Runot

3. luokka

Voit lukea listalla olevilta kirjailijoilta myös jonkin toisen kirjan.


Jukka Itkonen: Laulavat lenkkitossut

Näin liikkuvaisia runoja saa luettavakseen harvoin. Potkitaan palloa, läimitään lätkää, liidellään jäällä ja maalla, uidaan ja skeittaillaan. Mukana on mölkkypäätä, biljardööriä ja sohvaperunaa. Kaviot kopsuvat, tikka lentää ja kura roiskuu. Miten pelaa tennistähti Donna Vimpeli ja kuinka kurvailee Ossi Motocrossi? Ja millaiset ovat tosi omituiset Olympialaiset? Mukaan vaan kaikki, radalle tai katsomoon. Vauhti on huimaa, välillä hengähdetään ja ihaillaan luonnon kauneutta. Ja yllätyksiä riittää!


Kuva: Lasten Keskus


Anneli Kanto: Älytön äyriäinen

Anneli Kannon kirjassa aakkoset tulevat tutuiksi riemastuttavien lorujen ja veikeiden eläinten kautta. Kerimäen kirkon rotta, coloradokuoriainen, Urjalan urpiainen, Ålandin merikåtka ja moni muu otus seikkailevat mainioissa riimeissä, jotka mukailevat kuulua pilailurunon muotoa, limerikkiä.

Kuva: Karisto


Malin Klingenberg: Pierun elämää

Loruilu on hauskaa ja erityisen hassua se on silloin, kun aiheeksi otetaan kaikkien tuntema ja hyljeksimä pieru. Lastenkirjailijakaksikko Malin Klingenberg ja Sanna Mander ovat luoneet hulvattoman ja ajattoman runoelman, johon on koottu lyhyitä runoja pieruista.

Kuva: S&S


Kirsi Kunnas: Sirkukseen

Runolliset näytökset vievät filosofisten klovnien, rehvakkaiden eläintenkesyttäjien ja voimamiesten, särmikkäiden sirkustaiteilijattarien sekä kaikenkirjavien sirkuseläinten maailmaan. Sirkus elää riemukkaasta ja jännittävästä tunnelmasta haikeaan Kunnaksen kirjan sivuilla, ja Kristiina Louhen kuvat tavoittavat taiturimaisesti runojen taian.

Kuva: WSOY


Elina Kynsijärvi: Loruja ötököistä

Suuren suosion saaneessa eläinlorukirjojen sarjassa vieraillaan tällä kertaa ötököiden maailmassa. Hyväntuuliset ja rytmikkäät lorut kertovat ötököiden ominaispiirteistä, tavoista ja elinpiiristä. Ihmetystä herättää muun muassa syljen sisässä piileskelevä sylkikaskas, ruskohukankorennon muodonmuutos, leppäkertun suojautumiskeinot ja sisiliskon häntätemppu.

Kuva: Maahenki


Mariska: Kummat ja kammot: runoja ihme otuksista

Sanoittajataiturin lastenrunokokoelma saa lukijan hykertelemään. Teos on täynnä noitia, mörköjä, merenneitoja, kummituksia, lohikäärmeitä ja muita ihmeellisiä otuksia - huumoria unohtamatta!

Kuva: Tammi


Matias Nopola: Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa

Kun Risto Räppääjä ja hänen ystävänsä ovat matkanjohtajina, reissut taittuvat monenmoisilla menopeleillä. Joukkoon mahtuu niin tuttuja kuin sangen erikoisiakin kulkuneuvoja! Hilpeässä seurassa huristellaan kovaa ja kekseliäästi mielikuvituksen maanteillä, seilataan ajatusten aalloilla ja liidetään sanaleikkien siivin. Riemastuttavia yksityiskohtia tulvivat kuvat on tehnyt monista rakastetuista Risto Räppääjä -kirjoista tuttuun tapaan Christel Rönns ja räppitekstit on laatinut Matias Nopola.


Kuva: Tammi


Ismo Puhakka: Hei hommiin!

Railakkaasti riimiteltyjä loruja eri ammateista! Mukana monet tutut lasten haaveammatit kuten poliisi, palomies, kokki ja kampaaja, mutta myös hilpeitä "sivubisneksiä" kuten ilmapallokauppias - ja roisto! Monipuolinen ja ilmeikäs kokoelma, jossa työnteon tahti vaihtelee hikiseltä tietyömaalta tai raksalta psykologin, kirjailijan tai papin toisentyyppisiin haasteisiin.

Kuva: Karisto


Laura Ruohonen: Yökyöpelit

Salaperäisessä kerrostalossa ei kukaan nuku yöllä: hormit humisevat, hissi hinkuu, kellarin ovi kaameesti vinkuu. Mestarivakooja agenttinero Naru hiipii, hämää ja kiikaroi. Viisi pientä Niemistä syövät vain reiät rievistä ja muurahaismummo miljoonatta miestään muistelee. Yllättäviä yökyöpeleitä ja riimejä riittää: mm. Päätäi Väätäinen, vastovat rastat, iljettävä Imulima, vauva-kaani...


Kuva: Otava


Mika Wickström: Suuri urheilujuhla

Suuri urheilujuhla on kokoelma humoristisia urheiluaiheisia tarinoita. Päähenkilöinä seikkailevat niin suomalaiset huippu-urheilijat kuin eläinhahmotkin. Tarina suunnistuskisasta tähtinä tuikkivat Aleksis Kiven seitsemän veljestä ja ravitarinassa seppelöidään nelijalkainen kuninkaallinen. Riimimuotoisten tarinoiden lajivalikoimaan kuuluvat sekä talvi- että kesälajit, ja niissä kilvoitellaan niin maalla, vedessä kuin ilmassa.

Kuva: Art House