Helppolukuiset

1. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Karen Christine Angermayer: Heppatarinoita

Sara käy joka päivä katsomassa pientä islanninhevosta. Hevonen sairastuu, mutta pelastuu Saran ansiosta viime tipassa. Pääseekö Sara vihdoin ratsastustunneille? Tuulin mielestä laukkaaminen on hiukan pelottavaa. Sitten opettaja paljastaa hänelle hyvän niksin... Kolme mukavaa tarinaa ratsastuksen maailmasta.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Mervi Heikkilä: Koiran kanssa: tosia tarinoita harrastuskoirista ja taitavista työkoirista (selkokirja)

Koira on monessa mukana: Se voi olla lemmikki, työkaveri tai mukana harrastuksissa. Kirjassa esitellään neljätoista eri tehtävissä toimivaa koiraa. Jotkut ovat julkkiksiakin, kuten lukukoira Börje ja tanssiva Flow. Jokaisesta harrastuksesta tai työtehtävästä, jossa koira on mukana, saa myös samalla annoksen tietoa.

Kuva: Avain


Anneli Kanto: Häntähoiva ja Pätkä (sarja)

Martta, Lila ja Eino päättävät perustaa osuuskunta Häntähoivan, jotta saavat puuhailla eläinten parissa. Heidän mottonaan on: Laadukasta ja luotettavaa hoitoa läheisellesi. Eipä aikaakaan, niin Pätkän emäntä Tiina tarvitsee koiralleen lenkittäjää viikon ajaksi, ja tässä tulee apuun Häntähoivan porukka. Tiinan opetuksista huolimatta koiranhoito ei olekaan ihan helppoa, sillä ensin Pätkä ei tahdo suostua valjaisiin, ja kun lenkille vihdoin päästään, se räksyttää ja karkaa lapsilta oravan perään. Miten kummassa koira saadaan takaisin?

Kuva: Karisto


Tittamari Marttinen: Eläinpuiston sankarit (Leon lemmikkiuutiset -sarja)

Leo pääsee ystäviensä Sannin ja Veetin sekä mummin kanssa eläinpuistoon. Se on mahtavaa, sillä puistoon on syntynyt uusi jääkarhunpentu, Sisu! Retki puistoon osoittautuu varsinaiseksi seikkailuksi. Uljas ilves, tuikea hiiripöllö, viekas ahma, vilkas kettu ja hupaisat villisiat tulevat tutuiksi. Ystävykset saapuvat viime hetkellä paikalle pelastamaan pienen helmipöllönpoikasen, joka on pudonnut pesästä! Mutta miten käykään, kun Leo kohtaa raisun myskihärän? Ja minkä arvoituksen nokkelat salapoliisit joutuvat selvittämään illan hämärässä?

Kuva: Lasten Keskus


Michael Morpurgo: Timin vauhdikas päivä

Timi-koirasta on hauskaa paimentaa lampaita ja jahdata Tiikeri-kissaa, mutta vielä enemmän se nauttii, kun saa olla Lauran seurassa. Kun Laura kertoo haluavansa syntymäpäivälahjaksi hevosen, Timi ei innostu ajatuksesta. Mitä niin hienoa hevosessa muka on? Eikö koira riitä Lauralle? Banaani-kirjat on tehty vauhdikkaasta tekstistä, värikkäästä kuvituksesta ja hilpeästä huumorista.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Taru Viinikainen: Neppari ja Neiti Lutunen (sarja)

"Minulla on puputakki, pupupyörä ja pupureppu, enkä minä lähde minnekään ilman pupunkorviani." Tässä kirjassa tutustutaan pupunkorviin pukeutuvaan Neppari-tyttöön, jonka haaveissa on oma pupu. Joskus toiveet toteutuvat tavoilla, joista emme olisi osanneet uneksiakaan.

Kuva: WSOY


Sabine Zett: Eläköön eläimet!

Kaikki saavat tuoda tänään lemmikkieläimensä kouluun - mutta entä jos lemmikki onkin hevonen? Maatilan eläimet eivät pääse sopuun, leikkisivätkö ne hippaa tai piilosta vai pelaisivatko jalkapalloa. Lapset tekevät retken eläintarhaan ja tapaavat siellä maailman suloisimman elefantin. Neljä valloittavaa eläintarinaa.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Ann Bryant: Taikamuuri

Aaro haluaa tehdä vaikutuksen joukkuetovereihinsa ja auttaa omaa kouluaan voittamaan jalkapallo-ottelun. Asiat eivät kuitenkaan ota sujuakseen ennen kuin Aarolle selviää, että koulun pihalla oleva tiilimuuri onkin taikamuuri... 

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Lin Hallberg: Sami ja Sinttu

On ilta, ja veljekset Erkki ja Simo pyytävät äitiään kertomaan heille lapsuusmuistoja ajoilta, jolloin he asuivat vielä Englannissa. Tänään vuorossa on tarina siitä, kuinka pojat tapasivat ensimmäistä kertaa rakkaat poninsa Samin ja Sintun. Vaikka kummankin ponin kanssa oli omat kommervenkkinsa, oli alusta asti selvää, että poniveljekset olivat löytäneet oikean kotinsa.

Kuva: Tammi


Anja Kiel: Pallokentän taiturit

Olisi niin siistiä pelata seurajoukkueessa! Luka ei saa pelipaikkaa, joten hän perustaa oman jalkapallojoukkueen. Kun naapurista löytyy todellinen valmentajakyky, harjoitukset alkavat sujua. Mutta onko Pallosalamoilla saumaa ottelussa ammattilaisia vastaan? Vauhdikas jalkapallotarina helppolukuisessa Lukupiraatti-sarjassa.

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Jake Sparks: Akseli voittaa kisan

Akseli on innoissaan, kun hän saa syntymäpäivälahjaksi oman kilpa-auton. Hän antaa sille nimeksi Sisu. Pystyvätkö Akseli ja Sisu päihittämään häijyn ja katalan Kaarlo von Karmiwan ja voittamaan Riekkulan rallin?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Sam Watkins: Rufus Ritari ja hurjat turnajaiset

Rufus rakastaa kaikkea, mikä liittyy ritareihin! Hän ei ole yhtään kiinnostunut jalkapallosta, toisin kuin paras ystävänsä Oliver. Mutta kun koulussa pelataan tärkeä jalkapallo-ottelu, Rufuksen ritarintaidoista on yllättävää hyötyä...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Tuula Kallioniemi: Rapiseva reppu (Riehureput-sarja)

Ensimmäisenä koulupäivänä Samuel herää jo kukonlaulun aikaan, ettei vain myöhästyisi. Koulussa jännitys nostaa taas päätään, mutta Samuelin helpotukseksi samalla luokalla aloittaa paras kaveri Saarni. Mitä jos ei osaa vielä lukea? Entä jos kiipeää puuhun eikä pääsekään itse alas? Saako koulussa leikkiä legoilla? Kiperissä kysymyksissä auttavat onneksi mainio Sini-ope ja reksi, joka on oikea supermies!

Kuva: Karisto


Jyri Paretskoi: Elias ja sukkapallopommipuu

Äidin tyhjä kardemummapötkylä muuttaa Eliaksen ja Lulu-koiran päivän suunnitelmat. Eliaksesta tulee kaamea Kauhistuttaja ja Lulusta Hirmu, ihmissyöjätiikeri. Kaksikko kohtaa puistossa ilkeän neron, Kurre K. Oravaisen, ja siitä seuraakin huima tapahtumien vyöry, johon liittyy herneitä, aivastuspulveria ja sinisiä, punaisia, mustia, raidallisia, lammaskuvioisia ja pörröisiä sukkapalloja. Sekä yksi tyttö nimeltä Emma.

Kuva: Karisto


Reetta Vehkalahti: Pipsa Kopperoisen tutkimuksia : pierut ja kaasut (sarja)

Pipsa Kopperoinen on aina halunnut olla tiedenainen. Niinpä hän päättää harjoitella tulevaa uraansa varten ja tekee testejä ja kokeita kotona. Lentämisen tutkiminen on asia, joka kiinnostaa Pipsaa juuri nyt. Onneksi pikkuveljellä sattuu olemaan laktoosi-intoleranssi, joka aiheuttaa pieruja ja pieruhan on kaasu... Voisikohan pikkuveli lentää sen voimalla? - Ei muuta kuin kokeilemaan, tuumii Pipsa.


Kuva: WSOY


Malachy Doyle: Jalkapalloaaveet

Samppa ja vaari löytävät yökävelyllään kummituskartanon. Innokas jalkapallofani Samppa pääsee pelaamaan aaveiden joukkueeseen. Kuka voittaa aaveiden viimeisen ottelun?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Ann-Katrin Heger: Kummituksia ja hirviöitä

Miltä kuulostaisi loma kummitustalossa? Vähän karmivalta mutta jännältä kuitenkin! Venla ja Venni päättävät selvittää, kummitteleeko vintillä. Telle kohtaa vampyyrin, ja jännitystä riittää metsässäkin, sillä siellä on menossa hurjat keskiyön kemut. Kolme tarinaa, joihin liittyy varoitus: lukijan rystyset saattavat muuttua valkoisiksi...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Roope Lipasti: Aavepartio yksin kotona (sarja)

Aavepartio-sarjassa koti täyttyy monstereista heti, kun äiti ja isä sulkevat oven perässään. Lasten perustama Aavepartio ryhtyy rakentamaan haamuille, ihmissusille, zombeille ja vampyyreille toinen toistaan kekseliäämpiä ja hassumpia ansoja.

Kuva: WSOY


Anne Fine: Mörkö sängyn alla

Kukaan ei saa nukuttua, sillä Timi on vakuuttunut, että hänen sänkynsä alla on jotakin kamalaa. Kuinka perhe voisi saada Timin uskomaan, ettei siellä ole mörköä? Auttaisiko uusi polkupyörä tai mummin loitsu? Vai olisiko kokeiltava jotain aivan muuta?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Joanna Nadin: Hyvä paha äitipuoli 

Otto on lukenut paljon kirjoja ja tietää kaiken äitipuolista. Äitipuolet ovat ilkeitä ja pelottavia. Itse asiassa äitipuolet ovat oikeita hirviöitä! Niinpä Otto osaa olla varuillaan, kun hän tapaa isän uuden tyttöystävän...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Reetta Niemelä: Kaiken Kadottajan arvoitus (Pikkiriin pulmatoimisto -sarja)

Vilskeen kaupungin järjestyksenvalvoja on nimeltään Nysä Nörtti. Nyt Vilskeessä on ilmennyt varsin omituisia tapahtumia! Kaupunkilaisten kauhuksi vaatteita ja kenkiä häviää teille tietymättömille. Nysä Nörtillä on pieni ja hiljainen, mutta teräväpäinen  mielikuvitusystävä nimeltä Pikkirii. Ja Pikkiriillä puolestaan on pulmatoimisto, joka aikoo tarttua tapaukseen. Kaiken Kadottajan arvoitus on saatava ratkaistuksi! Lukemalla kirjan saat tietää, kuinka kävi. Löytyikö varas? Entä kaupunkilaisten sukat, myssyt ja kengät?

Kuva: Lasten Keskus


Heike Wiechmann: Rosvoluolan arvoitus

Niilo lomailee perheineen leirintäalueella. Äiti lukee hänelle teltassa vanhoja tarinoita, joiden mukaan läheiseen metsään on kätketty mahtava ryöstösaalis. Niilo päättää etsiä aarteen - ja saakin kokea hurjan seikkailun luolan uumenissa!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Linda Chapman: Väinö ja joka hädän härvelit

Väinöstä on hauska rakentaa pienoismalleja. Hän tekee niitä kartongista, muovista ja liimasta - kaikesta mitä vain saa käsiinsä. Ja ne heräävät eloon taikanapista painamalla! Pienoismalleista onkin paljon apua, kun pitää taltuttaa mellastavia hirviöitä, häijyjä roskapönttöjä ja varastelevia ninjalampaita...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Sandra Grimm: Mainiot merirosvot

Voiko kiltti olla merirosvo? Jesse on rohkea, mutta hänen perheensä mielestä aivan liian kiltti merirosvoksi. Mitä Jesse tekee, jotta vanhemmat vakuuttuvat hänellä olevan kuin olevankin merirosvoille tarvittavia taitoja? Kirja sisältää kolme hilpeää piraattitarinaa, joista Jessen tarina on yksi.


Kuva: Kustannus-Mäkelä


Damian Harvey: Tohelo astronautti

Leo on aina halunnut ryhtyä astronautiksi, ja viimein hänen unelmansa toteutuu. Siinä on vain sellainen pieni pulma, että hän pelkää korkeita paikkoja, kärsii matkapahoinvoinnista ja on vähän kömpelö. Miten Leon ensimmäinen avaruuslento mahtaakaan sujua?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Vuokko Hurme: Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto (sarja)

Lilja, Helmi ja Sisu ovat perustaneet asuintalonsa kellariin pehmoeläinhoitolan. Siellä trimmataan, ruokitaan ja operoidaan pehmoeläimiä. Juuri, kun hoitolaa pitävät sisarukset ovat selvinneet pihalta löytyneestä pahasuisesta, kovia kokeneesta Rakki-koirasta on tulossa uusi, kiperä haaste. Tauti nimeltä pumpulirutto on iskenyt potilaisiin! Rähmältä ja paiseltakaan ei voi välttyä. Sitten myös yksi hoitajista saa taudin eikä ylilääkäri Lilja ole paikalla, sillä hän on ratsastusleirillä. Perushoitaja Helmin sekä Sisun on selvittävä tästä ongelmasta. Pystyvätkö lapset taltuttamaan yhä kamalammaksi äityvän pumpuliruton?


Kuva: WSOY


Claire O'Brien: Omituinen opettaja

Opettaja Kirveskouran tunneilla oppilaiden tulee harjoitella monen muun asian ohella karjumista, kivien paiskomista, painimista, laivan tervaamista ja kalan perkaamista. Ruokatunnilla lapset syövät kuivattua jääkarhua ja suolattua hylkeenrasvaa. Mahtavatko ne maistua? Mihin opettaja oppilaitaan oikein valmentaa? Entä mitä on luokan lattian alta aika ajoin kuuluva kova töminä?

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Smriti Prasadam-Halls: Ritari Nestori ja lentävä hevonen (sarja)

Turnajaiset ovat tulossa Lohikäärmelinnan linnanpihalle! Ritari Nestori ja hänen lemmikkinsä Loviisa Lohikäärme ovat innoissaan ajatuksesta, että he pääsevät seuraamaan urheiden ritarien kamppailua. Nestori on haka tarinoinnissa ja kappas vain - hän huomaakin yhtäkkiä olevansa niiden ansiosta keskellä taisteluareenaa...


Kuva: Kustannus-Mäkelä


Anne Fine: Pipsa ja punainen ilmapallo

Pipsan koulu täyttää sata vuotta. Kaikki oppilaat saavat lähettää maailmalle suuren punaisen ilmapallon. Palloja tupsahtelee esiin, mutta Pipsan pallo pysyy kateissa. Kun pallo lopulta löytyy, Pipsa ei ole uskoa korviaan - ja sitten hän saakin pakata matkalaukkunsa...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Tuula Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut (sarja)

Karoliina Paju saa vihdoin aloittaa Ruusutarhan esikoulun! Melkein kaikki Kissankellot-ryhmän eskarilaiset ovat onneksi tuttuja jo päiväkodista. Kiinassa syntyneen Linin pinkkien hiletossujen rinnalla Karoliinan omat tarhatossut näyttävät kauhean tylsiltä. Ei siis ihme, että ne muuttuvat yhtäkkiä noidutuiksi, ne vain kieppuvat kieppumistaan - onhan ne ostettu naapurin noita-akalta! Kun sanavalmiin Karoliinan mielikuvitus lähtee villiin laukkaan, aika ei käy pitkäksi kavereilla eikä opettajilla!

Kuva: Otava


Riina Katajavuori: Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin (sarja)

- Ihan ensimmäinen älypuhelimeni! Vihdoinkin sain sen, riemuitsee Talvikki. Nyt hän pääsee mukaan luokan keskusteluryhmään, käyttämään emojeita, ottamaan kunnollisia kuvia ja kuvaamaan videoita. Talvikki poseeraa parhaan kaverinsa Mesin kanssa omakuvissa. Mukava Mummeli, joka asuu vanhainkodissa avaa heidän valokuvaajan silmänsä myös muille asioille. Talvikin kännykkä on melkein kasvanut hänen käteensä kiinni, niin ahkerasti hän sitä käyttää, mutta - illalla hän ei löydäkään puhelintaan mistään!

Kuva: Karisto


Nora Lehtinen: Aino, Matias ja hauskat lomapäivät (Selkokirja)

Aino ja Matias ovat muuttaneet uuteen kotiin, jossa on oma piha ja naapurissa asuu kivoja lapsia. Niinpä Aino ja Matias tietävät, että kesästä tulee takuulla hauska. He pääsevätkin vierailemaan maatilalla ja keksivät kivaa tekemistä sadepäivänä. Kirjassa on kolme erillistä tarinaa.

Kuva: Pieni karhu


Joanna Nadin: Tavallinen Taneli

Virtasen perheessä kaikki ovat jotenkin erityisiä - jopa Leevi-koira osaa tanssia cancania. Tai no, melkein kaikki. Taneli Virtanen on tuiki tavallinen poika, ja hän inhoaa sitä! Kun koulussa järjestetään kykykilpailu, Taneli koettaa epätoivoisesti keksiä jotain, missä hän olisi parempi kuin kukaan muu...

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Riikka Tuohimetsä: Maukka ja Väykkä (selkokirja)

Maukka-kissa ja Väykkä-koira ovat keskenään erilaisia. Ne asuvat yhdessä talossa, joka on yhtä sininen kuin taivas kesällä. Ne riitelevät paljon, mutta kissan ja koiran ystävyys on pysyvää.

Kuva: Avain


Patricia Forde: Noidat eivät pidä polkupyöristä

Nooran nilkka on murtunut, ja hän joutuu lepäämään koko viikon. Mutta ei hätää, Lotta-siskolla on suunnitelmia Nooran viihdyttämiseksi. Näkymätön Orvokki-täti tulee kylään ja aiheuttaa pienen kaaoksen. Ja sitten Nooran upouusi polkupyörä katoaa!

Kuva: Kustannus-Mäkelä


Magdalena Hai: Painajaispuoti: hampaat hukassa (sarja)

Ninni pestautuu kauppa-apulaiseksi Kumma-Ukon pitämään kauppaan, jonka nimi on Painajaispuoti. Hänen eteensä tulee omituisia asioita tuon tuostakin, mutta onneksi Ninni on neuvokas tyttö ja hyvä ratkaisemaan eriskummallisia ongelmia. Selviää, että Irma Östvallin jäätelökauppaan on tunkeutunut vampyyri. Tosin se on juuri nyt täysin vaaraton, sillä se on kadottanut hampaansa! Ninni päättää auttaa itkevää Luukas-vampyyria ja ryhtyy ottamaan selville, minne hampaat ovat kadonneet. Paljastuu, etteivät Luukaksen hampaat ole läheskään ainoa asia, joka Painajaispuodista on haihtunut kuin savuna ilmaan...


Kuva: WSOY


Anna Hallava: Liljan yksisarviset (sarja)

Lilja on perinyt isomummoltaan viisi yksisarvista sekä arkun rahaa niiden hoitamiseen. Tallissa riittää säpinää, sillä jokaisella yksisarvisella on oma luonteensa: Nöyhtänenä on hienohelma, Tipsukka tuittupää ja Pumpuli paukuttelee ihan väärissä tilanteissa... Mutta kun isomummon raha-arkku eräänä päivänä tyhjenee, täytyy heidän keksiä jotakin - ja äkkiä!

Kuva: WSOY


Annett Stütze: Lenni ja salaperäinen muna

Tutkijat ovat tehneet harvinaisen löydön: lohikäärmeen munan! Lohikäärme Lenni käy hakemassa munan, sillä vain lohikäärme tietää, kuinka sitä tulee hautoa. Tutkijat lähtevät Lennin ja Markon perään. Kuoriutuukohan munasta lohikäärme?

Kuva: WSOY