Runot

2. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Mervi Heikkilä: Mansikki ja moni muu

Lehmänhäntä heilahtelee ja sorkka painaa ahkerasti askeleen toisensa perään. Kirjan monitaitoiset lehmät pötköttävät niityllä haaveilemassa, halajavat pitsanpaistajiksi ja laulavatpa ne karaokessakin. Välillä pistetään jalalla koreasti: polkka ja masurkka taittuu lehmän sorkillakin helposti. Runoissa lehmät eivät seikkaile pelkästään maalla, vaan mennä touhottavat yllättävissäkin paikoissa, kuten nyt vaikka avaruudessa.


Kuva: Kirjapaja


Nelli Heinimo: Kaivurin raivari

Karskilla kaivurilla on ongelma: työmaan meteli hermostuttaa ja vie siltä keskittymiskyvyn! Formula-autoa taas jännittää kisa-aamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet.

Kuva: WSOY


Hannu Hirvonen: Hui hai hajamieli!

Hui hai hajamieli! -kirjassa tapaat leppoisien kummitusten ja kissan lisäksi jatkuvasti sairastelevan Soikku Saikkulin, rovasti Pullan ja Puustinna-ruustinnan, Mökkön ja Detienne Etiäisen, tanssikenkään muuttavan hiiriparin ja kaiken maailman perunat. Ja kun kissa yllättäen katoaa, kutsutaan apuun Pola Saliisi, soikea salapoliisi ja kovaksi keitetty dekkari, jonka isä on kanalan vekkari.

Kuva: Karisto


Tuula Korolainen: Kissa kissa kissa

Kissalla on yhdeksän elämää ja yhdeksän luonnetta. Kissa kissa kissa -kirjassa näkyvät ne kaikki. Hellyttävissä ja humoristisissa runoissa kissat esiintyvät mm. lemmikkeinä, näyttelytähtinä, sirkustaiteilijoina, lasten kavereina ja vanhusterapeutteina. Kissoilla on myös salainen elämä. Ne rakastuvat, laulavat, runoilevat ja käyttävät nettiä. Ne haaveilevat korpimetsästä, kirjastokissan pestistä tai sankaritöistä superkissa Catmanin hahmossa.

Kuva: Lasten Keskus


Elina Kynsijärvi: Loruja kotieläimistä

Maatilalle sijoittuvissa runoissa esiintyvät esimerkiksi lehmä, hevonen, poni, kukko, kana, kissa, koira, aasi, kalkkuna, vuohi ja ankka.

Kuva: Maahenki


Emilia Lehtinen: Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille

Unelmoitko rennosta lennosta lohikäärmeellä? Ikioman lohikäärmeen kasvattamiseksi löytyy konsti: istuta siemen ruukkuun ja valele sitä ravinto-liemellä - mitä ilkeämmällä, sen parempi. Lue kuitenkin ohjeet suurella tarkkaavaisuudella ennen kuin aloitat! Tuloksena voi olla aivan pikkiriikkinen peto tai maailmankaikkeuden suurin kelmi. Jos onnistaa, voit päästä lentoretkelle - jos ei, löydät itsesi lohikäärmeen vatsasta...

Kuva: WSOY


Reetta Niemelä: Kammotuksia

Ne hiipivät hämärissä tai ryömivät koloistaan keskiyöllä. IIK! Niillä on kiiluvat silmät ja terävät hampaat. HUI! Ne ovat kammotuksia!

Kuva: Lasten Keskus


Eppu Nuotio: Hyttysenkesyttäjä

Maailmaan mahtuu monenlaisia haaveammatteja - niitä vanhoja tuttuja suosikkeja, niin kuin uutistenlukija, opettaja tai veturinkuljettaja. Mutta sitten on muitakin. Mitähän kuuluu maalivahti Makkosen, parkkimittarintyhjentäjä Pirkkosen tai hyttysenkesyttäjä Heikuran toimenkuvaan...?

Kuva: Tammi


Pia Perkiö: Siilin satupuu

Siilin satupuun runoissa metsän eläimet puuhailevat hyväntuulisina: sammakko valmistautuu hyppykilpailuihin, siili viettää syntymäpäiviä, hämähäkit tekevät täkkiä, myyrä pitää päiväkotia. Oravavaari päättää yllättää muut aamupuurolla ja illan tullen ketunpoikanen saa nukahtaa keinuvaan ketun kehtolauluun.

Kuva: Tammi


Johanna Venho: Linnunmaitoa kainalokanoille

Kiukuttaa, naurattaa, pelottaa, innostaa. Luetaan, puetaan, halataan, pelataan. Lapsen päivään mahtuu monenlaisia oloja ja iloja, tunteita ja kokemuksia. Runojen kautta voi käsitellä päivän tilanteita ja tuntemuksia.

Kuva: Lasten Keskus


Värssyveturi

Värssyveturi sisältää monipuolisen valikoiman juna-aiheisia runoja, laulunsanoja ja leikkejä vuosikymmenten varrelta. Kirjasta voi etsiä säännöt moneen hupaisaan junaleikkiin, ja pitkin matkaa veturinkuljettaja kertoo kiinnostavia juna-aiheisia faktoja.

Kuva: Tammi