Kuvakirjat

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Annemarie van der Eem: Minä haluan leijonan!

Juliuksella on suunnitelma, villi suunnitelma. Hän haluaa lemmikin, mutta ensin hänen täytyy suostutella vastahakoinen äiti. Aluksi Julius päättää pyytää leijonaa! Sitten hän yrittää virtahepoa. Hän sanoo jopa haluavansa vuohen. Tai miten olisi apina? Kun erikoiset lemmikit eivät miellytä äitiä, kuinka Juliuksen suunnitelmien lopulta käy?

Kuva: Kumma


Ingrid Flygare: Liian pieni Putti (sarja)

Pikkuinen shetlanninponi Putti asustaa Granbackan tallilla kolmen isomman hevoskaverinsa kanssa. Tallilla järjestetään estehyppykilpailut, mutta koska Putti on niin pieni, se ei saa osallistua. Tallin ikkunasta Putti kuuntelee, kuinka muut hevoset pitävät hauskaa esteradalla, ja tuntee itsensä yksinäiseksi ja surulliseksi. Mutta kun tallille seuraavaksi saapuu ryhmä lapsia tutustumaan poneihin, Putin koosta onkin etua.

Kuva: Tammi


Mikko Kunnas: Eläintohtori Wuffe ja Kaapo Karhu (sarja)

Tänään eläintohtori Wuffen apua tarvitsee Kaapo Karhu. Mikähän Kaapoa mahtaa vaivata?

Kuva: Kvaliti


David Melling: Huuko luontoretkellä (sarja)

Edessä on jännittävä päivä, kun Huuko ja päiväkotikaverit lähtevät luonnon helmaan. He löytävät vaikka mitä mielenkiintoista: mönkiviä, lentäviä ja pomppivia ötököitä niin maalta, vedestä kuin ilmasta.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Jukka Jokinen: Rami autokuumeessa (sarja)

Huoltoasemayrittäjä Rami Rasvanäppiin on iskenyt autokuume! Hoplaa-avoauto alkaa näyttää hänen silmissään rämältä. Rami miettii autoja jatkuvasti: pitäisikö uuden menopelin olla lava-auto kuten tähänkin asti vai hankkisiko hän vaihteeksi avoauton, kuten vaikka vuoden 1958 kuplavolkkarin. Loistoautot, kilpa-autot, pikkuautot, urheiluautot ja monet muut hienot autoklassikot ajelevat ympyrää Ramin päässä. Mikä näistä kaikista olisi hänelle se parhaiten sopiva?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Juba: Fyffe käy kirjastossa (sarja)

Fyffe menee kirjastoon. Kirjastossa on vaikka mitä: kirjoja, sarjakuvia, levyjä, elokuvia - jopa kahvila. Mutta kuinka Fyffe osaisi valita kaikkien tuhansien kirjojen joukosta juuri sen itselleen sopivan? Onneksi kiltti kirjastotäti auttaa!

Kuva: Otava


Juhani Känänen: Apo Apponen: skuuttijengi ratkaisee (sarja)

Apo Apponen on kasvanut eskarilaisesta ekaluokkalaiseksi ja samalla lastenkirjasarja loikkaa kuvakirjasta alakoululaisille suunnatuksi seikkailuksi!

Kuva: Teos


Kerttu Rahikka: Elsa ja Lauri uimahallissa (sarja)

Mikä on sinun lempiviikonpäiväsi? Sunnuntai on Elsan, sillä silloin hänen vanhempansa eivät ole töissä ja he ennättävät tehdä Elsan ja pikkuveli Laurin kanssa kaikkea mukavaa yhdessä. Nyt äiti ja lapset ovat lähdössä uimahalliin. Mutta miksei uimahallissa saa juosta käytävillä ja meluta? Kirjassa on tieto-osuus, jossa käsitellään uimahalliin liittyviä käytössääntöjä ja annetaan vinkkejä uimataidon kehittämiseen. Sieltä saa tietoja muun muassa siitä, miten opitaan liukumaan veden alla.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Aira Savisaari: Niilo rakentaa pöntön (sarja)

On kevät. Niilo ja Hilla kiipeävät lintutorniin. Niilo katsoo kiikarilla. Näyttää siltä, että harakka lentää ihan Niilon nenän edestä. Silti Niilo ei ylety sormilla lintuun. Isä kirjoittaa kaikki Niilon ja Hillan näkemät linnut havaintovihkoon. Nyt on myös pönttöpäivä. Tänään Niilo ja Hilla rakentavat linnuille pesäpöntöt. Kun Niilon ja Hillan pöntöt ovat valmiit, Niilo huomaa autotallin nurkassa tyhjän pahvilaatikon. Kohta pihalla alkaa jännittävä pönttöleikki, josta myös isä innostuu. Kirjan ohjeiden avulla voit rakentaa oman linnunpöntön myös kotona.

Kuva: Karisto


Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-Hirviö ja muita outoja juttuja (sarja)

Kun on synkkä ja myrskyinen yö, on tarinankerronnan aika. Outoja, hurjia ja hauskoja juttuja Tatun ja Patun malliin. Oletteko kuulleet Hirviö-Hirviöstä, jossa on kaikki maailman hirviöt? Tai Vlad selittäjästä, tekosyiden ruhtinaasta, joka selittää kaikki asiat itselleen parhain päin? Tai salaperäisestä hedelmävaa'asta, joka saa tuotetuotteet sekoamaan. Tai villipolkupyöristä, joita vain lapset osaavat kesyttää. Kesyttömiä, villejä juttuja laidasta laitaan.

Kuva: Otava


Tiina Nopola: Siiri ja koppava kaniini (sarja)

Siiri ja pikku-Otto innostuvat kasvattamaan porkkanoita. Eräänä aamuna porkkanapenkissä on reikä, yksi porkkanoista on hävinnyt! Seuraavana aamuna on kadonnut jo toinen. Siiri ja pikku-Otto nukkuvat teltassa ja näkevät kasvimaalla kaniinin näpistelemässä. He yrittävät häätää pörröturkin tiehensä, mutta tuloksetta. Keski-Otto ja iso-Ottokin osallistuvat kaniininkarkotukseen, mutta mikään konsti ei tehoa koppavaan varkaaseeen. Mitä tapahtuu, kun Siiri ja Otot rakentavat uhkaavan näköisen kaniininpelättimen?

Kuva: Tammi


Jade Haapasalo: Valo ja yön pimeä

Kaikkia pelottaa joskus - niin myös ihan tavallista Valoa, joka asuu ihan tavallisen äitinsä kanssa. Valoa alkaa arveluttaa, kun ilta pimenee. Oma huone tuntuu lähes vieraalta varjojen maailmalta. Hämärässä mielikuvitus pääsee valloilleen ja iltasadun möröt valtaavat mielen.

Kuva: kids.fi


Magdalena Hai: Mörkö Möö ja Mikko Pöö

Kukapa ei pelkäisi mörköjä. Mutta ehkä nekin pelkäävät meitä yhtä paljon! Vinkeä kääntökirja tarttuu yhteen tutuimmista lasten peloista ennakkoluulottomalla ja veikeällä tavalla.

Kuva: Karisto


Alex Haridi: Muumipeikko hattivattien saarella

Tove Janssonin tarinaan perustuvassa ihastuttavan tiheätunnelmaisessa kuvakirjassa tutustutaan arvoituksellisin, sähköisiin hattivatteihin. Mikäpä virkistäisi helteisenä keskikesän päivänä paremmin kuin retki merelle! Purjehdusretkelläkin koittavat kuitenkin kuumat paikat, kun Nipsu sattuu saamaan saarella käsiinsä hattivattien aarteen.

Kuva: Tammi


Sanna Isto: Typy ja muriseva mörkö (sarja)

Typy pääsee lomalle Hankoon! On hauskaa, että koko perhe on mukana, myös Bertta-täti. Typy saa valita huvilasta itselleen oman huoneen. Mutta kun on aika mennä nukkumaan, Typyä alkaa pelottaa. "Sängyn alla voi olla mörkö", hän miettii. Äiti ja isä rauhoittelevat sanoen, ettei mörköjä ole olemassakaan. Eräänä iltana äiti ja isä lähtevät ulos viettämään kahdenkeskistä aikaa, ja Typy jää taloon Bertta-tädin kanssa. Silloin huvilassa alkaa tapahtua kummia.


Kuva: Bazar


Anna Tommola: Säpsy uhmaa kohtaloa

On ilta ja möröt saapuvat. Säpsy on siitä aivan varma. Silloin äiti aina tulee viereen ja lohduttaa. Mutta nyt Säpsy on mökillä isovanhempien kanssa eikä voi huutaa äitiä apuun. Sitten paljastuu, että maailman rohkein vaarikin pelkää - vesikasveja! Ehkä Säpsynkin pitäisi kokeilla uhmata kohtaloa? Ihan vähän vain...

Kuva: WSOY


Emilia Erfving: Kasa (sarja)

Jos menet metsään, et välttämättä näe eläimiä, mutta aivan varmasti näet Kasan. Se koostuu milloin mistäkin vuodenaikojen mukaan. Siinä voi olla lehtiä, katkenneita oksia, kuusenneulasia, kukan alkuja ja tammenterhoja. Mehiläiset surisevat Kasan ympärillä kesäaikaan, syksyllä siitä tulee siilin pesä ja talviaikaan sen peittää valkoinen lumi. Vuodenajat jatkavat kiertoaan joka vuosi. Välillä kuullaan kerrottavan, että kevät tuli tänä vuonna aikaisin tai että nyt se on aikatauluun nähden myöhässä. Mutta joka vuosi se tulee. Ja niin ilmestyy Kasakin.

Kuva: Lasten Keskus


Kaisa Happonen: Mur, eli karhu (Mur-sarja)

Tässä metsässä karhut nukkuvat talviunta. Kaikki paitsi yksi. Vaikka on syksy, karhujen nukkumaanmenoaika, Mur ei tunne itseään lainkaan väsyneeksi. Kun muut kuorsaavat talvipesissään suuret mahat hyllyen, Mur tuijottaa valveilla pesänsä kattoa. Vaikka sen turkki on yhtä ruskea ja karhea kuin metsän muillakin karhuilla, tuntee se olevansa nurinkurin. Onko karhu, joka ei nuku talviunta, karhu laisinkaan?

Kuva: Tammi


Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (sarja)

Molli on ollut tyytyväinen omaan tuttuun taloonsa, sen pihaan ja puutarhaan sekä kiviaitaan, joka erottaa puutarhan Suuresta metsästä. Se maailma on Mollille juuri sopivan kokoinen. Mutta mitä nyt tapahtuu: Olo on omituinen: varpaissa kutittelee, häntä viuhtoo villisti, katse on unelmoiva, huokailuttaa ja olo on levoton. Molliin on iskenyt matkakuume!  Hän haluaa mennä Suureen mestään. Sisu auttaa ystäväänsä pakkaamaan. Lähdön hetkellä olo on jännittynyt, vähän pelottaakin. Ei ole ollenkaan helppoa lähteä suoraan maan ääriin, kun on aiemmin pysynyt ainoastaan omalla pihallaan. Mitäs sitten, kun reissulla tuleekin koti-ikävä?

Kuva: Lasten Keskus


Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana (Jaakko-sarja)

Jaakon pää meinaa poksahtaa rumista sanoista, joita koti on täynnä. Hän lähtee etsimään kauniita sanoja mummulta saatuun siniseen lippaaseen. Mikä on kaunis sana naapurin Sallin mielestä? Entä kirjastosedän - tai lumihevosen? Tai päiväkodin Pipsan?

Kuva: Karisto


Anne-Maria Kuusela: Siro Saparon iso moka (Ympyräiset-sarja)

Ympyräiset ovat sympaattisia eläimiä, jotka muistuttavat kumpupilvimäisilta muodoiltaan toisiaan, mutta luonteiltaan ne ovat erilaisia. Esimerkiksi yksi Ympyräisistä on heti mukana leikeissä, kun toinen tarvitsee kannustusta, jotta rohkenee mukaan. Nyt Ympyräiset ovat matkalla seikkailuun avaruusaluksen kyydissä. Pikkutarkka Siro Saparo ei millään malta olla koskematta muutamaan vipuun siivotessaan ohjaamossa...  Ja niin Ympyräisten alus kääntyy väärään suuntaan! Ympyräiset ovat pelästyneitä ja alkavat selvittää tilannetta. Siro Saparo puolestaan on surullinen ja kovin pahoillaan tapahtuneesta. Miten tilanne ratkeaa?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki ja (kaamea) totuus vauvoista

Mistä rasittavat pikkusisarukset oikein tulevat? Prinsessa Pikkiriikki selvittää totuuden vauvoista omaan herttaisen suorasukaiseen tyyliinsä.
Pikkiriikki toki tietää, että vauvat kasvavat äitien vatsassa. Mutta miten ne ovat sinne päätyneet? Ja miten ne pääsevät sieltä pois? Ja mikä tärkeintä: miksi ihmeessä vanhemmat oikein haluavat vauvan, joka kakkaa kamalasti ja herättää keskellä yötä?

Kuva: Otava


Katriina Rosavaara: Leijonankesyttäjä

Pipsa Hurjisto on maailman pienin leijonankesyttäjä. Hän ei yhtään pelkää leijonia, vaan pistää ne ojennukseen komealla karjaisulla. Mutta eräänä iltana, sirkusteltan pullistellessa yleisöstä kuin pannukakku, leijonankesyttäjän kurkusta ei lähde pihaustakaan... Katriina Rosavaaran kirjoittamassa kuvakirjassa riitelevät vanhemmat muuttuvat lapsen mielikuvituksessa karjuviksi sirkusleijoniksi.

Kuva: WSOY


Tapani Bagge: Pohjoisen pikavuoron arvoitus (Ukulele-etsivä Nana -sarja)

Pohjoisen pikavuoro ei pääse matkaan, sillä kuljettaja Variksen rahat ovat kadonneet. Kuka kolikot on varastanut? Komisario Haikara on ymmällä. Onneksi kyydissä on kuuluisa ukuleletaiteilija Nana, joka on tottunut ratkaisemaan visaisia arvoituksia. Yhdessä uskollisen palvelijansa Armaan avulla Nana ryhtyy selvittämään tapausta. Kuka onkaan syyllinen?

Kuva: Aviador


Julia Donaldson: Etsiväkoira Ella

Onko sinulta joskus kadonnut jotain? Taidat nyökytellä. Kyllä vain, joskus me kaikki hukkaamme tavaroita. Myös kuusivuotiaan Esselin lelut ovat joutuneet hukkaan. Mutta hänellä on tarkkanenäinen etsivä apunaan - nimittäin Ella-koira! Voi sentään, nyt Esselin koulun kirjat ovat kadonneet! Ella ja sen nuuhkuttava nenä tulevat taas apuun. Löytyvätkö lelut ja kirjat?


Kuva: Kustannus-Mäkelä


Jaana Ala-Huissi: Vanhan maatalon salaisuus

Tämän tarinan talo ja sen ihmiset ovat oikeasti olleet olemassa. He asuivat Ilmajoella, Etelä-Pohjanmaalla kauan sitten.

Eila on sisarusten Eliinan ja Fransin ottotytär. Eräänä yönä vilkkaan ja työteliään päivän päätteeksi Eila herää porstuan eli eteisen komerosta kuuluvaan rapinaan. Tyttö nousee sängystään ja hiipii eteiseen. Komeron ovi on raollaan ja sieltä kajastaa hento valo. Eila kurkistaa sisään - ja on vähällä lentää istualleen! Mitä tyttö näkee komerossa? Ja miksi kummassa talon sokeritoppa eli iso tötterömäinen pala sokeria hupenee koko ajan?

Kuva: Haamu


Emelie Andrén: Eeron traktorikoulu (Kulkuneuvo-sarja)

Ei ole olemassa parempaa kuin traktorit, ei ainakaan jos Eerolta kysytään. Jotta voisi olla mahdollisimman paljon traktoreiden kanssa tekemisissä, päättää Eero perustaa traktorikoulun. Lehti-ilmoitus alkavasta traktorikoulusta tuo paikalle paljon oppilaita. On hyvä, että traktorikoulun oppilaita on paljon ja että Eero on ennättänyt jo hetken opettaa heitä, sillä eräänä aamuna koko seutu on lumen peitossa, eikä yksi traktori millään ehdi auraamaan joka paikkaan. Nyt oppilaskuusikko pääseekiin hyppäämään traktoreihin ja toteuttamaan oppejaan käytännössä!

Kuva: Otava


Caryl Hart: Supersankarit kylässä

- Huh, nyt tuli vaativa homma! tuumii Jussi, sillä hänen pitäisi pelastaa maailma! Supersankari on nimittäin tullut pyytämään Jussilta apua, koska hänen supervoimansa ovat kadonneet.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari

Matias ja pikkusisko Jenni ovat sirkuksessa. Sirkuksessa on valtavan hauskaa, kunnes tapahtuu jotain hurjaa - mustavalkoinen hirviö sieppaa kainaloonsa lavalla olleen leijonanpennun ja sitä silittämään tulleen Jennin. Matias sekä huolestunut leijonaisä Pete seuraavat niitä salamannopeasti. Muutaman päivän kuluttua Matias ja Pete rantautuvat kauniiseen viidakkosaareen. Joka puolella näkyy tiheää viidakkoa, taivasta kurkottelevia puita, upottavaa juoksuhiekkaa, korkeita vesiputouksia ja pitkiä hiekkarantoja. Saarella asuu myös heidän takaa-ajamansa hirviö...

Kuva: WSOY


Åsa Rönn: Pekka Töpöhäntä ja Mauri Mäyräkoira (sarja)

Mauri Mäyräkoira on siitä kummallinen koira, että sillä on vain yksi korva. Muut koirat kiusaavat Mauria ja nimittelevät korvapuoleksi, mutta Pekan mielestä se näyttää oikeastaan aika kiltiltä. Kissan ja koiran ystävyys on aluksi muiden kissojen mielestä outo juttu, ja erityisesti ilkeä Monni yrittää tehdä kaksikolle kolttosiaan. Joskus vaatii paljon rohkeutta olla kiltti!

Kuva: Gummerus


Tapani Bagge: Tahvo ja Bella hernerokkasumussa (sarja)

Miltä hernerokkasumu maistuu? Tahvo-kissa haluaa selvittää asian. Sen ystävä Bella-koira lähtee mukaan. Olisi huippua saada sumu kiinni! Tällä reissulla Tahvon lakkiin juuttuu kiinni Pablo. Pablo on pingviini, joka on matkalla Etelänavalle, mutta on nyt kerta kaikkiaan eksynyt reitiltään. Ystävykset antavat Pablolle kompassin. Osaisiko se nyt takaisin kotiinsa? Entä saivatko Bella ja Tahvo usvan kiinni?

Kuva: Tammi


Anneli Kanto: Virtaset huvipuistossa (Viisi villiä Virtasta-sarja)

Huvipuistoon pääseminen on vaatinut lapsilta erityistä kiltteyttä ja ahkeruutta, mutta kaikki ovat tehneet parhaansa. Virtasista pienin, Kastehelmi, joutuu pettymään pahasti, sillä hän on liian lyhyt jänniin laitteisiin. Koska kaikki vaiva on ollut aivan turhaa, tyttö päättää tehdä juuri niin kuin häntä huvittaa viis siitä, onko kilttiä vai ei.

Kuva: Karisto


Katri Kirkkopelto: Piki (sarja)

Pyjamapellejä ei päästetä sisään!? Piki seisoo tyrmistyneenä kerhomajan ulkopuolella supersankarin viitta harteillaan. Uudet kaverit eivät otakaan häntä mukaan kerhoonsa, vaan läimäyttävät kerhomajan oven Pikin nenän edessä kiinni. Vasta kotona tulee itku! Onneksi siellä on Yönalle ja ennen kaikkea Iso, jonka kauniit ja kannustavat sanat rauhoittavat murheellisen pikkuolennon. Piki suivaantuu ja päättää selvittää, miksi ei pääse mukaan leikkeihin.

Kuva: Lasten Keskus


Sven Nordqvist: Viiru osaa (sarja)

Ukko Pesonen ei osaa yhtään mitään -- vai osaako sittenkin?

"Pesonen! Osaatko hyppiä tasajalkaa tästä sisälle tupaan?" Viiru huusi.

"Osaan kyllä. Mutta en halua", Pesonen sanoi.

Ystävysten sanailu jatkuu samaa rataa, kunnes lopulta Viiru saa huomata, että Pesonen osaa sittenkin jotain tärkeää. Ukko näet pakkaa eväät koriin ja soutaa heidät Pikkusaareen retkelle!

Kuva: Tammi


Danny Parker: Onnenpäivä

Onni löytyy pienistä asioista: leipomisesta, leikkimisestä, leijan lennättämisestä, salaisuuksien kertomisesta, kissan silittelystä, kiireettömyydestä.
Tunnelmallinen, herkkä kuvakirja rauhoittaa päivän kiireistä ja muistuttaa siitä, mikä on tärkeää. Ilmavat kuvitukset ja vähäeleinen teksti antavat ajatuksille tilaa lentää.

Kuva: Karisto


Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin uudet naapurit

Sulo ja Elsi intoilevat muutosta Kevätmäen värikkäisiin puutaloihin. Kaksosia kuitenkin mietityttää, asuuko niissä leikkikavereita. Onneksi heidän kaksi äitiään kannustavat rohkeasti tutustumaan uusiin naapureihin, joihin lukeutuvat ainakin kaukaa etelästä muuttanut Aishan ja Fulan perhe ja ihanan bonussiskon saaneet Nelli ja Neea. Sulo ja Elsi kohtaavat uusien kavereiden kanssa hauskoja hetkiä ja oppivat, että kaikki perheet ovat yhtä hyviä.

Kuva: Otava

Elli Äijälä: Hui!

Hui asuu yksin korkealla vuorella. Huita pelottaa ja huolestuttaa kaikki. Hän on päättänyt, että ei ikinä lähde turvallisesta tuvastaan. Mutta sitten meteoriitti iskee vuoreen, ja Hui joutuu kohtaamaan muun maailman. Maailma tuntuu kauhean pelottavalta. Naavanaamaisia majavoita! Mutta myös kauhean ihanalta. Hilloa! Ja Hui tapaa myös...ystäviä!

Kuva: Aurinko Kustannus


Stefanie Dahle: Lilia, pieni keijukaisprinsessa ja lumoava yksisarvinen (Lukuhetki yhdistää -sarja)

Neljä pientä tarinaa kertoo Lilian ystävästä yksisarvisesta. Yksisarvinen on kadoksissa, ja kun se vihdoin löydetään, siitä on tullut yhtä pieni kuin hiirestä! Asiaan on nähtävästi sekaantunut hajamielinen velho! Lilia yrittää kastella ja syöttää yksisarvisen entiseen kokoonsa, mutta keinot eivät tuota tulosta. Mutta lopulta tähänkin pulmaan löytyy ratkaisu.

Kuva: Aurinko Kustannus