Kaunokirjat

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Isabelle Halvarsson: Täplä saa ystävän (sarja)

Täplä on salakuljettajien ulkomailta Suomeen tuoma jackrusselinterrierinpentu. Se saa monen mutkan ja kiemuran kautta hyvän ja turvallisen kodin Maisan luota. Sarjan kirjoissa Täplä oppii jäljittämään ja pääseepä se salapoliisihommiinkin sekä ihan oikeaan kouluun koirien pentukoulun lisäksi. Täplä saa ystävän -kirjassa pentu tapaa puistossa kodittoman pikkukoiran ja ne ystävystyvät, mutta sitten iso auto vie pikkukoiran mennessään. Minne koira katoaa? Tapaavatko ystävykset enää koskaan?

Kuva: readme.fi


Merja Jalo: Aksu etsii kotia (Unelmakoirat-sarja)

Samassa kerrostalossa ja viereisissä rapuissa asuvat Aino ja Isla asuvat ovat parhaita kavereita. He molemmat haluaisivat oman koiran, mutta heidän äitinsä ei. Huostaan otettujen koirien hoitolassa on täyttä juuri nyt, joten Ainon äiti suostuu ottamaan yhden koiran tilapäisesti perheeseen. Tottakai tytöt haluaisivat pitää hoitolasta tulleen Aksun yhteisenä koiranaan, mutta miten saada äidit suostumaan. Aino ja Isla keksivät nokkelan suunnitelman...

Kuva: Karisto


Markku Kaskela: Tämä on Tiku

Onko sinulla lemmikkieläin? Onko sinulla kissa? Aiotko hankkia kissan? Tämä on Tiku on kirja kaikille eläinten ja ennen muuta kissojen ystäville. Hauskoja, sykähdyttäviä kertomuksia ja tapauksia kissan elämästä. Kirjan lopussa on myös pieni vinkkiosio kissan pitoon. Mikä tuo häntä on? Nuo neljä tassua? Karvaiset korvantöröt? Täältä se saapuu. Tämä on Tiku.

Kuva: Enostone kustannus


Lin Hallberg: Eppu etsii kotia (sarja)

Elsa on aina haaveillut omasta ponista. Voisiko unelma toteutua, kun lehdestä löytyy ilmoitus halvalla myytävästä Eppu-ponista? Todellisuus on valitettavasti toisenlainen kuin ponin omistajan lupaukset. Eppu onkin huonokäytöksinen rasavilli, eikä Elsan hevosia ymmärtävä äiti suostu ostamaan ponia. Voisiko Elsa keksiä keinon äidin suostutteluun ja kurittoman Epun taltuttamiseen?

Kuva: Tammi


Merja Jalo: Niklas ja musta poni (Lentävä nuoli -sarja)

Niklas seuraa televisiosta sarjaa, jossa on upea poni. Naapurin vuotta vanhempi Elsi käy tallilla ratsastamassa, ja hänellä on hoitohevonen. Yhdessä he leikkivät ponileikkejä, mutta Niklaskin haluaisi käydä ratsastamassa, mutta vanhemmat eivät anna. Niklaksen äiti putosi pienenä hevosen selästä ja loukkasi itsenä. Vanhempien mielestä ratsastaminen on vaarallista. Miten Niklas saisi hartaan toiveensa toteen ja pääsisi oikean ponin selkään?

Kuva: Aurinko Kustannus


Tarja Leinonen: Kirppu ja Rami Rautasen räpylä

Kirppu ja hänen äitinsä muuttavat kahdestaan kirkonkylään, kun isä lähtee Norjaan turskatehtaalle töihin. Kirppu eksyy pesäpallokentän katsomoon ja tutustuu siellä iäkkäänpuoleiseen Leksaan ja tämän espoolaiseen sukulaispoikaan Santtuun. Kerran Kirppu kiipeää yksin katsomon ylimmälle portaalle ja löytää sieltä kotijoukkueen nimekkään lukkarin, Rami Rautasen, räpylän. Kirppu vie räpylän kotiin tyynyn alle ja rutistaa sitä silloin, kun on oikein isää ikävä. Mutta Rami Rautasen peli ei näytä enää sujuvan entiseen malliin?

Kuva: Karisto


Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin kesä

Prinsessa Pikkiriikin mummo ja pappa tietävät, miten elämästä otetaan ilo irti! Pikkiriikki onkin tullut ihan mummuun ja perinyt hurmaavuutensa häneltä. Mummulassa on mukavaakin mukavampi viettää kesäloma-aikaa. Siellä syödään rupsuleipää ja hurvittelukakkua, tehdään uintiretkiä ja askarrellaan. Ja yllätys, yllätys - Kun vanha vihollinen Räkä-Eetu maistaa hurvittelukakkua, tulee hänestäkin ystävä. Pikkiriikki on prinsessa, jonka isä ei ole kuningas vaan autokauppias, ja äiti ei ole kuningatar vaan töissä pankissa.

Kuva: Otava


Joanna Nadin: Miina Mylläkkä on täystuho (sarja)

Miinan luokkaan otetaan lemmikkirotta, joka karkaa ja josta aiheutuu sitten yhtä sun toista... Seuraavaksi Miina päättää ryhtyä arkeologiksi. Siitä puolestaan seuraa vain tuhoa... Sitten mummi kaatuu Miinan virittämään rosvoansaan ja joutuu sairaalaan. Miina yrittää korjata asian, mutta tuleekin järjestäneeksi kaamean kattikatastrofin. Mutta mikään ei oikeastaan ole Miinan vika: hänelle vain aina sattuu ja tapahtuu!

Kuva: Art House


Josefine Sundström: Banaanipuku, juhlakengät ja superärsyttävä supersankari (Saagan seikkailut -sarja)

Viisi valloittavaa tarinaa eskari-ikäisen Saagan elämästä. Tervetuloa Saaga Linnea Laineen maailmaan Auringonkukkatielle. Tomeran kuusivuotiaan arjessa sattuu ja tapahtuu. Tässä kirjassa hän pääsee ihan oikealle kampaajalle sekä päiväkodin päättäjäisjuhliin. Halloweenina Saaga haluaa ehdottomasti pukeutua pilaantuneeksi banaaniksi!

Kuva: Otava


Laura Ellen Anderson: Amelia Kulmuri ja kauhukarkelot (sarja)

Amelia Kulmurin perheessä on jälleen vuosittaisten kauhukarkeloiden aika. Tänä vuonna paikalle saapuvat myös itse kuningas ja hänen poikansa! Kun pilalle hemmoteltu prinssi kaappaa Amelian lemmikkikurpitsan, alkaa armoton pelastusoperaatio.

Kuva: Kumma


Harriet Muncaster: Isadora Kuu menee kouluun (sarja)

Isadoran äiti on keiju, isä vampyyri, ja hän itse on vähän kumpaakin. Isadora rakastaa yötä, lepakoita ja mustaa tutuaan, mutta hän rakastaa myös auringonpaistetta, taikasauvaansa ja Pinkki- pupuaan. Isadoran on tullut aika aloittaa koulu, mutta pitäisikö hänen mennä keijujen vai vampyyrien kouluun?

Kuva: Aurinko Kustannus


Harri István Mäki: Mörkökiekkoilua

Aleksilla on kolme parasta ystävää nimeltään Make, Late ja Rainer. He ovat täysin lätkähulluja koko sakki. Mutta nyt on Halloweenin aika ja kaverukset kutsutaan kurpitsalyhtyjä pursuilevaan kummitustalolaivaan. He eivät moista kutsua voi vastustaa. Voisitko sinä? Satamassa aalloilla keinahtelevassa laivassa vastaan tulee mm. luurangon jalka, punasilmäinen jättihämähäkki ja noidan kattila, joka porisee parvekkeella, iik!

Kuva: Lector Kustannus


Tapani Bagge: Polkupyörävarkaat (Elsan ja Elmerin etsivätoimisto -sarja)

Mestaripainija Elsa avaa etsivätoimiston. Itsevarman, rempseän ja huumorintajuisen tytön ensimmäinen asiakas on ujo, hiljainen ja harkitsevainen Elmeri, jolta on varastettu polkupyörä. Eikä aikaakaan, kun Elsankin pyörä katoaa pihasta. Kuka niitä pöllii? Nyt tarvitaan etsiviä! Elmeri ja Elsa tarttuvat toimeen. Molempien luonteenpiirteitä ja taitoja tarvitaan, jotta arvoitus saadaan ratkaistuksi.

Kuva: Karisto


Doreen Cronin: Tipujengi: ensimmäinen tapaus (sarja)

Tässä tulee Tipujengi: Suttu, Muru, Papu ja Kultsi. Nämä neljä tipusisarusta eivät ole mitään tyypillisiä untuvikkoja, ehei, heillä ei ole aikaa nokkia kananruokaa tai jahdata ötököitä. Heillä on aivan liian kiire ratkoa arvoituksia ja jahdata rosvoja! Kun kanakoppiin ryntää kauhistunut orava, tiput tietävät saaneensa tehtävän. Oravan mukaan takapihalle on ilmestynyt pyöreä, kiiltävä, vihreä, ISO asia - siis epäilemättä ufo, joka on tullut kaappaamaan kananpojat!

Kuva: Art House


Merja Jalo: Kadonneen linnun salaisuus (Kotikulman etsivät -sarja)

Kolmasluokkalainen Markus perustaa leikkimökkiin jo pitkään haaveilemansa Kotikulman etsivätoimiston. Apuna toimivat hänen vuotta nuorempi siskonsa Lisa sekä räväkkä naapurintyttö Linnea. Pian kolmikko saa tehtäväkseen löytää kadoksissa olevan testamentin. Kesken etsintöjen Linnean puhuva papukaija katoaa oudolla tavalla. Todisteet viittaavat varkauteen. Kenellä olisi syy napata lintu? Entä miten kadonnut testamentti liittyy tapaukseen?

Kuva: Kvaliti


Aira Savisaari: Ponku, Peetu ja Kalle Kolttonen (sarja)

Ponku on ollut Peetun perheessä jo monta koiran vuotta. Kaikki ovat kiintyneitä siihen. Kukaan ei edes muista, että Ponku on löytökoira. Eräänä aamuna äidin puhelin soi. Henkilö nimeltä Kalle Kolttonen väittää Ponkua omakseen. Jo samana päivänä Kalle hakee Ponkun pois. Peetun perhe ja Tinja ovat kauhuissaan. Peetu ja Tinja eivät usko, että Kalle Kolttonen on Ponkun oikea omistaja. Etsivätoimisto Jelppi pitää hätäkokouksen. Raporttiin kirjataan kolkko rikos: pomo on siepattu! Koko koulu kaipaa kadonnutta lukukoiraa. Mitä on tapahtunut?

Kuva: Karisto


Michael Bond: Paddington lähtee lomalle (sarja)

Brownin perhe on lähdössä kesälomamatkalle Ranskaan, ja Paddington saa vastuulleen "matkasuunnitelman" laadinnan. Lomamatkan - erityisesti ulkomaanmatkan - suunnitteleminen on kuitenkin paljon monimutkaisempaa kuin hän on kuvitellut. Ja niinhän siinä käy, että vaikka jokainen aamiainen, lounas, välipala, illallinen ja marmeladileipä on aikataulutettu minuutilleen, on Brownien retkikunta melkoisessa kaaoksessa jo ennen kuin he pääsevät edes Englannin kanaalin yli.

Kuva: Tammi


Tapani Lahtinen: Ensimmäinen koulupäivä

Ensimmäinen koulupäivä kertoo Liisan ja hänen ystäviensä ensimmäisestä koulupäivästä. Tapaa Liisa, Onni, Kerttu, Oskari, Paavo, Peetu ja Pia-koira tässä hauskassa, opettavaisessa ja jännittävässä seikkailussa.

Kuva: kids.fi


Roope Lipasti: Rudolf Rosvo ja hirveä suku (sarja)

Rudolf Rosvo on hirmuinen ryöväri jo ties kuinka monennessa polvessa. Tai melkein. Oikeastaan hän ei ole ollenkaan hirmuinen, vaan pieni poika, joka rakastaa lukemista ja sellon soittamista ja haaveilee pääsevänsä kouluun kuten muutkin lapset. Rudolf tuskastuu äitiinsä Raisaan ja isoäitiinsä Reginaan, pahamaineisiin rosvoihin, joilla oli tapana lähteä ryöstöretkille illan tullen. Voisivatko perheen naiset alkaa käyttäytyä paremmin ja mennä oikeisiin töihin? Rudolf alkaa kehitellä suunnitelmaa, jonka avulla ryöväilyn saisi loppumaan.

Kuva: Gummerus


Heidi Viherjuuri: Haloo, täällä Hilja (sarja)

Hiljan luokalla eräs oppilaista on valitettavasti kiusaaja, mutta Hilja ei lannistu, vaan pistää kunnolla kampoihin luokan kiusanhengelle. Hilja ja pikkusisko Taimi ovat monessa mukana. He mm. auttavat vaaria siivoamaan mökin talvikuntoon ja innostuvat rakentamaan kotiin agenttimaisen sisäpuhelimen. Marjaretkellä Hilja huomaa epäkohdan, josta hän päättää kirjoittaa presidentille. Ehkä presidentti voisi auttaa korjaamaan sen?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Markku Kaskela: Mustasilmä (Kettu ja kissa -sarja)

Kettu nimeltä Mustasilmä etsii uutta kotia. Yksin sitä ei tarvitse tehdä, sillä apuna on ketun ystävä, Osmo-kissa. Ystävykset viettävät hauskaa aikaa yhdessä ja heille tulee monia tärkeitä ja ajankohtaisiakin asioita eteen pohdittaviksi.


Kuva: Kvaliti


Kairi Look: Piia Pikkuleipä muuttaa

Piia Pikkuleipä menee ihan kohta kouluun, mutta ensin edessä on muutto. Hän muuttaa äidin, isän ja Luutu-kissan kanssa tunnelmalliseen puukerrostaloon Poppelikujalle. Piia haluaisi uusia ystäviä ja niitähän löytyy, sillä yläkerrassa asuu bernhardilainen, vaatekaapista putkahtaa koiperhonen ja kanadalainen Jack on myös kiva. Rasmus-eno, jonka ikkunalaudalla kasvaa tomaatteja ja lihansyöjäkasvi, on myös Piian ystävä. Keitä muita kerrostalossa asuu? Entä millaista on Piian elämä uudella asuinalueellaan?

Kuva: Aviador


Tittamari Marttinen: Aada ja jääkarhu: hauska kaupunkiretki (sarja)

Ei sitä jokaisella olekaan parhaana ystävänä jääkarhua kuten Aadalla. Kaverukset herättävät huomiota, minne ikinä menevätkin. Nyt vuorossa on kaupunkiretki. Jääkarhu on luonteeltaan utelias ja sitä kiinnostaa kaikki. Kaupungissa onkin paljon mielenkiintoista tutkittavaa, mutta myös pelottavia juttuja, kuten nyt vaikkapa puiston lehti-imuri. Mihin kaikkeen skeittilaudalla ajelun ja kaupan sohvalla otettujen päikkäreitten lisäksi jääkarhu reissulla ryhtyy? Entä, mitä mieltä jääkarhu on aidoista merikarhuista? Yhtäkkiä jääkarhu katoaa... Löytääkö Aada ystäväänsä?


Kuva: Kustannus-Mäkelä


Timo Parvela: Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen (sarja)

Kaksi hyvin erilaista olentoa asuu taivaansinisessä talossa mäen päällä. He ovat Maukka-kissa ja Väykkä-koira. Maukan ja Väykän yhteiselämä on riitaisaa, mutta silti kaiken ylle kohoaa heidän välisensä luja ystävyys. Tässä uusimmassa kirjassaan Maukka ja Väykkä ovat saaneet uuden asuinkumppanin. Pieni, vilkas päästäinen nimeltään Karhu Murhinen, on muuttanut heidän luokseen. Samalla muuttuu myös Mäykän ja Väykän elämäntahti kiihkeämmäksi.

Kuva: Tammi


Juris Zvirgzdiņš: Rasan kesä (sarja)

Kesän jälkeen Rasa aloittaa ekaluokkalaisena. Nyt kesällä Rasa eläinystävineen on mummilassa, koska hänen äitinsä on kiireinen töissä.  Maalla mummin luona on mukavaa, paitsi että siellä asuvat Rasan kopeat serkut, jotka luulevat olevansa Rasaa parempia ja viisaampia vain siksi, että ovat häntä isompia.  Omakehu, kateus ja vertailu ovat uusia, ikäviä juttuja Rasalle. Onko kesä täysin pilalla tympeiden serkkujen takia?  Entä, kuka on naapurissa asuva pieni poika? Miten eläintarhan Leo-leijona, johon Rasa tutustui jo edellisessä kirjassa, voi auttaa?

Kuva: Paperiporo


Pip Bird: Yksisarviskoulu alkaa! (Yrmeä yksisarvinen -sarja)

Yksisarviset ovat ihania, kimmeltäviä, uljaita ja herttaisia! Paitsi että Teppo ei ole sellainen. Syömisestä pitävä Teppo on hapan ja jurottava. Yksisarviskoulun aloittava Mira saa juuri Tepon yksisarvisystäväkseen. Mutta tyttö ei aio luovuttaa, vaan päättää että he ylittävät kuin ylittävätkin Tepon kanssa ensimmäisenä maaliviivan tulevassa Taikalaukassa.

Kuva: Otava


Dick King-Smith: Vesihevonen

8-vuotias Kirstie ja hänen 5-vuotias pikkuveljensä Angus löytävät rannasta oudon munan ja vievät sen kotiin. Eräänä päivänä munan kuori rikkoutuu ja sieltä ilmestyy neliräpyläinen, hevospäinen ja harmaasuomuinen olento - vesihevonen! Se kasvaa hurjaa vauhtia ja tarvitsee koko ajan lisää ruokaa. Lopulta se on saatava veteen, luontaiseen elinpaikkaansa. Niinpä vesihevonen pääsee läheiseen järveen jatkamaan eloaan. Mutta suuren eläimen salaaminen muilta ihmisiltä on välttämätöntä. Miksi? Entä, onnistuuko salaisuuden säilyttäminen?

Kuva: Bazar


Satu Varjonen: Voihan nenä! (Telma-sarja)

Noitatyttö Telma aloittaa koulun ja joutuu kirjaimellisesti nokakkain luokan johtohahmon Onervan kanssa. Persoonallinen pikku-noita ei uhoamisesta hätkähdä ja alkaa tehdä kaikkensa, jotta sopisi porukkaan. Erinäisten kommellusten kautta Telma tajuaa, että muiden miellyttäminen ei ikinä onnistu ja on parasta pysyä omana itsenään.

Kuva: Minerva