TA-VU-TET-TU

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Amelie Benn: Päivä eläintenhoitajana

Leo saa kulkea eläintenhoitaja Oton mukana kokonaisen päivän eläintarhassa! Leo oppii paljon eläimistä ja niiden hoitamisesta. Päivän päätteeksi hän saa vielä keksiä nimen suloiselle jääkarhuvauvalle. Yksi asia on Leolle selvä: eläintenhoitajan ammatti on maailman paras.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Penny Dolan: Lennä takaisin kotiin

Sumu-kyyhky on osallistumassa ensimmäiseen kilpailuunsa. Tomi ja vaari odottavat jännittyneinä, löytääkö Sumu takaisin kotiin ja kuinka nopeasti se palaa!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Pippa Goodhart: Kolme iloista koiraa

Koirakaverukset Pötkö, Pilkku ja Pörri seikkailevat kivoissa tavutetuissa pikkutarinoissa. Ensimmäisessä Pötkö joutuu ilmalennolle, toisessa Pilkku löytää tien kotiin ja kolmannessa Pörrille järjestetään maukas yllätys.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Claire Llewellyn: Miisun torkut (sarja)

Kirja käteen on aloitteleville lukijoille tarkoitettu sarja, jossa on ta-vu-tet-tu-ja ja SUURAAKKOSILLA kirjoitettuja kirjoja. Sarjan aloittaa kaksi Leon lemmikeistä kertovaa tarinaa. Miisu-kissa haluaisi ottaa nokoset, mutta ei saa hetken rauhaa. Äiti hätistää sen pois kaapista, isä tuolilta - ja ulkonakin Haukku alkaa jahdata Miisua. Löytyisikö puun oksalta rauhallinen nukkumapaikka?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Margareta Nordqvist: Hyppää, Hopsu! (Eläinystävät-sarja)

Onni ja Oona rakentavat esteradan kaneilleen Ruskalle ja Hopsulle. Ruska hyppää hienosti, mutta Hopsu vain istuu. Ja pian sitä ei näy missään... Pikku lukuavaimen uusi Eläinystävät-sarja kertoo Pihlasta, Onnista, Oonasta, Aaposta ja Ellasta, jotka asuvat maalla ja hoitavat eläimiä.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Richert: Kaksi kaverusta ja omapäinen poni

Vilja ja Elli rakastavat Urho-ponia, mutta Tillilän isäntää suututtaa, kun poni napsii omenoita hänen puustaan. Tytöt tekevät kaikkensa pitääkseen ponin poissa naapurista. Mutta miten saada pikku ahmatti ymmärtämään, että nuo herkulliset omenat ovat siltä kiellettyjä?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Amelie Benn: Hip hei, heppakouluun!

Miisa on täpinöissään. Tänään on hänen ensimmäinen ratsastustuntinsa! Ja mikä parasta, ratsuna on iki-ihana Amigo. Miltähän tuntuu istahtaa korkealle hevosen selkään? Ensin opetellaan hoitamaan hevosta. Tunnin lopuksi Miisa tarttuu tilaisuuteen ja yllättyy iloisesti.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Michaela Hanauer: Jalkapallohuumaa

Palloa ei ole hauskaa potkia yksin! Niinpä Luka pestaa pelikaverikseen koiran. Elmolla on pulma: hänen aivan erityinen jalkapallonsa on viety. Maalivahti Laten on voitettava rangaistuspotkuja kohtaan tuntemansa pelko. Anna tykkää Iirosta, mutta ei sitten yhtään jalkapallosta...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Michaela Hanauer: Kilpa-autojen lumoissa

Kimi pääsee isän mukaan formulavarikolle. Mika painaa nastan lautaan karting-radalla. Vallu ei ole uskoa onneaan, kun hän pääsee katsomaan Formula 1 -kisoja paikan päälle. Ilpo ottaa osaa autokilpaan, joka käydään avaruudessa!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Kiira Mukka: Päästä irti, Taneli!

Päästä irti, Taneli! on helppolukuinen kirja lukemista harjoittelevalle. Sympaattisessa ja hauskassa tarinassa tutustutaan Taneliin, joka sinnikkäästi pyrkii löytämään oman urheilulajinsa - vastoinkäymisistä huolimatta.

Kuva: Oppi & ilo


Annette Neubauer: Oikea ballerina

Tanja on balettikoulun uusi oppilas ja tanssii niin upeasti, että toiset tytöt ovat kateellisia. Vain Siiri yrittää tutustua Tanjaan ja kutsuu tämän syntymäpäivilleen. Hän saa selville jotain jännittävää. Ja sitten Siiri saa itse ikimuistoisen kutsun...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Elizabeth Dale: Peetu sirkuksessa

Kun sirkus saapuu kaupunkiin, Peetu-koira riemastuu. Se on aina halunnut liittyä sirkukseen! Mutta tekipä Peetu siellä mitä vain, asiat tuntuvat menevän vähän hassusti. Löytyykö Peetulle sirkuksesta sopivaa työtä?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Maiju Mäki: Hurja automatka

Isä ja lapset lähtevät mummolaan. Matkalla kaikki menee pieleen. Kuka uskaltaa kertoa äidille?

Kuva: Kehitysvammaliitto


Barbara Rose: Prinsessa Ninni ja kuninkaan kakku

Prinsessa Ninni ei millään keksi, mitä antaisi isälleen syntymäpäivälahjaksi. Kuninkaalla on jo kaikkea, mitä toivoa voi. Keittiöpoika Matsin ansiosta Ninnillä välähtää: hän leipoo isälle kakun! Leipominen on hurjan hauskaa, ja kaiken kukkuraksi Ninni saa lahjan itsekin...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


A.H. Benjamin: En se ollut minä!

Samin kotona hajoaa yhtä sun toista, mutta kuka onkaan oikeasti syypää? Kissa saa usein syyt niskoilleen, mutta kerran rikkojana on myös äiti!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Lynne Benton: Meille tulee vauva

Helmin äiti saa vauvan, mutta Helmin mielestä ainoastaan sisko olisi tervetullut. Vaikuttaisikohan se Helmin ajatuksiin, että hauska Riku-eno on äidin pikkuveli?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Tom Easton: Aavekala (Neuvokas nelikko -sarja)

Mereen on ilmestynyt aavemainen kala, joka saa Antti Rauskun ja kumppaneiden evät tutisemaan pahan kerran. Vihdoin Liisi Lamppukalalla on tilaisuus näyttää toisille monet taitonsa...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Michaela Hanauer: Prinsessapulmia

Prinsessa Lilja kohtaa linnanpuutarhassa pienen sammakon, jolla on iso ongelma: se on kadottanut kruununsa. Prinsessat Lea, Lola ja Lila ovat liian nuoria osallistumaan linnassa järjestettäviin tanssiaisiin, mikä tietenkin sapettaa... Neljä eloisaa prinsessatarinaa.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Reider: Paula yökylässä

Mikäpä sen mukavampaa kuin pyjamabileet! Paula on lähdössä sellaisiin. Siellä herkutellaan  pizzalla, ollaan tyynysotaa ja valvotaan tosi myöhään. Mutta on yksi ongelma - Paula ei tunne yövieraista ketään, mutta tytöt keskenään ovat ystäviä. Yökylässä yksi tytöistä kohteleekin häntä tylysti. Nyt Paulan tekisi mieli lähteä takaisin kotiin...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Christina Foshag: Kenkärosvon kintereillä

Kaupungissa liikkuu varas! Rosvo hiippailee pihoissa ja nappaa jalkineita. Itse pormestari soittaa salapoliisi Santulle ja pyytää häntä ratkaisemaan tapauksen. Kun Santtu apulaisineen panee tuulemaan, ei pitkäkyntisellä ole mitään mahdollisuuksia, vaikka Santtu joutuukin uhraamaan oman kenkänsä...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


THiLO: Varkaat kiinni!

Rosvoja on liian vähän, tuumivat Jope ja Eetu. Matti näyttää etsiväntaitonsa hotellissa. Pipsa ja Elli ovat hassuttelutuulella, mutta siitäpä onkin yllättäen hyötyä. Tatu ystävineen on saamassa varkaan ansaan, mutta onnistuuko heidän suunnitelmansa. Neljä pientä salapoliisitarinaa Kirjatiikeri-sarjassa. Sarjan kirjat ovat sekä ta-vu-tet-tu-ja että SUURAAKKOSIN kirjoitettuja.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Helena Bross: Mahtava maja (Eeli ja Omar -sarja)

Eeli ja Omar rakentavat majan. He saavat kotitalostaan tarvikkeita ja huonekaluja. Majasta tulee hieno! Lopuksi siellä vietetään mehukestit.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Alexandra Fischer-Hunold: Veikeä metsänväki

Pöllö osaa auttaa pimeänpelkoista oravaa. Kaupungista kotoisin oleva hiiri on hukassa maatilalla. Minkälaisia toiveita siilin toivomuskivi toteuttaa? Mitä Olli tekee aamulla aikaisin ukkinsa kanssa metsässä? Kirjan neljästä tarinasta saat vastaukset.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Annette Neubauer: Hälytys avaruusasemalla

Ottoa ja Lindaa odottaa huipputärkeä tehtävä. Jäähdytysjärjestelmä avaruusaluksen ulkopuolella on mennyt rikki. Se on saatava kuntoon mahdollisimman pian, tai muuten aluksen miehistö on hengenvaarassa. Toivottavasti korjaus onnistuu!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Reider: Dinojen jäljillä

Kun Inka löytää torilta suuren ruskean munan, hän tietää heti, että se on erityinen. Ja toden totta: keskellä yötä munasta kuoriutuu ihka oikea dino! Teemullakin on jännät paikat. Hän lähtee fossiilijahtiin ja tekee eriskummallisen löydön. Neljä sähäkkää saurustarinaa.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Richert: Jännittävä autokisa

Oliverilla on elämänsä ensimmäiset kilpa-ajot, ja hänellä käy uskomaton tuuri: hän pääsee varikkoalueelle ja tutustuu ihan oikeaan kilpa-autonkuljettajaan! Kun kuljettaja ei löydä onnea tuottavaa talismaaniaan, Oliver antaa hänelle pienen punaisen leikkiautonsa. Toivottavasti se siivittää kuljettajan voittoon!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Hannah Steinebacher: Prinsessa Tuulispää

Kyllä prinsessakin voi olla riehakas ja rämäpäinen, eikö voikin? Linnan portaikon kaidetta liukuminen on prinsessa Aadasta huiman hauskaa. Tyttö ei millään jaksaisi prinsessatehtävissään vain hymyillä ja niiailla. Se on niin kovin, kovin tylsää! Hovitanssiaiset houkuttavat rasavilliä prinsessaa, mutta sinne päästääkseen olisi läpäistävä prinsessakoe... Kuinkahan prinsessa Aadan käy?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Amelia Benn: Pikkukeijun taikakoe

Keijutyttö Lii haluaisi lopultakin ikioman taikasauvan! Nyt siihen aukenee mahdollisuus, sillä Keijukuningatar järjestää kokeen, jossa Liin tehtävänä on tuoda kultatukkaisen jättiläisen hius ja kimalletta yksisarviselta. Onneksi tällaiseen haastavaan haasteeseen voi pyytää ystäviä apuun!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Anneli Kanto: Aamos ja jälkien arvoitus

Aamos ja jälkien arvoitus on helppolukuinen kirja juuri lukemaan oppineelle. Jännittävä ja humoristinen tarina kertoo siitä, miten Aamos-hirvi saa ystävän ja miten vihreä hirviö liittyy tapaukseen.

Kuva: Oppi & ilo


Enid Richemont: Ali ja uusi poika

Luokalla on uusi poika, ja Ali auttaa häntä sopeutumaan. Ripa on kuitenkin erilainen kuin muut oppilaat!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Anna Taube: Pikku hylje löytää ystävän

Pieni Sivi-hylje polskii iloisena aalloissa, kun yhtäkkiä iskee rajuilma. Meren tyynnyttyä hylje huomaa olevansa eksyksissä. Miten se löytäisi takaisin kotiin? Sivi kokee vähän liiankin jännittävän seikkailun, mutta onneksi se saa avukseen ystävällisen pyöriäisen.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Alexandra Fischer-Hunold: Aaro ja aikakone

Hui, mitä ihmettä tapahtui? Hetki sitten Aaro seisoi kirjakaupan hississä, mutta on nyt tupsahtanut linnan pihalle täydessä ritarivarustuksessa. Hän saa tehtäväkseen suojella prinsessaa rosvojoukoilta. Ja tämä on vasta alkusoittoa, sillä Aaro on joutunut aikamatkalle!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Cornelia Funke: Alma-noita ja satumainen soppa

Alma-noita, rupikonna ja vuohi haluavat keittää oikein makoisan sopan. Perunat vain ovat surkean pieniä. Alma tekee taikansa, ja perunat muuttuvat valtaviksi, samoin rupikonna ja vuohi. Entä Alma itse? Hän on kutistunut hiiren kokoiseksi! Vastataikaan tarvitaan kissankarvoja, ja Almahan kammoaa kissoja...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Richert: Keijukoulun suuri päivä

Keijukoulussa vallitsee innostunut tunnelma. Kuningatar tulee pian vierailulle kouluun ja haluaa nähdä, mitä kaikkea lapset osaavat. Keijukoululaiset valmistelevat näytöksiään, mutta Ronja empii. Minkä erityistaidon hän voisi esitellä kuningattarelle? Voi apua, onko hänellä edes sellaista?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Katja Richert: Koulun kiva kummitus

Kepposia rakastava koulukummitus Totti osallistuu koulun kevätriehan valmisteluihin. Kun myös Totin sisko Tuuve häärää mukana, kaikki uhkaa karata käsistä. Mutta koristeluissa on kerrankin jotain uutta. Mitä mieltä on rehtori?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Annett Stütze: Pieni merenneito Mimi

Pieni merenneito Mimi ja merihevoset ovat aina valmiita auttamaan hälytyksen saatuaan. Onko puhdistajakala takertunut koralleihin tai delfiinivauva eksyksissä? Mimi ja hänen ystävänsä eivät jätä ketään pulaan! Mutta kun meritähti ajautuu vaaralliseen pyörteeseen, alkaa Mimiäkin pelottaa...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Anna Taube: Liikuttavat lohikäärmeet

Neljässä tarinassa seikkailee lohikäärme. Lohikäärme Drago on saanut pikkusiskon!   Peetu on aloittelemassa ritarinuraansa, mutta lohikäärmeet pelottavat häntä. Sitten eräänä päivänä metsässä hän törmää yhteen... Miksi Veeti Vesilohikäärmettä ei oteta tosissaan? Entä, sopivatko prinsessat ja lohikäärmeet yhteen?

Kuva: Kustannus-Mäkelä