Runot

5.-6.-luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Kaisa Happonen: Revi se

Revi se - ja kokoa maailma uusiks! "Revi se" on uudenlainen ja liikkeelle laittava runokokoelma. Se on oivaltava, suorapuheinen ja kantaaottava; sen teemat käsittelevät niin ilmastonmuutosta ja rahaa kuin myös omaa pääkoppaa ja seksuaalisuutta. Runot on toteutettu leikkaamalla, tussaamalla ja irrottamalla sanoja irti kontekstistaan. Kirja kannustaa lukijaa avaamaan pään ja sanomaan ääneen, tarttumaan rohkeasti kynään, saksiin tai näppikseen. Maailma on täynnä sanoja. Ota ne käyttöön!

Kuva: WSOY


Jukka Itkonen: Kuutanssi: runoja kasvaville 

Herkkiä ja filosofisia runoja kaikenikäisille sanojen nautiskelijoille. Kokoelma on järjestetty osastoittain vuodenaikojen mukaan ja piirtää kauniin kaaren syksystä kevääseen. Helsinki esittäytyy monin tuorein ja elämysvoimaisin kuvin, mutta pitkin Suomea seikkaillaan suuren humoristin kelkassa.

Kuva: Otava


Anna-Mari Kaskinen: Kanssasi enkeli: toivon ja rohkeuden sanoja

Suositun tekijän enkeliaiheiset runot puhuvat välittämisestä ja suojeluksesta. Ne kannustavat, lohduttavat ja toivottavat mielenrauhaa ja levollisuutta. Kirja, joka on matkakumppani niin hyvinä kuin vaikeina hetkinä.

Kuva: Kirjapaja


Kitara, tähdet ja kuu : Suomipopin parhaat säkeet

Mestarillisia tuokiokuvia suomipopin tähdiltä! Kirja sisältää kokoelman häikäiseviä laulutekstejä ja riimejä elämän erilaisiin tilanteisiin. Näyttävästä lahjakirjasta löytyy ajatuksia kotimaisen poplyriikan suurilta nimiltä: Juice, Ismo Alanko, Eppu Normaali, J. Karjalainen, Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo, Jonna Tervomaa, Mariska ym. Lue ja liikutu!

Kuva: F-kustannus


Tuula Korolainen: Mikä onni, 6B

Lusikkajoen kuudennen luokan oppilaat kirjoittavat runoja onnesta. Luokkaa tai oppilaita ei ole oikeasti olemassa, mutta voisi olla. Niin totta runot ovat. Opettaja Viivi Kiven oppilaat kertovat, mitä nuoren onni on. Ellalle se on oman muotiblogin päivittämistä, Krisulle hevimusa ja Saralle hevoset. Monelle onni on koti, perhe, ystävät ja tietenkin se eräs, joka saa kädet hikoamaan ja sydämen jyskyttämään.

Kuva: Tammi


Kirsi Kunnas: Tiitiäisen metsä

Kirsi Kunnaksen klassiset runot vievät metsäluontoon ja mielikuvitukseen upeassa lahjakokoelmassa. Tiitiäisen metsä on huomion- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle metsälle, sen runoissa vuodenajat ja aika-avaruus kohtaavat sekä ihmisen aistikokemuksen että satujen ulottuvuuden. Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksessamme.

Kuva: WSOY


Kuollut kulkee : tarinoita kalman majoilta

"Kuollut kulkee" on kokoelma kummitustarinoita eri puolilta Suomea. Tarinat ovat tosia ja mukana on myös valokuvia kummituksista. Idean kirjaan toimittaja Anneli Kanto sai kohdattuaan itse kummituksen: "Hän seisoi huoneen ovella ilman näkyvää muotoa. Kokemus oli pelottava. Tiedän, kuka kummitus oli: nappikauppias Ida Salin, jonka aikanaan omistamassa huvilassa olin vieraana. Ida tuli katsomaan, kuka hänen kamarissaan nukkui."

Kuva: Gummerus


Kirsti Kuronen: Pönttö

Viidenneksi eniten pelkään iilimatoja. Neljänneksi eniten pelkään täytekakkuja. Kolmanneksi eniten pelkään sotaa. Toiseksi eniten pelkään rakkautta. Eniten, ylivoimaisesti eniten, pelkään aikuiseksi tulemista. Ylioppilaskevät. Toiset tietävät jo, mitä aikovat ja mihin lähtevät. Luna haluaisi vain valokuvata vettä, mutta eihän sellaista voi sanoa ääneen. Edessä aikuisuus ja töihin-kotiin-töihin-kotiin-rata, ja se pelottaa. Isä on virittänyt pihan lintupönttöön kameravalvonnan, ja Arja-tiaisen elämää seuratessaan Luna kelaa omaansa.

Kuva: Karisto


Kirsti Mäkinen: Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita

Kirsti Mäkinen on työstänyt suomalaisen perinteen aarteistosta poimi mansa runsaat 130 uskomustarinaa lyhyiksi, nautittaviksi kertomuksiksi, joissa seikkailevat hiidet, pirut, maahiset, haltiaolennot, noidat, jättiläiset, käärmeet ja silmänkääntäjät. Kirjan hurjat tarinat yllättävät, ja tyylikkään kokonaisuuden kruunaavat Jussi Kaakisen huikeat piirrokset.

Kuva: Otava


Eppu Nuotio: Ollaan ananas ja kookos 

Kaikenikäisille sopivia kuvitettuja rakkausrunoja.
"Ollaan onnellisia, jookos? / Ollaan ananas ja kookos, / ollaan rypäle ja rusina, / saadaan kevätkääryleitä tusina."

Kuva: Tammi


Jukka Parkkinen: Sananjalkoja metsäpolulla

Ihastuttavassa lastenrunokokoelmassa etana lukee leskenlehteä, korppi matkustaa Pendolinolla ja naakat erotetaan kirkosta. Mustavalkoinen piirroskuvitus.

Kuva: WSOY


Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille

Kuvittajana ja lastenkirjailijana tunnetun Sanna Pelliccionin ilmaisuvoimaisissa haikuissa kaikuu nuoruuden vimma, voima ja herkkyys, pelot, toiveet ja haaveet.

"Kirjoitan haikuja, koska niiden muoto on niin hieno. Haikut ovat samalla keveitä ja syviä, helppoja ja hitaasti avautuvia. Haiku voi läväyttää muutamalla tavulla auki koko maailman, tiivistää epätoivon tai henkäistä ulos järkyttävän ihastumisen parilla rivillä."

Kuva: S&S


Kaija Pispa: Kärpäslätkää

Maailmanmenon mietiskelyä hyönteisnäkökulmasta. Pispa tunnetaan sanataiturina ja loistavana riimittelijänä. Nyt hän ruotii syvältä nykyajan ilmiöitä: ihmisten itsekkyyttä, ekologisia uhkia ja automaation valtaa. Hyönteisillä ja kasveilla on ihmisille paljon sanottavaa. Monitoimisen Harry Kärpäsen tarinassa on todellista kärpäsfilosofiaa, joka on teoksen keskeisiä teemoja. Romanttisen neiti Naatin rakkaus automaatteihin kasvaa kauhukuvaksi ja lämpimän käden kaipuuksi, mutta miten irrottaa sormi nappulasta?

Kuva: WSOY


Pää auki! : säkeitä nuorille

Nuoren elämä on ihanaa ja kamalaa. Joskus on pää pilvissä ja siivet kantapäissä, kohta taas sydän parkuu ja harteilla on koko maailman paino. Minän ja maailman rajat ovat hakusessa, samoin sanat joilla tunteistaan kertoisi. Silloin tulevat runot ja laulut apuun. Pää auki! on valikoima runoja ja sanoituksia elämän kauneudesta ja rosoisuudesta nuorten iloksi, lohduksi ja rohkaisuksi huumoriakaan unohtamatta.

Kuva: Lasten Keskus


Atu Ruotanen: Hajanhujalla

Hajanhujalla pannaan riimihyrrä pyörimään. Siinä tohinassa toisiinsa sotkeutuvat ajankohtaiset asiat ja hullunkurisuudet. Kirjassa aprikoidaan ilmastokysymyksiä, citykaneja, Itämeren tilaa ja kevyttuotteita. Hajanhujalla voi tulla itsekin syödyksi tai rakastua vaikka robottiin. Hajanhujalla on runokokoelma, joka saa riimikorvat hörölle ja rytmijalan takomaan silkasta kummastuksesta.

Kuva: Lasten Keskus


Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa

Juha Tapion rakastettua laululyriikkaa Lasse Niskalan upein valokuvin kuvitettuna. "Tässä kiteytyy paljon sellaista, josta olen kirjoittanut vuosien varrella. Minua puhuttelee ihmisen usko siihen, että hyvä voittaa. Se, että valo pilkahtaa, kun jaksaa vielä vähän. Sitkeä sydän lyö kipinää." Juha Tapio (s. 1974) on moninkertaisesti palkittu artisti, joka on tullut tunnetuksi koskettavista lauluistaan.

Kuva: Minerva


J. R. R. Tolkien: Bilbon viimeinen laulu

Bilbon viimeinen laulu on sadunhohtoinen loppusoitto J. R. R. Tolkienin fantasiasaagalle Taru Sormusten herrasta. Kun Sormusten haltijat, heidän joukossaan maineikas velho Gandalf, Sormuksen aikoinaan löytänyt hobitti Bilbo Reppuli ja hänen sankarillinen sukulaispoikansa Frodo, nousevat Harmaista satamista valkoiseen laivaan joka purjehtii Suurelle Merelle, kauas länteen, virittää vanha Bilbo pimenevässä illassa laulun. Se on haikeankaunis hyvästijättö ystäville ja kotimaalle, mutta samalla siinä sykkii tuntemattoman tulevaisuuden ja ikuisen rauhan kaipuu.

Kuva: WSOY


Maiju Vuotilainen (Mansikkka): Itke minulle taivas

Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu. Suositun tubettajan riipaisevia runoja ja mietteitä. Lukija pääsee kirjoittajan ihon alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa hiljakseen pisaroida valoa. Nämä runot ja mietteet on kirjoitettu sydänverellä. Videoblogissaan Mansikkka on kertonut avoimesti masennuksestaan ja ahdistushäiriöstään. Hän haluaa valaa kohtalotovereihinsa itsetuntoa ja rohkaista heitä pyytämään apua. Jokainen meistä on arvokas.

Kuva: Otava