Runot

3. luokka


Jukka Itkonen: Laulavat lenkkitossut

Näin liikkuvaisia runoja saa luettavakseen harvoin. Potkitaan palloa, läimitään lätkää, liidellään jäällä ja maalla, uidaan ja skeittaillaan. Mukana on mölkkypäätä, biljardööriä ja sohvaperunaa. Kaviot kopsuvat, tikka lentää ja kura roiskuu. Miten pelaa tennistähti Donna Vimpeli ja kuinka kurvailee Ossi Motocrossi? Ja millaiset ovat tosi omituiset Olympialaiset? Mukaan vaan kaikki, radalle tai katsomoon. Vauhti on huimaa, välillä hengähdetään ja ihaillaan luonnon kauneutta. Ja yllätyksiä riittää!

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa

Kuka on kaislikon arvokas lintuherra, entä mikä sipsuttaa rantahiekalla? Kuka on lentävä nokikolari, ja miksi käellä on kiire? Entä mikä lintu on kaikista mölyisin?

Jukka Itkosen runoissa tavataan monenmoista visertäjää, sirkuttajaa ja rääkyjää, ja kaikki ovat tervetulleita kuoroon ikiomalla äänellään. Monet runojen linnuista voi tavata kotoisissa metsissä, pihapiirissä tai järvellä, mutta mukaan on pyrähtänyt myös hieman erikoisempia lajeja.

Anneli Kanto: Älytön äyriäinen

Anneli Kannon uutuuskirjassa aakkoset tulevat tutuiksi riemastuttavien lorujen ja veikeiden eläinten kautta. Kerimäen kirkon rotta, coloradokuoriainen, Urjalan urpiainen, Ålandin merikåtka ja moni muu otus seikkailevat mainioissa riimeissä, jotka mukailevat kuulua pilailurunon muotoa, limerikkiä.


Malin Klingenberg: Pierun elämää

Loruilu on hauskaa ja erityisen hassua se on silloin, kun aiheeksi otetaan kaikkien tuntema ja hyljeksimä pieru. Lastenkirjailijakaksikko Malin Klingenberg ja Sanna Mander ovat luoneet hulvattoman ja ajattoman runoelman, johon on koottu lyhyitä runoja pieruista.


Kirsi Kunnas: Sirkukseen

Sirkukseen! -runokirja on sommiteltu sirkusohjelman muotoon. Runolliset näytökset vievät filosofisten klovnien, rehvakkaiden eläintenkesyttäjien ja voimamiesten, särmikkäiden sirkustaiteilijattarien sekä kaikenkirjavien sirkuseläinten maailmaan. Sirkus elää riemukkaasta ja jännittävästä tunnelmasta haikeaan Kunnaksen kirjan sivuilla, ja Kristiina Louhen kuvat tavoittavat taiturimaisesti runojen taian.
Kirjassa on mukana suuri osa vuonna 1984 julkaistun kokoelman Sirkusjuttuja runoista sekä myöhempiä sirkusaiheisia runoja kokoelmasta Tiitiäisen tuluskukkaro.

Elina Kynsijärvi: Loruja ötököistä

Suuren suosion saaneessa eläinlorukirjojen sarjassa vieraillaan tällä kertaa ötököiden maailmassa. Hyväntuuliset ja rytmikkäät lorut kertovat ötököiden ominaispiirteistä, tavoista ja elinpiiristä. Ihmetystä herättää muun muassa syljen sisässä piileskelevä sylkikaskas, ruskohukankorennon muodonmuutos, leppäkertun suojautumiskeinot ja sisiliskon häntätemppu.


Mariska: Kummat ja kammot: runoja ihme otuksista

Sanoittajataiturin lastenrunokokoelma saa lukijan hykertelemään. Teos on täynnä noitia, mörköjä, merenneitoja, kummituksia, lohikäärmeitä ja muita ihmeellisiä otuksia - huumoria unohtamatta!


Matias Nopola: Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa

Kun Risto Räppääjä ja hänen ystävänsä ovat matkanjohtajina, reissut taittuvat monenmoisilla menopeleillä. Joukkoon mahtuu niin tuttuja kuin sangen erikoisiakin kulkuneuvoja! Hilpeässä seurassa huristellaan kovaa ja kekseliäästi mielikuvituksen maanteillä, seilataan ajatusten aalloilla ja liidetään sanaleikkien siivin. Riemastuttavia yksityiskohtia tulvivat kuvat on tehnyt monista rakastetuista Risto Räppääjä -kirjoista tuttuun tapaan Christel Rönns ja räppitekstit on laatinut Matias Nopola.

Ismo Puhakka: Hei hommiin!

Railakkaasti riimiteltyjä loruja eri ammateista! Mukana monet tutut lasten haaveammatit kuten poliisi, palomies, kokki ja kampaaja, mutta myös hilpeitä "sivubisneksiä" kuten ilmapallokauppias - ja roisto! Monipuolinen ja ilmeikäs kokoelma, jossa työnteon tahti vaihtelee hikiseltä tietyömaalta tai raksalta psykologin, kirjailijan tai papin toisentyyppisiin haasteisiin.


Laura Ruohonen: Yökyöpelit

Salaperäisessä kerrostalossa ei kukaan nuku yöllä: hormit humisevat, hissi hinkuu, kellarin ovi kaameesti vinkuu. Mestarivakooja agenttinero Naru hiipii, hämää ja kiikaroi. Viisi pientä Niemistä syövät vain reiät rievistä ja muurahaismummo miljoonatta miestään muistelee. Yllättäviä yökyöpeleitä ja riimejä riittää: mm. Päätäi Väätäinen, vastovat rastat, iljettävä Imulima, vauva-kaani...