Helppolukuiset

4. luokka


Mervi Heikkilä: Kissatalon asukit: tosia tarinoita hylätyistä kissoista (selkokirja)

Kirjassa on kymmenen erilaisen kodittoman kissan tarina selkokielellä. Jokaisella kirjan kissalla on esikuvansa elävässä elämässä. Ne kaikki on hylätty tai ne ovat syntyneet ulkoilmaan vailla kotia ja ihmisperhettä. Värikkäiden ja vauhdikkaidenkin käänteiden jälkeen ne ovat kuitenkin löytäneet rakastavan kodin. Kirja paljastaa, että kodittomia kissoja on löytynyt kaikkialta, jopa sähkötolpan nokasta. Kissamaailmassa koditon kulkuri voi kuitenkin lopulta päätyä syömään herkkuruokaa Hollantiin, saada sankarikissan tittelin tai tulla somejulkkikseksi.


Henna Helmi: Bella saa pentuja

Äiti kertoo Julialle, että perheen rakas Bella-koira saa ihan kohta pentuja. Käsittämätöntä, Julia ei voi uskoa korviaan! Odottaminen tuntuu yhtä aikaa jännittävältä ja tuskastuttavalta. Mutta kun pennut sitten syntyvät, ne eivät olekaan niin kamalan söpöjä, vaan kaljuja ja tylsiä. Juliaa alkaa jännittää: mitähän naapurin Anni sanoo pennuista? Anni on Julian paras kaveri - tai oli ainakin ennen...


Eva Hierteis: Tyttökerho ja yksinäinen alpakka

Liisi, Viivi ja Elsa rakastavat tuoreita kanelipullia, mutta nyt joku on pistellyt leipomukset poskeensa - vai onko ne varastettu? Toimelias tyttökerho alkaa selvittää asiaa ja tutustuu ihanaan mutta erikoisesti käyttäytyvään alpakkaan.


Annette Moser: Pelastetaan eläimet!

Sisu ja Onni päättävät alkaa pelastaa hämähäkkejä, sillä kaikilla eläimillä on oikeus elää! Fridasta tulee eläintenpelastaja valppaan Simson-koiransa avulla, kun tämä saa lenkillä vainun kissanpojasta. Kenelle eksynyt pikkuinen mahtaa kuulua? Seitsemän pientä tarinaa eläinten maailmasta.


Lasse Anrell: Zlatan on tähti (Futisjunnut-sarja)

Bruno pääsee pelaamaan Alin futisjoukkueeseen, huippua! Bruno on mestari syöttämään. Häntä kuitenkin harmittaa, kun joukkueessa saa pelata myös Emma, joka on vähän liiankin hyvää pataa Alin kanssa. Eihän tyttöjen kanssa voi pelata! Mutta Ali on toista mieltä. Emma on Alin ystävä. Bruno nakkelee niskojaan ja murjottaa. Pian pojan on kuitenkin pakko myöntää, että futisjunnuihin mahtuvat pelaamaan sekä pojat että tytöt. Viimeistään silloin, kun itse Zlatan kehuu futisjunnuja valmentajalle.

Henna Helmi Heinonen: Super cheer: Voileipävaras (sarja)

Matilda, Ronja, Ella ja Kukka harrastavat cheerleadingiä. Se on vauhdikasta, vähän hurjaa ja tosi kivaa! Uuden Lukupalat-sarjan ensimmäisessä osassa tytöt jäävät harkkojen jälkeen salille syömään eväitä. Sähläävän Patteri-koiran ansiosta he joutuvat lukkojen taakse. Ja sitten sammuvat valot! Tarvitaan jokaisen tytön supertaitoja - ja vähän myös Patterin apua - jotta oven avain saadaan ongittua hankalasta paikasta.


Jaana Levola: Käppänät (selkokirja)

Käppänät on tarina 10-vuotiaasta Venlasta, sekä hänen koiristaan Milosta ja Missystä. Koulussa Venla on aika yksinäinen. Häntä kiusataan lukemisesta, joka on vielä hidasta.
Venlan mummu on joutunut sairaalaan ja muuttaa sitten vanhainkotiin. Venla käy tapaamassa mummuaan lähes päivittäin. Venla aloittaa Milo-koiran kanssa uuden harrastuksen ja sitä kautta rohkaistuu esiintymään luokan edessä. Missy-koira taas tuo Venlalle varmuutta lukemiseen. Näin heistä tulee hyvä pari ilahduttamaan vanhuksia. Pienten koirien avulla avautuu myös mahdollisuus ystävyyteen.


Rachel Delahaye: Hulvaton huippukokki

Simo Salama on lastenjuhlien taikuri. Eräänä päivänä hänet palkataan erehdyksessä hienoon ravintolaan huippukokki Timo Salamin sijaan. Seurauksena on kaikkien aikojen hulvattomin juhla-ateria!


Jyri Paretskoi: Aino, Onni ja höpsähtänyt ope

Aino ja Onni saavat tietää, että oma opettaja on sairaana ja tilalle tulee sijainen. He ovat kyllä kuulleet hurjia tarinoita sijaisista, mutta tätä hekään eivät osanneet odottaa. Hipin näköinen Tomppa Tajunen kutsuu oppilaita nassinkaisiksi ja puhuu porkkanaan kuin mikrofoniin. Tompan tunneilla matematiikka muuttuu laskutukseksi ja maitokin tulee horsmista. Kaiken huippuna on liikuntatunti ja peli nimeltä pöhköpallo. Mikä ihmeen tyyppi Tajunen oikein on?


Juhana Salakari: Vitsipitsa: täytteenä Niko ja Santtu

Ruokalistalla uudet tuoreet vitsit! Vitsipitsa kokoaa yksiin kansiin höyryävän hauskat ja tuliset vitsit, joita kertovat mm. Pönttöpää ja pitsansiivu. Lisäksi kirja sisältää Nikon ja Santun valkkaamat vuoden parhaat vitsit sekä tubettajakaksikon haastattelun.


Ulf Stark: Ihmepoika

Untolla on pikkuisen taipumusta joutua eksyksiin, ja siksi hän ei saa lähteä veljen ja tämän kavereiden mukaan katsomaan pyöräilykisoja. Kun myös vanhemmat lähtevät kävelylle, Untolla onkin tosi tylsää. Mutta sitten hän keksii: hänestä tulee Ihmepoika! Ihmepoika, joka lentää 10 000 kilometrin tuntivauhdilla, ottaa kiinni murhaajia, antaa isoveljelle selkään, korjaa ihmisten hampaat ja voittaa kaikki pyöräilykisat! Ihmepoika löytää mihin tahansa eikä joudu koskaan eksyksiin! Ihmepoika on kerta kaikkiaan ihmeellinen.


Dee Shulman: Viola ja aavekoulu (Haamuhiiri-sarja)

Viola lähettää tietämättömät kummituslapset kouluun. Ilmassa leijailevat ja kirskuvalla äänellä laulavat kummitukset eivät kuitenkaan sovi ihmislasten joukkoon. Mistä aaveille saataisiin opettaja?


Sheryl Webster: Metkat monsterit

Vallattomasti riimitellyt pikku tarinat esittelevät joukon toinen toistaan hurjempia otuksia: paahtoleipiä rakastavan lohikäärmeen, kokkailevan peikon, ihmissusien jalkapallojoukkueen, tuoreilla munkeilla herkuttelevan vampyyrin ja pyykinpesua harrastavan kummituksen.


Martin Widmark: Hirviöakatemia (Kauhuagentti Nelli Rapp -sarja)

Eräänä syysiltana Nelli Rappin isä avaa kirjekuoren, josta paljastuu kutsu vieraisille arvoituksellisen Hannibal-sedän luokse. Rappin perhe pakkautuu autoon ja ajaa sedän maaseutukartanoon. Perillä he huomaavat, että talo muistuttaa todellista kummituslinnaa. Yläkerrasta Nelli löytää salamyhkäisen luokkahuoneen ja Lappaja-Leenan, Hirviöakatemian opettajan. Seuraavaksi Nelli ja hänen koiraystävänsä London joutuvat vastakkain ihka oikean vampyyrin kanssa - ainakin melkein! Nellin täytyy nimittäin läpäistä kiperä koe, ennen kuin hänet voidaan hyväksyä opiskelijaksi Hirviöakatemiaan, opinahjoon, joka kouluttaa kauhuagentteja...


Jo Hoestlandt: Kotona myrskyää

Kun Saaran vanhemmat riitelevät, kotona myrskyää. Ja nykyään myrsky riehuu kotona aamusta iltaan. Vaikka Saaralla on paras kaveri Jenni, vaikka äiti halii ja suukottaa häntä ja vaikka isä vitsailee, Saaraa pelottaa silti. Hän haluaisi vain palata aikaan, jolloin kaikki tykkäsivät toisistaan! Saara miettii, voivatko he enää koskaan olla onnellisia yhdessä. 


Michael Morpurgo: Käärmeitä ja tikapuita

Nelliä haukutaan koulussa Nynnerö-Nelliksi, koska hän ei tykkää liikunnasta ja surulliset tarinat saavat hänet itkemään. Nelli ei silti pelkää yhtään Luikeroa, vaarin käärmettä. Kun Luikero eräänä päivänä karkaa Nellin repusta, hän on valmis tekemään mitä tahansa pelastaakseen lemmikin.


Helena Bross: Yö väijyssä (Minimysteerit-sarja)

Lenni ja Dina ovat kavereita, jotka asuvat kaupungissa vierekkäisissä taloissa ja leikkivät yhdessä joka päivä - ja aina etsiviä! Tällä kertaa salainen tehtävä vaatii päivystämistä ulkona keskellä yötä...


Anna Jansson: Ritarien taistelu (Emil Wern tutkii -sarja)

Emilin äiti on poliisi ja Emil itse pitää etsivätoimistoa puutarhassa olevassa keltaisessa kojussa. Keskiaikaviikon aikaan koko Gotlanti on täynnä ritariajan tunnelmaa. Emilillä ja hänen kaverillaan Ubbella on liput turnajaisnäytökseen, mutta jotain hämärää tapahtuu aina kun ritarien taisto on alkamaisillaan. Kuka sabotoi turnajaisia?


Teemu Saarinen: Mummoni on pankkirosvo

Touko on koulupoika, jonka mummo ei ole kiikkustuolityyppiä. Eikä mummo halua vanhainkotiin, vaikka muisti vähän pätkiikin. Hänpä nappaa perheen Ladan, hakee vanhainkodista kaverinsa Sennin ja lähtee lipettiin. Menoa ei haittaa, vaikka mummo on värisokea eikä ole koskaan omistanut ajokorttia. Uutiset alkavat kertoa oudosta Villasukkakoplasta, joka ryöstää pankkeja sukat päässä ja muutenkin pehmein ottein. Pian Touko on osa koplaa, joka keikkailee jo Ruotsissa ja Norjassakin.


Johanna Hulkko: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta joskus lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi. Kaikki alkaa, kun Raparperin ystävän Sallin kännykkä hukkuu metsäreissulla. Kun siihen lisätään muutama erittäin ikävä sattumus, tyttöjen neuvokkuus joutuu koetukselle. Yö taivasalla näyttää jo todennäköiseltä, kunnes vanhat periviholliset, ylirasittavat partiopojat, saapuvat telttoineen. Pian selviää, että lapset eivät ole metsässä yksin. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja omituinen, kysymyslauseilla puhuva hiippari...


Jemma Hatt: Seikkailijat ja kirottu linna

Salaperäinen kirous on vaivannut Kexleyn suvun linnaa sukupolvien ajan - aina siitä lähtien, kun Laran ja Rufuksen esi-isä piilotti egyptiläisen aarteen sen tiluksille. Serkusten isoeno Herb on tutkinut linnaa koko ikänsä, mutta aarretta ei ole koskaan löytynyt. Ovatko kätketyt kalleudet sittenkin pelkkää satua?

Uuden ystävänsä Tomin kanssa Lara ja Rufus etsivät uusia johtolankoja arvoituksen selvittämiseksi. Pian linnaan ilmestyy myös kaksi epäilyttävää tutkijaa nuuskimaan paikkoja. Pystyvätkö seikkailijat ratkaisemaan yli sata vuotta piilossa pysyneen salaisuuden, ennen kuin tunkeilijat pääsevät heidän kannoilleen?


H. I. Larry: Myrkkysaari (Zac Power -sarja)

Zac Powerilla on tehtävä. Hänellä on 24 tuntia aikaa löytää katala tiedemies huippuvaaralliselta Myrkkysaarelta, joka kuhisee tappavan vaarallisia eläimiä ja kasveja, ja pysäyttää tämän ilkeät kokeet. Ja kun samalla pitäisi huolehtia, että kulissi - tavallisen 12-vuotiaan pojan arki läksyineen, soittotunteineen ja kotitöineen - pysyy pystyssä, Zacin tehtävä vaikuttaa yhä vaativammalta!


Martin Olczak: Megajätkä

Megasääntö numero yksi: Supersankarit eivät saa epäröidä sekuntiakaan, sillä silloin he voivat saapua paikalle sekunnin liian myöhään. Max Juksula on ihan tavallinen poika, jolla on suuri salaisuus. Hän on supersankari. Sankariteot eivät mene aina ihan putkeen, ainakaan silloin, kun Max kuvittelee tulipalon ja kastelee vahingossa naapurin Niemisen. Eräänä päivänä Pikkukoskella alkaa tapahtua kummallisia asioita. Mystinen varas ryöväilee pienen kaupungin tavaroita. Varasta on mahdotonta saada kiinni, siitä kaikki kaupunkilaiset ovat yhtä mieltä. Kaikki muut paitsi tietenkin Megajätkä


Julia Boehme: Kaveritarinoita

On onni omistaa ystäviä! Mutta mitä jos paras kaveri muuttaakin yhtäkkiä toiseen kaupunkiin? Karri on tästä syystä hirveän surullinen. Leollakin on ystäviä, joihin voi aina luottaa. Kiti huomaa riidan jälkeen, että ilman Laura-ystävää mikään ei ole puoliksikaan niin hauskaa... Kahdeksan tarinaa ystävyydestä.


Catherine Coe: Kaikkein paras ystävä (Länkkäri-Lasse -sarja)

Länkkäri-Lasse harjoittelee lassonheittoa, sillä hän aikoo osallistua karjapaimenten kilpailuun. Miten käy Lassen ja Peten ystävyyden, kun Lasse voittaa kisan ja saa uusia kavereita? Hyppää Länkkäri-Lassen kyytiin ja karauta kohti Villin lännen seikkailua!


Leena Virtanen: Sandra ja kaverikiemurat

Sandralla on monta hyvää ystävää. On Annabella, Sandran paras kaveri, mutta myös Minttu-Maaria ja Natalia, jotka ovat aloittaneet koulun samalla luokalla. Mitä tehdä kun on jo Annabellan kanssa ja joku muu tulee hakemaan ulos? Onko kaikkien mahdollista leikkiä yhdessä, niin ettei kellekään tulisi paha mieli? Kun tulee Sandran syntymäpäivien aika, olisi kaikkien viimein tultava toimeen keskenään yhteisissä juhlissa.


Tony Bradman: Viikinkien peikkopulma

Häijyt peikot rellestävät viikinkipoika Einarin kotikylässä. Aikuiset ovat neuvottomia, mutta Einari saa idean: peikot pelkäävät lohikäärmeitä, joten mikseivät he pyytäisi sellaista apuun. Mutta onko tulta syöksevä hirviö ratkaisu pulmaan vai uusien ongelmien alku?


Enid Richemont: Kissapojan yö

Eräänä iltana Rasmus-kissalla on omituinen olo. Se katsoo kauhuissaan käpäliään, joihin putkahtaa oudon näköisiä sormia ja varpaita. Pian Rasmus huomaa osaavansa jopa puhua! Sen omistaja Masa on järkyttynyt - mitä Rasmukselle on oikein tapahtunut?


Markku Kaipio: Kalastuspartio Verkkoviikarit

Leo, Oliver ja hänen isänsä ‒ eli Kalastuspartio Verkkoviikarit ‒ osallistuvat kylän omaan kalastuskisaan. On kisapäivän aamu, ja jännitys huipussaan. Kun verkoille on yhteistuumin päätetty juuri oikea paikka, on vain odotettava kärsivällisesti, tuleeko saalista ja kuinka paljon. Entä jos sitä tulee niin rutkasti, että vene ei pysy pinnalla? Jännittävä saaristoseikkailu on tulvillaan huumoria ja kalajuttuja!


Jukka Parkkinen: Karhumäen Otso ja Karhunkierros

Otso, Amalia-täti ja Oiva Karhunen lähtevät Kuusamoon Karhunkierrokselle. Oiva Karhunen on erätaitoinen, mutta hänen kolkkapoika-ajoistaan on jo melko kauan. Amalia-täti on suuri luonnonystävä. Hänen kykynsä riittävät hyvin puistoon tehtävälle piknikille, ja vähän jää taitoa ylikin. Niinpä Otso joutuu metsäretkellä huolehtimaan itse itsestään ja vielä kahdesta aikuisesta.


Zoë Tucker: Rohkea tyttö ja jättiläiset

Gretan kotimetsässä kaikki ei ole hyvin! Jättiläiset ovat rymistelleet metsään, talloneet kasvit ja kaataneet puut rakentaakseen taloja ja tehtaita. Jäteille ei mikään riitä! Talojen pitää olla koko ajan vain suurempia ja näyttävämpiä, kaupunkien mahtavampia ja korkeampia. Tehtaiden piiput tupruttavat harmaita saastepilviä. Metsän eläimet ovat ahdingossa ja pyytävät pelottoman Gretan apua. Mutta miten ihmeessä pieni tyttö voi olla avuksi näin suuressa ja vakavassa asiassa? Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta.


Sandra Grimm: Avaruustarinoita

Pian maasta irtautumisen jälkeen astronautti Marko huomaa, että meteoriitti uhkaa törmätä rakettiin. Kaiken kukkuraksi radioyhteys Maahan katkeaa. Miten tästä selvitään?
Emmaakin jännittää. Hänellä on vastassaan Marsin luolasta löytynyt avaruusolento.


Joonas Tolvanen: Jademiekan arvoitus

Jaakko ja Elias pääsevät Kiinaan tapaamaan mummia, joka on työtehtävissä Pekingin suurimmassa museossa. Kun veljekset livahtavat Kielletyssä kaupungissa hetkeksi omille teilleen, tapahtuu hurjia: pojat humpsahtavat kallionhalkeamasta menneeseen aikaan. Onko mummin antamalla ikivanhalla onnenkorulla osuutta tapahtumiin? Miten niihin liittyy Jaakon kintereillä kulkeva lohikäärmeen poikanen? Entä keisarin tytär ja jademiekka, joka tarun mukaan hehkuu kirkkaana vain oikean keisarin kädessä?