Runot

2. luokka


Mervi Heikkilä: Mansikki ja moni muu

Verkkarit, lenkkarit ja hikinauha,
ei lehmälle riitä Otavan kauha.
Se lenkkeilee pitkin Linnunrataa
kun aika ikuista matkaansa mataa.
On lehmällä tavoite hyvin jalo,
olla nopeampi kuin valo!

Lehmänhäntä heilahtelee ja sorkka painaa ahkerasti askeleen toisensa perään. Kirjan monitaitoiset lehmät pötköttävät niityllä haaveilemassa, halajavat pitsanpaistajiksi ja laulavatpa ne karaokessakin. Välillä pistetään jalalla koreasti: polkka ja masurkka taittuu lehmän sorkillakin helposti. Runoissa lehmät eivät seikkaile pelkästään maalla, vaan mennä touhottavat yllättävissäkin paikoissa, kuten nyt vaikka avaruudessa. Eikä tokikaan unohdeta sitä, että kaiken menon ja meiningin keskellä vasikoistakin on pidettävä huolta! Kirjailija Mervi Heikkilä osaa itsekin maalaistalon tyttärenä lypsää lehmän.

Hannu Hirvonen: Hui hai hajamieli!

Hui hai hajamieli! -kirjassa tapaat leppoisien kummitusten ja kissan lisäksi jatkuvasti sairastelevan Soikku Saikkulin, rovasti Pullan ja Puustinna-ruustinnan, Mökkön ja Detienne Etiäisen, tanssikenkään muuttavan hiiriparin ja kaiken maailman perunat. Ja kun kissa yllättäen katoaa, kutsutaan apuun Pola Saliisi, soikea salapoliisi ja kovaksi keitetty dekkari, jonka isä on kanalan vekkari.


Sanna Jaatinen: Neulaspolku: meidän lasten runot

Kun kellokukka ja päivänkakkara tappelevat, niin kumpi voittaa? Miten käy Tarzanin, kun hänen kiipeilypuunsa kaadetaan? Entä mitä tapahtuisi, jos vettä ei olisi olemassakaan? Vastaukset selviävät lukemalla kirjan. Teos sisältää luontoaiheisia runoja noin sadan vuoden ajalta.


Tuula Korolainen: Kissa kissa kissa

Kissalla on yhdeksän elämää ja yhdeksän luonnetta. Kissa kissa kissa -kirjassa näkyvät ne kaikki. Hellyttävissä ja humoristisissa runoissa kissat esiintyvät mm. lemmikkeinä, näyttelytähtinä, sirkustaiteilijoina, lasten kavereina ja vanhusterapeutteina. Kissan monista rooleista huolimatta ei useimmiten ole epäilystäkään, kumpi kissan ja ihmisen suhteessa on keisari, kumpi palvelija. Kissoilla on myös salainen elämä. Ne rakastuvat, laulavat, runoilevat ja käyttävät nettiä. Ne haaveilevat korpimetsästä, kirjastokissan pestistä tai sankaritöistä superkissa Catmanin hahmossa. Kissoilla on yhteys mystinen muinaisaikaan, jolloin niissä oli pyhää, parantavaa voimaa.


Tuula Korolainen: Noitaluvut

Numerot tutuiksi humoristisen kirjan avulla! "Yksi noita on hapan kuin sitruuna, perin äksy ja naama solmussa, ja aina hän on niin yksinään, ettei muistaa voi edes nimeään." Noita on kiukkuinen koska on yksin ja yksin koska on kiukkuinen. Yksinäisyytensä lievittämiseksi noita kokeilee humoristisia ja melko amatöörimäisiä taikoja niissä kuitenkaan onnistumatta. Eräänä päivänä luukusta alkaa kuitenkin sujahdella salaperäisiä kirjeitä, ja pian on ovella myös niiden lähettäjä tähtiviitassaan... Riimitarinan ohessa lukija oppii numerot yhdestä sataan ja monia lukuihin liittyviä uskomuksia. Lisäksi numerot kulkevat mukana myös taikavärssyissä, jotka liittyvät väljästi tarinaan aiheensa, teemansa tai yksityiskohtiensa kautta.


Elina Kynsijärvi: Loruja kotieläimistä

Maatilalle sijoittuvissa runoissa esiintyvät esimerkiksi lehmä, hevonen, poni, kukko, kana, kissa, koira, aasi, kalkkuna, vuohi ja ankka.


Emilia Lehtinen: Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille

Unelmoitko rennosta lennosta lohikäärmeellä? Ikioman lohikäärmeen kasvattamiseksi löytyy konsti: istuta siemen ruukkuun ja valele sitä ravinto-liemellä - mitä ilkeämmällä, sen parempi. Lue kuitenkin ohjeet suurella tarkkaavaisuudella ennen kuin aloitat! Tuloksena voi olla aivan pikkiriikkinen peto tai maailmankaikkeuden suurin kelmi. Jos onnistaa, voit päästä lentoretkelle - jos ei, löydät itsesi lohikäärmeen vatsasta...


Reetta Niemelä: Kammotuksia

Ne hiipivät hämärissä tai ryömivät koloistaan keskiyöllä. IIK! Niillä on kiiluvat silmät ja terävät hampaat. HUI! Ne ovat kammotuksia!


Eppu Nuotio: Hyttysenkesyttäjä

Maailmaan mahtuu monenlaisia haaveammatteja - niitä vanhoja tuttuja suosikkeja, niin kuin uutistenlukija, opettaja tai veturinkuljettaja. Mutta sitten on muitakin. Mitähän kuuluu maalivahti Makkosen, parkkimittarintyhjentäjä Pirkkosen tai hyttysenkesyttäjä Heikuran toimenkuvaan...? Rakastetun Eppu Nuotion kekseliäät runot pursuavat iloa ja oivalluksia, ja niitä täydentää Mervi Lindmanin hilpeä kuvitus.


Pia Perkiö: Siilin satupuu

Siilin satupuun runoissa metsän eläimet puuhailevat hyväntuulisina: sammakko valmistautuu hyppykilpailuihin, siili viettää syntymäpäiviä, hämähäkit tekevät täkkiä, myyrä pitää päiväkotia. Oravavaari päättää yllättää muut aamupuurolla ja illan tullen ketunpoikanen saa nukahtaa keinuvaan ketun kehtolauluun. Pia Perkiön kirjoittama ja Pia Sakin kuvittama runokirja on tulvillaan satupuiden taikaa. Sen myötä runotuuli puhaltaa ja tuo hyvänmielen aikaa.


Värssyveturi

Värssyveturi sisältää monipuolisen valikoiman juna-aiheisia runoja, laulunsanoja ja leikkejä vuosikymmenten varrelta. Vanhemmasta tuotannosta mukaan on valittu Z. Topeliuksen Junailija ja Reino Helismaan sanoittama iki-ihana Meksikon pikajuna, uudempia helmiä edustavat mm. Jukka Itkosen, Eppu Nuotion, Leena Laulajaisen ja Jukka Virtasen runot. Kirjasta voi etsiä säännöt moneen hupaisaan junaleikkiin, ja pitkin matkaa veturinkuljettaja kertoo kiinnostavia juna-aiheisia faktoja.