Selkokirjat ja helppolukuiset

5.-6.-luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Aarre : Novelleja (selkokirja)

Aarre-kokoelman selkonovellit edustavat eri genrejä. Kaikissa tarinoissa päähenkilö on teini-ikäinen nuori.

Kuva: Nokkahiiri


Leena Kaivosoja-Jukkola: Helsingin alla (selkokirja)

Alva on tyttö, joka on aina hieman varuillaan. Hän ei muista kolmesta ensimmäisestä vuodestaan mitään.

Alva tapaa kadulla salaperäisen Niden, joka kertoo hänelle Alistadista, kaupungista Helsingin alla. Alva päättää lähteä Niden kanssa Alistadiin. Alvan koulukaveri Joel huomaa, että Alva ja Nide katoavat maan alle. Hän seuraa perässä. Alistadissa kolmikko tempautuu mukaan taisteluun pahaa vastaan.

Kuva: Opike


Leena Kaivosoja: Kotitekoisen poikabändin alkeet (selkokirja)

Harri Veistisen mukaansatempaava esikoisromaani nyt myös selkokielellä! Ysiluokkalainen Rene Kolppanen ei halua olla enää huomaamaton. Hän päättää perustaa poikabändin. Mutta miten voi perustaa bändin, jos ei osaa soittaa, laulaa tai tanssia? Pian kaikki koulussa tietävät, kuka on Rene ja ketkä soittavat poikabändissä. Veistisen nuortenromaanin juonenkäänteet ja naseva huumori pitävät lukijaa tiukasti otteessaan.

Kuva: Opike


Tuomas Kilpi: Tarzan on apinoiden kuningas (selkokirja)

Tarzanin vanhempia kuljettanut laiva jättää heidät yksin viidakkoon. Tarzan syntyy vanhempien rakentamaan majaan, mutta jää orvoksi vuoden ikäisenä. Paikallinen apinalauma ottaa lapsen omakseen ja kasvattaa tämän. Aikuisena Tarzan löytää uudelleen vanhempiensa majan ja opettelee lukemaan isänsä vanhoja kirjoja. Eräänä päivänä rannikolle ajautuu ryhmä amerikkalaisia. Tarzanin on valittava apinaperheensä ja ihmisten välillä.

Kuva: Oppian


Satu Leisko: Avaruuden rajalla (selkokirja)

On vuosi 3527. Visa matkustaa Telakalle, tutkimuskeskukseen Maan yläpuolella. Siellä on tuntematon avaruusalus. Visa tutustuu alukseen salaa ja selvittää sen salaisuuden. Tietääkö salaisuuden joku muukin? Mitä tapahtuu, kun Visa puolustaa alusta? Kertomus muuttuu vähitellen yhä jännittävämmäksi. Kirja on upea avaruusseikkailu sekä kuvaus ystävyydestä ja perhesuhteista.

Kuva: Opike


Satu Leisko: Unohtunut maa (selkokirja)

Susannan elämässä kaikki muuttuu, kun isä muuttaa pois. Mikään ei ole enää hauskaa tai samanlaista kuin ennen. Kurja tilanne saa uuden käänteen, kun Susanna tapaa metsän laidassa ihmeellisen Aarnin. Hän vie Susannan harsomaailmaan. Paikka tuntuu kummallisen tutulta. Onko Susanna käynyt harsomaailmassa ennenkin? Tapahtumien pyörteissä tarinan päähenkilö Susanna huomaa, miten toivottominkin tilanne voi kääntyä hyväksi.

Kuva: Opike


Tittamari Marttinen: Välituntirakkautta (selkokirja)

Kuinka monta päivää tai välituntia voi välituntirakkaus kestää? Miten täydellisen epäonninen päivä voi muuttua täydelliseksi? Miten onnistuvat treffit, joille koko luokka änkeää mukaan? Mitä tapahtuu seinäruusulle, kun häntä vihdoin haetaan tanssimaan välituntidiskossa? Hyvän onnen maskotti katoaa, mutta tuottaa silti onnea. Viehättävä kokoelma sisältää 13 kertomusta ihastumisista, kaihoisista katseista ja ystävystymisestä.

Kuva: Pieni Karhu


Harri István Mäki: Rikkaat ritarit (selkokirja)

Johannes ja Kiisseli saavat lusittua koulunsa loppuun. He väsäävät itselleen aidot hevisankareiden asut: Kalma ja Tiikeriviitta ovat syntyneet! Haaveissa on kerätä rahat reissuun hevikaraoken festareille. Pian joukkoon liittyvät myös mimmit Hidas-Hanna ja Pinkki-Pirjo. Sitten heviletti nousee hirvityksestä pystyyn. Salaperäinen Tohtori Tarantula alkaa lähetellä outoja viestejään. Seikkailun lomassa luetaan päähenkilöiden kuvitettuja blogeja.

Kuva: Opike


Harri István Mäki: Zombikirja

Millainen mielikuva sinulla on zombeista? Ovatko ne hitaita, öriseviä, nälkäisiä ja sotkuisia olentoja, joilta puuttuu raajoja? Pitää paikkansa. Mutta se ei ole koko totuus. Zombeja on monenlaisia. On olemassa todella nopeita zombeja. He saattavat lainata kaverilta pään kolmanneksi jalaksi. Ihan kaikki zombit eivät pidä mökäämisestä vaan rakastavat hiljaisuutta. Eikä zombillekaan aina ruoka maistu.

Kuva: Haamu


Maiju Mäki: Presidentin painajainen (selkokirja)

Eräänä yönä presidentinlinnasta katoaa jotain mittaamaton arvokasta. Tästä alkaa presidentin painajainen, johon Seela päättää järjestää onnellisen lopun. Hän käynnistää monimutkaisen operaation presidentin maineen pelastamiseksi. Pystyykö Seela ratkaisemaan pulman salassa? Onko kadonneessa tavarassa taikavoimaa? Kuka huhuilee salakäytävässä? Seelan loma muuttuu kilpajuoksuksi aikaa vastaan.

Kuva: Opike


Pertti Rajala: Maailman ympäri 80 päivässä (selkokirja) 

Lontoolainen Phileas Fogg lyö vetoa ja aikoo matkustaa maailman ympäri 80 päivässä. Yhdessä kumppaniensa kanssa Fogg kokee hurjia seikkailuja. Matka kulkee muun muassa Intian, Hong Kongin ja Amerikan kautta, mutta ehtiikö Fogg ajoissa takaisin Lontooseen? Jules Vernen seikkailuklassikko nyt helppolukuisena!

Kuva: Avain


Pertti Rajala: Viidakkopoika (selkokirja)

Selkomukautus Rudyard Kiplingin Viidakkopojasta on tarinakokoelma Intian viidakoista. Tarinat kertovat viidakossa susien kanssa kasvaneesta Mowgli-pojasta ja viidakon eläimistä kuten pantteri Bagheerasta ja tiikeri Shere Khanista. Kokoelman tarinat ilmestyivät ensi kerran kirjana 1894.

Kuva: Avain


Teemu Saarinen: Pallosankari Unski (selkokirja)

Teemu Saarinen tunnetaan humoristisista nuortenkirjoistaan. Selkokielisen Pallosankari Unskin pohjana on alkuperäisteos Unskin hattutemppu. Kirjan sankari Unski - vai pitäisikö puhua antisankarista - pyrkii jalkapallotähdeksi. Se on kovin vaikeaa, kun potkaistessa pitäisi osua palloonkin.

Kuva: Opike


Ari Sainio: Ratsutyttö ja rakkaus (selkokirja)

Katilla ja hänen ystävillään riittää töitä Saarisen ravitallilla. Sinne tulee myös Juke, ja pian Kati huomaa, että hän on rakastunut korviaan myöten. "Voi sitä kauheaa kidutusta! Kaipasin Jukea koko ajan. Yritin muistaa hänen hiuksensa, silmät, vaatteet, kosketukset. Elämä loppuisi tähän, ellen saisi olla hänen kanssaan." Marvi Jalo; selkokielinen mukautus: Ari Sainio.

Kuva: Opike 


Mimmu Tihinen: Kaken maailman asiat

Kake aikoo shakin maailmanmestariksi. Ensin täytyy kuitenkin vakiinnuttaa paikka shakkikerhon edustusjoukkueessa ja voittaa Alisa, kerhon paras pelaaja, joka ei ole hävinnyt yhtään ottelua. Mutta Kaken menestyksen tiellä on muutakin kuin vastustajan shakkinappuloita. Tavoitteisiin pääsyä hidastavat mm. Kaken suppeasta sanavarastosta huolissaan oleva äiti, muoviroskasta huolissaan oleva isä ja naapurin koira, joka ei ole huolissaan mistään, mutta jota täytyy ulkoiluttaa.

Kuva: Uljas & Lucia


Mimmu Tihinen: Toivottavasti huomenna sataa (selkokirja)

Leo on ensimmäistä kertaa elämässään maalla. Hänen äitinsä on vuokrannut sieltä kesäksi mökin. Edellisinä kesinä Leo oli joutunut olemaan hoidettavana sairaalassa. Se oli ikävää aikaa. Mutta maalla on melkein yhtä ikävää. Leon mielestä maalla ei ole mitään tekemistä. Siellä voi vain käydä uimassa ja ajaa polkupyörällä. Juuri niitä kahta asiaa Leo ei osaa! Ne taidot ovat jääneet sairastelun takia oppimatta.
Eräänä päivänä mökille saapuu naapurin Ella. Hän pyytää Leoa mukaansa pyöräretkelle. Miten kaupunkilaispoika selittää tytölle, ettei osaa uida eikä pyöräillä?

Kuva: Pieni Karhu


Riikka Tuohimetsä: Masi Tulppa : pääsy kielletty! (selkokirja)

Jari Mäkipään vauhdikkaan humoristinen Masi Tulppa: Pääsy kielletty! nyt myös selkokielellä! Masin kesälomasuunnitelmat ovat pilalla, kun hänen vanhempansa palkkaavat hänelle lastenhoitajan. Nyt tarvitaan kekseliäisyyttä, hoitajasta täytyy päästä eroon. Masilla on viikko aikaa pelastaa kesälomansa!

Kuva: Opike


Riikka Tuohimetsä: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita (selkokirja)

Zombeja, aaveita ja hirviöitä. Kemianopettajan käsi haisee joka päivä pahemmalta. Tivolista voitettu nukke ei olekaan ihan tavallinen. Piritan uudessa koulussa on todella outo tunnelma. Haiseva käsi sisältää lyhyitä ja helppolukuisia tarinoita nuorille. Kirjan tarinat säikyttävät ja kiehtovat, välillä ne myös naurattavat. Pinnan alla tarinat käsittelevät monia nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa, yksinäisyyttä ja erilaisuutta.

Kuva: Opike


Kari Vaijärvi: Väinö Lakeus ja Kultasormen tapaus

Äksöniä, huumoria ja sarjakuvaa! Mitä tekee opettaja, kun joutuu olemaan poissa koulustaan sata päivää eli kaksituhatta neljäsataa tuntia tai 144 000 minuuttia? Onko kesäloma löysää lorvailua vai silkkaa seikkailua?

Väinö Lakeuden kohdalla vastaus on selvä. Hän muun muassa kokeilee rock-laulajan uraa, kummittelee, sekaantuu jätebisnekseen ja perustaa salapoliisitoimiston. Mutta ei pärjää ilman oppilaidensa Jaskan, Vennun ja Marjaanan apua.

Kuva: Kustannus-Mäkelä