Sadut

1. luokka


Alex Haridi: Muumilaakson kertomuksia: Tove Janssonin kirjojen mukaan

Kolme Tove Janssonin klassikkotarinoihin perustuvaa muumikertomusta ilahduttavat koko perhettä ja sopivat erinomaisesti ääneen luettaviksi. Muumipeikko ja Muumimamma etsivät tuhotulvassa kadonnutta Muumipappaa ja kotiaan kertomuksessa "Matka Muumilaaksoon". Kertomus "Hattivattien saari" puolestaan vie koko muumiperheen huiman jännittävälle kesäretkelle Seikkailu-purjeveneellä, ja "Muumipeikko ja taikahattu" kertoo siitä, miten Muumilaaksossa alkoi kerran tapahtua aivan epätavallisen taianomaisia asioita.


Riikka Jäntti: Nokikätkön ritarit ja kuuhiisi

Taidokkaasti kuvitettu, jännittävä ja humoristinenkin pienten lasten satu. Seikkailun ohessa Nokikätkön ritarit oppivat jotakin tärkeää uhrautumisesta. 


Kirsi Kunnas: Punni

Myös korvatonta jänistä voi rakastaa! Rakastetun kirjailijan hauska ja viisas kertomus sekä erilaisuuden torjumisesta että sen hyväksymisestä. Tärkeä asia on kiedottu tarinan pumpuliin. Punni on toisenlainen kuin muut jänikset, joiden mielestä semmoista jänistä ei voi ollakaan. Siksi Punni on surullinen, kunnes prinsessa löytää sen ja pitää Punnista juuri sen erilaisuuden vuoksi. Kun Punni syö porkkanamaalla neljättä porkkanaansa ja sanoo sen olevan ensimmäinen pieni, ärtyy puolestaan koppakuoriainen. Sillä on tapana puuttua asioihin, jotka kuohuttavat sen mieltä. 


Meri Korpela: Peloton peltohiiri

Voiko maailman pelokkaimmasta peltohiirestä oikeasti tulla sankari? Peltohiiri pelkää vähän kaikkea. Mutta iltaisin hän lukee tarinoita suurista seikkailuista ja urheista sankareista. Eräänä päivänä Peltohiiri oivaltaa, että hänen on aika alkaa tehdä urotekoja. Millaisia? Siitä hän päättää lähteä ottamaan selvää. Lupaavan uuden tekijäparin lumoava satukuvakirja, yhtä aikaa viehättävän perinteikäs ja raikkaan uudenlainen. Kirja aloittaa Pelottomasta Peltohiirestä kertovan sarjan. 


Marjatta Kurenniemi: Marjatan satuja

Sisältää 12 uutta muutaman sivun mittaista satua, joissa seikkailevat niin peikot ja prinsessat kuin hallitus ja lentävällä lautasella saapunut muukalainenkin. Useisssa saduissa perinteinen satumaailma kohtaa nykyajan: hassu keiju saa ministerit hulluttelemaan ja kääpiö hankkii tehokkaat silmälasit seurustellakseen jättiläisen kanssa. Lisäksi kokoelmassa on kaksi hauskaa runoa. 


Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut

Kaikkien tuhmuroijien sankari, Prinsessa Pikkiriikki rakastaa satuja, vaikka jotkut niistä ovatkin hänen mielestään melko kummallisia. Miksi esimerkiksi prinssi saa pussata Ruususta ilman lupaa? Ja mihin prinssinpälikkää edes tarvitaan, kun on keksitty herätyskellot? Prinsessa Pikkiriikin käsittelyssä mm. Tuhkimo, Pieni Punahilkka, Hannu ja Kerttu saavat astetta hervottomamman tulkinnan.

Ville Nummenpää: Entistä hölmömpiä iltasatuja

Hölmöt iltasadut tulevat taas - jopa 400 % hölmömpinä! Tapaamme Sampsa-ketun, joka liioit­telee kaiken ainakin miljoona kertaa paremmin kuin kukaan muu. Vanha tuttumme Rolle-robotti opettelee puhu­maan koiraa, pesee pilvenpiirtäjän ikku­nat ja piipahtaa siinä sivussa Afrikassa. Ja maailman rankin rokkibändi Räminä­pandat näyttää meille, että rokki todella­kin on luonnonvoima!


Lea Pennanen: Piilomaan pikku aasi

On ihanaa asua Piilomaassa, koska siellä kaikki on hyvin. Maata johtava Aasiruhtinas on hyvä ja oikeudenmukainen hallitsija. Pikku Aasi, Korppu-koira, Pikimusta kissa, Lasse Lämppä, Aasi Isaskar ja muut eläimet ovat tyytyväisiä ja onnellisia siellä. Eräänä päivänä tapahtuu kuitenkin kauheita - kaikki muuttuu huonoksi! Ilkeä velho Muuli Mukkelis Kadehtija haluaa Piilomaan kruunun itselleen. Muuli Mukkelis vangituttaa Aasiruhtinaan kaukaiselle saarelle eikä kukaan tiedä, missä hän on. Nyt jonkun pitäisi kyllä havahtua asioiden heikkoon tilaan ja pelastaa Piilomaa! Olisiko lähivuorilla asustavasta pienestä aasinpojasta pelastajaksi? Ainakin se päättää yrittää. Mikä on Hihihi-rannikon vaara? Entä pelastuuko Piilomaa?


Pikku Kakkosen iltasatukirja

Pikku Kakkosen satuhetkistä tutut tarinat nyt kirjana! Kokoelman saduissa seikkailevat mainiot hahmot, joiden siivellä opitaan yhtä sun toista. On poika, joka tajuaa, että joskus voi itse seurata varjoaan ja siitä on odottamatonta iloa. Entä mikä saa kolme miljoonaa vuotta vanhan otuksen hymyilemään? Ylivertaisessa ihmekoneessa keksitään asioita, joita robotit eivät voi tehdä puolestamme.
Pikku kakkosen iltasatukirja sisältää 20 kutkuttavaa tarinaa nokkelista lapsista ja hupsuista aikuisista, veikeistä eläimistä ja yllättävän eläväisistä esineistä.
Kokoelman mukana tulee CD, joka sisältää tarinat Pirkka-Pekka Peteliuksen lukemana.


Ari Sainio: Häntä jäässä ja muita juttuja (selkokirja)

Häntä jäässä ja muita juttuja on selkomukautettu kertomuskokoelma. Se sisältää yli 40 suomalaisten kirjailijoiden tekstiä, joiden aiheet vaihtelevat saduista realistisimpiin kuvauksiin maailmasta.  Tiina Konttilan kuvitus on vuoroin hilpeää tai pysäyttävää ja houkuttelee lukijan mukaan tekstin maailmaan heti alkumetreillä. Häntä jäässä ja muita juttuja toimii hyvin "lukujumin" poistajana ja sopii erityisesti niille, joille kirjaan tarttuminen on vaikeaa.


Sinikka Sajama: Suuri kirja vahvuuksista

Ympyräisten satumaailmaan sijoittuvissa iltasadun mittaisissa tarinoissa seikkaillaan ja tutustutaan luonteenvahvuuksiin.