Helppolukuiset

1. luokka


Karen Christine Angermayer: Heppatarinoita

Sara käy joka päivä katsomassa pientä islanninhevosta. Hevonen sairastuu, mutta pelastuu Saran ansiosta viime tipassa. Pääseekö Sara vihdoin ratsastustunneille? Tuulin mielestä laukkaaminen on hiukan pelottavaa. Sitten opettaja paljastaa hänelle hyvän niksin... Kolme mukavaa tarinaa ratsastuksen maailmasta.


Lin Hallberg: Eppu etsii kotia

Elsa on aina haaveillut omasta ponista. Voisiko unelma toteutua, kun lehdestä löytyy ilmoitus halvalla myytävästä Eppu-ponista? Todellisuus on valitettavasti toisenlainen kuin ponin omistajan lupaukset. Eppu onkin huonokäytöksinen rasavilli, eikä Elsan hevosia ymmärtävä äiti suostu ostamaan ponia. Voisiko Elsa keksiä keinon äidin suostutteluun ja kurittoman Epun taltuttamiseen?


Mervi Heikkilä: Koiran kanssa: tosia tarinoita harrastuskoirista ja taitavista työkoirista (selkokirja)

Koira on monessa mukana: Se voi olla lemmikki, työkaveri tai mukana harrastuksissa. Kirjassa esitellään neljätoista eri tehtävissä toimivaa koiraa. Jotkut ovat julkkiksiakin, kuten lukukoira Börje ja tanssiva Flow. Jokaisesta harrastuksesta tai työtehtävästä, jossa koira on mukana, saa myös samalla annoksen tietoa. 


Anneli Kanto: Häntähoiva ja Pätkä

Kun perheessä on joku allerginen eläimille, on lemmikin hankkiminen liki mahdotonta. Näin on Martallakin, jonka isä on allerginen koirille. Martta, Lila ja Eino päättävät perustaa osuuskunta Häntähoivan, jotta saavat puuhailla eläinten parissa. Heidän mottonaan on: Laadukasta ja luotettavaa hoitoa läheisellesi. Eipä aikaakaan, niin Pätkän emäntä Tiina tarvitsee koiralleen lenkittäjää viikon ajaksi, ja tässä tulee apuun Häntähoivan porukka. Tiinan opetuksista huolimatta koiranhoito ei olekaan ihan helppoa, sillä ensin Pätkä ei tahdo suostua valjaisiin, ja kun lenkille vihdoin päästään, se räksyttää ja karkaa lapsilta oravan perään. Miten kummassa koira saadaan takaisin?


Tittamari Marttinen: Eläinpuiston sankarit (Leon lemmikkiuutiset -sarja)

Eläimet ovat superihania! Leo pääsee ystäviensä Sannin ja Veetin sekä mummin kanssa eläinpuistoon. Se on mahtavaa, sillä puistoon on syntynyt uusi jääkarhunpentu, Sisu! Retki puistoon osoittautuu varsinaiseksi seikkailuksi. Uljas ilves, tuikea hiiripöllö, viekas ahma, vilkas kettu ja hupaisat villisiat tulevat tutuiksi. Ystävykset saapuvat viime hetkellä paikalle pelastamaan pienen helmipöllönpoikasen, joka on pudonnut pesästä! Mutta miten käykään, kun Leo kohtaa raisun myskihärän? Ja minkä arvoituksen nokkelat salapoliisit joutuvat selvittämään illan hämärässä?


Michael Morpurgo: Timin vauhdikas päivä

Timi-koirasta on hauskaa paimentaa lampaita ja jahdata Tiikeri-kissaa, mutta vielä enemmän se nauttii, kun saa olla Lauran seurassa. Kun Laura kertoo haluavansa syntymäpäivälahjaksi hevosen, Timi ei innostu ajatuksesta. Mitä niin hienoa hevosessa muka on? Eikö koira riitä Lauralle? Banaani-kirjat on tehty vauhdikkaasta tekstistä, värikkäästä kuvituksesta ja hilpeästä huumorista.


Taru Viinikainen: Neppari ja Neiti Lutunen

"Minulla on puputakki, pupupyörä ja pupureppu, enkä minä lähde minnekään ilman pupunkorviani." Tässä kirjassa tutustutaan pupunkorviin pukeutuvaan Neppari-tyttöön, jonka haaveissa on oma pupu. Joskus toiveet toteutuvat tavoilla, joista emme olisi osanneet uneksiakaan.


Sabine Zett: Eläköön eläimet!

Kaikki saavat tuoda tänään lemmikkieläimensä kouluun - mutta entä jos lemmikki onkin hevonen? Maatilan eläimet eivät pääse sopuun, leikkisivätkö ne hippaa tai piilosta vai pelaisivatko jalkapalloa. Lapset tekevät retken eläintarhaan ja tapaavat siellä maailman suloisimman elefantin. Neljä valloittavaa eläintarinaa.


Ann Bryant: Taikamuuri

Aaro haluaa tehdä vaikutuksen joukkuetovereihinsa ja auttaa omaa kouluaan voittamaan jalkapallo-ottelun. Asiat eivät kuitenkaan ota sujuakseen ennen kuin Aarolle selviää, että koulun pihalla oleva tiilimuuri onkin taikamuuri... SUURAAKKOSIN kirjoitettu Hyppää kirjan kyytiin! -sarja sopii kaikille, jotka ottavat ensi askeleitaan lukemisen parissa. Hyppää kirjan kyytiin ja naura makeasti! 


Jake Sparks: Akseli voittaa kisan

Akseli on innoissaan, kun hän saa syntymäpäivälahjaksi oman kilpa-auton. Hän antaa sille nimeksi Sisu. Pystyvätkö Akseli ja Sisu päihittämään häijyn ja katalan Kaarlo von Karmiwan ja voittamaan Riekkulan rallin?


Sam Watkins: Rufus Ritari ja hurjat turnajaiset

Rufus rakastaa kaikkea, mikä liittyy ritareihin! Hän ei ole yhtään kiinnostunut jalkapallosta, toisin kuin paras ystävänsä Oliver. Mutta kun koulussa pelataan tärkeä jalkapallo-ottelu, Rufuksen ritarintaidoista on yllättävää hyötyä...


Jyri Paretskoi: Elias ja sukkapallopommipuu

Äidin tyhjä kardemummapötkylä muuttaa Eliaksen ja Lulu-koiran päivän suunnitelmat. Eliaksesta tulee kaamea Kauhistuttaja ja Lulusta Hirmu, ihmissyöjätiikeri. Kaksikko kohtaa puistossa ilkeän neron, Kurre K. Oravaisen, ja siitä seuraakin huima tapahtumien vyöry, johon liittyy herneitä, aivastuspulveria ja sinisiä, punaisia, mustia, raidallisia, lammaskuvioisia ja pörröisiä sukkapalloja. Sekä yksi tyttö nimeltä Emma.


Reetta Vehkalahti: Pipsa Kopperoisen tutkimuksia : pierut ja kaasut

Pipsa Kopperoinen on aina halunnut olla tiedenainen. Niinpä hän päättää harjoitella tulevaa uraansa varten ja tekee testejä ja kokeita kotona. Lentämisen tutkiminen on asia, joka kiinnostaa Pipsaa juuri nyt. Onneksi pikkuveljellä sattuu olemaan laktoosi-intoleranssi, joka aiheuttaa pieruja ja pieruhan on kaasu... Voisikohan pikkuveli lentää sen voimalla? - Ei muuta kuin kokeilemaan, tuumii Pipsa.

Malachy Doyle: Jalkapalloaaveet

Samppa ja vaari löytävät yökävelyllään kummituskartanon. Innokas jalkapallofani Samppa pääsee pelaamaan aaveiden joukkueeseen. Kuka voittaa aaveiden viimeisen ottelun?


Ann-Katrin Heger: Kummituksia ja hirviöitä

Miltä kuulostaisi loma kummitustalossa? Vähän karmivalta mutta jännältä kuitenkin! Venla ja Venni päättävät selvittää, kummitteleeko vintillä. Telle kohtaa vampyyrin, ja jännitystä riittää metsässäkin, sillä siellä on menossa hurjat keskiyön kemut. Kolme tarinaa, joihin liittyy varoitus: lukijan rystyset saattavat muuttua valkoisiksi...


Roope Lipasti: Aavepartio yksin kotona

Aavepartio-sarjassa koti täyttyy monstereista heti, kun äiti ja isä sulkevat oven perässään. Lasten perustama Aavepartio ryhtyy rakentamaan haamuille, ihmissusille, zombeille ja vampyyreille toinen toistaan kekseliäämpiä ja hassumpia ansoja.


Anne Fine: Mörkö sängyn alla

Kukaan ei saa nukuttua, sillä Timi on vakuuttunut, että hänen sänkynsä alla on jotakin kamalaa. Kuinka perhe voisi saada Timin uskomaan, ettei siellä ole mörköä? Auttaisiko uusi polkupyörä tai mummin loitsu? Vai olisiko kokeiltava jotain aivan muuta? 


Joanna Nadin: Hyvä paha äitipuoli 

Otto on lukenut paljon kirjoja ja tietää kaiken äitipuolista. Äitipuolet ovat ilkeitä ja pelottavia. Itse asiassa äitipuolet ovat oikeita hirviöitä! Niinpä Otto osaa olla varuillaan, kun hän tapaa isän uuden tyttöystävän...


Reetta Niemelä: Kaiken Kadottajan arvoitus (Pikkiriin pulmatoimisto -sarja)

Vilskeen kaupungin järjestyksenvalvoja on nimeltään Nysä Nörtti. Nyt Vilskeessä on ilmennyt varsin omituisia tapahtumia! Kaupunkilaisten kauhuksi vaatteita ja kenkiä häviää teille tietymättömille. Nysä Nörtillä on pieni ja hiljainen, mutta teräväpäinen  mielikuvitusystävä nimeltä Pikkirii. Ja Pikkiriillä puolestaan on pulmatoimisto, joka aikoo tarttua tapaukseen. Kaiken Kadottajan arvoitus on saatava ratkaistuksi! Lukemalla kirjan saat tietää, kuinka kävi. Löytyikö varas? Entä kaupunkilaisten sukat, myssyt ja kengät? Sinulle selviää myös, kuka nukkuu kahvipannussa patalappu peittonaan.


Asko Sirkiä: Komisario Nuusku ja makkaratehtaan arvoitus

Varas on iskenyt Jauholan makkaratehtaaseen! Nyt joka ainoa herkullinen bratwursti, makoisa meetwurstit, suussasulava nakki, maukas lenkki ja maittava kabanossi ovat poissa. Rikosta selvittämään saapuvat Koiralan poliisiasemalta etevä komisario Jalo Nuusku ja toimelias rikosetsivä Onerva Vainunen. Pääsevätkö he varkaan ja ruoan jäljille?


Linda Chapman: Väinö ja joka hädän härvelit

Väinöstä on hauska rakentaa pienoismalleja. Hän tekee niitä kartongista, muovista ja liimasta - kaikesta mitä vain saa käsiinsä. Ja ne heräävät eloon taikanapista painamalla! Pienoismalleista onkin paljon apua, kun pitää taltuttaa mellastavia hirviöitä, häijyjä roskapönttöjä ja varastelevia ninjalampaita...


Sandra Grimm: Mainiot merirosvot

Voiko kiltti olla merirosvo? Jesse on rohkea, mutta hänen perheensä mielestä aivan liian kiltti merirosvoksi. Mitä Jesse tekee, jotta vanhemmat vakuuttuvat hänellä olevan kuin olevankin merirosvoille tarvittavia taitoja? Kirja sisältää kolme hilpeää piraattitarinaa, joista Jessen tarina on yksi.

Damian Harvey: Tohelo astronautti

Leo on aina halunnut ryhtyä astronautiksi, ja viimein hänen unelmansa toteutuu. Siinä on vain sellainen pieni pulma, että hän pelkää korkeita paikkoja, kärsii matkapahoinvoinnista ja on vähän kömpelö. Miten Leon ensimmäinen avaruuslento mahtaakaan sujua?


Vuokko Hurme: Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto

Lilja, Helmi ja Sisu ovat perustaneet asuintalonsa kellariin pehmoeläinhoitolan. Siellä trimmataan, ruokitaan ja operoidaan pehmoeläimiä. Juuri, kun hoitolaa pitävät sisarukset ovat selvinneet pihalta löytyneestä pahasuisesta, kovia kokeneesta Rakki-koirasta on tulossa uusi, kiperä haaste. Tauti nimeltä pumpulirutto on iskenyt potilaisiin! Rähmältä ja paiseltakaan ei voi välttyä. Sitten myös yksi hoitajista saa taudin eikä ylilääkäri Lilja ole paikalla, sillä hän on ratsastusleirillä. Perushoitaja Helmin sekä Sisun on selvittävä tästä ongelmasta. Pystyvätkö lapset taltuttamaan yhä kamalammaksi äityvän pumpuliruton?

Rose Impey: Piraatti-Pete ja röyhkeät sieppaajat

Pete on piraattilaiva Pikku Helmen kapteeni. Mukana keikkuvat myös nokkela laivakoira Pontus ja yliperämies Paula-mummo, joka lukee karttaa käden käänteessä - jos hänellä vain on silmälasit päässä. Kun Pete miehistöineen suuntaa merille, eipä aikaakaan kun seikkailut jo häämöttävät horisontissa. Kenen henki on tällä kertaa merisiilin piikkikarvan varassa? 


Claire O'Brien: Omituinen opettaja

Opettaja Kirveskouran tunneilla oppilaiden tulee harjoitella monen muun asian ohella karjumista, kivien paiskomista, painimista, laivan tervaamista ja kalan perkaamista. Ruokatunnilla lapset syövät kuivattua jääkarhua ja suolattua hylkeenrasvaa. Mahtavatko ne maistua? Mihin opettaja oppilaitaan oikein valmentaa? Entä mitä on luokan lattian alta aika ajoin kuuluva kova töminä?


Smriti Prasadam-Halls: Ritari Nestori ja lentävä hevonen

Turnajaiset ovat tulossa Lohikäärmelinnan linnanpihalle! Ritari Nestori ja hänen lemmikkinsä Loviisa Lohikäärme ovat innoissaan ajatuksesta, että he pääsevät seuraamaan urheiden ritarien kamppailua. Nestori on haka tarinoinnissa ja kappas vain - hän huomaakin yhtäkkiä olevansa niiden ansiosta keskellä taisteluareenaa...

Anne Fine: Pipsa ja punainen ilmapallo

Pipsan koulu täyttää sata vuotta. Kaikki oppilaat saavat lähettää maailmalle suuren punaisen ilmapallon. Palloja tupsahtelee esiin, mutta Pipsan pallo pysyy kateissa. Kun pallo lopulta löytyy, Pipsa ei ole uskoa korviaan - ja sitten hän saakin pakata matkalaukkunsa...


Tuula Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut

Hauska tarina, paljon kuvia, lyhyet luvut, iso fontti - uusi sarja on täysosuma esikouluikäisille ja pienille koululaisille! Tomera 6-vuotias Karoliina Paju saa vihdoin aloittaa Ruusutarhan esikoulun! Melkein kaikki Kissankellot-ryhmän eskarilaiset ovat onneksi tuttuja jo päiväkodista. Kiinassa syntyneen Linin pinkkien hiletossujen rinnalla Karoliinan omat tarhatossut näyttävät kauhean tylsiltä. Ei siis ihme, että ne muuttuvat yhtäkkiä noidutuiksi, ne vain kieppuvat kieppumistaan - onhan ne ostettu naapurin noita-akalta! Kun sanavalmiin Karoliinan mielikuvitus lähtee villiin laukkaan, aika ei käy pitkäksi kavereilla eikä opettajilla! Ja kaiken touhun lomassa ryhmä oppii myös kullanarvoisia ryhmätyön taitoja.


Riina Katajavuori: Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin

- Ihan ensimmäinen älypuhelimeni! Vihdoinkin sain sen, riemuitsee Talvikki. Nyt hän pääsee mukaan luokan keskusteluryhmään, käyttämään emojeita, ottamaan kunnollisia kuvia ja kuvaamaan videoita. Talvikki poseeraa parhaan kaverinsa Mesin kanssa omakuvissa. Mukava Mummeli, joka asuu vanhainkodissa avaa heidän valokuvaajan silmänsä myös muille asioille. Talvikin kännykkä on melkein kasvanut hänen käteensä kiinni, niin ahkerasti hän sitä käyttää, mutta - illalla hän ei löydäkään puhelintaan mistään!


Nora Lehtinen: Aino, Matias ja hauskat lomapäivät (Selkokirja)

Aino ja Matias ovat muuttaneet uuteen kotiin, jossa on oma piha ja naapurissa asuu kivoja lapsia. Niinpä Aino ja Matias tietävät, että kesästä tulee takuulla hauska. He pääsevätkin vierailemaan maatilalla ja keksivät kivaa tekemistä sadepäivänä. Kirjassa on kolme erillistä tarinaa.


Joanna Nadin: Tavallinen Taneli

Virtasen perheessä kaikki ovat jotenkin erityisiä - jopa Leevi-koira osaa tanssia cancania. Tai no, melkein kaikki. Taneli Virtanen on tuiki tavallinen poika, ja hän inhoaa sitä! Kun koulussa järjestetään kykykilpailu, Taneli koettaa epätoivoisesti keksiä jotain, missä hän olisi parempi kuin kukaan muu...


Riikka Tuohimetsä: Maukka ja Väykkä (selkokirja)

Maukka-kissa ja Väykkä-koira ovat keskenään erilaisia. Ne asuvat yhdessä talossa, joka on yhtä sininen kuin taivas kesällä. Ne riitelevät paljon, mutta kissan ja koiran ystävyys on pysyvää.


Patricia Forde: Noidat eivät pidä polkupyöristä

Nooran nilkka on murtunut, ja hän joutuu lepäämään koko viikon. Mutta ei hätää, Lotta-siskolla on suunnitelmia Nooran viihdyttämiseksi. Näkymätön Orvokki-täti tulee kylään ja aiheuttaa pienen kaaoksen. Ja sitten Nooran upouusi polkupyörä katoaa!


Magdalena Hai: Painajaispuoti : hampaat hukassa

Ninni pestautuu kauppa-apulaiseksi Kumma-Ukon pitämään kauppaan, jonka nimi on Painajaispuoti. Hänen eteensä tulee omituisia asioita tuon tuostakin, mutta onneksi Ninni on neuvokas tyttö ja hyvä ratkaisemaan eriskummallisia ongelmia. Selviää, että Irma Östvallin jäätelökauppaan on tunkeutunut vampyyri. Tosin se on juuri nyt täysin vaaraton, sillä se on kadottanut hampaansa! Ninni päättää auttaa itkevää Luukas-vampyyria ja ryhtyy ottamaan selville, minne hampaat ovat kadonneet. Paljastuu, etteivät Luukaksen hampaat ole läheskään ainoa asia, joka Painajaispuodista on haihtunut kuin savuna ilmaan...


Annett Stütze: Lenni ja salaperäinen muna

Tutkijat ovat tehneet harvinaisen löydön: lohikäärmeen munan! Lohikäärme Lenni käy hakemassa munan, sillä vain lohikäärme tietää, kuinka sitä tulee hautoa. Tutkijat lähtevät Lennin ja Markon perään. Kuoriutuukohan munasta lohikäärme?


Mila Teräs: Telma ja tarinoiden talo

Maagista seikkailua henkivä tarina aloittaa uuden sarjan lukemista opetteleville. Ekaluokkalaisesta Telmasta on hauska katsella, kun valot syttyvät iltaisin hänen uuden kotitalonsa ikkunoihin. Silloin talo muuttuu valtavaksi joulukalenteriksi, jonka jokaisen ikkunan takana on salaisuus. Onneksi Telmalla on salaisuuskorva, jolla hän voi kuulla Aarrekatu kuuden ihmeellisimmätkin tarinat. Telma tutustuu tangolaulajan urasta unelmoivaan kalakauppiaaseen, muistojensa keskellä asuvaan Taimi-Tulppaani Koukkuseen, kaukoputkeen tuijottelevaan Edvard Syrjälään ja Pokkuksen perheen taikureihin. Tarinoita naukuu hänen korvaansa myös kulkukissa Villa. Mutta Telma haluaa myös vaikuttaa tarinoiden kulkuun.