Runot

5.-6.-luokka


Kaisa Happonen: Revi se

Revi se - ja kokoa maailma uusiks! Karri Paleface Miettisen ja Kaisa Happosen rohkea runokirja innostaa runovallankumoukseen. Revi se on uudenlainen ja liikkeelle laittava runokokoelma. Se on oivaltava, suorapuheinen ja kantaaottava; sen teemat käsittelevät niin ilmastonmuutosta ja rahaa kuin myös omaa pääkoppaa ja seksuaalisuutta. Runot on toteutettu leikkaamalla, tussaamalla ja irrottamalla sanoja irti kontekstistaan. Kirja kannustaa lukijaa avaamaan pään ja sanomaan ääneen, tarttumaan rohkeasti kynään, saksiin tai näppikseen. Mitkä tahansa tekstit ja asenteet voi repiä ja rakentaa uudelleen - kuka tahansa voi löytää oman sanomisen tapansa. Maailma on täynnä sanoja. Ota ne käyttöön! 


Jukka Itkonen: Kuutanssi: runoja kasvaville 

Herkkiä ja filosofisia runoja kaikenikäisille sanojen nautiskelijoille. Kokoelma on järjestetty osastoittain vuodenaikojen mukaan ja piirtää kauniin kaaren syksystä kevääseen. Helsinki esittäytyy monin tuorein ja elämysvoimaisin kuvin, mutta pitkin Suomea seikkaillaan suuren humoristin kelkassa. Jotkut runoista ovat napakoita sivalluksia (esimerkki: Assan vessassa - miten tasa-arvoisia hätä meistä tekeekään!), toiset pitkiä ja huikaisevia runoelmia kuten runo Järvestä nimeltä Pielinen.


Anna-Mari Kaskinen: Kanssasi enkeli: toivon ja rohkeuden sanoja

Suositun tekijän enkeliaiheiset runot puhuvat välittämisestä ja suojeluksesta. Ne kannustavat, lohduttavat ja toivottavat mielenrauhaa ja levollisuutta. Kirja, joka on matkakumppani niin hyvinä kuin vaikeina hetkinä.


Kitara, tähdet ja kuu : Suomipopin parhaat säkeet

Mestarillisia tuokiokuvia suomipopin tähdiltä! Kirja sisältää kokoelman häikäiseviä laulutekstejä ja riimejä elämän erilaisiin tilanteisiin. Näyttävästä lahjakirjasta löytyy ajatuksia kotimaisen poplyriikan suurilta nimiltä: Juice, Ismo Alanko, Eppu Normaali, J. Karjalainen, Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo, Jonna Tervomaa, Mariska ym. Lue ja liikutu! 


Tuula Korolainen: Mikä onni, 6B

Lusikkajoen kuudennen luokan oppilaat kirjoittavat runoja onnesta. Luokkaa tai oppilaita ei ole oikeasti olemassa, mutta voisi olla. Niin totta runot ovat. Opettaja Viivi Kiven oppilaat kertovat, mitä nuoren onni on. Ellalle se on oman muotiblogin päivittämistä, Krisulle hevimusa ja Saralle hevoset. Monelle onni on koti, perhe, ystävät ja tietenkin se eräs, joka saa kädet hikoamaan ja sydämen jyskyttämään. Vaikka nuoret kertovat onnesta, myös surut puhuvat. Koulukiusaaminen, luonnonkatastrofit, ahdistavat pelot, kotiongelmat ja maahanmuuttajien huolet ovat kirjan arkea. Runoissa myös kysytään, mitä se onni oikein on; onko uusi takki tai ostarilla hengailu oikeasti onnea. Runoissa kukkii myös hulvaton huumori. 


Kuollut kulkee : tarinoita kalman majoilta

Kuollut kulkee on kokoelma kummitustarinoita eri puolilta Suomea. Tarinat ovat tosia ja mukana on myös valokuvia kummituksista. Idean kirjaan toimittaja Anneli Kanto sai kohdattuaan itse kummituksen: "Hän seisoi huoneen ovella ilman näkyvää muotoa. Kokemus oli pelottava. Tiedän, kuka kummitus oli: nappikauppias Ida Salin, jonka aikanaan omistamassa huvilassa olin vieraana. Ida tuli katsomaan, kuka hänen kamarissaan nukkui. Mutta ehkä vain vanha huvila sai mielikuvitukseni liikkeelle? Niin olisin ajatellutkin, ellei aamulla olisi tapahtunut jotain. Huonetoverini puki vaatteita ylleen, näytti kiusaantuneelta ja sai lopulta sanotuksi: 'Tiedätkö, minusta tuntui, että yöllä tuossa ovella seisoi joku.  


Kirsti Kuronen: Pönttö

Viidenneksi eniten pelkään iilimatoja. Neljänneksi eniten pelkään täytekakkuja. Kolmanneksi eniten pelkään sotaa. Toiseksi eniten pelkään rakkautta. Eniten, ylivoimaisesti eniten, pelkään aikuiseksi tulemista. Ylioppilaskevät ? kaikki on mahdollista. Toiset tietävät jo, mitä aikovat ja mihin lähtevät. Luna haluaisi vain valokuvata vettä, mutta eihän sellaista voi sanoa ääneen. Edessä aikuisuus ja töihin-kotiin-töihin-kotiin-rata, ja se pelottaa. Isä on virittänyt pihan lintupönttöön kameravalvonnan, ja Arja-tiaisen elämää seuratessaan Luna kelaa omaansa. Pönttö kuvaa ainutkertaisen herkästi sitä lyhyttä hetkeä, jolloin on lennettävä pesästä ja luotettava omiin siipiinsä. 


Kirsti Mäkinen: Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita

Kirsti Mäkinen on työstänyt suomalaisen perinteen aarteistosta poimi mansa runsaat 130 uskomustarinaa lyhyiksi, nautittaviksi kertomuksiksi, joissa seikkailevat hiidet, pirut, maahiset, haltiaolennot, noidat, jättiläiset, käärmeet ja silmänkääntäjät. Kirjan hurjat tarinat yllättävät, ja tyylikkään kokonaisuuden kruunaavat Jussi Kaakisen huikeat piirrokset. 


Eppu Nuotio: Ollaan ananas ja kookos 

Kaikenikäisille sopivia kuvitettuja rakkausrunoja.
"Ollaan onnellisia, jookos? / Ollaan ananas ja kookos, / ollaan rypäle ja rusina, / saadaan kevätkääryleitä tusina." 


Jukka Parkkinen: Sananjalkoja metsäpolulla

Ihastuttavassa lastenrunokokoelmassa etana lukee leskenlehteä, korppi matkustaa Pendolinolla ja naakat erotetaan kirkosta. Mustavalkoinen piirroskuvitus. 


Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille

Kuvittajana ja lastenkirjailijana tunnetun Sanna Pelliccionin ilmaisuvoimaisissa haikuissa kaikuu nuoruuden vimma, voima ja herkkyys, pelot, toiveet ja haaveet."Kirjoitan haikuja, koska niiden muoto on niin hieno. Haikut ovat samalla keveitä ja syviä, helppoja ja hitaasti avautuvia. Haiku voi läväyttää muutamalla tavulla auki koko maailman, tiivistää epätoivon tai henkäistä ulos järkyttävän ihastumisen parilla rivillä."Taka-ajatuksena on myös kannustaa kirjoittamaan omia runoja itselle tärkeistä aiheista - runoilu auttaa pysähtymään, pohtimaan tuntojaan, eikä sen tarvitse olla vaikeaa. Haikun muoto ohjaa kirjoittamista ja vapauttaa mielikuvituksen.  


Kaija Pispa: Kärpäslätkää

Maailmanmenon mietiskelyä hyönteisnäkökulmasta Kaija Pispan uusin runoteos antaa oivaltamisen ilon nuorelle lukijalle, jonka omia elämäntuntoja sen maailma heijastaa: Voi löytää itsensä taivaltamasta varpujen viidakossa polulla, joka on elämän mittainen, etsimässä tuntosarvilla oikeaa tietä... Pispa tunnetaan sanataiturina ja loistavana riimittelijänä. Nyt hän ruotii syvältä nykyajan ilmiöitä: ihmisten itsekkyyttä, ekologisia uhkia ja automaation valtaa. Hyönteisillä ja kasveilla on ihmisille paljon sanottavaa. Monitoimisen Harry Kärpäsen tarinassa on todellista kärpäsfilosofiaa, joka on teoksen keskeisiä teemoja. Romanttisen neiti Naatin rakkaus automaatteihin kasvaa kauhukuvaksi ja lämpimän käden kaipuuksi, mutta miten irrottaa sormi nappulasta?


Pää auki! : säkeitä nuorille

Nuoren elämä on ihanaa ja kamalaa. Joskus on pää pilvissä ja siivet kantapäissä, kohta taas sydän parkuu ja harteilla on koko maailman paino. Minän ja maailman rajat ovat hakusessa, samoin sanat joilla tunteistaan kertoisi. Silloin tulevat runot ja laulut apuun. Pää auki! on valikoima tuoreita runoja ja sanoituksia elämän kauneudesta ja rosoisuudesta nuorten iloksi, lohduksi ja rohkaisuksi huumoriakaan unohtamatta. Elämänmakuisen valikoiman ovat koonneet kirjailija Tuula Korolainen sekä itsekin nuorille runoja kirjoittanut ja nuorten maailmaa tunteva erityisopettaja Riitta Tulusto. 


Atu Ruotanen: Hajanhujalla

Hajanhujalla pannaan riimihyrrä pyörimään. Siinä tohinassa toisiinsa sotkeutuvat ajankohtaiset asiat ja hullunkurisuudet. Kirjassa aprikoidaan ilmastokysymyksiä, citykaneja, Itämeren tilaa ja kevyttuotteita. Hajanhujalla voi tulla itsekin syödyksi tai rakastua vaikka robottiin. Hajanhujalla on runokokoelma, joka saa riimikorvat hörölle ja rytmijalan takomaan silkasta kummastuksesta. Atu Ruotasen hulvattomat runot yhdistettynä Marjo Nygårdin oivaltavaan ja hulluttelevaan kuvitukseen synnyttävät runokirjan, jota lukiessa voi innostua ja ihastalla, hihkua ja hihittää. 


Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa

Juha Tapion rakastettua laululyriikkaa Lasse Niskalan upein valokuvin kuvitettuna. ?Tässä kiteytyy paljon sellaista, josta olen kirjoittanut vuosien varrella. Minua puhuttelee ihmisen usko siihen, että hyvä voittaa. Se, että valo pilkahtaa, kun jaksaa vielä vähän. Sitkeä sydän lyö kipinää.? Juha Tapio kertoo Sitkeä sydän -laulusta. Juha Tapio (s. 1974) on moninkertaisesti palkittu artisti, joka on tullut tunnetuksi koskettavista lauluistaan. 


Ilpo Tiihonen: Jees ketsuppia!

Yhdeksänkymmentäkuusi sivua suomen kielen venytystä ja paukuttelua
Rakastettuja runoklassikoita sekä hilpeitä limerikkejä, joissa kierretään ympäri Suomenmaan. Ja kaiken kruunaa Tiina Pajun hykerryttävä värikuvitus. Tiihosta lukiessa on kuin Linnanmäellä: runot pyörittävät, vispaavat, vatkaavat, tempaavat ilmalentoon ja huimaan liukuun.


J. R. R. Tolkien: Bilbon viimeinen laulu

Bilbon viimeinen laulu on sadunhohtoinen loppusoitto J. R. R. Tolkienin fantasiasaagalle Taru Sormusten herrasta. Kun Sormusten haltijat, heidän joukossaan maineikas velho Gandalf, Sormuksen aikoinaan löytänyt hobitti Bilbo Reppuli ja hänen sankarillinen sukulaispoikansa Frodo, nousevat Harmaista satamista valkoiseen laivaan joka purjehtii Suurelle Merelle, kauas länteen, virittää vanha Bilbo pimenevässä illassa laulun. Se on haikeankaunis hyvästijättö ystäville ja kotimaalle, mutta samalla siinä sykkii tuntemattoman tulevaisuuden ja ikuisen rauhan kaipuu. Pauline Baynes, Tolkienin suosikkikuvittaja, on täydentänyt säkeet jalokivenkaltaisin piirroksin, joissa Tarun Sormusten herrasta sankarit saapuvat haltioiden seurassa satamaan. Niiden rinnalla on kohtauksia Hobitista. Bilbon vaiheikas ensimmäinen matka siis vertautuu viimeiseen, lopulliseen. 


Maiju Vuotilainen (Mansikkka): Itke minulle taivas

Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu. Suositun tubettajan riipaisevia runoja ja mietteitä. Miltä tuntuu, kun on elettävä pelkällä murheella ja kaaoksella? Kun alakulo valtaa mielen niin että hajoaminen on jo lähellä. Lukija pääsee kirjoittajan ihon alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa hiljakseen pisaroida valoa. Nämä runot ja mietteet on kirjoitettu sydänverellä. Videoblogissaan Mansikkka on kertonut avoimesti masennuksestaan ja ahdistushäiriöstään. Hän haluaa valaa kohtalotovereihinsa itsetuntoa ja rohkaista heitä pyytämään apua. Jokainen meistä on arvokas.