Kaunokirjat

6. luokka


Erin Hunter: Hajonnut lauma (Uljasmaa-sarja)

Kolmen etevän nuoren villieläimen - leijonan, norsun ja paviaanin - näkökulmasta kerrottu Uljasmaa tempaa mukaansa kaikki Soturikissojen ja jännityksen ystävät. Kuule savannin kutsu! Uljasmaa-sarjan avausromaani Hajonnut lauma kertoo leijonanpentu Pelottomasta, jonka joukko paviaaneja on ottanut huomaansa sen jälkeen, kun Pelottoman isä syöstiin laumansa johdosta ja surmattiin. Kun leijonapennulle sitten selviää, että sen äiti ja sisar ovat edelleen elossa ja se joutuu pakon edessä jättämään paviaaniyhdyskunnan, Peloton päättää Afrikan tasankojen vaaroja uhmaten pyrkiä liittymään taas leijonien laumaan, jota johtaa nyt kovaotteinen Jätti.


Merja Jalo: Juhannustaikaa (Nummelan ponitalli -sarja)

Ikisuosittu, lukijoita jo toisessa polvessa vetävä Nummelan ponitalli -sarja on hevoskirjojen aatelia. Uudessa osassa nummelalaiset pääsevät odotetulle leirille, mutta pian kesäidyllin ylle kertyy myrskypilviä.
On jo juhannus, kun nummelalaiset pääsevät aloittamaan kesäleirin Peurajärven maalaismaisemissa. Etenkin tytöt ovat tyytyväisiä saadessaan yöpyä Titan perheen huvilalla. Joku kuitenkin hiippailee pihapiirissä öisin, ja kylällä kiertää huhu, että Kaislarannassa kummittelee. Ovatko tytöt vaarassa? Ketä heistä kartanonherran haamu on tullut etsimään? Juhannusyön taikoja tehdessään leiriläiset kohtaavat yllättävän uhan. Kikka joutuu kesäyössä hengenvaaraan, josta vain Repen neuvokkuus voi hänet pelastaa.


Jack London: Susikoira

Kun kultakuume riehuu 1890-luvulla Yukonin armottomassa erämaassa Kanadassa, Valkohammas-niminen susikoira alkaa kesyyntyä. Susikoira kertoo villin eläimen selviytymisestä luonnossa ja sen kesyyntymisestä ihmisen palvelijaksi. Samalla se on koskettava tarina ihmisen mahdollisuuksista oppia ymmärtämään eläimen viisautta. Teos on kirjoitettu pääosin susikoiran näkökulmasta, ja siinä käsitellään sekä ihmisen että eläimen väkivaltaista ja armotonta maailmaa.


Päivi Lukkarila: Ihana Panda (Jasmiina-sarja)

Jasmiinalle käy niin kuin elokuvissa: hän saa isotädiltään perinnön ponin ostamista varten. No, perintö ei ole suurensuuri, mutta kyllä sillä jonkinlaisen ponin voi hankkia. Eräänä päivänä myyntisivustoille ilmestyy unelmaponi Panthera, jonka huimaa uraa Jasmiina on seurannut jo pitkään. Esteratsuksi Pantherasta ei enää ole, ja hintakin on turhan kova. On järjetöntä haaveilla ponista, joka ei sovi omiin tarpeisiin millään mittareilla, mutta Jasmiina ei vain saa Pandaa mielestään.
Kolmetoistavuotiaan Jasmiinan kouluratsastusharrastusta seuraava sarja alkaa. Ratsastuksen ja tallitunnelmien lomassa uudessa sarjassa pohditaan kotijoukkojen merkitystä nuoren harrastajan taustavoimina. 


Helena Meripaasi: Koiran kokoinen kesä (Koirahullun päiväkirja -sarja)

"Musta nenä, neljä jalkaa ja häntä olisi riittänyt pelastamaan kesän. Enemmänkin: se olisi riittänyt pelastamaan hänen koko elämänsä. Mutta hän oli ja pysyi samana: parantumaton koirahullu ilman toivoakaan koirasta." Supertylsän kesän kynnyksellä 12-vuotiaan Ullan elämässä tapahtuu ihme. Hän saa vihdoin belgianpaimenkoiran pennun omakseen. Dara on maailman ihanin koira, jolla on monta numeroa liian isot tassut ja pumpulinpehmeä turkki. Äiti ei ole kuitenkaan yhtä hullaantunut pörrökorvaan, vaan saa täydellisen hepulin. Uusi karvainen perheenjäsen on nimittäin kaikkea muuta kuin pieni, sopuisa ja helppohoitoinen. Ja kaiken lisäksi se on armottoman säikky. Ulla aloittaa tarmokkaan koulutuksen, mutta monta mutkaa on matkassa, ennen kuin rakas villikko oppii kunnon koirakansalaiseksi. Koiran kokoinen kesä aloittaa todenmakuisen kirjasarjan Ullan ja Daran kommelluksista kaikille eläinten ystäville. 


Prune de Maistre: Mia ja valkoinen leijona

11-vuotias Mia saa hoidettavakseen harvinaisen valkoisen leijonanpennun vanhempiensa kissapetofarmilla Etelä-Afrikassa. Tytön ja leijonan välille syntyy aivan erityislaatuinen suhde. Kolme vuotta Mia ja Charlie-leijona kasvavat yhdessä ja heistä tulee erottamattomat.
Mian täyttäessä 14 on Charliesta kasvanut uljas valkoinen urosleijona, upea yksilö, jonka Mian isä haluaa myydä hyvään hintaan trofee-metsästäjille. Järkyttyneellä Mialla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin karata Charlien kanssa. Tyttö ja leijona lähtevät vaarojen täyttämälle matkalle halki Etelä-Afrikan. Jos he vain onnistuvat pääsemään Timbavatin luonnonsuojelualueelle, on Charlie turvassa.


Henna Helmi: Miisan kaksoisaxel

Elämä on pelkkää luistelua! Seitsemäsluokkalainen Miisa on harrastanut luistelua pienestä pitäen. Uuden Miisa-kirjasarjan päähenkilö joutuu lujille niin jäähallilla kuin sen ulkopuolellakin.
Miisalta sujuvat jo muut kaksoishypyt, mutta vaikein, kaksoisaxel, ei ota onnistuakseen. Hyppy pitäisi oppia, jotta voisi edes haaveilla Suomen mestaruudesta. Miisasta tuntuu siltä, että kaikki muut ovat parempia ja samoin tuntuu ajattelevan valmentaja. Edes paras ystävä ei tunnu ymmärtävän Miisaa, vanhemmista puhumattakaan.Yläkoulussa vastaan ovat tulleet uudet haasteet, kuten Anton-niminen poika, joka on oudon kiinnostunut Miisasta ja hänen harrastuksestaan. Miisa huomaa hämmentyneenä pohtivansa olisiko parempi lopettaa taitoluistelu kokonaan.


Hanna Kökkö: Vaara (Geokätköily-sarja)

Seiskaluokan aloittanut Manu pääsee viettämään syyslomaa isänsä luokse pohjoisen vaaramaisemiin. Isän tapaaminen pitkän ajan jälkeen jännittää Manua, mutta onneksi paras ystävä Helmi on tulossa mukaan. Perillä Manu huomaa pelkonsa turhaksi. Luvassa on mukava viikko isän ja Helmin seurassa geokätköilyyn ja valokuvaukseen keskittyen. Se saa kuitenkin uuden sisällön, kun lähistöltä löytyy asumattomaksi väitetty talo. Miksi isän koira Tolstoi raapii talon ovea niin kovasti? Ja miksi eteisen naulakossa on vaatteita? Talon salaisuus ja kätköjen etsiminen johdattavat nuoret tutustumaan erään pienen tytön elämään - lähemmin ja kipeämmin kuin he osaavat arvatakaan. Vaara jatkaa jännittävän Kätkön aloittamaa nuortenkirjasarjaa, jonka päähenkilöitä ovat 13-vuotiaat geokätköilyä harrastavat ystävykset Manu ja Helmi.


Gunnar Nordström: Tilanne jäissä (Kiekkotähti-sarja)

NHL:n debyyttiottelussaan Adam loukkaantuu ja joutuu toipilasaition kautta takaisin farmiliigaan. Onko tie kovimpien tähtien joukkoon noussut lopullisesti pystyyn? 


Arja Puikkonen: Liitopoika

Aku aloittaa uudessa yläkoulussa rankan kiusaamisvaiheen jälkeen, mutta poika, joka harrastaa ompelua ja keppariaskartelua, ei ole kova sana uudessakaan koulussa. Onneksi on vanha kaveri Maaria, ja vähitellen Aku tutustuu bisneksiensä kautta myös Janetiin, tunnettuun keppariguruun. Eräänä päivänä Maaria saa houkuteltua Akunkin kokeilemaan ratsastamista, ja vähä vähältä Aku imeytyy harrastukseen yhä syvemmälle. Hän saa vaihtokaupassa itselleen hevosen, joka on tarkoitus myydä pian pois, mutta toisin käy. Liitopojasta tulee Akulle ystävä. 


Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

"Mikä muka on tärkeempää kuin futis?"
Vetävä nuortenromaani jalkapallosta ja ystävyydestä niin pelikentillä kuin sen laidoillakin.
Karrin pellavapään ilmestyessä jalkapallokentälle heilahtaa usein tuomarin keltainen kortti, tosin niin heilahtaa maaliverkkokin. Karri on vertaansa vailla oleva pelaajalahjakkuus, jota kaupungin kovimpien seurojen valmentajat houkuttelevat riveihinsä, mutta yhtäkkiä maalitykki ilmoittaa lopettavansa. Arsa on hänen paras kaverinsa, joka pelaa puolustajan paikkaa hiipuvassa joukkueessa. Uuden jengin perustaminen voisi olla ratkaisu poikien ongelmiin. Vaan mikä kääntäisi Karrin pään takaisin pelikentille?


Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit

Railakas, uuden sarjan aloittava runsaasti kuvitettu romaani täynnä nerokkaita vekottimia, zombeja ja jättimäisiä hirviöitä.
Siitä asti kun hirviökatastrofi tuhosi maailman sellaisena kuin me sen tunnemme, 13-vuotias Jack on asunut puumajassaan suojanaan katapultteja ja vallihauta, seuranaan videopelit ja ravintonaan loputon varasto Oreo-keksejä ja Mountain Dew'ta. Kun taistelu zombeja, siipirähkiä ja köynnösryönejä vastaan käy yksinäiseksi, Jack yhdistää voimansa nörtti-Quintin ja ääliö-Dirkin kanssa. Jack on päättänyt pelastaa ihastuksensa Junen ja maailman - ja olla olematta enää koskaan mikään keskivertokaveri! Pystyykö hän siihen?

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja

Tässä maailmanmenestykseen nousseen sarjan avaus: ei romaani, ei sarjakuva, vaan aivan uudenlainen kuvien ja tekstin kokonaisuus, sarjakuvaromaani. Pääosassa on väärinymmärretty varhaisteini, tuleva pohatta ja kuuluisuus. Greg Heffley ei ole sankari tai nuorison esikuva, vaan ihan tavallinen poika tavallisessa amerikkalaisessa koulussa - juuri sen ikäinen ja kokoinen, jollaisia yläluokkalaiset huvikseen kiusaavat. Greg on yritteliäs nuorimies, mutta monet tempaukset päättyvät kotiarestiin, noloon tilanteeseen tai jonkinlaisiin vammoihin. Yritys tehdä rahaa kummitustalobisneksellä ei mene ihan odotusten mukaan, lihaskunnon treenauksesta puhumattakaan. Jos sentään pääsisi vuosikirjaan luokan pelleksi, kun suosituimman ja parhaiten pukeutuvan paikat on jo viety? Gregin arkiset seikkailut vetoavat nuoriin huumorin ystäviin (ja jokaiseen, joka koskaan on esittänyt koulunäytelmässä puuta).


Kirsti Kuronen: Vili Voipio

Miksi Vili Voipio ei päässyt likkojen Top 5 -listalle? Hänhän on sentään rento tyyppi, luokan paras breikkaaja ja tuleva kirjailija. Vili on ihan millihivenen kitkerä, sillä hänen paras kaverinsa Arttu nousi kirkkaasti kärkeen, mutta kaikki luokan likat ovatkin lätkässä Arttuun. Arttu sai plussia Nippeli-siskostaankin, joka on aivan järkky pakkaus ja häpäissyt Artun ja Vilin monet kerrat. No, 12-vuotiaan nuorenmiehen elämässä ongelmia riittää, jos Aadakin antaa pisteet toisille jäbille ja äiti imee vaikutteita kasvatusoppaista ja kirjoittaa sieluntuskarunoutta. Murrosiän kynnyksellä olevan koulupojan elämä on täynnä vinkeitä sattumuksia ja omituista huumoria, joka tuntuu menevän välillä melkein överiksi. Aikuiset eivät taatusti sitä aina ymmärrä, mutta yhtä saletti on, että nuoria se naurattaa ihan sairaasti! 


Roope Lipasti: Luutarhurin tapaus (Oskari Onniston uskomattomat vastoinkäymiset -sarja)

Suomen Neropatti on syntynyt! Uusi, huumoria ja sarjakuvaa yhdistävä kirjasarja
Oskari Onnisto aloittaa uuden sarjan, jossa opitaan, kuinka monella eri tavalla teinipojan on mahdollista munata itsensä täydellisesti. Kirja avaa painajaismaista kouluarkea hervottomalla huumorilla!


Tamsyn Murray: Neronleimaus (Kaikkien aikojen Camilla -sarja)

Naurunpurskahduksia on luvassa, kun huippuhauska Camilla koheltaa koulumaailmassa. Näköjään kuka vain voi olla nero, jopa tietämättään! Camillan omasta mielestä hänen elämänsä on täysi vitsi. Isä on niin nolo, äiti odottaa vauvaa ja oma veli on luuseri. Ei ihme, että Camilla on kuin näkymätön perheessään - ja myös muualla. Sen lisäksi ajatuskin ekasta päivästä uudessa koulussa kauhistuttaa. Kun koulussa järjestetään iso testi, Camilla nappaa parhaat pisteet. Hän on huippulahjakas nero! Voiko näinkin käydä, vaikka valitsee vastaukset summamutikassa? Camilla on uuden humoristisen sarjan verraton sankaritar. Tarinaa nuoren tytön ihanan kamalasta elämästä värittävät muistilaput, sähköpostit ja kaikenlainen nippelitieto.


Heidi Silvan: Operaatio Hardcore Ysäri

Operaatio Hardcore Ysäri on hauska ja helppolukuinen romaani kesälomaviikosta, joka pistää digiaikakauden varhaisnuoret koville. Sivumäärältään sopivan pituinen lukuhotkaisupala on suunnattu erityisesti pojille.
...ei muuta kuin full send ja kohti tuntematonta! 12-vuotiaan Otson puhelin on huollossa, ja isä haastaa hänet elämään viikon ajan 90-luvun hengessä ilman puhelinta, pelikoneita tai muitakaan teknisiä vempeleitä. Otso ottaa haasteen vastaan, koska ei muutakaan voi, ja kaveriporukkansa isoina aivoina ja kaikenlaisen toiminnan Primus Motorina houkuttelee kolme kaveriaankin mukaan haasteeseen. Panoksena on maine, kunnia ja mummon lupaama viisikymppinen. Syntyy Operaatio Hardcore Ysäri ja luvattoman paljon hengästyttävää säätöä.


Eva Frantz: Osasto 23

Autiolla maaseudulla, Vadelmarinteen keuhkoparantolassa, hoidetaan köyhiä kaupunkilaislapsia. Raikkaan ulkoilman uskotaan olevan hyödyksi yskiville lapsille. Stinalle laitos on pikemminkin kuin kartano, mutta hän kaipaa kotiin viiden siskonsa luo, ahtaan makuuhuoneen kerrossänkyyn.Salaperäinen potilas Ruben auttaa Stinaa sopeutumaan, ja yhdessä he vaeltavat öisin parantolan tyhjillä käytävillä.Ruben kertoo myös oudosta tulipalosta itäsiivessä. Stina havaitsee, että osastolla on käynnissä jotakin merkillistä - lääkärien käytös alkaa kummastuttaa. Pian Stina ymmärtää, että hän on itsekin suuressa vaarassa. Osasto 23 on palkitun dekkaristin ensimmäinen lastenromaani.


Neil Gaiman: Hautausmaan poika

Perheensä julmasti menettänyt taapero päätyy hautausmaalle, jonka aavemaiset asukit päättävät suojella poikaa. Ei-Kukaan "Eikku" Owens saa aaveista uuden perheen ja hautausmaasta uuden kodin. Eikun elämään hautausmaalla mahtuu merkillisiä ja pelottavia asioita, mutta aaveiden opit ovat tarpeen ennen kaikkea silloin, kun 16-vuotias Eikku astuu ulkomaailmaan ja joutuu kohtaamaan siellä täällä vastaantulevat Jack-jokamiehet.


Hannu Hirvonen: Tuonenkehrääjät

Alussa kaikki tuntuu Miistä vain jännittävältä unelta. Hän näkee kuinka kaunis pieni kaupunki nousee esiin tyhjästä. Joka nurkassa ja kadunkulmassa seisoskelee väkeä. Pikkuhiljaa kaikki uusi ja jännittävä muuttuu surulliseksi ja ahdistavaksi. Mitä Miin vanhemmille on tapahtunut? Keitä oikein ovat pelottavat mustat hahmot, joita kaikki karttavat? Kuun laskeutuessa Mii ja kulkukoiran näköinen poika päättävät yrittää paeta yhdessä oudosta kaupungista. Mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty... 


Kristina Ohlsson: Lasilapset

Vatsanpohjaa kutkuttavaa jännitystä ahmimisikäisille. Lasilapset, jännitystrilogian palkintoja rohmunnut avausosa, on älykkäistä dekkareistaan tunnetun Kristina Ohlssonin lastenkirjadebyytti.
Billien ja hänen äitinsä uudessa kodissa tapahtuu kummia. Tuntuu kuin talo yrittäisi pelotella heidät tiehensä. Billie perehtyy kavereidensa Simonan ja Aladdinin kanssa talon historiaan, joka osoittautuukin varsin synkäksi. Mitä enemmän he saavat selville, sen pikemmin Billie haluaa muuttaa pois, ennen kuin mitään kauheaa tapahtuu. Ja sitten eräänä yönä joku tai jokin koputtaa ikkunaan...


Kristina Ohlsson: Zombikuume (Hirviötrilogia)

Outo muukalainen ilmaantuu Eldsalaan keskellä yötä. Näin hiostavaa kesää 12-vuotias Herbert ei muista kokeneensa, ampiaisia pörrää joka paikassa. Sitten ihmisiä alkaa sairastua erikoisesti. Herbertillä ja Sallylla on pahoja aavistuksia. Yhdessä nuoret hakeutuvat salaiseen lymypaikkaansa, jossa he ovat turvassa niin eläviltä kuin kuolleiltakin. Vai ovatko?


Vesa Sisättö: Kummitusten luokka: 11 kolkkoa kauhutarinaa

Sisältää mm. seuraavat kolkot kummitustarinat: Kummitusten luokka, Aavearmeija, Haudan vanki, HEL 666, Kaupat noidan kanssa, Kuoleman yö, Nainen tornissa sekä www aavelinna net. Älä kaada lasia! -tarinassa kuuden nuoren kotibileet muuttuvat pelottaviksi, kun aletaan pelata spiritismiä. Kun lasi kaatuu, pimeään huoneeseen tulee seitsemäskin osanottaja. Lue ja pelkää..


Soile Tapola: Kauhuvitsit

Tähän kirjaan on koottu karmeimmat kummitusvitsit ja haamukaskut! 


Ritva Toivola: Aavelinnut

Topi on innoissaan uudesta videokamerastaan, mutta ei ole kesäloman aikana onnistunut keksimään aihetta luontovideoon, jonka on luvannut tehdä biologian tunnille. Hän ilahtuu, kun Jarkko-eno pyytää hänet seurakseen kesämökkisaareensa Suomenlahdella. Ehkäpä sopiva aihe löytyisi sieltä? Saarella, avomeren tuntumassa, riittääkin paljon kuvattavaa: kauniita kallioita, puita, kukkia ja ennen kaikkea lintuja. Jarkko-eno tietää paljon linnuista ja opettaa Topinkin tuntemaan niitä. Eräänä päivänä läheiselle luodolle ilmestyy kaksi mustaa lintua, joita eno ei pysty tunnistamaan. Oudot linnut katoavat salaperäisellä tavalla ja jäävät askarruttamaan Topin mieltä. Kun eno lähtee pariksi päiväksi kaupunkiin Topi tutustuu saaren toiseen asukkaaseen, lintukuvia maalaavaan taiteilijaan. Yksi hänen tekemistään kuvista on pelottavan aavemainen. Taiteilijakin on juuri lähtemässä pois saaresta ja Topista tuntuu, että hän pakenee jotakin saaressa vaanivaa pahaa. Illalla Topi huomaa olevansa yksinään keskellä autiota merta. Yö pimenee ja sitten alkaa tapahtua...


Jenny Jägerfeld: Comedy Queen

Hauskin surullinen kirja, jonka koskaan luet! Sasha on juuri täyttänyt 12 vuotta, ja hänestä tulee koomikkojen kuningatar, vaikka mikä olisi. Sashan äiti ei nimittäin ollut yhtään hauska, hän itketti ihmisiä eläessään ja itkettää näitä yhä kuoltuaan. Sasha päättää, että hän tekee kaiken toisin kuin äiti, eikä hän aio koskaan itkeä. Sen sijaan hän ottaa tehtäväkseen naurattaa ihmisiä - ja ehkä kaikki harmit katoavat sen myötä. Jopa kyyneleet, jotka uhkaavat sittenkin tulvia silmistä.
Vaikuttava kertomus surusta ja sen käsittelemisestä.


Tuula Kallioniemi: Verkot

Puhutteleva romaani kuudesluokkalaisen koulukiusaajan näkökulmasta.
Sere on todettu kiusaajien pääpukariksi. Hän joutuu vaihtamaan koulua ja muuttamaan isovaarin luo pikkukaupunkiin. Serellä ja isovaarilla synkkaa, ja koti järven rannalla on Seren unelmapaikka. Kalastus on sekä tytön että papan mielipuuhaa. Sana kiirii entisestä koulusta, jossa Sere oli iso kiho. Uudet luokkakaverit antavat Serelle tylyn opetuksen, mitä hän ei kerro aikuisille. Kohta isovaarin talon ikkuna tuhritaan kananmunilla. Sere tunnistaa kyllä kuvion. Hän ajattelee tahtomattaan Näätää, jota itse kiusasi. Noinko kaikki oli vanhassa koulussa tapahtunut? Riittääkö nyt kiusaamisen syyksi se, että Sere on uusi oppilas? 


Mari Kujanpää: Emman salainen toive

Valoisa tarina kovia kokeneesta tytöstä, joka pääsee uuden elämän alkuun.
"Emma ajatteli, että voisipa luistella aina ja aina. Järven jäällä oli vapaa, poissa koulusta, äidistä ja kaikesta muusta hankalasta. Voisipa säilöä sen tunteen, kun kiitää pitkin jäätä raisuna kuin pohjoistuuli ja on kaikesta irrallaan." Emma on muuttanut mummin ja ukin luokse asumaan. Hän ei ole tavannut heitä aiemmin. Naapurissa asuu Emman mielestä täydellinen perhe, äiti, isä ja kaksi tyttöä. Emma toivoisi itselleen samanlaista perhettä - ja samanlaista rohkeaa mieltä kuin naapurin tytöillä, taitavalla viulistilla Saimalla, ja hauskalla raisulla Fredrikalla, jonka kanssa Emma tekee järven jäälle jääkiekkokentän.


R. J. Palacio: Ihme

Hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta.

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."
August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen? 


Enid Blyton: SOS ja kadonnut tyttö

SOS on Enid Blytonin kirjoittama kirjasarja, joka kertoo seitsemästä lapsesta - Peteristä, Janetista, Pamista, Barbarasta, Colinista, Jackista ja Georgesta - sekä heidän Bella-koirastaan. Lapset ovat perustaneet salaseuran nimeltä SOS (Salainen Osasto Seitsemän), ja heillä on tapana aina Bellan kanssa päätyä jännittäviin seikkailuihin. Kirjasarjan ensimmäisen osan nimi on SOS ja aution talon vanki.


Jørn Lier Horst: Salamanterin arvoitus (CLUE-sarja)

Cecilia Gaathe asuu idyllisessä täysihoitolassa rannikolla. Ystävykset Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira huomaavat, että seudulla on tekeillä jotain kummallista. Rannalta löytyy ruumis ja samoihin aikoihin pari hämärää tyyppiä majoittuu täysihoitolaan. Onko asioilla mitään yhteyttä? Ystävykset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyvät tutkimaan tapausta, johon sekoittuu arvoituksellisia henkilöitä, haaksirikko, valtavasti rahaa sekä kammottava salamanteri.


Pasi Lönn: Aavetanssi

Pärskyvää menoa jyväskyläläisten etsiväpoikien matkassa!
Vauhdikkaat kaverukset Jakke ja Make ovat jo tuttuja Pasi Lönnin aiemmista nuortendekkareista. Tässäkin seikkailussa jännitys on kutkuttavaa ja hurtti huumori kukoistaa.
Kesä vetelee viimeisiään, mutta missä vetelee poikien koulun talonmies, "Lapamake"? Konstaapeli Veijo Muusi pyytää nuoria ystäviään apuun, sillä Lapamake on kadonnut mökillään Keiteleellä, ja kaikki merkit viiittaavat henkirikokseen. Tapaus vie poikia pitkin maakuntaa, poliisiveneen hurjaan kyytiin ja henkeäsalpaaviin tilanteisiin. Mukana menossa on myös värikäs persoona Ismo Tuutunen: älyttömän villi autokuski mutta erinomainen poliisi. Tutkimusten edetessä poikia alkaa ihmetyttää ja pelottaakin outo aavemainen hahmo, joka hilluu autiomökin liepeillä. Onneksi aina väillä on aikaa siemaista omenalimonadia ja haukata pizzaa. Vetävä ja asiantuntevasti kirjoitettu tarina sopii hyvin myös vähän lukeville pojille. 


Elisabeth Aho: Santun safariseikkailut

Santtu pääsee safarimatkalle Keniaan. Hän on innoissaan, vaikka etukäteen epäileekin, että saa matkaseuraksi vain vanhuksia. Onhan mukana sentään toinenkin 12-vuotias, tosin pelkkä tyttö, Jenna.
Safari kulkee halki uskomattomien savannien. Santtu näkee kirahveja, antilooppeja, valtavia norsulaumoja, virtahevon aamukylvyssä ja - leijonan liiankin läheltä.
Santtu ja Jenna joutuvat huimaan seikkailuun maasaikylässä keskellä Afrikan pimeää iltaa. Santtu tutustuu maasaipoika Samueliin ja saa häneltä tärkeän tehtävän. Jossakin Mombasan sokkeloissa on Samuelin salaperäinen veli, joka Santun pitäisi löytää... 


I. I. Davidson: Aktivoi (The Ghost Network -sarja)

Tervetuloa hakkereiden eliittikouluun. Uusi jännittävä sarja alkaa!
Joukko teini-ikäisiä hakkereita ympäri maailmaa on kutsuttu opiskelemaan huipputeknologiseen erikoiskouluun Alaskan syrjäkylille. Heistä parhaat valitaan pieneen eliittioppilaiden sisäpiiriin, joka saa salaisen tutkimustehtävän. Pääsy koulun ykköstiimiin vaikuttaa jokaisen unelmalta, kunnes oppilaat tajuavat pelottavan totuuden: tutkimuskohteena ovatkin he itse. Mutta miksi juuri he ja mitä oikein on tekeillä? 


John Finnemore: Robin Hood

Uusi suomenkielinen käännös John Finnemoren klassikosta tuo kaikkien aikojen seikkailukirjan taas lukijoitten ulottuville.
Jo kahdeksansataa vuotta ovat Robin Hoodia ylistävät laulut ja kertomukset kulkeneet maasta toiseen. Legenda elää yhä uusissa tarinoissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Englantilainen tarusankari ja hänen uljaat metsäsissinsä, Pikku John, Puna- Will, Much Myllärinpoika ja munkki Tuck, tunnetaan kaikkialla maailmassa.
Tarun mukaan Robin Hood oli Sherwoodin metsissä elävä lainsuojaton, joka puolusti kansaa sortajia vastaan. Taitava jousimies varasti rikkailta ja antoi köyhille.. 


Sanna Isto: Maan alaiset

Huikea seikkailu maanalaisten salaisuuksien parissa
Kuten vanha linnoituskin, Viaporin alkuperäiset asukkaat olivat läsnä kaikkialla. Mutta siinä, missä toinen oli nähtävyys, ei toista näkynyt laisinkaan.
Voiko painajainen muuttua todeksi? Suomenlinnassa asuva Metuli-niminen tyttö herää vuoteestaan kummalliseksi otukseksi muuttuneena eikä hänen oma perheensäkään tunnista häntä. Vähä vähältä Metulille alkaa selvitä minkälaisten vaihtokauppojen uhriksi hän on joutunut ja keitä ovat saaren maanalaiset asukkaat. Eikö edes paras ystävä tunne oikeaa Metulia oudon kuoren alta?
Koskettavassa ja jännittävässä seikkailussa Metuli joutuu silmäkkäin linnakesaaren monivaiheisen menneisyyden - ja sitä kautta itsensä kanssa. Kirja herättää kiehtovan kysymyksen siitä, keitä me pohjimmiltaan olemme.


Tuula Kallioniemi: Pako

"Poliisi etsii kahta 30.7. kadonnutta tyttöä. Etsityt ovat 12-vuotias Matilda Salmi ja..."
Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Alarikiksi esittäytyvä mies pyytää hänet luokseen sadetta pitämään. Pian Matilda huomaa olevansa vankina talossa, jossa on lukkojen takana toinenkin tyttö, Carita. Hän kutsuu Alarikia vaarikseen.
Matilda onnistuu taivuttelemaan säikyn Caritan pakenemaan kanssaan. Alarik pääsee heidän jäljilleen, ja tyttöjen karkumatka johtaa hylättyyn autiotaloon. Taloa pitävät sattumalta tukikohtanaan myös Anders ja Samuel, jotka ovat kuin yö ja päivä.
Voiko kehenkään luottaa? Saako Matilda Caritan siskokseen, niin kuin on tälle luvannut? Kuka Carita oikein on?


Tuula Kallioniemi: Risteys

Se paku ilmestyi kuin tyhjästä. Okei, myönnetään, törmäsin kolmion takaa suoraan maantielle. Mitä tapahtuu, kun 13-vuotias kulmakunnan kovis saa kuoleman kynnyksellä mahdollisuuden parantaa tapansa? Voiko enkeliksi ryhtyä? Mika on tunnetusti aina pahanteossa. Hän ei anna vanhemmilleen anteeksi, että on saanut vasta hiljakkoin sattumalta tietää olevansa adoptoitu. Kun Mika rysähtää skootterilla pakettiauton kylkeen, hän on kuulevinaan äänen, joka pyytää valitsemaan. Ja Mika valitsee. Enää poika ei katso sivusta, kun joku on hakoteillä tai kaipaa apua. Moni hieraisee silmiään nähtyään hyväntekijänsä. Eihän se voi olla Mika, jonka huhutaan saaneen surmansa. Vai voiko?


Juha-Pekka Koskinen: Benjamin Hawk: merirosvon oppipoika

On vuosi 1692 ja Benjamin Hawk tuntee pitkästyvänsä kuoliaaksi ankaran setänsä suutarinverstaassa. Isoisän salaperäiset tarinat maailman meriltä alkavat kiehtoa Benjaminia enemmän kuin pikilangan ompelu kuluneisiin kenkiin. Portsmouthista purjehtii laiva jos toinenkin kohti seikkailuja, joissa Benjamin haluaa olla mukana. Vaikka äiti varoittaa Benjaminia, että meri vie vielä pojan kuten vei tämän isän, Benjamin karkaa merille isoisän avulla. Tuttu Willy opettaa ystävänsä laivan - joskus karskeillekin - tavoille. Matkalla Benjaminille selviää, etteivät isoisä sen paremmin kuin isäkään olleet aikoinaan ihan tavallisia kauppamiehiä. Vapaat tuulet vievät Benjaminin hurjaan seikkailuun Port Royalin vesille, jossa jokainen etsii onneaan keinoja kaihtamatta. Uusien ystäviensä avulla Benjamin ei aio jää toiseksi. Jos tahtoo rikastua, pitää katsoa ahterin sijaan kokkaa kohti!


Jukka-Pekka Palviainen: Hanaa, Kosonen

Ukin mielestä Kaapo on luuseri, jos hänellä ei ole viisitoistavuotiaana mopoa. Siitä se ajatus sitten lähtee, ja kohta Kaapolla on kiikarissa käytetty Skyteam Monkey - jota itse asiassa myy The Jannika, joka on Kaapon mielestä koulun kuumin tyttö. Kaupat tehdään, mutta jo samana iltana Kaapo todistaa kotinsa ikkunasta, kun Monkey nostetaan pihalta pakettiauton kyytiin ja viedään pois. Seuraavana päivänä Kaapo saa varkailta viestin. Hän saa moponsa takaisin, jos maksaa määräajassa 200 euroa.
Hanaa, Kosonen aloittaa humoristisen nuortensarjan, jossa mopopojat joutuvat jännittäviin ja yllättäviin tilanteisiin. Ensimmäisessä osassa ratkotaan varastetun Monkeyn kohtaloa ja kiristäjien henkilöllisyyttä. Jukka-Pekka Palviaisen eleettömän hauska kirjoitustyyli pitää jännitteen yllä läpi koko tarinan.


Dan Smith: Big Game

Rouhevaa toimintaa Suomen Lapissa - lue kirja, katso elokuva!  Jalmari Helanderin ohjaamaan, Samuel L. Jacksonin ja Onni Tommilan tähdittämään huikeaan toimintaelokuvaan perustuva nuortenromaani, jossa USA:n presidentin lentokone ammutaan alas Lapin erämaassa!
13-vuotias suomalaispoika Oskari suorittaa miehuuskoetta metsästysretkellä Lapin erämaassa, kun hän kokee elämänsä yllätyksen. Alasammutun lentokoneen pelastuskapselista kömpii esiin Yhdysvaltain presidentti, jota terroristit jahtaavat. Metsästysreissu muuttuu hurjaksi pelastusoperaatioksi, jossa pelissä on sekä Oskarin oma että maailman mahtavimman miehen henki.
Big Game on varhaisnuorillekin sopiva toiminnallinen seikkailutarina täynnä jännitystä ja täpäriä tilanteita, huumoria unohtamatta!


Jakob Wegelius: Merten gorilla

Palkittu ja ylistetty Merten gorilla on klassisten seikkailuromaanien sukua, huimaava tarina salaisuuksista, ystävyydestä, toivosta ja anteeksiannosta.
Merten gorillan kertoja on Sally Jones, rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä - ja gorilla. Kun Sally Jones ja hänen Pomonsa, suomalaiskapteeni Henry Koskela, saavat lastikeikan Portugalissa, heidän laivansa haaksirikkoutuu ja kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin. Pian Koskela tuomitaan syyttömänä Alphonse Morro -nimisen miehen murhasta ja koko Lissabon jahtaa "murhaajan apinaa". Uskollinen Sally Jones päättää todistaa kaikille, että Pomo on syytön, ja siitä alkaa seikkailu, joka vie gorillan Lissabonin sataman hämyisistä kortteleista maailman merille ja aina Intiaan saakka.
Runsas, rikas ja lämmin tarina on täynnä huikeaa seikkailua ja yllättäviä käänteitä. Sitä koristaa Jakob Wegeliuksen oma, upea mustavalkokuvitus.


Debbi Michiko Florence: Homma hallussa, Keiko Carter

Keiko, Audrey ja Jenna ovat olleet tiivis ystäväkolmikko jo alaluokilta asti. Yläkouluun menoa edeltävän kesäloman aikana he tuntuvat kasvaneen vastakkaisiin suuntiin, mutta Keiko on päättänyt pitää ystävät yhdessä. Kaakaokuppien, konvehtien ja koirahaaveiden keskellä puidaan niin ystävyyskriisiä ja perhepulmia kuin ensirakkauksien mukanaan tuomia kysymyksiä. 


Tuula Kallioniemi: Rottaklaani

Hurttia huumoria ja hulluja kommelluksia - nörtti-Ykän ja urheiluhullun Niemisen seurassa nauru maistuu! Tietokoneellaan viihtyvän Ykän elämä käy hankalaksi, kun äiti tekee hiiritakavarikon. Äidin mielestä pojan pitäisi olla enemmän ulkona, edes ostarilla notkumassa. Mutta ostarilla notkuvat jo elvistelevä Antikainen, seiskaluokan hurmaava Linda ja pikku hikari Jenni. Yllättäen kuvioihin ilmestyy urheiluhullu CP-vammainen Nieminen. Kummallakin on kana kynittävänä elvistelevän Antikaisen kanssa, ja tavoitteeseen päästäkseen pojat perustavat Rottaklaanin. Mutta vammaisen kaveriksi ryhtyminen ei ole maailman helpoin juttu. Etenkään jos on yhtään ennakkoluuloja. Ykä huomaa, että Niemistä ja tämän kavereita Suskua ja Peteä - vammaisia hekin - taitavat vaivata ihan samat ongelmat kuin muitakin esimurrosikäisiä.


Tuija Lehtinen: Rebekka ja kesäprinssi

Kun Rebekka Pirinen täyttää kolmetoista, hän pujahtaa yksinään kukkaniitylle, solmii hiuksiinsa voikukkaseppeleen ja hypähtelee omaksi kunniakseen pienen onnittelutanssin. Aivan liian myöhään hän huomaa, että vieras poika tuijottaa häntä. Nyt poika pitää tietysti pappilan uusia asukkaita omituisina ja Rebekkaa täysin kajahtaneena! Ei Rebekan perhe ihan tavallinen olekaan: isä on pappi, äiti koiria kasvattava taidemaalari, isoveli Mooses haluaa maailmankuuluksi kitaristiksi ja ehtiväiset pikkusiskot Selma ja Saimi joutuvat pulaan tuon tuostakin. Uudella paikkakunnalla Rebekka tuntuu olevan muidenkin kuin hänet yllättäneen kesäprinssin mielestä outo lintu. Häntä ei hävetä leikkiä pikkusiskojen kanssa, hän keksii kaikenlaista hassua, kirjoittaa ja näyttelee, piirtää ja tanssii. Eikä suostu leikkaamaan pitkiä punaisia hiuksiaan lyhyemmiksi, vaikka näyttääkin muotitietoisen Jenni-serkun mielestä nössöltä. Rebekka ei aio hyppiä muiden pillin mukaan - ei vaikka vastassa olisi paikkakunnan pahamaineinen kettinkijengi. Onneksi Rebekka on saanut hyvän ystävän suntion Ullasta. Yhdessä tytöt päättävät selvittää, kuka kumma Rebekan yllättänyt kesäprinssi oikein on...


L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet

Anna-sarjan ensimmäisessä romaanissa Anna Shirley tulee lastenkodista Vihervaaraan Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi. Tunteellinen ja vilkas punatukka ei aina sovi perinteisten teekutsujen hillittyyn ilmapiiriin, mutta koulussa Anna päihittää jopa paikkakunnan nuoren älykön Gilbert Blythen. Ystävänsä Diana Barryn kanssa Anna perustaa tyttöjen kirjallisen klubin. Neitoset odottavat innokkaasti kolmetoistavuotispäiviään, jolloin he saavat luvan solmia hiuksensa aikuismaiselle nutturalle. L. M. Montgomeryn (1874-1942) Anna-sarja on yksi maailman rakastetuimmista nuortenkirjaklassikoista. Suomessakin yhä uudet lukijapolvet 20-luvulta lähtien ovat päässeet tutustumaan Annan Shirleyn rakastettavan viattomaan, kujeita ja aurinkoa täynnä olevaan elämänpiiriin kanadalaisella Prinssi Edvardin saarella.


Kalle Veirto: Pelibunkkerin pojat

12-vuotias Jose kavereineen kärähtää K-18-konsolipelien pelaamisesta ja pelibunkkerin perustamisesta naapurin röttelötaloon. Vanhemmat ovat raivoissaan, ja alkaa ankara pelikielto - juuri ikävästi kesäloman kynnyksellä. Röttelön peppimäisellä asukkaalla, Annikalla, on onneksi tilanteeseen omat, persoonalliset ratkaisunsa, ja pojat löytävät itsensä mm. pesäpallokentältä... 


Eoin Colfer: Artemis Fowl

12-vuotias Artemis Fowl on tunnetun rikollissuvun nuorin vesa. Kun Artemis kaappaa rohkean menninkäiskomisario Holly Shortin panttivangikseen, maan alla asustavien keijujen, maahisten ja peikkojen yhteisrintama uhittelee päihittävänsä kevyesti nokkelan pojankoltiaisen. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta HAL huomaa kuitenkin pian kohdanneensa hämmästyttävän älykkään vastustajan. Artemis uskoo päässeensä käsiksi maanalaiseen kulta-aarteeseen, mutta juuri silloin HAL muuttaakin pelin sääntöjä...


Chris Columbus: Hurjien tarinoiden talo

Kertomaton historia. Suvun salainen perintö. Musta magia. Koukuttavassa tarinassa hurjat juonenkäänteet seuraavat toistaan. Sisarukset Brendan, Cordelia ja Eleanor Walker muuttavat vanhempineen salaperäiseen vanhaan taloon, jonka on omistanut aiemmin fantasiakirjailija Denver Kristoff. Pian lapset saavat selville sukuunsa liittyvän salaisuuden, johon liittyy mustaa magiaa. He joutuvat huiman seikkailun pyörteisiin, kadotuksiin Kristoffin kirjojen fantasiamaailmaan, jossa he kohtaavat kostonhaluisen noidan, luurankomerirosvoja ja hyväsydämisen jätin. Riittääkö sisaruksilla urheutta taistella tiensä kotiin uskomattomien juonenkäänteiden keskeltä? 


Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry -trilogia)

Umbrovian prinsessa Gigin perhe on paennut vallankumousta halki Euroopan kaukaiseen Keloburgin satamakaupunkiin. Vallankaappaajat eivät kuitenkaan luovuta: perheen asuntoon heitetään pommi, ja kuningatar ja Gigin kolme siskoa siepataan. Pelastusoperaatiosta sukeutuu Gigille ja hänen parhaalle ystävälleen katupoika Henrylle hurja ja vaarallinen seikkailu. Kerjäläisprinsessa on steampunkia, vaihtoehtoista historiaa, joka herkuttelee 1800-luvun keksinnöillä ja tyylivirtauksilla. Teos aloittaa Gigin ja Henryn vaiheista kertovan trilogian.


Åsa Larsson: Loitsusauva (Pax-sarja)

Uusi kirjasarja vie lukijan kauhun ja vaarojen maailmaan.
Hiljaisen ruotsalaiskaupungin keskellä sijaitsee maaginen maanalainen kirjasto, josta harva tietää. Kirjastoa pahuuden voimilta suojelevan iäkkään sisarusparin aika on lopussa, ja jonkun on jatkettava heidän työtään. Veljekset Alrik ja Viggo saapuvat Mariefredin pikkukaupunkiin orpolapsina, mutta pian heidät tempaistaan ikiaikaisten mahtien rohkeutta ja älyä vaativaan kamppailuun. Sarjakuvamainen kuvitus antaa Paxin tunnelmalle oman jännittävän lisänsä. 


C. S. Lewis: Velho ja leijona (Narnian tarinat -sarja)

Eletään toisen maailmansodan aikaa. Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään maalle vanhan professorin luo pakoon Lontoon pommituksia. Kerran lasten ollessa piilosilla Lucy kätkeytyy vanhaan, pölyiseen vaatekaappiin - ja päätyy toiseen maailmaan, Narniaan. Alkaa huikea seikkailu ihmeellisessä mielikuvitusmaailmassa, johon vain lapset pääsevät. 


Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras

Topelius-palkinnon voittanut maaginen romaani Taikuri ja taskuvaras aloittaa trilogian täynnä silmänkääntötemppuja, juonittelua ja jännitystä. "Vakuutan teille, että teitä vedetään nenästä ihan koko rahan edestä!" Mina asuu kadulla ja varastelee henkensä pitimiksi. Tom on nuori keksijä ja taikuri, jonka Ihmeiden teatteri lumoaa yleisönsä ilta illan jälkeen. Mina ja Tom kohtaavat Helsingissä talvella 1890 ja Minalla on pian osa Tomin taikashow'ssa.Nuoret huomaavat olevansa toisilleen enemmän kuin ystävät, mutta kummankin menneisyydessä on pahoja, selvittämättömiä asioita. He joutuvat juonittelun pyörteeseen ja ajojahtiin, josta he voivat selviytyä vain rohkeutensa avulla - muutama taikatemppu hihassaan. Taikurin ja taskuvarkaan tarina jatkuu kirjoissa Huijarin oppipoika ja Tinasotamiehet.


Suvi Nurmi: Unissamatkaaja

Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus. Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä. 


Rick Riordan: Eksynyt sankari (Olympoksen sankarit -sarja)

Kun Jason herää bussissa, hänellä ei ole aavistustakaan, missä hän on. Vieressä istuu kaunis tyttö Piper ja edessä ilvehtii ylivilkas teini, joka väittää olevansa hänen paras ystävänsä Leo. Auto kuljettaa luokkaretkelle ongelmanuoria ja nuorisorikollisia, joita opettaja pitää kurissa pesäpallomailan avulla. Jason ei muista tyttöä eikä Leoa eikä sitäkään, miksi istuu bussissa. Hän ei edes tiedä, kuka hän itse on. Ainoa joka uskoo Jasonia on kilipukkia muistuttava opettaja, joka mäkättää tunnistavansa puolijumalan kilometrien päähän, ja että Jasonin sietää olla varuillaan. Kun bussiin iskee pyörremyrsky, jonka ainoana kohteena ovat Jason ja hänen uudet ystävänsä, Jason alkaa ymmärtää, mitä opettaja tarkoitti. Hän, Piper ja Leo ovat puolijumalia, joiden on estettävä maailmaa luhistumista. Ja he todellakin ovat suuressa vaarassa.  


Ritva Toivola: Tuomas Karhumieli

Tapahtui kauan sitten, että kuuluisan noidan kuoltua kaikki hänen taikaesineensä varastettiin. Niiden joukossa oli myös karhunnahkaturkki, joka katosi salaperäisellä tavalla. Se oli aikaa, jolloin maata peittivät vielä tiheät metsät. Metsien läpi kiemurtelevat kapeat maantiet yhdistivät toisiinsa kestikievareita, joissa matkustavat saattoivat yöpyä ja joista sai myös hevoskyydin eteenpäin. Synkän korven läpi oli parasta ajaa nopeasti, sillä sen kätköissä piileksi ryöväreitä, joille moni oli menettänyt sekä hevosensa että rahansa. Mutta mitä tapahtuukaan, kun Kellokosken kievarissa työskentelevä Tuomas pukee ylleen noidan karhunnahkaturkin? Ritva Toivolan Tuomas Karhumieli on huima seikkailutarina, joka ammentaa aineksia suomalaisten kansantarinoiden aarteistosta.  


Jessica Townsend: Morriganin koetukset (Nevermoor-sarja)

Lue tarina, jonka kaltaista ei ole. Astu maailmaan, jonka kaltaista ei ole.
Morrigan Korppi on syntynyt kirottuna. Hänen on määrä kuolla yhdentenätoista syntymäpäivänään, mutta merkillinen mies, Jupiter Pohjoinen, kiidättää hänet taianomaiseen kaupunkiin nimeltä Nevermoor. Jupiter on valinnut Morriganin osallistumaan kokeeseen, jossa sadat lapset pyrkivät Nevermooria hallitsevan taikajärjestön jäseniksi. Toisin kuin kilpailijansa, Morrigan ei kuitenkaan löydä itsestään erityiskykyä. Hänen on keksittävä keino läpäistä koe - tai palattava kohtaamaan kohtalonsa.


Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Jo pienestä saakka Alva on kontrolloinut ympäristöään. Hän on rekisteröinyt mieleensä kaikki mahdolliset pakoreitit kotikortteleissaan, hän on mestari piiloutumaan ja tarkkailemaan muita. Mutta Alva ei tajua, miksi hän on erilainen kuin muut. Alva ei myöskään tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan. Siksi hänen epäilyksensä eivät herää, kun karismaattinen nuori mies, Nide, etsii hänet käsiinsä. Hätkähdyttävän komea Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: synnyinkaupunkiinsa joka sijaitsee Helsingin alla. Kun Alvan rinnakkaisluokalla oleva Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Yhdessä he joutuvat järisyttäviin seikkailuihin, joissa heidän pitää taistella pahuutta ja aikaa vastaan. Nykypäivän sykkivä Suomi kohtaa kansanperinteen tarinassa, jossa rakkaus ja luottamus punnitaan. 


Kirsti Ellilä: Majavakevät

12-vuotias Hilla viettää kaiken vapaa-aikansa lammella seuraten Hopeaturkin ja Mustatassun touhuja. Hän samastuu Kanadasta Suomeen tuotujen majavien kohtaloon, sillä hän on itse adoptiolapsi Kolumbiasta - muukalainen suomalaisten joukossa. Naapurissa asuvan Korpelaisen mielestä majavat pitää häätää pois, koska ne vahingoittavat metsää jyrsimällä puita nurin ja tekemällä patoja. Hän suunnittelee padon räjäyttämistä ja yrittää saada Hillan vanhemmatkin mukaan hankkeeseen. Lammella ei ole enää turvallista liikkua, mutta Hillaa ei estä mikään...


Tuomo Kuitunen: Kaakkurin huuto

Kuudesluokkalainen Mika on kuin voimansa menettänyt teräsmies: onneton, avuton, vihainen ja yksinäinen. Häntä kiusataan koulussa, eikä hän kehtaa puhua asiasta kenellekään. Kun kaikki tuntuu synkkääkin synkemmältä, Mika pakenee metsään. Siellä hän kuulee salaperäistä kaklatusta, ahdistus on poissa ja Mikan on jälleen helpompi hengittää. Mikä aiheuttaa tuon ihmeellisen äänen, jonka riemu tarttuu häneenkin? Mika vaeltaa metsään yhä uudestaan ja tutustuu Karlssoniin - pelottavaan vanhaan erakkoon, josta liikkuu kylällä ikäviä juoruja. Mies kehottaa Mikaa menemään yöksi suolammelle katselemaan teerien soidinta. Tällä ylivertaisella retkellä kaklattajan salaisuus paljastuu, eikä Mikan elämässä sen jälkeen mikään ole enää niin kuin ennen. Kaakkurin huuto on vetovoimainen tarina pojasta ja linnusta, ystävyydestä ja erämaan kauneudesta. 


Ville Suhonen: Tuulensieppaaja

Seikkailu Lapin maisemissa, lappalaisten satujen ja legendojen syntyseuduilla Kaksitoistavuotias Tuuli kulkee mielellään yksin tunturissa, jossa hän kohtaa harvinaisen ja salaperäisen eläimen. Pian käy ilmi, että naalin näkeminen on aina ollut Tuulin suvulle huono enne. Tuulin koulukaveri Jouni taas haluaisi olla enemmän kavereidensa kanssa, mutta työt isän apumiehenä vievät kaiken vapaa-ajan. Kun kansainvälinen kaivosyhtiö aikoo tyhjentää laajan tunturialueen ihmisistä ja eläimistä, sekä Tuulin rakas kotipaikka että naalit ovat vaarassa. Tarkkasilmäisenä ampujana tunnettu Jouni saa tehtäväkseen tuhota uhanalaiset naalit kaikessa hiljaisuudessa, jotta ne eivät vaikeuttaisi kaivostoiminnan etenemistä. 


Eoin Colfer: W.A.R.P. 1. kirja, Salamurhaajan oppipoika

"Koko ikäni olen etsinyt oikeaa taikuutta..."
Hulvaton aikamatkaseikkailu tempaisee viktoriaanisen ajan Englannista nykypäivään.
Lontoon Bloomsbury, 1898. Apupoika Rileyn pitäisi uskollisuutensa takeeksi tuikata palkkamurhaaja Garrickin uhrina oleva mies hengiltä. Suureksi hämmästyksekseen poika sinkoutuukin aikamatkalle tulevaisuudesta saapuneen uhrin mukana.
Vuosisata myöhemmin 17-vuotias FBI:n agenttikokelas Chevron Savano vahtii kellariin varastoitua metallisäiliötä. Edellisen operaationsa mokanneen tytön kauhuksi säiliö alkaa sykkiä, puoli Lontoota pimenee ja menneisyydestä putkahtanut Riley ilmoittaa tarvitsevansa agentin apua. Samaan aikaan 1800-luvulla vaarallinen kuolemantaikuri Garrick löytää myös madonreiän ja on tuota pikaa kaksikon kintereillä.


Oskar Källner: Tähtiin temmatut (Imperiumin perilliset -sarja)

Vauhdikas, sarjakuvamaisesti kuvitettu tieteisjännäri Star Warsin ja Star Trekin hengessä. Alice ja Elias asuvat vanhempineen Uppsalan laitamilla. Eräänä iltana äiti katoaa ja isä pidätetään. Sisarukset saavat selville, että äiti on joutunut avaruusolentojen kaappaamaksi. Samalla heidän silmänsä avautuvat näkemään, että kaikkeus on täynnä mitä kummallisimpia asioita: palkkionmetsästäjiä, galaktisia imperiumeja, hirviöitä, laseraseita. Kun Alice ja Elias tempautuvat avaruuden syövereihin, paljastuu totuus myös heidän omasta taustastaan.


Eija Lappalainen ja Anne Leinonen: Routasisarukset

Ylistetyn kotimaisen dystopiasarjan aloitusosa! 2300-luvulla elävä Utu-tyttö päättää selvittää alkuperäänsä liittyvät salaisuudet.
2300-luvulla ihmiskunta on jo lähes tuhonnut itsensä: rauniokaupunkeja, romua tulvivia kaatopaikkoja ja bioterrori-iskun saastuttamia maa-alueita...
Laakson alueelle 2-vuotiaana adoptoitu Utu on erilainen kuin muut sen asukkaat. Asioita ja tapoja kyseenalaistavalla tytöllä on outo taipumus ymmärtää ammoin hylättyjä koneita. Kun Utun kasvatti-isä Booris yrittää sälyttää vanhimmalle lapselle uskotun vastuun perheestä, Utu päättää paitsi etsiä rakkaansa myös selvittää omaan biologiseen syntyperäänsä liittyvät salaisuudet.