Helppolukuiset

2. luokka


Lin Hallberg: Torstaina nähdään, Sinttu

Tänään on torstai, ehdottomasti viikon paras päivä. Elinalla on ratsastustunti Siltakylän talleilla, ja hän tapaa Sintun. Elinan lempiponi on ollut kauan kipeänä, mutta nyt Sinttu on taas terve. Se vain on kurjaa, että kaikki muutkin haluavat ratsastaa Sintulla tauon jälkeen! Varsinkaan Jossu ei haluaisi jakaa ponia Elinan kanssa. Yhtäkkiä Sinttu on aivan pitelemätön. Osaako se käyttäytyä kunnolla, kun tallilla järjestetään joulun alla ponikulkue ja muuta ohjelmaa? Elinalla on muutenkin perhosia vatsassa, sillä hän on ensi kertaa mukana ratsastusesityksessä. 


Mervi Heikkilä: Ähtärin eläinpuiston asukkaat (selkokirja)

Eläinpuistossa asuvien eläinten elämä voi olla täynnä yllättäviä käänteitä. Joskus eläimet päätyvät ihmisten hoiviin uskomattomien sattumusten kautta tai ne jättävät erikoisella luonteellaan lähtemättömän jäljen hoitajiensa sydämeen. Tässä helppolukuisessa selkokirjassa kerrotaan Ähtärin eläinpuiston asukeista. Mukana on myös lyhyitä tietoiskuja eri eläinlajeista. 


Päivi Lukkarila: Venlan alkeiskurssi

Kahdeksanvuotiaan Venlan unelma toteutuu, kun hän pääsee ratsastuskoulun alkeiskurssille. Enimmäkseen ratsastus on helppoa ja kivaa, mutta jännitystäkin riittää. Viimeisen ratsastustunnin jälkeen on suoritettava tehtävärata. Kuinka Venla selviää siitä, kun hänellä on ratsunaan hurja ja vireä Kirppu? 


Tittamari Marttinen: Emppu perustaa eläinhotellin (Empun eläinhotelli -sarja)

Emppu ja hänen ystävänsä avaavat eläinhotellin lemmikeille. Siinä riittää vilskettä ja vilinää. On maalattava huonekaluja, hankittava leluja ja herkkuja sekä rakennettava temppuratakin. Kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta eläimet viihtyisivät hotellissa hyvin. Kohta asukkaiksi tulevatkin ensimmäiset asiakkaat eli terhakka Jekku-koira, undulaatit nimeltään Peppi ja Totti sekä eläköitynyt koripalloilijarotta Teemu. Mutta kuten aina lemmikkien kanssa käy, suunnitelmia menee uusiksi tuon tuostakin. Hämmästystä aiheuttaa muun muassa se, että mistä Jekku on löytänyt nakkikätkön ja miten on mahdollista, että Teemu-rotalla on käpälissään kultainen koripallo.


Reetta Niemelä: Ystäväni Uljas (Tikkumäki-sarja)

Tikkumäen ponikerho on parasta, mitä Iiris tietää, ja Uljas on maailman ihanin poni. Ponikerhossa käyvät myös Iiriksen paras kaveri Riina sekä Pauli, johon molemmat tytöt ovat pihkassa. Apuohjaajaksi saadaan teinityttö Milla, kokenut ratsastaja. Kerran Iiris näkee Millan potkaisevan Patu-hevosta. Iiris on paikalla myös silloin, kun Milla ärähtelee Uljakselle ja pakottaa sen esteille raipalla. Saako niin tehdä? Iiris alkaa vältellä Millaa. Mutta inhottava salaisuus ei jätä häntä rauhaan. Miten Milla voi kohdella heppoja niin sydämettömästi! Voiko siitä kertoa kenellekään?


Holly Webb: Onni joutuu vaaraan

Kaksoset Georgia ja Adam ovat innoissaan lomastaan Cornwallin rannikolla. Erityisen ihanaa on, että heillä on ensi kertaa lomalla mukanaan uusi koiranpentunsa Onni! Onni rakastaa merenrantaa: aaltoja, hiekan mylläämistä ja pitkiä kävelyretkiä kallioilla. Kun kaksoset pääsevät ensimmäisen kerran kahdestaan tutkimaan Onnin kanssa kallioita ja alkavat kinastella, Onni pääsee vapaaksi ja luikahtaa pakoon. Se ei kuitenkaan osaa varoa vaaraa, vaan putoaa kallionkielekkeeltä... Löytävätkö Georgia ja Adam Onnin ajoissa?


Sandra Grimm: Vauhdikas futisleiri

Leo ja muut futisleiriläiset ovat innoissaan, kun he saavat valmentajakseen oikean maajoukkuepelaajan. Ohjelma vain on täynnä kovaa treeniä, eikä juurikaan pelailua. Naapurikentän superfutaajia vastaan käytävässä ottelussa leiriläiset pääsevät vihdoin näyttämään parhaan taituruutensa...


Roope Lipasti: Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä

Laurin elämä on yhtä jääkiekkopeliä. Hän torjuu ja laukoo kotona niin että perintövaasit ovat vaarassa. Maalivahdin polvisuojatkin leikataan äidin riemuksi vierashuoneen patjoista. Sitten Lauri pääsee pelaamaan ihan oikeaan jääkiekkojoukkueeseen ja kaukaloon. Hanskat uhkaavat lentää tiskiin jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen, kun kiekot lipuvat yksi toisensa jälkeen hänen ohitseen maaliin. Avuksi löytyy kuitenkin enon pesäpalloräpylä, jossa on kuulemma taikaa.


Magnus Ljunggren: Turnauspäivä (Futaajat-sarja)

On Karuselliturnauksen aika! Futaajat saa vastaansa parhaat joukkueet.
Paras joukkue -kirjasarjassa tytöt ja pojat seikkailevat yhdessä. Kirjat käsittelevät jalkapalloa ja kaikkea sen ympärillä tapahtuvaa.


Lähde, Petja: Taneli ja FC Mörlökit

Mörlökit haastavat Superpallot jalkapallo-otteluun. Jos Mörlökit voittavat, he puhkaisevat Superpallot. Universumissa on vain yksi henkilö, joka voi voittaa Mörlökit. Hän on suomalainen Taneli. Mutta vaikka Taneli on universumin kovin futaaja, pystyykö hänkään voittamaan Mörlökkejä, joilla on kahdeksan jalkaa ja kuusitoista kättä?


Tapani Bagge: Kiljusen uusi herrasväki

Kovaa ääntä ja vauhtia on luvassa, kun Kiljusen uusi herrasväki aloittaa seikkailunsa! Luru, Mökö, Plättä, Pulla sekä isä ja äiti Kiljunen ovat yhtä äänekkäitä kuin sukulaisensa aikoinaan. Jälkeläiset onnistuvat polttamaan paitsi saunansa myös talonsa ja näin alkaa Kiljusen perheen muutto maalta kaupunkilaisiksi. Hulvattomat tarinan käänteet vievät perheen lopulta olympiastadionille, jossa kovaääninen perhe pääsee oikeuksiinsa. Kotimaisen lastenkirjallisuuden kokeneet tekijät: kirjailija Tapani Bagge ja kuvittaja Mika Launis ovat herättäneen henkiin Jalmari Finnen luoman anarkistisen perheen.


Timo Parvela: Ella ja kaverit ihan kuninkaina

Kuka on Aurinkokuninkaan jälkeläinen? Hauskassa uutuustarinassa Ella ja kaverit selvittävät sukujuuriaan, eikä hupaisilta sattumuksilta vältytä. Ellan opettaja ilmoittaa luokkansa dna-testiin, jolla selvitetään mistä päin maapalloa kunkin esivanhemmat ovat kotoisin. Tulosten mukaan joku heistä on itsensä Aurinkokuninkaan jälkeläinen! Mutta kuka?


Veera Salmi: Jello ja nolo nokkahuilu

Shaba-daba-duu-daba - ihan mitä hyvänsä voi tapahtua Jellon maailmassa. Kun kouluun ei millään huvittaisi mennä, sillä siellä pitää soittaa noloa nokkahuilua, kotipihan puu lähtee kouluun Jellon sijaan. Entä ovatko rotat todella niin ällöttäviä kuin isä väittää - se selviää kun Jello pääsee tutustumaan rottien kotiin. Huomaavatko muutkin, että terveellisestä ruokavaliosta jankuttava isä on muuttunut tomaatiksi - ja ei kai hänen uusi työpaikkansa vain ole pizzeriassa? (Vinkkausvideon kirjasta on tuottanut Oulun kaupunginkirjasto.)


Paula Noronen: Yökoulu ja kadonnut opettaja

Tiesitkö, että zombit ja vampyyrit käyvät öisin koulua? Yökoulunkäynti ei ole yhtään hullumpaa. Paitsi jos oma opettaja katoaa merkillisellä tavalla ja luokkaan astelee hämärähommista innostunut outo sijainen... Zombipoika Paavo ja vampyyrityttö Martta päättävät selvittää kadonneen opettaja Kammosen mysteerin. Kouluhuoneen oven takaa he löytävät Kammosen haisevan perintökengän. Johtaako se heidät oikeille jäljille?


Judith Allert: Kimi etsii ystävää (Prinsessakoulu-sarja)

On Kimin ensimmäinen koulupäivä prinsessoille tarkoitetussa koulussa. Hän on hyvin innokas tapaamaan uusia ystäviä. Mutta kun kaksi tyttöä pilailevat hänen kustannuksellaan, hän ei toivo mitään niin kovasti kuin pääsevänsä takaisin kotiin.


Kate Irwin: Anssin pakoretki

Anssi-paviaani haluaa asua ihmisten kanssa. Se on tullut nimittäin siihen tulokseen, etteivät ihmiset varmaankaan ole koskaan epäystävällisiä toisilleen eivätkä kinastele. Paviaanit puolestaan voivat olla tosi keljuja toisilleen. Niin kuin nytkin, kun Topi ja Anssi, parhaat kaverukset, ovat riidelleet. Miten mahtaa olla, ovatko ihmiset sopuisaa porukkaa? Entä, sopivatko Anssi ja Topi riitansa?


Katja Reider: Rohkea veto

Emmi suunnittelee synttäreitään, mutta kutsulista aiheuttaa päänvaivaa. Onneksi ukki antaa hyvän vinkin. Metsänlaidan leikkipuistossa on hauska viettää aikaa. Mutta sitten Leevi haluaa sytyttää nuotion. Uskaltaako kukaan sanoa vastaan? Neljä tarinaa rohkeudesta.


Mimmu Tihinen: Kalevin kesätarina (selkokirja)

Aurinkoisena kesäpäivänä kaikki haluavat olla uimarannalla. Kaikki muut, paitsi Kalevi. Kalevi on maakrapu. Hän inhoaa vettä eikä edes halua opetella uimaan. Kalevista on paljon hauskempaa rakentaa majaa ja lukea sarjakuvia. Kerrostalon pihalla kasvaa kolme puuta, maailman pienin metsä. Kalevi ja Kiia rakentavat sinne salamajan. Eräänä päivänä maja on rikottu. Kalevi ja Kiia ovat ihan varmoja siitä, ketkä ovat syyllisiä.


Henriette Wich: Dinotarinoita

Nyt on hurjaa menoa! Sini joutuu liitukaudelle ja pääsee ilmielävän triceratopsin selkään. Dinosisarukset yrittävät pelastaa munan ilkeän lentoliskon kynsistä.
Ja luonnontieteellisestä museosta varastetaan arvokas dinosauruksen luu. Saako Osku lurjuksen kiinni? Neljä mukaansatempaavaa liskotarinaa. 


Barbara Rose: Nuoret salapoliisit

Aapon jalkapallojoukkue voitti pelin, mutta pukukopeilla odottaa hävityksen kauhistus! Kakkosluokkalaiset ratkovat kouluvuoden viimeisenä päivänä arvoituksia. Meeri ja Peppi pääsevät karkinostoreissullaan myymäläetsiviksi. Kolme hauskaa salapoliisitarinaa. 


Troll: Mestarietsivä Peppunen

Näet oikein - Mestarietsivä Peppusen pää on iso pylly. Hän on todella fiksu ja hänen  päättelykykynsä on pettämätön. Rikolliset hän saa kiinni ahdistamalla ne nurkkaan ja  pieraisemalla niiden päälle kunnon löyhkäpilven. Peppusella on pieni, ruskea ja hyväntahtoinen, mutta hieman yksinkertainen eläinapuri nimeltä Brown. Mestarietsivä Peppunen avustajineen auttaa rouva Purppuraa aarteen metsästyksessä. Myös kadonneiden vanukkaiden arvoitus on ratkaistava. Myös sinä pääset tarinan edetessä osallistumaan tapausten selvittämiseen. Kuinka se sitten tapahtuu? Pieraisemallako? Sen saat selvittää itse lukemalla kirjan!


Tapani Bagge: Jenni ja ystävyyden talo

Jenni lähtee kaverinsa Totin ja tämän ponin Raisun kanssa uimaretkelle. Äkkiä he huomaavat Raisun kadonneen. Raisua etsiessään Jenni ja Totti tulevat Ystävyyden talon pihaan. Mikä se oikein on? Onko savusaunan lämmittäminen hätähousun hommia? Syövätkö lihansyöjäkasvit ihmisiä? Kaikki kysymykset ratkeavat tässä humoristisessa seikkailussa.


Anne Fine: Aamu ilman äitiä

Äiti on lähtenyt tavallista aikaisemmin töihin, ja isä puolestaan nukkuu yövuoronsa jälkeen, joten Tanjan ja Nikon on tänä aamuna selvittävä aamutoimista omin nokkinensa. Tosin äiti on äänittänyt heille toimintaohjeet, joiden mukaan kaiken pitäisi sujua kuin tanssi. Monenlaisia kommelluksia kuitenkin sattuu, eikä vähiten siksi, että Tanjan ja Nikon on määrä syöttää pikkuveljellekin aamupuuro... 


Kirsti Kuronen: Kuituset ja kummitus

Niilo ja Nuutti ovat seitsemänvuotiaat kaksoset. He käyvät Tarujärven koulua, jossa on 32 oppilasta ja kaksi opettajaa. Yhtenä päivänä luokka saa kuulla, että he jäävät yökouluun satavuotiaaseen koulurakennukseen. Liikuntasalin lattialle pedataan siskonpedit ja pöytä notkuu herkuista. Heimo-opettaja kertoo, että tulevana yönä on vuorossa tehtävärastirata. Kaikki yhdessä osallistuvat kolmen rastin etsintään. Ensimmäinen vihje kuuluu näin: Vaatteet päällä tarkenee säällä kuin säällä. Vanha vessa siellä, lehtiä tiellä. Oppilaat muistavat, että ennen vanhaan vajassa oli ulkohuussi ja suuntaavat askeleensa kohti pimeää ulkovajaa...


Nina Petric: Luokkaretkitarinoita

Anna saa luokkaretkellä uuden ystävän. Lapset pitävät leirikeskuksen makuusalissa salaiset nyyttikestit, ja yksi luokka pistää pystyyn koti-ikävän karkotusbileet. Jännittävin rasti on yövaellukselle lähtevillä koululaisilla. Neljä mukavaa luokkaretkitarinaa.


Katja Richert: Koulussa on kivaa!

Koulunko siivouspäivä mälsä ja valokuvaaja ottaa aina samanlaisia, tylsiä koulukuvia? Ei ainakaan Lukan, Tildan, Mallan ja kirjan muiden lasten kouluissa. Säpinää riittää niin luokkahuoneessa kuin ulkona välitunnilla - ja uusi oppilas toivotetaan tervetulleeksi yllätyspiknikillä. Kolme hyväntuulista koululaistarinaa.


Miina Supinen: Kokkikubi: maailman paras pizza

Kaksoset Madeleine ja Michelin sekä kuolaava vauvasisko Bebe pitävät kokkilubia kaverinsa Slaissin keittiössä. He alkavat leipoa pizzaa, mikä on aika helppoa: tarvitaan vain lämmintä vettä, hiiva, jauhoja, suolaa ja öljyä. Yhtäkkiä keittiöön marssii kutsumaton vieras: salaperäinen Rosmariini klähmii pannuja ja rouhaisee pippurimyllyään taikinakulhon päällä. Taikina alkaa kiemurrella ja kohoaa kattoon asti - kunnes se räjähtää ja leviää ympäri keittiötä! Mitä ihmettä? Voiko Rosmariinin pippurimyllyssä olla taikaa...?


Alexandra West: Tässä tulee Miles Morales (Luen itse -sarja)

Miten Miles Moralesista tuli supersankari? Lähde supersankarien kyytiin! Koukuttavaa lukemista lukemaan opetteleville ja muille supersankarien ystäville. Jännittävä tarina siitä, kuinka Miles Morales sai supersankarin kykynsä ja miten hänesta tuli Peter Parkerin oikea käsi taistelussa rikollisia vastaan. 


Annie Barrows: Isa + Bea

Bea ei alkuun tykännyt Isasta pätkän vertaa. Eikä Isa Beasta. Tarvittiin yksi mönkään mennyt kepponen, yksi raivostunut isosisko, yksi hurja kasvomaalaus ja paljon ällöttäviä matoja, että tytöistä tuli erottamattomat. Tämä on ystävyyttä vauhdikkaimmillaan! 


Julian Gough: Karhu ja kaniini: kaverin kamalat tavat

Eräänä päivänä karhu herää talviuniltaan - keskelle talvipäivän lumimyräkkää. Kun lumisade lakkaa, hän päättää tehdä lumiukon ja tapaa sitä tehdessään kaniinin, joka väittää osaavansa tehdä varmasti paremman. Riemastuttavaan tarinaan tupsahtaa vielä susi, lumipalloja, nahistunut porkkana ja muutama papana. Ja paljon ystävyyttä.


Anna Hallava: 2A:n kamut kykykilpailussa

Opettajalla on uutisia: koulussa järjestetään kykykilpailut. Ja Aino on aina halunnut laulajaksi! Rosana taas osaa tanssia, joten bestisten numero on pian valmis. Mutta Saarakin haluaa esiintyä Rosanan kanssa. Caara kirjoittaa nimensä ceellä kuin julkkikset ja aikoo värjätä tukan turkoosiksi esitykseen. Saaran mielestä Ainon biisivalinnat ovat lapsellisia. Keksitäänkö ratkaisu ennen kuin syntyy riita? Kun lavalle nousevat 2 A:n kamut, on esitys yllätyksiä täynnä.


Tuula Kallioniemi: Eino ja Reino ja mojovat mottipäät

Eino muuttaa uuteen kotiin ja jännittää kouluun menoa. Ennen sitä uuden kodin ikkunan taakse ilmestyy kuitenkin jo kaveriksi pyrkivä Reino, jonka kanssa Eino karkaa kotoa ja lähtee metsikköön seikkailemaan. Yhtäkkiä polun varrella puun oksalla kykkii ilmielävä noita-akka ja hänen tiikerimäinen kissansa. Jännitystä retkeen lisäävät myös naavapartainen metsänhaltija sekä melkoinen joukko mottipäitä.


Ansu Kivekäs: Ykkösjätkät

Antonia potuttaa ankarasti, kun äiti ilmoittaa peruneensa uimahallireissun. Sen sijaan heille tulee käymään joku ihme Marke ja sen poika Kyösti. Tosin Kyösti osoittautuu alkukyräilyn jälkeen oikein mukavaksi, vaikka onkin hieman erikoinen nuorimies. Kyösti nimittäin muistuttaa lähinnä pienoiskokoista agenttia. Yhdessä kaverukset onnistuvat kääntämään Antonin kodin päälaelleen. Ja lähellä on, että naapurin Hildur-mummo saa sydänkohtauksen. Onneksi katumus ja Dallas-pullat saavat Hildurinkin heltymään. Ja entäs kun Kyösti tulee Antonille yökylään? Ehkei kannattaisikaan salaa katsoa muumioleffoja...


Rose Lagercrantz: Onnentyttö Dunne

Jotkut laskevat lampaita päästäkseen uneen, mutta Dunne laskee kertoja, kun hän on ollut onnellinen. Ja nyt Dunne on maailman onnellisin tyttö, kun pääsee viimein aloittamaan ekaluokan. Vähän se myös jännittää: mitä jos hän jääkin yksin? Onneksi niin ei käy, vaan hänestä ja Ella Fridasta tulee parhaat kaverit. Mutta sitten tapahtuu jotain yllättävää.


Lucy Fleming: Hannu ja Kerttu

Satuklassikko kahdesta sisaruksesta, Hannusta ja Kertusta, jotka törmäävät metsässä salaperäiseen piparkakkutaloon.


Julia Jarman: Lentävä potkulauta

Kasperi on innoissaan, kun hän saa syntymäpäivälahjaksi hienon potkulaudan.
Ajelulla tapahtuu kuitenkin jotain kummallista: yhtäkkiä Kasperi nousee ilmaan ja kiitää korkealle! Mutta mihin hän mahtaakaan päätyä?


Tuomas Kilpi: Liisa Ihmemaassa (selkokirja)

Liisa on utelias ja peloton tyttö. Hän tipahtaa kaninkoloon ja joutuu erikoiseen paikkaan, jossa kaikki on väärinpäin ja aika on pysähtynyt näyttämään ikuista teehetkeä. Liisan hämmästykseksi vauvat muuttuvat siellä yllättäen possuiksi. Kummallisessa maassa Liisa itsekin kutistuu ja kasvaa ilman mitään ennakkovaroitusta. Tuossa eriskummallisessa paikassa Liisa tutustuu valkoiseen kaniin. Tutuiksi tulevat myös Herttuatar, Irvikissa ja Hatuntekijä sekä monta muuta omalaatuista hahmoa.


Scott Petersen: Legendan jäljillä

Thor on suuri sankari ja Odin-kuninkaan poika Asgardin valtakunnassa. Hän on urhea ja rohkea, mutta häneltä puuttuu myötätuntoa. Odin lähettää poikansa ihmisten maailmaan oppimaan inhimillisyyttä. Vasta sen jälkeen Thor on valmis perimään valtakunnan. Mukaansatempaava nuorten romaani kertoo, kuinka Thorista kasvoi suosittu supersankari!


Richert, Katja: Lohikäärmetarinoita

Paikoillenne, valmiina, tulta! Hektor osallistuu kilpailuun, jossa on tarkoitus syöstä tulta - mutta sen suusta tuprahtelee pelkkää savua. Ehkä savusta on kuitenkin hyötyä tiukan paikan tullen... Ritari Arttu ja hänen lohikäärmeensä Samsil todistavat olevansa kuningaskunnan etevin etsiväkaksikko. Kolme sähäkkää tarinaa lohikäärmeistä.


Barbara Rose: Ystävämme yksisarviset

Rosella tahtoisi liitää toisten yksisarvisten lailla sateenkaareen, mutta lentäminen pelottaa sitä. Keijut, peikot ja yksisarviset saavat kutsun metsänväen juhliin. Milla huomaa pienen hevosen otsassa muhkuran... Kolme säihkyvää tarinaa yksisarvisista.


Mila Teräs: Hotelli Hämärä ja kummituspurkki

Ei auta kuin pyytää apuun kummajaistutkija Homero Tappinen! Teon vanhemmat ovat nimittäin ostaneet vanhan ja ränsistyneen hotellin, jonka käytäviltä kuuluu yöllä outoja huokauksia ja portaiden alta nousee omituisia usvalonkeroita. Teo ja hänen veljensä Tuukka sekä naapurin Leila tutkivat kuumeisesti asiaa myös. He päätyvätkin etsinnöissään ovelle, jossa lukee "Löytötavaroita". Mitä oven takaa paljastuu? Mistä löytyy ratkaisu tähän kaikkeen? Ovenko takaa olevasta huoneesta? Entä miten mummin marsut voivat olla avuksi tässä asiassa?


Titania Woods: Siivet kantavat (Kultasiipien keijukoulu -sarja)

Keijutyttö Tuikku on innoissaan. Pian alkaa ensimmäinen lukukausi Kultasiipien keijukoulussa. Mutta häntä myös ihan vähän jännittää. Saako hän kavereita? Oppiiko hän vihdoin lentämään? Entä jos hän eksyy isossa koulussa?