeästä Laura-tädistä ja ymmärtäväisestä Jimmy-serkusta tulee Emilian ystäviä. Vähitellen hänen lahjakkuutensa alkaa herättää huomiota.

Kuva: WSOY


Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola

Viidesluokkalainen Juho pelaa kaiket illat huoneessaan. Juho ei pidä liikunnasta, tavallisesta ruuasta eikä Pertusta, jonka silmätikuksi hän usein joutuu. Eräänä päivänä Juhon kotiin muuttaa serkku Hilma, joka lukee ajatuksia ja näkee aaveita. Hilma seuraa Juhoa kaikkialle - jopa samalle luokalle - ja pakottaa hänet urheilukentälle. Hilman lisäksi Juhoa seuraa outo, harmaa auto. Juho aavistaa, että autossa istuu rikollisia. Hilman mielestä hän on vain pelannut liikaa taistelupelejä, mutta Juho luottaa vaistoonsa.

Kuva: Sopuli Kirjat


Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi

Asteroidi B 612 on taivaankappale, jolta on kotoisin yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista: Pikku Prinssi. Aavikolle pakkolaskun tehnyt lentäjä kohtaa pienen prinssin, joka tekee syvällisiä ja koskettavia havaintoja ihmisistä. Viisas ja hellyttävä satuklassikko.

Kuva: WSOY


Nadja Sumanen: Outo lintu ystäväksi

Hilla on avioerolapsi, joka laukkaa kolmen kodin väliä: isän, äidin ja mummun. Kohta Hilla täyttää 12 vuotta ja hänen on kerrottava, kumman vanhemman kanssa haluaa asua. Vai voisiko Hilla asua pelkästään mummun luona?

Hilla tutustuu luokan uuteen oppilaaseen, Buboon, joka on kumma tyyppi. Hän väittää olevansa tunturipöllön poika. Bubo ehdottaa, että he voisivat vakoilla yhdessä Hillan vanhempia ja mummua Hillan valintaa helpottaakseen.

Kuva: Otava


Cressida Cowell: Noitakuningas herää (Taikuuden aika -sarja)

Velhokuninkaan kuopus Xar aiheuttaa heimolleen harmaita hiuksia: pojalla ei ole taikavoimia, ja hän kapinoi isäänsä vastaan. Toive on soturikuningattaren tytär, joka puolestaan hallitsee taikuuden, vaikka taikuus onkin soturiheimossa ankarasti kiellettyä. Taikavoimiensa vuoksi hän joutuu jatkuvasti kommelluksiin. Velhot ja soturit ovat vanhastaan perivihollisia, mutta Xar ja Toive sattuvat tutustumaan toisiinsa. Heidän on pakko yhdistää voimansa kun ilmenee, että julma noitakuningas kätyreineen uhkaa sekä velhojen että sotureiden heimoa.

Kuva: Otava


Karin Erlandsson: Yöjuna: tarina, jossa on 24 lukua

Danja asuu isän, äidin, siskon ja mumminsa kanssa kauniissa kodissa, joka on entinen asemarakennus. Sen ohi kulkee junarata, joka ei enää ole käytössä. Mummi on Danjalle rakas, mutta jo kovin vanha, hän tarvitsee Danjan apua ja tuntuu välillä vaipuvan omiin maailmoihinsa. Eräänä iltana mummi tuntuu erityisen hajamieliseltä, ja myöhemmin hän on kadonnut huoneestaan. Saman yönä Danja kuulee jotain ja hiipii ulos katsomaan - ja totta se on: asemaa lähestyy pikajuna. Danja onnistuu pysäyttämään yöjunan, ja siitä alkaa seikkailu!

Kuva: S&S


Jacob Grey: Varismiekka (Ferals-sarja) 

13-vuotias orpopoika Kraa elää keskellä Blackstonen kaupunkia, mutta ylhäällä puiston puussa. Hän asuu varisten kanssa ja osaa varisten kieltä. Varikset pelastivat Kraan, kun hän oli viisivuotias ja Seittimies murhasi hänen vanhempansa. Jo kahdeksan vuotta Kraa on selvinnyt vaistojensa ja kekseliäisyytensä avulla, mutta ei ole tiennyt supervoimistaan: siitä että hän on feral, ihminen jolla on maaginen side tiettyyn eläimeen. Feral pystyy kutsumaan eläimiä ja oppimaan niiden kykyjä. Kun Kraa tutustuu Lydiaan, vankilanjohtajan tyttäreen, ja pelastaa Lydian isän Seittimieheltä, hänet temmataan keskelle feralsien välistä julmaa valtataistelua.

Kuva: Tammi


Taina Haahti: Ron Tulinen

Seikkailuromaani tavallisesta koulupojasta, joka ystäväänsä auttaakseen suostuu huiman aikamatkailuteorian koekaniiniksi ja lähtee 1200-luvun Ranskaan.

Kuva: WSOY


Erin Hunter: Villiin luontoon (Soturikissat-sarja)

Sukupolvien ajan neljä villikissojen klaania - Myrskyklaani, Jokiklaani, Tuuliklaani ja Varjoklaani - on jakanut metsän soturiesi-isiensä säätämien lakien mukaan. Muiden klaanien reviirejä uhkaava Varjoklaani kuitenkin voimistuu päivä päivältä, ja Myrskyklaanin kissat ovat vakavassa vaarassa. Uljaita sotureita kuolee, ja jotkut varsin salaperäisellä tavalla. Keskelle näitä tapahtumia ilmestyy tavallinen kotikissa nimeltä Ruska - joka saattaa osoittautua kaikkein urheimmaksi soturiksi.

Kuva: Art House


J. S. Meresmaa: Naakkamestari (Ursiini-trilogia)

Valumestari Lundanin verstas on Ennin koti. Hän kaipaa joka päivä vanhempiaan, jotka eivät koskaan tulleet hakemaan häntä. Eräänä aamuna Enni löytää naakan - ja hänen elämänsä muuttuu. Täysin. Naakkamestari on Tampereelle vuoteen 1900 sijoittuva kertomus, joka yhdistää vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia. Sen itsenäiset jatko-osat ovat Hämäränsäteet ja Voimanpesä.

Kuva: Robustos


Sari Peltoniemi: Taivazalan joutsen (Avaimenkantaja-trilogia)

Eräänä elokuun päivänä Kielisen kylän taivaalle ilmestyi merkillinen lintuparvi. Tavallisten lintujen lisäksi siinä oli papukaijoja ja undulaatteja ja jopa merikotka. Parvi kuljetti mukanaan koria, jossa matkusti Opri koiriensa Fanelin ja Fonarin sekä taivaskissa Natalian kanssa. Opri oli tullut Taivazalasta Kieliseen etsimään poikaansa. Miranda alkaa ystäviensä Veeran ja Olavin kanssa selvittää, mikä Taivazala oikein on ja kuka on ryöstänyt Oprin pojan. Miksi hänet on ryöstetty Kieliseen? Kuka Kielisen asukkaista on avaimenkantaja?

Kuva: Tammi


Rick Riordan: Salamavaras (Percy Jackson -sarja)

Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi.

Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään.

Kuva: Otava


A. F. Steadman: Skandar ja yksisarvisvaras (sarja)

Skandar on aina halunnut yksisarvisen ratsastajaksi. Lopulta koittaa se hetki, että hänen on aika osallistua hautomotenttiin, jossa ratkeaa, tuleeko hänestä ratsastaja. Yksisarvisten saarella ratsastajaoppilaat jaetaan neljään ryhmään sen mukaan, mitä elementtiä he ja heidän yksisarvisensa edustavat. Skandar asuu puumajassa kolmen muun nuoren kanssa. Jokainen nuorista edustaa eri elementtiä ja he mittelevät kipakasti voimiaan toistensa kanssa. Salaperäisen vihollisen varastettua Saaren mahtavimman yksisarvisen, nuoret ratsastajat joutuvat elämänsä tulikokeeseen, taisteluun Saaren ja yksisarvisten puolesta. Samalla Skandar saa selville salaisuuden, joka uhkaa koko hänen elämäänsä.

Kuva: Tammi


Mila Teräs: Noitapeili (Salainen kirjasto -sarja)

Hugo ja Lydia löytävät Noitapeili-nimisen kirjan välistä kummallisen kartan. Kartta johdattaa heidät ensin unohdettujen tarinoiden kirjastoon ja sieltä salaista reittiä Kyöpelinvuorelle. Kyöpelin kaupungissa on alkamassa suuri Noitakonferenssi. Kun Kyöpelinvuoren holvissa säilytetty noitapeili juhlan kunniaksi nostetaan esiin, Lydia joutuu peilin takaiseen varjojen maahan. Onnistuuko Hugon pelastaa Lydia ilkeän Peilien valtiaan kynsistä?

Kuva: Otava


Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain (sarja)

Kaikki alkaa sinä päivänä, kun Agnes avaa hautausmaan portin. Hän on juuri muuttanut tylsääkin tylsempään Harmalan kylään ja jättänyt taakseen pääkaupungin ja vanhat kaverit. Outo tapahtumasarja nappaa kuitenkin Agnesin mukaansa ja hänen elämänsä muuttuu jännittävämmäksi kuin koskaan. Hautakiven teksti nostaa Agnesin karvat pystyyn, ja pian hän alkaa nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Kun sama puutarha oikeasti löytyy Harmalasta, on Agnesin pakko löytää avain. Mihin lukkoon se sopii?

Kuva: WSOY


Markku Karpio: Mun isäni on avaruusmies

Kaksitoistavuotias Aleksi pakkaa reppuunsa isän valokuvan ja lähtee serkkunsa Jonnin luo joulukuuksi. Sekä äiti että opettaja ovat sitä mieltä, että Aleksille tekee hyvää vaihtaa maisemaa vähäksi aikaa. Kotona on liian ikävä isää ja liian paljon Mikaa, äidin uutta miesystävää.

Elämä tuulisella saarella on erilaista. Koulussa on vain yksi luokkahuone eikä oppilaitakaan ole kuin kourallinen. Aleksi näkee miten saaristossa eletään ja tullaan toimeen, myös talven tullen, ja saa itseensä uutta voimaa. Vähitellen Aleksi alkaa ymmärtää, että kenenkään ei kuulu pärjätä yksinään tässä elämässä.

Kuva: Tammi


Kimmo Ohtonen: Ikimaa: Soturin tie (Ikimaa-trilogia)

Vauhdikas fantasiaromaani aloittaa jännittävän trilogian pohjoisesta maasta. Pohjoisimman maankolkan pohjoisimmasta kylästä katoaa nainen. 12-vuotias Oliver lähtee etsimään äitiään ainoana tukenaan Jätti-karhu. Kaukana Ikimaassa Kalla-tyttö opiskelee viimeistä vuottaan soturikoulussa. Hän haaveilee vapaudesta, elämästä Aarniolan muurien takana. Kallan ja Oliverin hartioilla lepää toivo, kun kuiskaajien kilta ja klaanien vastarinta nousevat kuningas Viktoria vastaan pelastaakseen aarniokansan tuholta.

Kuva: Otava


Ville Suhonen: Poika ja ilves

Kaksitoistavuotias Tomi muuttaa isänsä kanssa etelän suurkaupungista Lappiin, lähelle maailman pohjoisinta eläinpuistoa. Isä on eläintutkija, joka on saanut tehtäväkseen kokeilla kesyn ilveksen sopeuttamista erämaahan. Tomi ehtii kiintyä eläinpuiston ilvekseen Leeviin, mutta isän projekti epäonnistuu. Talvisessa erämaassa käydään taistelu elämästä ja kuolemasta. Tomin on löydettävä heikkokuntoinen ilves, voitettava häikäilemätön salametsästäjä ja saatava läheistensä luottamus takaisin. Sen lisäksi hänen on selvittävä hengissä äärimmäisissä luonnonoloissa.

Kuva: Otava


Lee Bacon: Viimeinen ihminen 

Viimeinen ihminen on kuin E.T. - mutta toisinpäin!
Ihmiset ovat hävinneet maapallolta ja sitä asuttavat robotit, joista jokaisella on tehtävä ja tarkoitus. Eräänä päivänä tapahtuu mahdoton: XR-935 tapaa ihmistyttö Emman. Alkaa huima, jännittävä seikkailu, joka etenee mutkien kautta riemastuttaviin oivalluksiin ja ystävyyteen.

Kuva: WSOY


Alexandra Bracken: Prinsessa, lurjus ja maalaispoika

Galaktisen Imperiumin kaikkien aikojen suurin joukkotuhoase Kuolemantähti on valmistumassa, ja kapinallisten ainoa toivo on prinsessan, lurjuksen ja maalaispojan käsissä. Tämä kiehtova romaani kertoo alkuperäisen Star Wars -trilogian ensimmäisen elokuvan Uusi toivo (episodi IV) tarinan kolmen päähenkilön prinsessa Leian, Han Solon ja Luke Skywalkerin näkökulmasta.

Kuva: Sanoma Media Finland


Heli Koskinen: Zeta: uskallatko pelata? (sarja)

Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät lapsen peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon. Pedossa kaikkien puhelimet ja tietokoneet on takavarikoitu ja Zetan voittopaikka nettipelissä hiipumassa, joten hän haluaa pian takaisin vapauteen. Pakoa suunnitellessa on epäselvää, keneen voi luottaa ja kuka on todellinen vastustaja. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista? Keksivätkö nuoret keinon päästä pois ja paljastaa Pedon salaisuudet?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Timo Parvela: Kirja yksi: Kutsu (Kepler 62 -sarja)

Be part of the story - Lähde mukaan hurjaan avaruusseikkailuun! 13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. He elävät maailmassa, jossa luonnonvarat ovat huvenneet dramaattisesti. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?


Kuva: WSOY