Kaunokirjat

6. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Erin Hunter: Hajonnut lauma (Uljasmaa-sarja)

Kolmen etevän nuoren villieläimen - leijonan, norsun ja paviaanin - näkökulmasta kerrottu Uljasmaa tempaa mukaansa kaikki Soturikissojen ja jännityksen ystävät. Uljasmaa-sarjan avausromaani Hajonnut lauma kertoo leijonanpentu Pelottomasta, jonka joukko paviaaneja on ottanut huomaansa sen jälkeen, kun Pelottoman isä syöstiin laumansa johdosta ja surmattiin. Kun leijonapennulle sitten selviää, että sen äiti ja sisar ovat edelleen elossa ja se joutuu pakon edessä jättämään paviaaniyhdyskunnan, Peloton päättää Afrikan tasankojen vaaroja uhmaten pyrkiä liittymään taas leijonien laumaan, jota johtaa nyt kovaotteinen Jätti.

Kuva: Art House


Merja Jalo: Juhannustaikaa (Nummelan ponitalli -sarja)

On jo juhannus, kun nummelalaiset pääsevät aloittamaan kesäleirin Peurajärven maalaismaisemissa. Etenkin tytöt ovat tyytyväisiä saadessaan yöpyä Titan perheen huvilalla. Joku kuitenkin hiippailee pihapiirissä öisin, ja kylällä kiertää huhu, että Kaislarannassa kummittelee. Ovatko tytöt vaarassa? Ketä heistä kartanonherran haamu on tullut etsimään? Juhannusyön taikoja tehdessään leiriläiset kohtaavat yllättävän uhan. Kikka joutuu kesäyössä hengenvaaraan, josta vain Repen neuvokkuus voi hänet pelastaa.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Jack London: Susikoira

Kun kultakuume riehuu 1890-luvulla Yukonin armottomassa erämaassa Kanadassa, Valkohammas-niminen susikoira alkaa kesyyntyä. Susikoira kertoo villin eläimen selviytymisestä luonnossa ja sen kesyyntymisestä ihmisen palvelijaksi. Samalla se on koskettava tarina ihmisen mahdollisuuksista oppia ymmärtämään eläimen viisautta. Teos on kirjoitettu pääosin susikoiran näkökulmasta, ja siinä käsitellään sekä ihmisen että eläimen väkivaltaista ja armotonta maailmaa.

Kuva: Otava


Päivi Lukkarila: Ihana Panda (Jasmiina-sarja)

Jasmiinalle käy niin kuin elokuvissa: hän saa isotädiltään perinnön ponin ostamista varten. No, perintö ei ole suurensuuri, mutta kyllä sillä jonkinlaisen ponin voi hankkia. Eräänä päivänä myyntisivustoille ilmestyy unelmaponi Panthera, jonka huimaa uraa Jasmiina on seurannut jo pitkään. Esteratsuksi Pantherasta ei enää ole, ja hintakin on turhan kova. On järjetöntä haaveilla ponista, joka ei sovi omiin tarpeisiin millään mittareilla, mutta Jasmiina ei vain saa Pandaa mielestään.

Kuva: Karisto


Helena Meripaasi: Koiran kokoinen kesä (Koirahullun päiväkirja -sarja)

Supertylsän kesän kynnyksellä 12-vuotiaan Ullan elämässä tapahtuu ihme. Hän saa vihdoin belgianpaimenkoiran pennun omakseen. Dara on maailman ihanin koira, jolla on monta numeroa liian isot tassut ja pumpulinpehmeä turkki. Äiti ei ole kuitenkaan yhtä hullaantunut pörrökorvaan, vaan saa täydellisen hepulin. Uusi karvainen perheenjäsen on nimittäin kaikkea muuta kuin pieni, sopuisa ja helppohoitoinen. Ja kaiken lisäksi se on armottoman säikky. Ulla aloittaa tarmokkaan koulutuksen, mutta monta mutkaa on matkassa, ennen kuin rakas villikko oppii kunnon koirakansalaiseksi.

Kuva: Otava


Prune de Maistre: Mia ja valkoinen leijona

11-vuotias Mia saa hoidettavakseen harvinaisen valkoisen leijonanpennun vanhempiensa kissapetofarmilla Etelä-Afrikassa. Tytön ja leijonan välille syntyy aivan erityislaatuinen suhde. Kolme vuotta Mia ja Charlie-leijona kasvavat yhdessä ja heistä tulee erottamattomat.

Kun Charliesta on kasvanut uljas valkoinen urosleijona, Mian isä haluaa myydä sen hyvään hintaan trofee-metsästäjille. Järkyttyneellä Mialla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin karata Charlien kanssa. Tyttö ja leijona lähtevät vaarojen täyttämälle matkalle halki Etelä-Afrikan. Jos he vain onnistuvat pääsemään Timbavatin luonnonsuojelualueelle, on Charlie turvassa.

Kuva: Minerva


Heinonen, Henna Helmi: Miisan kaksoisaxel (sarja)

Miisalta sujuvat jo muut kaksoishypyt, mutta vaikein, kaksoisaxel, ei ota onnistuakseen. Hyppy pitäisi oppia, jotta voisi edes haaveilla Suomen mestaruudesta. Miisasta tuntuu siltä, että kaikki muut ovat parempia ja samoin tuntuu ajattelevan valmentaja. Edes paras ystävä ei tunnu ymmärtävän Miisaa, vanhemmista puhumattakaan.Yläkoulussa vastaan ovat tulleet uudet haasteet, kuten Anton-niminen poika, joka on oudon kiinnostunut Miisasta ja hänen harrastuksestaan. Miisa huomaa hämmentyneenä pohtivansa olisiko parempi lopettaa taitoluistelu kokonaan.

Kuva: Tammi


Lucy Ivison: Silkkiä ja salaisuuksia (Unelmien muotitalo -sarja)

Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

Kuva: WSOY


Hanna Kökkö: Vaara (Geokätköily-sarja)

Seiskaluokan aloittanut Manu pääsee viettämään syyslomaa isänsä luokse pohjoisen vaaramaisemiin. Isän tapaaminen pitkän ajan jälkeen jännittää Manua, mutta onneksi paras ystävä Helmi on tulossa mukaan. Perillä Manu huomaa pelkonsa turhaksi. Luvassa on mukava viikko isän ja Helmin seurassa geokätköilyyn ja valokuvaukseen keskittyen. Se saa kuitenkin uuden sisällön, kun lähistöltä löytyy asumattomaksi väitetty talo. Miksi isän koira Tolstoi raapii talon ovea niin kovasti? Ja miksi eteisen naulakossa on vaatteita?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Gunnar Nordström: Tilanne jäissä (Kiekkotähti-sarja)

NHL:n debyyttiottelussaan Adam loukkaantuu ja joutuu toipilasaition kautta takaisin farmiliigaan. Onko tie kovimpien tähtien joukkoon noussut lopullisesti pystyyn?

Kuva: Karisto


Arja Puikkonen: Liitopoika

Aku aloittaa uudessa yläkoulussa rankan kiusaamisvaiheen jälkeen, mutta poika, joka harrastaa ompelua ja keppariaskartelua, ei ole kova sana uudessakaan koulussa. Onneksi on vanha kaveri Maaria, ja vähitellen Aku tutustuu bisneksiensä kautta myös Janetiin, tunnettuun keppariguruun. Eräänä päivänä Maaria saa houkuteltua Akunkin kokeilemaan ratsastamista, ja vähä vähältä Aku imeytyy harrastukseen yhä syvemmälle. Hän saa vaihtokaupassa itselleen hevosen, joka on tarkoitus myydä pian pois, mutta toisin kä (sarja)y. Liitopojasta tulee Akulle ystävä.

Kuva: Karisto


Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan (sarja)

Karrin pellavapään ilmestyessä jalkapallokentälle heilahtaa usein tuomarin keltainen kortti, tosin niin heilahtaa maaliverkkokin. Karri on vertaansa vailla oleva pelaajalahjakkuus, jota kaupungin kovimpien seurojen valmentajat houkuttelevat riveihinsä, mutta yhtäkkiä maalitykki ilmoittaa lopettavansa. Arsa on hänen paras kaverinsa, joka pelaa puolustajan paikkaa hiipuvassa joukkueessa. Uuden jengin perustaminen voisi olla ratkaisu poikien ongelmiin. Vaan mikä kääntäisi Karrin pään takaisin pelikentille?

Kuva: WSOY


Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit (sarja)

Siitä asti kun hirviökatastrofi tuhosi maailman sellaisena kuin me sen tunnemme, 13-vuotias Jack on asunut puumajassaan suojanaan katapultteja ja vallihauta, seuranaan videopelit ja ravintonaan loputon varasto Oreo-keksejä ja Mountain Dew'ta. Kun taistelu zombeja, siipirähkiä ja köynnösryönejä vastaan käy yksinäiseksi, Jack yhdistää voimansa nörtti-Quintin ja ääliö-Dirkin kanssa. Jack on päättänyt pelastaa ihastuksensa Junen ja maailman - ja olla olematta enää koskaan mikään keskivertokaveri! Pystyykö hän siihen?


Kuva: WSOY


Ilkka Hämäläinen: Agenttimummo ja lentävät tekarit (sarja)

Alex valmistautuu Fortnite-viikonloppuun kavereidensa kanssa, mutta joutuukin Rauha-mummonsa lapsenvahdiksi pieneen kylään. Miten viikonlopusta voi selvitä lanittamatta ja ilman toimivaa nettiä, kun televisiostakin tulee vain Onnenpyörän uusintoja?

Pian Alex huomaa, ettei mummolassa kaikki olekaan pelkkää kanelipullaa ja kettukarkkeja – eikä mummo niin höperö, kuin äiti väittää. Tietokonepelit vaihtuvat tosielämän seikkailuun, jossa ulkohuussista on yhteys toiseen ulottuvuuteen ja pelitasoilla eteneminen vaarallista. Pääpelaajana on Super-Rollaattorilla kulkeva mummo, jolla on erittäin salainen tehtävä.

Kuva: Into


Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja (sarja)

Greg on yritteliäs nuorimies, mutta monet tempaukset päättyvät kotiarestiin, noloon tilanteeseen tai jonkinlaisiin vammoihin. Yritys tehdä rahaa kummitustalobisneksellä ei mene ihan odotusten mukaan, lihaskunnon treenauksesta puhumattakaan. Jos sentään pääsisi vuosikirjaan luokan pelleksi, kun suosituimman ja parhaiten pukeutuvan paikat on jo viety? Gregin arkiset seikkailut vetoavat nuoriin huumorin ystäviin (ja jokaiseen, joka koskaan on esittänyt koulunäytelmässä puuta).

Kuva: WSOY


Maria Kuutti: Roope, Make ja lusikkatesti (sarja)

Kuutosluokkalainen Roope haaveilee moposta, johon on säästänyt rahaa jo monta vuotta. Vihdoinkin hän on saamassa sellaisen - jos vain kerää koulusta tarpeeksi positiivisia Wilma-merkintöjä. Valitettavasti Roopen paras kaveri Make on hivenen ylivilkas ja saa Roopen mukaansa erilaisiin hölmöilyihin, joiden seuraukset pöllähtävät välillä sananmukaisesti omalle naamalle. Miten mopohaaveen käy? Mopon odotuksen ohessa Roope ja Make yrittävät keksiä keinon, jolla voisivat välttää paljon pelätyn lusikkatestin.

Kuva: Myllylahti


Roope Lipasti: Luutarhurin tapaus (Oskari Onniston uskomattomat vastoinkäymiset -sarja)

Oskari Onniston noloudelle ei ole tulla loppua, kun rahapulan takia hänen luokkansa päätyy retkelle kaivokseen, jossa Oskarin isä on johtajana. Yllättäen kaivoksesta löytyy mystinen ovi, jonka takana vaanii sanoinkuvaamattomia kauhuja... Huumoria ja noloja tilanteita Neropatin päiväkirjojen tyyliin.

Kuva: WSOY


Tamsyn Murray: Neronleimaus (Kaikkien aikojen Camilla -sarja)

Camillan omasta mielestä hänen elämänsä on täysi vitsi. Isä on niin nolo, äiti odottaa vauvaa ja oma veli on luuseri. Ei ihme, että Camilla on kuin näkymätön perheessään - ja myös muualla. Sen lisäksi ajatuskin ekasta päivästä uudessa koulussa kauhistuttaa. Kun koulussa järjestetään iso testi, Camilla nappaa parhaat pisteet. Hän on huippulahjakas nero! Voiko näinkin käydä, vaikka valitsee vastaukset summamutikassa?

Kuva: Tammi


Jukka-Pekka Palviainen: Hanaa, Kosonen (sarja)

Ukin mielestä Kaapo on luuseri, jos hänellä ei ole viisitoistavuotiaana mopoa. Siitä se ajatus sitten lähtee, ja kohta Kaapolla on kiikarissa käytetty Skyteam Monkey - jota itse asiassa myy The Jannika, joka on Kaapon mielestä koulun kuumin tyttö. Kaupat tehdään, mutta jo samana iltana Kaapo todistaa kotinsa ikkunasta, kun Monkey nostetaan pihalta pakettiauton kyytiin ja viedään pois. Seuraavana päivänä Kaapo saa varkailta viestin. Hän saa moponsa takaisin, jos maksaa määräajassa 200 euroa.

Kuva: Karisto


Rachel Russell: Nolo elämäni 1: Olisinpa suosittu (sarja)

Nikki siirtyy hulppeaan yksityiskouluun isänsä hyönteistorjuntafirman saaman sopimuksen ansiosta, mutta sopeutuminen ei ole ihan helppoa. Koulun SS-porukan (Söpöt ja Suositut) johtaja, valovoimainen mutta ilkeä McKenzie ottaa Nikkin hampaisiinsa, ja vanhempien nolot lohdutusyritykset vain pahentavat tilannetta. Nikki suunnittelee jo vaihtavansa takaisin vanhaan kouluun, mutta toisessa vaakakupissa painavat uudet ystävät Chloe ja Zoey, taidekilpailu ja söpösti hymyilevä Brandon...

Kuva: WSOY


Heidi Silvan: Operaatio Hardcore Ysäri

12-vuotiaan Otson puhelin on huollossa, ja isä haastaa hänet elämään viikon ajan 90-luvun hengessä ilman puhelinta, pelikoneita tai muitakaan teknisiä vempeleitä. Otso ottaa haasteen vastaan, koska ei muutakaan voi, ja kaveriporukkansa isoina aivoina ja kaikenlaisen toiminnan Primus Motorina houkuttelee kolme kaveriaankin mukaan haasteeseen. Panoksena on maine, kunnia ja mummon lupaama viisikymppinen. Syntyy Operaatio Hardcore Ysäri ja luvattoman paljon hengästyttävää säätöä.

Kuva: Myllylahti


Eva Frantz: Osasto 23

Autiolla maaseudulla, Vadelmarinteen keuhkoparantolassa, hoidetaan köyhiä kaupunkilaislapsia. Stinalle laitos on pikemminkin kuin kartano, mutta hän kaipaa kotiin viiden siskonsa luo, ahtaan makuuhuoneen kerrossänkyyn. Salaperäinen potilas Ruben auttaa Stinaa sopeutumaan, ja yhdessä he vaeltavat öisin parantolan tyhjillä käytävillä. Stina havaitsee, että osastolla on käynnissä jotakin merkillistä - lääkärien käytös alkaa kummastuttaa. Pian Stina ymmärtää, että hän on itsekin suuressa vaarassa.

Kuva: S&S


Mervi Heikkilä: Hämärtäjät

Äiti on työmatkalla, ja Joona unohtuu pelaamaan konsolipeliä. Pelin tuoksinassa kuluu koko yö ja seuraavana päivänä Joona havahtuu siihen, että kaksoissisko Lari on kadonnut. Ilmeisesti sisko haluaa pysyä piilossa, ja Joonan tehtäväksi jää peitellä tilannetta. Mihin ihmeeseen sisko on sekaantunut? Onneksi Joona saa seuraksi ystävänsä Topin, sillä kesäpäivien kuluessa tapahtumat saavat yhä omituisempia ja pelottavampia käänteitä. Pojat myös valmistautuvat elämänsä ensimmäiseen softauspeliin - mutta millaiseen, sitä he eivät etukäteen osaa aavistaakaan.

Kuva: Kaksipäinen korppi


Hannu Hirvonen: Tuonenkehrääjät

Alussa kaikki tuntuu Miistä vain jännittävältä unelta. Hän näkee kuinka kaunis pieni kaupunki nousee esiin tyhjästä. Joka nurkassa ja kadunkulmassa seisoskelee väkeä. Pikkuhiljaa kaikki uusi ja jännittävä muuttuu surulliseksi ja ahdistavaksi. Mitä Miin vanhemmille on tapahtunut? Keitä oikein ovat pelottavat mustat hahmot, joita kaikki karttavat? Kuun laskeutuessa Mii ja kulkukoiran näköinen poika päättävät yrittää paeta yhdessä oudosta kaupungista. Mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty...

Kuva: Tammi


Kristina Ohlsson: Zombikuume (Hirviötrilogia)

Outo muukalainen ilmaantuu Eldsalaan keskellä yötä. Näin hiostavaa kesää 12-vuotias Herbert ei muista kokeneensa, ampiaisia pörrää joka paikassa. Sitten ihmisiä alkaa sairastua erikoisesti. Herbertillä ja Sallylla on pahoja aavistuksia. Yhdessä nuoret hakeutuvat salaiseen lymypaikkaansa, jossa he ovat turvassa niin eläviltä kuin kuolleiltakin. Vai ovatko?

Kuva: WSOY


Vesa Sisättö: Kummitusten luokka: 11 kolkkoa kauhutarinaa

Sisältää mm. seuraavat kolkot kummitustarinat: Kummitusten luokka, Aavearmeija, Haudan vanki, HEL 666, Kaupat noidan kanssa, Kuoleman yö, Nainen tornissa sekä www aavelinna net. Älä kaada lasia! -tarinassa kuuden nuoren kotibileet muuttuvat pelottaviksi, kun aletaan pelata spiritismiä. Kun lasi kaatuu, pimeään huoneeseen tulee seitsemäskin osanottaja. Lue ja pelkää.

Kuva: Tammi


Soile Tapola: Kauhuvitsit

Tähän kirjaan on koottu karmeimmat kummitusvitsit ja haamukaskut!

Kuva: Gummerus


Merja Toppi: Jäätävä sarjaimuttaja (Melko mystistä -sarja)

Sitä luulee elävänsä tavallista seiskaluokkalaisen elämää, ja sitten tapaa vampyyrin paperiroskiksessa.

Prinsessa Persikan kaksoisolento Heli pompauttaa neljätoistavuotiaan Jarin elämän uusille raiteille: Jari jättää Pokémonien jahtaamisen ja perustaa blogin yhden vaaleanpunaisen valheen jälkimainingeissa. Pahaksi onneksi tökkivä tarinankerronta ei vakuuta edes paikallista vampyyria, joka ilmoittautuu Jarin haamukirjoittajaksi. Kaikki vaikuttaa jo hyvältä, mutta väliin kiilaa Nico Jenola, joka ei ole ainoastaan sitä miltä näyttää eli ällöttävä kasiluokkalainen öljytukka. Kuka Nico oikeasti on? Ja mitä hän tahtoo Helistä ja lukuisista muista koulun tytöistä?

Kuva: Myllylahti


Jenny Jägerfeld: Comedy Queen

Hauskin surullinen kirja, jonka koskaan luet! Sasha on juuri täyttänyt 12 vuotta, ja hänestä tulee koomikkojen kuningatar, vaikka mikä olisi. Sashan äiti ei nimittäin ollut yhtään hauska, hän itketti ihmisiä eläessään ja itkettää näitä yhä kuoltuaan. Sasha päättää, että hän tekee kaiken toisin kuin äiti, eikä hän aio koskaan itkeä. Sen sijaan hän ottaa tehtäväkseen naurattaa ihmisiä - ja ehkä kaikki harmit katoavat sen myötä. Jopa kyyneleet, jotka uhkaavat sittenkin tulvia silmistä.

Kuva: Otava


Tuula Kallioniemi: Verkot

Sere on todettu kiusaajien pääpukariksi. Hän joutuu vaihtamaan koulua ja muuttamaan isovaarin luo pikkukaupunkiin. Serellä ja isovaarilla synkkaa, ja koti järven rannalla on Seren unelmapaikka. Kalastus on sekä tytön että papan mielipuuhaa. Sana kiirii entisestä koulusta, jossa Sere oli iso kiho. Uudet luokkakaverit antavat Serelle tylyn opetuksen, mitä hän ei kerro aikuisille. Hän ajattelee tahtomattaan Näätää, jota itse kiusasi. Noinko kaikki oli vanhassa koulussa tapahtunut? Riittääkö nyt kiusaamisen syyksi se, että Sere on uusi oppilas?

Kuva: Otava


Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey

Audrey on kaiket päivät kotona, sillä tyttöporukka on kiusannut häntä niin pahasti että hänellä on ahdistuneisuushäiriö. Hän piilottelee aurinkolasiensa takana eikä pysty kohtaamaan muita kuin perhettään. Sitten isoveli Frank pakottaa Audreyn tapaamaan kaverinsa Linuksen. Linuksen kanssa hän uskaltaa taas tehdä asioita, jotka eivät ole olleet pitkään aikaan itsestäänselvyyksiä: tutustua, jutella, nauraa.

Kuva: Otava


R. J. Palacio: Ihme

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta." August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen?

Kuva: WSOY


Heidi Silvan: Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos

Tytti haaveilee oman kirjan kirjoittamisesta. Yksityinen salaisuus tulee koko koulun tietoon, kun oppilaiden aamunavauksessa luetaan otteita Tytti Seckelinin menestysromaanista - tekstistä, jota ei pitänyt olla luettavissa vielä missään. Tytin muistitikku on joutunut vääriin käsiin, ja asian selvittely vaatii some-tilien avaamista, muihin ihmisiin luottamista ja rohkeutta nousta esiin ja tehdä ennen näkemättömiä tekoja. Kuka nöyryyttämisyritysten takana on? Ketkä ovat Tytin puolella ja ketkä vastaan?

Kuva: Myllylahti


Enid Blyton: SOS ja kadonnut tyttö (sarja)

SOS on Enid Blytonin kirjoittama kirjasarja, joka kertoo seitsemästä lapsesta - Peteristä, Janetista, Pamista, Barbarasta, Colinista, Jackista ja Georgesta - sekä heidän Bella-koirastaan. Lapset ovat perustaneet salaseuran nimeltä SOS (Salainen Osasto Seitsemän), ja heillä on tapana aina Bellan kanssa päätyä jännittäviin seikkailuihin.

Kuva: Tammi


Jørn Lier Horst: Salamanterin arvoitus (CLUE-sarja)

Cecilia Gaathe asuu idyllisessä täysihoitolassa rannikolla. Ystävykset Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira huomaavat, että seudulla on tekeillä jotain kummallista. Rannalta löytyy ruumis ja samoihin aikoihin pari hämärää tyyppiä majoittuu täysihoitolaan. Onko asioilla mitään yhteyttä? Ystävykset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyvät tutkimaan tapausta, johon sekoittuu arvoituksellisia henkilöitä, haaksirikko, valtavasti rahaa sekä kammottava salamanteri.

Kuva: Otava


Pasi Lönn: Aavetanssi (sarja)

Kesä vetelee viimeisiään, mutta missä vetelee poikien koulun talonmies, "Lapamake"? Konstaapeli Veijo Muusi pyytää nuoria ystäviään apuun, sillä Lapamake on kadonnut mökillään Keiteleellä, ja kaikki merkit viiittaavat henkirikokseen. Tapaus vie poikia pitkin maakuntaa, poliisiveneen hurjaan kyytiin ja henkeäsalpaaviin tilanteisiin. Tutkimusten edetessä poikia alkaa ihmetyttää ja pelottaakin outo aavemainen hahmo, joka hilluu autiomökin liepeillä. Onneksi aina väillä on aikaa siemaista omenalimonadia ja haukata pizzaa.

Kuva: Tammi


Anu Ojala: Kiristäjä (Ryhmä Error -sarja)

Liljan isoveli Nooa muuttuu päivä päivältä ärtsymmäksi. Mikä häntä vaivaa? Lilja päättää ottaa siitä selvää ystävänsä Saran kanssa. Kohta Nooan huoneen ovi on tiirikoitu auki ja Lilja on hakkeroinut koneen salasanan. Käy ilmi, että Nooaa kiristetään netissä. Kun poliisin poika Riku ja synnynnäinen moottoriturpa Amos sotkeutuvat juttuun, syntyy Ryhmä Error. Tehotiimi iskee kyntensä nettirikoksiin, joissa riittääkin yllin kyllin selviteltävää.

Kuva: Otava


J. J. Arcanjo: Varkaiden akatemia

Gabriel on kasvanut isoäitinsä hoivissa siitä saakka, kun hänen vanhempansa katosivat kauan sitten. Hän hankkii osan heidän elannostaan taskuvarkauksilla. Eräänä päivänä hän varastaa lompakon, joka on tyhjä lukuun ottamatta lappua, jossa lukee: "Sinä olet hyvä. Minä olen parempi", ja osoite. Osoitteesta Gabriel löytää Crookhavenin ja ystävystyy rehtorin tyttären Penelopen, lyömättömien hakkerikaksosten Aden ja Eden sekä varjokiipeilijä Amiran kanssa. Koulun vanhempia oppilaita alkaa kadota ja Gabriel ystävineen saa vihiä, että se liittyy Nimettömiin, koulun periaatteet hylänneeseen joukkoon.

Kuva: Aula & Co


I. I. Davidson: Aktivoi (The Ghost Network -sarja)

Joukko teini-ikäisiä hakkereita ympäri maailmaa on kutsuttu opiskelemaan huipputeknologiseen erikoiskouluun Alaskan syrjäkylille. Heistä parhaat valitaan pieneen eliittioppilaiden sisäpiiriin, joka saa salaisen tutkimustehtävän. Pääsy koulun ykköstiimiin vaikuttaa jokaisen unelmalta, kunnes oppilaat tajuavat pelottavan totuuden: tutkimuskohteena ovatkin he itse. Mutta miksi juuri he ja mitä oikein on tekeillä?

Kuva: Otava


John Finnemore: Robin Hood

Jo kahdeksansataa vuotta ovat Robin Hoodia ylistävät laulut ja kertomukset kulkeneet maasta toiseen. Legenda elää yhä uusissa tarinoissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Englantilainen tarusankari ja hänen uljaat metsäsissinsä, Pikku John, Puna- Will, Much Myllärinpoika ja munkki Tuck, tunnetaan kaikkialla maailmassa. Tarun mukaan Robin Hood oli Sherwoodin metsissä elävä lainsuojaton, joka puolusti kansaa sortajia vastaan. Taitava jousimies varasti rikkailta ja antoi köyhille.

Kuva: Minerva


Sanna Isto: Maan alaiset

Voiko painajainen muuttua todeksi? Suomenlinnassa asuva Metuli-niminen tyttö herää vuoteestaan kummalliseksi otukseksi muuttuneena eikä hänen oma perheensäkään tunnista häntä. Vähä vähältä Metulille alkaa selvitä minkälaisten vaihtokauppojen uhriksi hän on joutunut ja keitä ovat saaren maanalaiset asukkaat. Eikö edes paras ystävä tunne oikeaa Metulia oudon kuoren alta?

Kuva: WSOY


Tuula Kallioniemi: Risteys

Mika on tunnetusti aina pahanteossa. Hän ei anna vanhemmilleen anteeksi, että on saanut vasta hiljakkoin sattumalta tietää olevansa adoptoitu. Kun Mika rysähtää skootterilla pakettiauton kylkeen, hän on kuulevinaan äänen, joka pyytää valitsemaan. Ja Mika valitsee. Enää poika ei katso sivusta, kun joku on hakoteillä tai kaipaa apua. Moni hieraisee silmiään nähtyään hyväntekijänsä. Eihän se voi olla Mika, jonka huhutaan saaneen surmansa. Vai voiko?

Kuva: Otava


Juha-Pekka Koskinen: Benjamin Hawk: merirosvon oppipoika (sarja)

On vuosi 1692 ja Benjamin Hawk tuntee pitkästyvänsä kuoliaaksi ankaran setänsä suutarinverstaassa. Isoisän salaperäiset tarinat maailman meriltä alkavat kiehtoa Benjaminia enemmän kuin pikilangan ompelu kuluneisiin kenkiin. Portsmouthista purjehtii laiva jos toinenkin kohti seikkailuja, joissa Benjamin haluaa olla mukana. Vaikka äiti varoittaa Benjaminia, että meri vie vielä pojan kuten vei tämän isän, Benjamin karkaa merille isoisän avulla. Matkalla Benjaminille selviää, etteivät isoisä sen paremmin kuin isäkään olleet aikoinaan ihan tavallisia kauppamiehiä. Jos tahtoo rikastua, pitää katsoa ahterin sijaan kokkaa kohti!

Kuva: Karisto


Timo Parvela: Merkitty lapsi (Melkein mahdoton tehtävä -sarja)

Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva - ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä. Saisiko hän vihdoin tietää vastauksen kaikkeen tärkeimpään kysymykseensä?

Kuva: WSOY


Trudi Trueit: Nebulan uhka (Explorer Academy -sarja)

12-vuotias Cruz Coronado jättää taakseen kotinsa Havaijilla ja matkustaa maineikkaaseen Explorer Academyyn tullakseen suureksi tutkimusmatkailijaksi.Akatemia liittyy Cruzin menneisyyteen salaperäisellä tavalla, ja pian selviää, että Cruzin opinnot ja tulevaisuus ovat vaarassa. Koodien ratkomisen, huimien oppituntien, uusien ystävien ja uskomattomien simulaatioharjoitusten lisäksi Cruzin on kohdattava kaikkein suurin mysteeri: kuka häntä vainoaa ja miksi

Kuva: Tammi


Jakob Wegelius: Merten gorilla (sarja)

Merten gorillan kertoja on Sally Jones, rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä - ja gorilla. Kun Sally Jones ja hänen Pomonsa, suomalaiskapteeni Henry Koskela, saavat lastikeikan Portugalissa, heidän laivansa haaksirikkoutuu ja kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin. Pian Koskela tuomitaan syyttömänä Alphonse Morro -nimisen miehen murhasta ja koko Lissabon jahtaa "murhaajan apinaa". Uskollinen Sally Jones päättää todistaa kaikille, että Pomo on syytön, ja siitä alkaa seikkailu, joka vie gorillan Lissabonin sataman hämyisistä kortteleista maailman merille ja aina Intiaan saakka.

Kuva: WSOY


Debbi Michiko Florence: Homma hallussa, Keiko Carter (sarja)

Keiko, Audrey ja Jenna ovat olleet tiivis ystäväkolmikko jo alaluokilta asti. Yläkouluun menoa edeltävän kesäloman aikana he tuntuvat kasvaneen vastakkaisiin suuntiin, mutta Keiko on päättänyt pitää ystävät yhdessä. Kaakaokuppien, konvehtien ja koirahaaveiden keskellä puidaan niin ystävyyskriisiä ja perhepulmia kuin ensirakkauksien mukanaan tuomia kysymyksiä.

Kuva: WSOY


Kirsti Kuronen: Hännät

Seiskaluokkalaiset Niko, Heikki ja Joonas ovat olleet parhaita kavereita lapsuudesta saakka. Yhteen sulautunut klimppi, jossa kiteytyy kaikki maailman viisaus, komeus ja hauskuus. Eräänä tylsänä päivänä Niko heittää ilmoille omituisen ajatuksen hännistä, ja sen jälkeen junaa ei enää voi pysäyttää. Alkaa projekti, jolle ei juuri ymmärtäjiä riitä mutta joka vähitellen tekee Nikosta, Heikistä ja Joonaksesta suorastaan maailmankuuluja.

Kuva: Karisto


Tuija Lehtinen: Rebekka ja kesäprinssi (sarja)

Kun Rebekka Pirinen täyttää kolmetoista, hän pujahtaa yksinään kukkaniitylle, solmii hiuksiinsa voikukkaseppeleen ja hypähtelee omaksi kunniakseen pienen onnittelutanssin. Aivan liian myöhään hän huomaa, että vieras poika tuijottaa häntä. Nyt poika pitää tietysti pappilan uusia asukkaita omituisina ja Rebekkaa täysin kajahtaneena! Uudella paikkakunnalla Rebekka tuntuu olevan muidenkin mielestä outo lintu. Onneksi Rebekka on saanut hyvän ystävän suntion Ullasta. Yhdessä tytöt päättävät selvittää, kuka kumma Rebekan yllättänyt kesäprinssi oikein on...

Kuva: Otava


L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet (sarja)

Anna-sarjan ensimmäisessä romaanissa Anna Shirley tulee lastenkodista Vihervaaraan Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi. Tunteellinen ja vilkas punatukka ei aina sovi perinteisten teekutsujen hillittyyn ilmapiiriin, mutta koulussa Anna päihittää jopa paikkakunnan nuoren älykön Gilbert Blythen. Ystävänsä Diana Barryn kanssa Anna perustaa tyttöjen kirjallisen klubin. Neitoset odottavat innokkaasti kolmetoistavuotispäiviään, jolloin he saavat luvan solmia hiuksensa aikuismaiselle nutturalle.

Kuva: WSOY


Kalle Veirto: Pelibunkkerin pojat

12-vuotias Jose kavereineen kärähtää K-18-konsolipelien pelaamisesta ja pelibunkkerin perustamisesta naapurin röttelötaloon. Vanhemmat ovat raivoissaan, ja alkaa ankara pelikielto - juuri ikävästi kesäloman kynnyksellä. Röttelön peppimäisellä asukkaalla, Annikalla, on onneksi tilanteeseen omat, persoonalliset ratkaisunsa, ja pojat löytävät itsensä mm. pesäpallokentältä...

Kuva: Karisto


Eli Brown: Kummat

Kummat ovat tavallisia esineitä joilla on epätavallisia ominaisuuksia: tulitikut jotka voivat pysäyttää ajan, teepannu joka ei koskaan tyhjene, jääkoukku joka jäädyttää veden, sulkakynä joka kirjoittaa eri kielillä, hiili joka ei koskaan sammu... Vauhdikkaan kaksiosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa tytöstä, joka pakenee isänsä murhaajia mukanaan isänsä vanha lääkärinlaukku ja salaperäinen kumma.

Kuva: Tammi


Eoin Colfer: Artemis Fowl (sarja)

12-vuotias Artemis Fowl on tunnetun rikollissuvun nuorin vesa. Kun Artemis kaappaa rohkean menninkäiskomisario Holly Shortin panttivangikseen, maan alla asustavien keijujen, maahisten ja peikkojen yhteisrintama uhittelee päihittävänsä kevyesti nokkelan pojankoltiaisen. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta HAL huomaa kuitenkin pian kohdanneensa hämmästyttävän älykkään vastustajan. Artemis uskoo päässeensä käsiksi maanalaiseen kulta-aarteeseen, mutta juuri silloin HAL muuttaakin pelin sääntöjä...

Kuva: WSOY


Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry -trilogia)

Umbrovian prinsessa Gigin perhe on paennut vallankumousta halki Euroopan kaukaiseen Keloburgin satamakaupunkiin. Vallankaappaajat eivät kuitenkaan luovuta: perheen asuntoon heitetään pommi, ja kuningatar ja Gigin kolme siskoa siepataan. Pelastusoperaatiosta sukeutuu Gigille ja hänen parhaalle ystävälleen katupoika Henrylle hurja ja vaarallinen seikkailu.

Kuva: Karisto


Åsa Larsson: Loitsusauva (Pax-sarja)

Hiljaisen ruotsalaiskaupungin keskellä sijaitsee maaginen maanalainen kirjasto, josta harva tietää. Kirjastoa pahuuden voimilta suojelevan iäkkään sisarusparin aika on lopussa, ja jonkun on jatkettava heidän työtään. Veljekset Alrik ja Viggo saapuvat Mariefredin pikkukaupunkiin orpolapsina, mutta pian heidät tempaistaan ikiaikaisten mahtien rohkeutta ja älyä vaativaan kamppailuun. Sarjakuvamainen kuvitus antaa Paxin tunnelmalle oman jännittävän lisänsä.

Kuva: Otava


C. S. Lewis: Velho ja leijona (Narnian tarinat -sarja)

Eletään toisen maailmansodan aikaa. Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään maalle vanhan professorin luo pakoon Lontoon pommituksia. Kerran lasten ollessa piilosilla Lucy kätkeytyy vanhaan, pölyiseen vaatekaappiin - ja päätyy toiseen maailmaan, Narniaan. Alkaa huikea seikkailu ihmeellisessä mielikuvitusmaailmassa, johon vain lapset pääsevät.

Kuva: Otava


Anniina Mikama: Myrrys

14-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa. Monien seikkailujen ja käänteiden kautta vaietut salaisuudet paljastuvat ja Niilo nousee vastustamaan heitä, jotka ovat tehneet hänelle vääryyttä

Kuva: WSOY


Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras (sarja)

Mina asuu kadulla ja varastelee henkensä pitimiksi. Tom on nuori keksijä ja taikuri, jonka Ihmeiden teatteri lumoaa yleisönsä ilta illan jälkeen. Mina ja Tom kohtaavat Helsingissä talvella 1890 ja Minalla on pian osa Tomin taikashow'ssa.Nuoret huomaavat olevansa toisilleen enemmän kuin ystävät, mutta kummankin menneisyydessä on pahoja, selvittämättömiä asioita. He joutuvat juonittelun pyörteeseen ja ajojahtiin, josta he voivat selviytyä vain rohkeutensa avulla - muutama taikatemppu hihassaan.

Kuva: WSOY


Suvi Nurmi: Unissamatkaaja (Routala-sarja)

Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus. Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä.

Kuva: Myllylahti


Rick Riordan: Eksynyt sankari (Olympoksen sankarit -sarja)

Kun Jason herää bussissa, hänellä ei ole aavistustakaan, missä hän on. Vieressä istuu kaunis tyttö Piper ja edessä Leo, joka väittää olevansa hänen paras ystävänsä. Jason ei muista tyttöä eikä Leoa eikä sitäkään, miksi istuu bussissa.

Ainoa joka uskoo Jasonia on kilipukkia muistuttava opettaja, joka mäkättää tunnistavansa puolijumalan kilometrien päähän, ja että Jasonin sietää olla varuillaan. Kun bussiin iskee pyörremyrsky, jonka ainoana kohteena ovat Jason ja hänen uudet ystävänsä, Jason alkaa ymmärtää: hän, Piper ja Leo ovat puolijumalia, joiden on estettävä maailmaa luhistumista.

Kuva: Otava


Tui T. Sutherland: Viiden poikasen ennustus (Tulisiivet-sarja)

Pyrrhian lohikäärmeheimot ovat olleet vuosia sodassa, ikuiselta tuntuvan valtapelin vankeina. Salainen vastarintaliike on päättänyt lopettaa mielettömän taistelun. He uskovat, että arvoituksellinen ennustus on ratkaisu kaikkeen. Viittä lohikäärmeenpoikasta valmistellaan nyt toteuttamaan ennustus. Heitä koulitaan taisteluun salaisessa luolassa, maailman silmiltä kätkössä. Lohikäärmenpoikasillakin on kuitenkin oma tahto. Suostuvatko poikaset toteuttamaan ennustuksen vai valitsevatko he oman tiensä?

Kuva: Gummerus


Jessica Townsend: Morriganin koetukset (Nevermoor-sarja)

Morrigan Korppi on syntynyt kirottuna. Hänen on määrä kuolla yhdentenätoista syntymäpäivänään, mutta merkillinen mies, Jupiter Pohjoinen, kiidättää hänet taianomaiseen kaupunkiin nimeltä Nevermoor. Jupiter on valinnut Morriganin osallistumaan kokeeseen, jossa sadat lapset pyrkivät Nevermooria hallitsevan taikajärjestön jäseniksi. Toisin kuin kilpailijansa, Morrigan ei kuitenkaan löydä itsestään erityiskykyä. Hänen on keksittävä keino läpäistä koe - tai palattava kohtaamaan kohtalonsa.

Kuva: Otava


Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Alva on mestari piiloutumaan ja tarkkailemaan muita. Mutta Alva ei tajua, miksi hän on erilainen kuin muut. Alva ei myöskään tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan. Siksi hänen epäilyksensä eivät herää, kun karismaattinen nuori mies, Nide, etsii hänet käsiinsä. Hätkähdyttävän komea Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: synnyinkaupunkiinsa joka sijaitsee Helsingin alla. Kun Alvan rinnakkaisluokalla oleva Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Yhdessä he joutuvat järisyttäviin seikkailuihin, joissa heidän pitää taistella pahuutta ja aikaa vastaan.

Kuva: Tammi


Kirsti Ellilä: Majavakevät

12-vuotias Hilla viettää kaiken vapaa-aikansa lammella seuraten Hopeaturkin ja Mustatassun touhuja. Hän samastuu Kanadasta Suomeen tuotujen majavien kohtaloon, sillä hän on itse adoptiolapsi Kolumbiasta - muukalainen suomalaisten joukossa. Naapurissa asuvan Korpelaisen mielestä majavat pitää häätää pois, koska ne vahingoittavat metsää jyrsimällä puita nurin ja tekemällä patoja. Hän suunnittelee padon räjäyttämistä ja yrittää saada Hillan vanhemmatkin mukaan hankkeeseen. Lammella ei ole enää turvallista liikkua, mutta Hillaa ei estä mikään...

Kuva: Karisto


Tuomo Kuitunen: Kaakkurin huuto

Mikaa kiusataan koulussa, eikä hän kehtaa puhua asiasta kenellekään. Kun kaikki tuntuu synkkääkin synkemmältä, Mika pakenee metsään kuuntelemaan outoa kaklatusta. Mika vaeltaa metsään yhä uudestaan ja tutustuu Karlssoniin - pelottavaan vanhaan erakkoon, josta liikkuu kylällä ikäviä juoruja. Mies kehottaa Mikaa menemään yöksi suolammelle katselemaan teerien soidinta. Tällä ylivertaisella retkellä kaklattajan salaisuus paljastuu, eikä Mikan elämässä sen jälkeen mikään ole enää niin kuin ennen.

Kuva: WSOY


Ville Suhonen: Tuulensieppaaja

Kaksitoistavuotias Tuuli kulkee mielellään yksin tunturissa, jossa hän kohtaa harvinaisen ja salaperäisen eläimen. Pian käy ilmi, että naalin näkeminen on aina ollut Tuulin suvulle huono enne.

Tuulin koulukaveri Jouni taas haluaisi olla enemmän kavereidensa kanssa, mutta työt isän apumiehenä vievät kaiken vapaa-ajan. Kun kansainvälinen kaivosyhtiö aikoo tyhjentää laajan tunturialueen ihmisistä ja eläimistä, sekä Tuulin rakas kotipaikka että naalit ovat vaarassa. Tarkkasilmäisenä ampujana tunnettu Jouni saa tehtäväkseen tuhota uhanalaiset naalit kaikessa hiljaisuudessa, jotta ne eivät vaikeuttaisi kaivostoiminnan etenemistä.

Kuva: Otava


Eoin Colfer: W.A.R.P. 1. kirja, Salamurhaajan oppipoika (sarja)

Lontoon Bloomsbury, 1898. Apupoika Rileyn pitäisi uskollisuutensa takeeksi tuikata palkkamurhaaja Garrickin uhrina oleva mies hengiltä. Suureksi hämmästyksekseen poika sinkoutuukin aikamatkalle tulevaisuudesta saapuneen uhrin mukana. Vuosisata myöhemmin 17-vuotias FBI:n agenttikokelas Chevron Savano vahtii kellariin varastoitua metallisäiliötä. Edellisen operaationsa mokanneen tytön kauhuksi säiliö alkaa sykkiä, puoli Lontoota pimenee ja menneisyydestä putkahtanut Riley ilmoittaa tarvitsevansa agentin apua. Samaan aikaan 1800-luvulla vaarallinen kuolemantaikuri Garrick löytää myös madonreiän ja on tuota pikaa kaksikon kintereillä.

Kuva: WSOY


Oskar Källner: Tähtiin temmatut (Imperiumin perilliset -sarja)

Vauhdikas, sarjakuvamaisesti kuvitettu tieteisjännäri Star Warsin ja Star Trekin hengessä. Alice ja Elias asuvat vanhempineen Uppsalan laitamilla. Eräänä iltana äiti katoaa ja isä pidätetään. Sisarukset saavat selville, että äiti on joutunut avaruusolentojen kaappaamaksi. Samalla heidän silmänsä avautuvat näkemään, että kaikkeus on täynnä mitä kummallisimpia asioita: palkkionmetsästäjiä, galaktisia imperiumeja, hirviöitä, laseraseita. Kun Alice ja Elias tempautuvat avaruuden syövereihin, paljastuu totuus myös heidän omasta taustastaan.

Kuva: Otava


Eija Lappalainen ja Anne Leinonen: Routasisarukset (sarja)

2300-luvulla ihmiskunta on jo lähes tuhonnut itsensä: rauniokaupunkeja, romua tulvivia kaatopaikkoja ja bioterrori-iskun saastuttamia maa-alueita... Laakson alueelle 2-vuotiaana adoptoitu Utu on erilainen kuin muut sen asukkaat. Asioita ja tapoja kyseenalaistavalla tytöllä on outo taipumus ymmärtää ammoin hylättyjä koneita. Kun Utun kasvatti-isä Booris yrittää sälyttää vanhimmalle lapselle uskotun vastuun perheestä, Utu päättää paitsi etsiä rakkaansa myös selvittää omaan biologiseen syntyperäänsä liittyvät salaisuudet.

Kuva: WSOY


Timo Parvela: Helähdys (Varjot-sarja)

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella.

Kuva: Tammi


Mirjami Sirén: Kaupunki ilman koteja

Suljetussa kaupunkivaltio Airepoliksessa innovaatiot ovat ihmishenkiä tärkeämpiä. Jokainen asukas kouluikäisestä lähtien pakotetaan keksimään uusia ideoita, joiden avulla kaupunki voi kehittyä. Kaupungissa ei ole lainkaan koteja, sillä siellä uskotaan, että paikallaan pysyminen tukahduttaa luovuuden.

Neljätoistavuotias Kipinä, hänen siskonsa Vanamo ja isänsä Jalava ovat saaneet tarpeekseen valtion ahdistavasta ilmapiiristä ja valvonnasta. Mutta kun pakoretki alkaa, kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Airepolis ulottaa lonkeronsa pelottavan pitkälle.

Kuva: Myllylahti