Kaunokirjat

4. luokka


Thomas Brezina: Koiranelämää (Seitsemän tassua ja Penny-sarja)

Pennyn kesästä tulee myrskyisä. Hänen äitinsä lähtee yllättäen pitkälle työmatkalle Afrikkaan, eikä kodinhoito tahdo luonnistua muilta perheenjäseniltä. Lisäksi Pennyn pitäisi auttaa isäänsä, tohtori Moosburgeria, pieneläinklinikalla. Lenkillä ollessaan Penny näkee, miten liikkuvasta autosta heitetään ulos pieni koira. Saako hän pelastettua tuon tiibetiläisen temppelikoiran? Penny auttaa myös kuvauksiin osallistuvaa berninpaimenkoiraa, jonka laskelmoiva filmituottaja aikoo antaa kuolla. Asiat mutkistuvat entisestään, kun paikallinen lehti syyttää Pennyn isää eläinrääkkäyksestä. Pieneläinklinikan arjesta kertovan sarjan ensimmäinen osa.


Lucy Courtenay: Tiikerit pulassa (Wild-sarja)

Torin ja Tayan perheen uusimmat tulokkaat ovat kaksi orpoa tiikerinpentua, joita on kohdeltu kaltoin ja jotka on takavarikoitu niiden omistajalta. Hyvässä hoidossa tiikerinpennut alkavat voimistua, mutta yhtäkkiä alkaa näyttää siltä, että alkuperäinen omistaja voi vaatia pennut takaisin itselleen. Onnistuvatko Tori ja Taya pelastamaan raidalliset ystävänsä?


Matt Haig: Eevin eläinmaailma

Mitä jos osaisit puhua eläinten kanssa?

11-vuotias Eevi osaa! Mutta se on jostain syystä VAARALLISTA, tai niin hänen isänsä sanoo. Syy liittyy Eevin äitiin, joka on kuollut vuosia aiemmin. Eevi on luvannut isälle, ettei käytä kykyään. Mutta kun paikallisessa eläintarhassa tapahtuu kauheita, Eevin on IHAN PAKKO rikkoa lupauksensa isälle ja asettaa itsensä ja läheisensä hirvittävään vaaraan.


Satu Heimonen: Suokaislan suloinen Cecilia

Eläinrakas Milka saa isältään maailman parhaan 11-vuotislahjan: oman, hartaasti toivotun kissan! Suokaislan suloinen Cecilia on täydellinen ragdoll-pentu. Milka on onnensa kukkuloilla, kunnes selviää, ettei isä ole neuvotellut lemmikkihankinnasta etukäteen Milkan äidin kanssa. Hyväksyisivätkö äiti ja isäpuoli uuden maukuvan perheenjäsenen? Mieltä painaa myös riita parhaiden kavereiden, Viivin ja Venjan kanssa. Kaksostytöt suhtautuvat Ceciliaan oudon viileästi. Onneksi Milka tutustuu reiluun Heiniin ja välit kaksosiinkin lämpiävät pikkuhiljaa. Kunpa Cecilia vain saisi jäädä...


Merja ja Marvi Jalo: Jesse löytökoira (Koiratytöt-sarja)

Jenna ja Hannele löytävät rannalla kävellessään omistajansa hylkäämän kultaisen noutajan, jonka kaulapannassa lukee nimi Jesse. Jennan äiti ei anna tyttöjen pitää koiraa, vaan panee tytöt viemään koiran eläinkotiin. Kun Jenna saa kuulla, että lunastamattomat eläimet lopetetaan, alkaa armoton kilpajuoksu aikaa vastaan. Naapuruston koiria ulkoiluttamalla voi ansaita jonkin verran, mutta riittääkö se? Vaikein tehtävä voi olla vielä edessä, sillä äidin pää on käännettävä jollain konstilla. Jessestäkin paljastuu vielä yllättäviä puolia.


Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina!

Uusi koti, uusi kaupunki, uusi koulu. Ja koulussa opettajana noloakin nolompi isä. Yhdistelmä, joka saa yläkoulun aloittavan Jessiinan vatsan kramppaamaan kauhusta. Kaiken lisäksi pitäisi vielä löytää ystäviä. Luokassa on onneksi tyttökaksikko Nelli ja Sandra, jotka tutustuttavat Jessiinan paitsi uuteen kouluun myös kiehtovaan harrastukseen. Hengästyttävän vauhdikas cheerleading voltteineen ja ihmispyramideineen tempaa Jessiinan mukaansa. Voltteja heittää pian myös hänen sydämensä, sillä treenihallilla harjoittelee polvet veteliksi sulattava cheerleader Max...


Pia Hagmar: Klara ja poniystävä

Klara rakastaa hevosia, mutta äiti ei päästä häntä ratsastamaan. Sitten edessä on vielä muutto toiselle paikkakunnalle äidin työn perässä. Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin - uudelta luokalta löytyy ystävä, joka vie Klaran talleille. Siellä voi kokeilla vikuripääponilla ratsastamista.


Teija Huusko: Balettia, Alina!

12-vuotias Alina haaveilee balettitanssijan elämästä. Uusi lukukausi alkaa uuden tiukan baletinopettajan kanssa, mikä jännittää ja turhauttaa. Tuntuu kuin opettaja ei huomaisi häntä lainkaan. Vanhemmat eivät ymmärrä, miten vakavaa tämä on. Paras ystävä Venla lopettaa baletin harrastamisen, joten hänestäkään ei saa enää tukea kuten ennen. Ryhmään on tullut uuden opettajan lisäksi myös kaksi uutta tyttöä. Toinen herättää Alinassa ikävää kateutta ja toinen puolestaan huolta. Ryhmässä aloittaa myös valloittava uusi poika Jasper, johon Alina ihastuu muiden tyttöjen tavoin. Joku tytöistä pääsee tanssimaan Jasperin kanssa pääroolia joulun Lumikuningatar-näytökseen. Alina on ujo ja epävarma, mutta hänen unelmansa ovat suuret. Hän on valmis tekemään kaikkensa niiden saavuttamiseksi.


Cindy Jefferies: Eka biisi (Tähtikoulu-sarja)

Tähtikoulu on musiikkiaiheinen nuortensarja, jossa huikeimmat unelmat käyvät toteen! Jossain vaiheessa lähes jokainen teinityttö unelmoi tulevansa poplaulajaksi. Niin myös Chloe, jonka unelmastanäyttää myös tulevan totta! Chloe onnistuu pääsemään maineikkaaseen popmusiikkiopistoon, jossa tie tähtiin alkaa. Koulu on sisäoppilaitos, joten miten mahtaa käydä yhteydenpidon entiseen kouluun jääneen parhaan ystävän kanssa? Onneksi uudessakin koulussa näyttää olevan mukavia - ja niin lahjakkaita! - tyyppejä.


Päivi Lukkarila: Ponimme Possukka

Olipa kerran pieni poni, jonka mielestä parasta maailmassa oli laukata täyttä vauhtia. Vaikka se ei erityisesti pitänyt veteen menemisestä, se oli nimetty mertenjumalan, Poseidonin, mukaan. Ystävät kuitenkin kutsuivat sitä Possukaksi, ja ystäviä tällä ponilla riitti. Moni lapsi ehtikin olemaan Possukan opissa, ja tärkeintä, mitä Possukka heille opetti, oli se, että me ihmiset voimme olla parhaita ystäviä eläinten kanssa.


Iiris Suvitie ja Marko Laitinen: Kymmenestä metristä

12-vuotias Varpu haluaa jääräpäisesti aloittaa rohkeutta vaativan harrastuksen: uimahypyn. Päätöksestä lähtee liikkeelle vaiherikas tarina, joka palmikoi yhteen myös kolmen tytön ystävyyttä. Varpun paras kaveri Klaara inhoaa urheilua, mutta rakastaa hevosia. Uimahypyn myötä Varpun elämään saapuva vauhdikas Kata taas on velhomaailmoista innostunut Harry Potter -fani, todellinen potterhead. Miten Varpu selviää sisukkuutta vaativista treeneistä ja ensimmäisestä harjoituskilpailusta? Uskaltaako korkeanpaikankammoinen Varpu koskaan hypätä hyppytornin ylimmältä tasolta?


Kalle Veirto: Meidän omat EM-kisat (sarja)

Kevät koittaa koululaisille, ja joillekin koululaisille se merkitsee jalkapalloilun Euroopan mestaruuskilpailujen alkamista, Meidän Omia EM-kilpailuja. Töllinkulman koulu ilmoittautuu mukaan turnaukseen ja tulee valituksi. Teemu Tukki on tietenkin joukkueessa, Super-Mario myös. Lisää kovia pelaajia tarvitaan, mutta mieluummin ansioilla kuin arvalla.

Myös koululaisten kisoissa peli on kovaa ja vain voitto kelpaa. Mitä sitten pelien välissä tapahtuu, on toinen juttu.


Roald Dahl: Jali ja suklaatehdas

Rutiköyhä Jali asuu perheineen suuren suklaatehtaan vieressä ja kuulee usein tarinoita suklaatehtailija Villi Vonkasta ja hänen ihmeellisistä tempauksistaan. Eräänä päivänä Villi Vonkka julistaa, että suklaalevyihin kätkettyjen kultaisten pääsylippujen löytäjät pääsevät vierailulle tehtaaseen, jonka ovet ovat olleet suljettuna vuosikausia. Jalilla on onnea: hän löytää kuin löytääkin kultaisen pääsylipun. Ja niin aukeavat ovet Vonkan suklaatehtaaseen, jollaista ei ole koko maailmassa toista. Lapset ja heidän vanhempansa näkevät suklaavirran ja syötävän ruohikon, kurkkivat karkit, ihmeellisen purukumikoneen ja tehtaan polvenkorkuiset työntekijät Umppa-Lumpat, jotka rakastavat kaakaopapuja ja laulamista. Ja lopulta Villi Vonkka paljastaa tutustumisretken tarkoituksen.


John Dougherty: Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät

Liity kahden pelottoman sankarin matkaan tälle kaamean vaaralliselle ja mahtavan hilpeälle retkelle selvittämään, kuka tyhjensi Hajupommin säästöpossun. Hajupommi lähtee tapaamaan pikkusisarensa Ketsuppinaaman kanssa Mahtavan metakan valtakunnan kuningasta ja pyytämään tältä apua. Hajupommi ja Ketsuppinaama saavat kuninkaalta tehtäväkseen karkottaa kaikki mälsät ja ilkeät mäyrät. Lähde mukaan täysin älyvapaaseen ja mielipuolisen hauskaan seikkailuun!


Sari Kaarniranta: Supertavis

Nauruhermoja kutkuttava kertomus siitä, miten tavallisen perheen tavallinen poika saa epätavallisen lahjan: taikurivälineet, joiden muodonmuutosohje todella toimii ja muuttaa Onni-pojan hedelmäkärpäseksi. Hedelmäkärpäsenä Onni tietysti surauttelee heti luokkatoverinsa Emman kotiin, jonka pelkkä läsnäolo saa Onnin tuntosarvet tutisemaan. Kärpäsenä katossa Onni saa selville jotain kummaa Emmasta: yritetäänkö hänet kidnapata, vai mitä jumppahullu kodinhoitaja ja repaleinen rokkitähti aikovat?


Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia

Andrus Kivirähkin parissakymmenessä hulvattomassa kertomuksessa kaikki on mahdollista. Voikukka rakastuu koirankakkaan, sukat alkavat munia, kissa ryhtyy joulupukiksi... Arkiset asiat ja esineet näyttäytyvät uudessa valossa ja kertomusten henkilöt mitä yllättävimmissä käänteissä: mummo voi ruveta ekaluokkalaiseksi ja jäätelötahra osaa totella vihellystä!


Tuomas Kyrö: Pukin salaisuus

Manu Kössilä on päättänyt tehdä kouluun esitelmän Joulupukista. Tehtävä voisi olla helppo, Pukkihan asuu naapurissa. Mutta aikakone vie Manun, Pukin ja tontut aina Pukin lapsuuteen 1600-luvulle ja sieltä eteenpäin läpi pitkän elämän - kunnes 1980-luvulla aikakone menee rikki! Kuinka Manu nyt ehtii takaisin nykyaikaan pitämään esitelmänsä? Avuksi tulee tekniikan päälle ymmärtävä Antero, jonka kanssa Pukki ei tunnu yhtään tulevan toimeen. Ollaan Pukin menneisyyden suurimman salaisuuden äärellä...


Jari Mäkipää: Masi Tulppa: Pääsy kielletty!

Alakoulua käyvällä Masi Tulpalla on täydellinen kesälomasuunnitelma: Pelaa SamuRaita, katso Bittiritaria, piirrä Hukkajätkä-sarjista. Masin ei tarvitse poistua huoneestaan edes lounaan perässä - hän vain lämmittää mikropitsan omasta jääkaapistaan. Kaikki menee kuitenkin pilalle, kun Masin vanhemmat päättävät hankkita pojalle lastenhoitajan. Masi ei törkeään temppuun niin vain alistu. Lapsenvahtipalvelu Vahtisilmän epäilyttävä toimitusjohtaja Vihtori Hiilenpää ehdottaa Masille viikon koeaikaa. Sehän sopii - Masi aikoo tehdä hyvin selväksi, ettei lastenvahtia kaivata. Hän saa vastaansa monen sortin hoitajia, joista kukaan ei näytä tajuavan olevansa tarpeeton sivuhenkilö. Lisäksi Masia häiriköi sottainen ja piinallisen puhelias naapurinpoika Pellervo Hulmukka, joka kuvittelee nappaavansa hänestä kaverin. Masi Tulpalla on tasan viikko aikaa pelastaa kesälomansa!


Jo Nesbø: Tohtori Proktorin pierupulveri

Tohtori Proktori on hullu professori, joka on keksinyt pierupulverin. Hän pitää sitä yhtenä epäonnistuneista keksinnöistään, kunnes tutustuu Liisiin ja naapuriin muuttavaan Älliin. Yhdessä he kehittävät maailman voimakkaimman pierupulverin ja sille oivallisen käyttötarkoituksen. Tohtori Proktorin unelma on käymässä toteen: vihdoinkin hän tekee läpimurtonsa keksijänä! Mutta pierupulverista kiinnostuu myös armottomien kaksosten Totin ja Tiituksen häijy isä, joka aikoo varastaa pulverin ja hakea sille patentin. Eivätkä Tohtori Proktori ja Älli voi tehdä asialle mitään, sillä poliisi pidättää heidät pierupulverin laittomasta myynnistä. Alkaa villi seikkailu ja takaa-ajo, johon liittyvät muiden muassa NASA sekä Oslon viemäriverkosto ja siellä asustava nälkäinen anakonda.


Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari seikkailee

Kun Erno ja Huuko olivat koko rankan päivän vitsailleet, kujeilleet ja aiheuttaneet sekasortoa koulussa, he riensivät mieluusti vanhaan majaan Ernon takapihalle. Huukosta oli kiva piirtää ja Ernosta kiva sepittää tarinoita. He olivat vuosien varrella luoneet satoja omia sarjakuvia, mutta kaikista poikien keksimistä supersankareista mahtavin oli ilman muuta ihmeellinen Kapteeni Kalsari. Rehtori Kruppikin joutuu sen karvaasti kokemaan, kun pojat pistävät tuulemaan ja tilaavat 3-D Hypnosormuksen. Hervottoman hauska kirja kahdesta kekseliäästä pojasta, jotka ovat tempauksillaan koulun ilona ja riesana.


Aaron Reynolds: Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet (sarja)

Rex Dexter haluaisi kuollakseen koiran. Hän on suorastaan syntynyt koiranomistajaksi. Hänen nimensäkin on Rex, herranjestas, sehän on koiran nimi. Mikä tahansa piski olisi parempi kuin ei piskiä ollenkaan, mutta unelmien täyttymys olisi suklaanruskea labradorinnoutaja.

Kun Rexin syntymäpäivä viimein koittaa, hän saa vanhemmiltaan laatikon, jossa on reiät ja josta kuuluu lupaavaa raapimista. Voisiko se olla...? Kyllä!! Laatikosta paljastuu... kana. Lemmikkikana? Tuntia ja neljäätoista minuuttia myöhemmin kana on jäänyt jyrän alle (ja kuollut), Rex on kirottu ja Rexin huoneessa kummittelee villieläimiä. Nämä kutsumattomat vieraat ovat meluisia ja sotkuisia. Ja ne vaativat Rexiä selvittämään, miksi ne ovat kuolleet omituisissa merkeissä.


Patrick Carman: Luurankopuro

Ryan ja hänen paras ystävänsä Sarah kiinnostuvat Skeleton Creekin kaivoksessa tapahtuneesta kuolemasta. Heidän luvaton tutkimusretkensä kaivokseen päättyy, kun Ryan murtaa jalkansa. Hän joutuu kotiarestiin ja kaikki yhteydenpito Sarahiin kielletään. Nuoret eivät kuitenkaan malta jättää tapausta sikseen, joten hyytävä tarina jatkuu Ryanin päiväkirjamerkintöjen ja Sarahin kaivoksella kuvattujen videoiden kautta. Lukija pääsee salasanojen avulla katsomaan videot - uskallatko sinä osallistua mysteerin ratkaisemiseen?


Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär

Ronja, ryövärintytär, eli silloin kun ryövärit vielä vaanivat matkustavaisia ja kauppamiehiä metsissä, villihevoset kirmasivat niityillä ja maahiset ja pönthiittiset tanssivat kuutamossa. Hänen syntyessään oli "sellainen ukkosyö, että koko Matiaksenmetsän väki ryömi kauhuissaan koloihinsa ja loukkoihinsa". Kun Ronja kasvaa, hän alkaa taistella kotimetsänsä rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta - yhdessä ryövärinpoika Birkin kanssa.


Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki (sarja)

Hirviö ja Helmikki aloittaa karmivan hauskan sarjan kaiken ahmivasta hirviöstä ja Helmikki-tytöstä, johon ei mokoma otus tee vaikutusta.

511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus...


Leena Parkkinen: Ensio ja päätön tarina

Ensiolla ei ole helppoa. On hankalaa, kun ihmisen kiusaksi on laitettu heiluva hammas, näsäviisas kaksoissisko ja sanakokeet. Mutta sitten Ensiolle tapahtuu jotain vielä kamalampaa. Ension isältä katoaa pää. Isä ikään kuin haalenee kaulan kohdalta ja katoaa siitä ylöspäin kokonaan. Se on oudompaa kuin vesinokkaeläimet.

Ensio ja päätön tarina on hyytävän hauska ja kammottavan kalisuttava matka. Tämän kirjan jälkeen lasket hampaasi varmuuden vuoksi joka aamu.


Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan

Miltä tuntuu, kun menettää kaiken? Leopolda tietää.
Miltä tuntuu asua painajaismaisessa lastenkodissa? Leopolda tietää.

Leopoldan on päästävä pakoon. Leopoldalla on mukavat vanhemmat ja viihtyisä koti. Hän käy koulua ja huolehtii Jaguaari-kissastaan. Kaikki muuttuu, kun Dyniassa tehdään vallankaappaus. Uusi hallitsija on kenraali, joka ei tunne sääliä vastustajiaan kohtaan. Leopolda päätyy Aamuruskon lastenkotiin, jossa on vastassa ihana Agatha-täti. Helpotus vaihtuu kuitenkin nopeasti huoleksi, kun Leopolda huomaa, ettei kaikki ole kohdallaan.


Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Ebballa on kaksi kotia - ja viisi meno-paluulentoa vuodessa. Ebban maha painaa tuhat kiloa. Taas hän joutuu lentämään yksin. Saksan-koti ei tunnu enää yhtä kodilta, kun isän kanssa asuu Jolanka ja välillä myös Jolankan tytär Anna, joka on kuusi ja matkii kaikessa. Ärsyttävää. Kunpa olisi vain yksi koti! Perillä isällä on Ebballe yllätys. Tosi tyhmä yllätys. Annakin yllättää Ebban. Hänellä on salaisuus. Ehkä Anna ei sittenkään ole ihan mahdoton.


Petja Lähde: Surunsyömä

10-vuotiaan Pentin äiti on kuollut ja isä sairastunut surunsyömään, tautiin, joka voi johtaa zombiksi muuttumiseen. Ja kaikki tietävät mikä zombi on: elävä kuollut. Eikä siinä vielä kaikki. Koulussa Pentti alkaa nauraa väärässä paikassa väärään aikaan ja hänet passitetaan jälki-istunnon kautta koulupsykologin puheille. Kaiken kukkuraksi Pentti on alkanut unohtaa asioita äidistä, ja siinä vain isä voi häntä auttaa. Pentin on siis löydettävä lääke isän sairauteen ennen kuin on liian myöhäistä.


Anja Portin: Radio Popov!

Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin. Äitiä Alfred ei ole nähnyt syntymänsä jälkeen, eikä työmatkoilla viipyvä isä taida aina edes muistaa, että Alfred on olemassa. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä Hiipparia, joka työntää postiluukusta lehden mukana muutakin: omenoita, villasukkia ja voileipiä. Alkaa unohtumaton seikkailu, joka muuttaa Alfredin ja samalla monen muunkin yksinäisen lapsen elämän.


Jacqueline Wilson: Kahden kodin välillä

"Kun vanhempani erosivat, he eivät osanneet päättää, kumman luona minä asuisin." Niinpä 10-vuotias Andy-tyttö matkustaa joka viikko A-talosta B-taloon, äidin uudesta kodista isän uuteen kotiin. Mutta olo on kaikkialla ulkopuolinen: uudet sisarukset ovat todella riiviömäisiä, ja tavatessaan äiti ja isä vain huutavat toisilleen. Andyn toivomus numero yksi on: päästä maskottikani Retiisin kanssa takaisin vanhaan omaan kotiin!


Enid Blyton: Aution kartanon arvoitus

Sisarukset Roger ja Diana joutuvat koulun loma-ajaksi maalle. Siellä heidän seuranaan on Töpseliksi kutsuttu poika Höpö-koiransa kanssa. He tutustuvat  myös Barney-nimiseen poikaan, jolla on oma marakatti. Lapsilla on kotiopettaja mukana ja heidän pitäisi opiskella. Lähistöllä sijaitseva tyhjä ja vanha kartano on kuitenkin mielenkiintoisempi. Rockingdownin kartano on hylätty, joten miksi sen kellarista kuuluu outoja ääniä? Diana, Roger ja Töpseli ovat huolissaan, kun heidän ystävänsä Barney katoaa. Löytävätkö he Barneyn ennen kuin on liian myöhäistä? Arvoitus-sarjan ensimmäinen osa.


Alex Carter: Salaperäisen huippumallin tapaus (Mysteeritytöt-sarja)

Laurenin vanhempien hotelliin saapuu vieraaksi säteilevän kaunis ja ystävällinen supermalli Sara MacDonald. Lauren ja hänen ystävänsä tutustuvat hurmaavaan mallityttöön. He pääsevät valitsemaan Saralle vaatteita juhliin ja viettävät muutenkin aikaa tämän kanssa. Mutta mitä kummaa: yhtäkkiä sympaattista kaunotarta syytetään rikoksesta. Tytöt lähtevät selvittämään salaperäisen huippumallin tapausta!


Jørn Lier Horst: Operaatio Myrskypilvi (Etsiväkaksikko-sarja)

Virtakylässä tapahtuu kummia. Leipomosta on kadonnut kaikki hiiva. Naapurikaupungin karamellitehtaasta on varastettu pakettiauto. Eivätkä varkaudet lopu siihen... Nyt tarvitaan avuksi Etsiväkaksikko! Tilda on rohkea, kekseliäs ja uskaltaa toimia kun muut empivät. Oliver on huippufiksu ja näkee asioita, joita muut eivät huomaa. Yhdessä he ovat Etsiväkaksikko - neuvokkaita ja valmiina seikkailuun. Apuna heillä on Otto, vainukoira, joka haistaa salaisuudet.


Juha-Pekka Koskinen: Kirjaston kiusanhenki (Mysteerijengi-sarja)

Nico, Mimosa ja Iivo ovat kiinnostuneet kaikesta kummallisesta. Kun kolmikko kuulee, että Rikhardinkadun kirjastossa kummittelee, he päättävät ryhtyä tutkimaan asiaa ja perustavat Mysteerijengin. Lopulta jengiin liittyy myös Iivon isotäti Elina, joka on todellinen kummitusasiantuntija. Mutta mitä outoa on tekeillä kirjastossa, jossa kirjat putoilevat öisin hyllystä? Mitä kummitukset haluavat ja pitääkö niitä pelätä? Mysteerijengi ottaa asiasta selvää, vaikka seikkailu saa polvet tutisemaan ja hiukset nousemaan pystyyn! Kirjastossa kukaan ei kuule huutoasi, sillä siellä pitää olla hiljaa.


Jari Mäkipää: Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja

Pihlakylän koulu sekoaa, kun joukkoon liittyy uusi oppilas Jimpo - Suomen suosituin tubettaja! Ensimmäisestä koulupäivästä lähtien seiskaluokkalaisen Jimpon ympärillä pörrää innokas faniparvi. Viiviä koko tapaus ärsyttää. Pian Jimpo hankkii videoillaan toisenkin vastustajan. Liitutaululle ilmestyy uhkausviesti, joka käskee Jimpoa lopettamaan tubettamisen. Jimpo vastaa entistä räväkämmillä postauksilla, mutta nimetön vihamies ei aio jäädä toimettomaksi. Viivin vastustuksesta huolimatta Etsiväkerho Hurrikaani ryhtyy auttamaan Jimpoa. Samaan aikaan etsivien huomiosta kilpailevat haaveet tube-tähteydestä, päämajan remontti ja Karoliinan uusi, kypsempi tyyli.


David Walliams: Pankkirosvon poika

11-vuotiaan Frankin isä Gilbert on rallicrossin kruunaamaton kuningas, kilparatojen ihailtu sankari. Eräänä iltana hän kolaroi pahasti rakkaalla Minillään ja menettää toisen koipensa. Frankin hempukkamainen äiti ottaa hatkat, joten isä ja poika jäävät kahdestaan. Rallista ei tule tekojalan kanssa mitään eikä muutakaan työtä löydy, joten pian he ovat köyhiä kuin kirkonrotat. Gilbert yrittää pelastaa tilanteen, mutta joutuukin paikallisen rikollispomon, Isokihon armoille. Hänet kiristetään pakokuskiksi suureen pankkiryöstöön. Hengästyttävää vauhtia ja kreisiä rallihuumoria pankkiryöstön tiimellyksessä!


Aapeli: Vinski ja näkymättömyyspulveri

Koko kaupungin tuntema Vinski ostaa näkymättömyyspulveria ja samalla ystävystyy Hömpstadin kaupungin apteekkarin kanssa. Alkaa hulvaton seikkailu, jossa tehdään hyviä tekoja!


Crispin Boyer: Kultaisen kirpun tehtävä

Tervetuloa Olympos-vuoren löytöeläinkeskukseen! Tarinan tähti on Zeus Mahtava, jumalten kuningas ja hamsteri, joka hallitsee lemmikkikaupan valtakuntaa yhdessä muiden jumalien, Athene-kissan, Demeter-sirkan, Ares-koiran ja Poseidon-pallokalan, kanssa. Uuden valloittavan hauskan sarjan ensimmäisessä osassa Zeuksen kyky hallita on koetuksella, ja vain kultaisten kirppujen avulla Zeus voi todistaa olevansa kelvollinen jumalten kuninkaaksi.


Malin Klingenberg: Patrik ja superseniorit. Osa 1, Seniorivoimaa!

Eräässä pikkukaupungissa, ihan tavallisessa koulussa, istuu ihan tavallinen poika uppoutuneena omiin ajatuksiinsa. Hänen nimensä on Patrik ja hän rakastaa karttoja. Hän omistaa kolme karttaa, yhden koko maailmasta, yhden tähtitaivaasta ja yhden kotikaupungistaan. Patrik pysyttelee mieluummin omissa ajatuksissaan, sillä häntä kiusataan koulussa. Ja pian inhottava Irene on taas hänen kimpussaan. Patrik päättää karata koulusta ja nousee vahingossa bussiin, joka onkin täynnä eläkeläisiä ryhmämatkalla. Miten mälsää! Mutta kun bussi viekin supersenioreiden salaiseen tapaamiseen, pääsee Patrik mukaan seikkailuun, josta ei puutu vauhtia eikä hullunkurisia käänteitä. Mikä on datalääkitsin? Mitä tarkoittaa hälytys 001? Pelastavatko Patrik ja superseniorit kidnapatun Elsan rikolliskoplan kynsistä ajoissa? Ja mitä tekemistä inhottavalla Irenellä on kidnappauksen kanssa? 


Tatu Kokko: Rob McCool ja Krimin jalokivi

McCoolin veljekset ovat Fennoniaan asettuneen ryöväriklaanin nuoria sotureita, tunnettuja siitä, etteivät malta pysyä erossa vaikeuksista. He sattuvatkin paikalle, kun prinssi Vladimirin sotavalmisteluihin liittyvää koodia kuljettanut lentoristeilijä haaksirikkoutuu. Veljekset sotkeutuvat sotasuunnitelmiin pahan kerran tässä humoristisessa ja toiminnantäyteisessä seikkailussa. Tatu Kokko on kirjoittanut teoksen käsikirjoituksen blogissa yhteistyössä nuorten kanssa. Kirjan loppusivuilta löytyvät kirjailijan kiitokset ja yhteistyöhön osallistuneiden nimet.


Katariina Mazetti: Varjoja ja vakoojia (Seikkailuserkut-sarja)

Mitä syntyy, kun neljä serkusta ja kissa lähetetään lomalle pieneen Uikkusaareen boheemin tädin hoteisiin? Seikkailu tietenkin! Julia ja hänen pikkusiskonsa Pörri eivät ole vuosikausiin nähneet serkkuaan Joria, eivät liioin Ranskan-serkkuaan Alexia, joka yllättää kaikki erinomaisilla kokkaustaidoillaan. Serkuslauma hitsautuu lopullisesti yhteen, kun Frida-täti joutuu matkustamaan saaresta pariksi päiväksi mantereelle. Alkaa tapahtua outoja: aivan kuin tädin pihapiirissä vilahtelisi yöllä kummallisia hahmoja. Ei kai saaressa kummittele? Vai piileskeleekö metsässä joku? Ensimmäinen osa sarjasta, jossa serkukset ratkaisevat arvoituksia Viisikkojen hengessä.


Jukka-Pekka Palviainen: Jugi ja Majakkasaaren aave (sarja)

Jugi on muuttamassa vanhempiensa ja pikkusiskonsa Irrin kanssa Majakkasaarella sijaitsevaan ränsistyneeseen hotelliin, jota remontoidaan television Murjusta palatsiksi -ohjelmassa. Jo kuvausryhmän tapaaminen saa yllätyksiä aikaan, mutta tutustumiskäynti muuttuu yhä kummallisemmaksi, kun tarinat Majakkasaaren aaveesta alkavat tuntua todelta. Remontin ja kuvausten keskellä Jugi ja Irri tutustuvat saaren erikoisiin asukkaisiin. Näkikö Kalervo Kalervo oikeasti kummituksen? Miksi lähes satavuotias Konsta valvoo kaiket yöt? Pian lapset huomaavat olevansa itsekin mukana aavejahdissa.


S. F. Said: Varjak Käpälä

Varjak Käpälä on rotukissanpoikanen, joka elää suojattua elämää vanhan Kreivittären talossa. Varjakin sydän kuitenkin halajaa puutarhan muurien tuolle puolen, seikkailuihin. Kun Kreivitär kuolee, jää Varjakin perhe lipevän Herrasmiehen ja tämän mustien, tyhjäkatseisten kissalakeijoiden armoille. Varjak pakenee kaupunkiin etsimään myyttistä Koira-nimistä otusta, jota ihmisetkin kuulemma pelkäävät. Ainoana aseenaan albiinokissa Selja Kalman jengiä, kalvavaa nälkää ja salaperäistä Herrasmiestä vastaan Varjakilla on kauan sitten unohtunut taistelutaito Jalalin Tie. Mutta minne kaupungilta mysteerisesti katoavat kissat päätyvät?


Minna Levola: Tylsä elämäni (sarja)

Kaikilla luokan tytöillä on korvissa reiät. Paitsi Lindalla. Se on Lindan kaltaiselle 11-vuotiaalle ujon puoleiselle tytölle todellinen ongelma. Hiukan Lindaa myös harmittaa, että heillä ei kotona ole muuta lemmikkiä kuin akvaariokalat, mutta saahan hän kuitenkin ulkoiluttaa bestiksensä Emmiksen kanssa heidän hoitokoiraansa Nessua. Emmis se keksii ratkaisun Lindan korvisongelmaankin.

Minna Levolan esikoisteos on vauhdikas tarina Lindasta, hänen perheestään ja luokkakavereistaan sekä monenmoisista arjen sattumuksista - kadonneesta ympänkirjasta, cheerleadingista, verisistä porkkanoista, eräästä liikkatunnista ja uudesta taistelukalasta. Muun muassa.


Anni Polva: Tiina ja kaverit

Tiinat saavat vastustamattoman hyvälle tuulelle! Nyt ilmestyvässä yhteisniteessä tavataan Tiinan ylimmän ystävän, Juhan, lisäksi Tiinan muita ikätovereita, sosiaaliselle tytölle sopivaan tapaan yhtä lailla tyttöjä ja poikia. Mukaan on valittu kirjat Tiinan uusi ystävä, Tiinaa ei ymmärretä sekä Tiina ja vieras poika.


Annika Sandelin: Yokon yökirja

Tähän Yökirjaan 10-vuotias Yoko on kirjoittanut kaiken mikä on tärkeää ja salaista. Sitä on paljon: Yoko ja hänen paras ystävänsä Anna kostavat rähisevälle Karppisen tädille, leikkivät nukeilla, vaikka ovat siihen oikeastaan jo vähän liian isoja ja vakoilevat epäilyttävän oloisia aikuisia kuten parrakasta äijää, joka kantaa kukikasta kangaskassia. Annan ja taiteilijaäidin lisäksi käänteitä Yokon elämään aiheuttavat muiden muassa pikkuveli Salvador, pikkusisko Frida ja psykologi-isä. Ja tietenkin ihana Daniel.


David Walliams: Maailman rikkain poika

12-vuotias Joe Spud on rikas, suorastaan järjettömän, tolkuttoman rikas! Hänellä on kotikartanossaan mm. formula-auto, keilarata, elokuvateatteri, jopa kaksi krokotiilia! Mutta tärkein puuttuu: oma ystävä. Joe käy aluksi Englannin kalleinta yksityiskoulua, jossa oppiaineina on mm. hevospoolo, kuninkaallistietous ja pensaiden muotoilu. Koulussa häntä kuitenkin kiusataan, koska isä Spud on luonut jättiomaisuutensa Puhtopeppu-vessapaperilla. Nyt Joe aloittaa uudessa, aivan tavallisessa koulussa, missä hän ystävystyy mukavan Bobin kanssa. Uusilla luokkakavereilla ei ole aavistustakaan Spudin perheen valtavasta omaisuudesta. Mutta miten rikkauksien salaaminen ja ystävien hankkiminen onnistuvat, kun Joen isä saapuu koulun pihaan helikopterilla...


B. B. Alston, B., B: Amari ja yön veljet

Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Pian hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa Virastoa ja koko yliluonnollista maailmaa. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.


Margit Auer: Maagisten eläinten koulu

Tällä koululla on salaisuus. Mikään ei ole entisellään sen jälkeen kun lemmikkikauppias Mortimer Morrison vierailee koulussa. Hänellä nimittäin on mukanaan joukko maagisia eläimiä, jotka etsivät itselleen omaa ihmistä. Ujo Benni toivoo ystäväkseen villiä saalistajaa, mutta kilpikonna Henrietta osoittautuukin hänen parhaaksi ystäväkseen. Ida puolestaan löytää vihdoin jonkun jonka kanssa puhua - ketun, josta tulee hänen paras ystävänsä.


J. M. Barrie: Peter Pan

Klassinen satu velmun pojanviikarin seikkailuista. Kirjan jännittävä tarina kiehtoo vielä yli 100 vuotta ilmestymisensä jälkeen ja innostaa kaikenikäisiä lukijoita.


Helena Dahlgren: Tähtihevosten kutsu (Sielunratsastajat-sarja)

Hevostyttöjen suosikkipeli Star Stable vihdoin kirjoina! Seikkailua, hevosia ja mysteerejä yhdistävän kirjasarjan jännittävä aloitusosa lumoaa lukijansa. Star Stable -maailmassa jokainen tyttö on sankari ja unelmien hevonen vain yhden mysteerin päässä.

Aloitusosassa Lisa saapuu lumotulle Jorvikin hevossaarelle. Uudet ystävät ja salaperäiset tähtihevoset avaavat Lisalle uuden, kiehtovan maailman, jossa hänellä on suuri vastuu: Lisa on yksi neljästä sielunratsastajasta, joiden on puolustettava hevosten saarta pahalta magialta.


Catherine Doyle: Myrskynvartijan saari

Kerran sukupolvessa Arranmoren saari valitsee itselleen uuden Myrskynvartijan, jonka tehtävänä on käyttää saaren voimaa ja suojella sen taikaa vihollisilta. Fionnin salamyhkäisen ja omalaatuisen isoisän on tullut aika luopua tehtävästään. Pian saari saisi uuden Vartijan. Kun maan päällä kamppaillaan saaren herruudesta, pinnan alla heräilevät synkät taikavoimat, jotka pyrkivät lietsomaan muinaisen sodan uuteen liekkiin.

Myrskynvartijan saari aloittaa taianomaisen kirjasarjan, jossa seikkaillaan syrjäisellä ja tuulenpieksemällä Arranmoren saarella.


Kim Forester: Pegasosten viha (Cavallonin kronikat -sarja)

Vuosisata sitten Cavallonin viisi kansaa - yksisarviset, kentaurit, vedenhevoset, pegasokset ja ihmiset - ovat käyneet sodan, joka on päättynyt katkerasti. Yksisarviset pitävät entisiä ihmisliittolaisiaan orjina. Sivistyneet kentaurit uskovat ylemmyyteensä. Vedenhevoset on ajettu merelle. Ja pegasokset, joiden väitetään aloittaneen sodan, ovat paenneet vuorille. Vapaakaupungissa asuva nuori ihmispoika Tal on kuullut vain tarinoita vanhoista ajoista ja verenhimoisista pegasoksista. Kaikki kuitenkin muuttuu yllättäen, kun kaupunkiin hyökätään. Tal tempautuu mukaan tapahtumiin, jotka ratkaisevat Cavallonin kohtalon.


Erin Hunter: Matka alkaa (Etsijät-sarja)

Kolme karhua - jääkarhu Kallik, mustakarhu Lusa ja harmaakarhu Toklo - joutuvat pentuina eroon perheistään, ja heidän on selviydyttävä yksin karussa erämaassa. He päätyvät yhteen ja lähtevät huimaan seikkailuun etsimään uutta tulevaisuutta oppaanaan Ujurak, harmaakarhun pentu, joka ei ole aivan tavallinen karhu... Etsijät on Soturikissat-kirjoistaan tunnetun Erin Hunterin toinen eläinfantasiasarja. Se vie lukijan villiin pohjoiseen luontoon ja ilmaston lämmetessä muuttuvaan ympäristöön.


Vuokko Hurme: Kiepaus (Huimaa-sarja)

Lenna Anderssen eli elämänsä kahdeksan ensimmäistä vuotta kaupungissa, jonka nimi oli Kardum, maailmassa, joka oli kääntynyt nurin päin. Siellä missä ennen oli taivas, oli nyt maa, ja missä piti olla maata jalkojen alla, olikin vain huikaiseva pudotus tyhjyyteen. Tapahtuma, jota kutsuttiin Kiepaukseksi, oli mullistanut kaiken. Ihmiset ovat kuitenkin oppineet pärjäämään ylösalaisessa maailmassaan, ja Lennan perheen elämä Kardumissa on oikeastaan juuri sopivan jännittävää ja mukavaa - kunnes puhdas vesi alkaa loppua. Miten Lennan ja hänen perheensä käy? Uskaltavatko he lähteä etsimään tulevaisuuttaan toisesta maailmasta, joka ehkä on jossain heidän allaan, taivaalla?


Siri Kolu: Tervemenoa Taika Taksinen

Kun Roosa Hurme 10-vuotispäivänään muuttaa Sirkuslaakson lähiöön, hänellä ei ole vielä aavistustakaan, että naapurissa asuu noita. Ja että hänestä tulee noidanvastustaja. Pian Roosa kuitenkin huomaa, että kunnallispoliitikko ja yrittäjä Taika Taksisessa on jotakin epäilyttävää. Ja Taksisen huvituspalvelun punaisissa ilmapalloissa melkoisen outoa kaasua...


Hannele Lampela: Lumikuningattaren lumous (Talventaian tarinoita -sarja)

Gretan pikkuveli Kai on kadonnut, mutta vanhemmat ovat kuin Kaita ei olisi koskaan ollutkaan. Yrittäessään pelastaa pikkuveljeään Greta päätyy sadunomaiseen Talventaikaan ja Tarinankertojain killan kokelasjäseneksi.

Ennen kuin Greta on valmis pelastamaan Kain, hänen on opittava kertomaan oma tarinansa. Onko se satu Lumikuningattaresta? Ainakin Gretan on killan jäseneksi päästäkseen voitettava kylmyyden kuningattaren lumous. Taistelusta tulee vielä hurjempi kuin kukaan on uskaltanut edes kuvitella.


Per Olov Enquist: Kolmen luolan vuori

Huikean jännittävä tositapahtumiin perustuva tarina kertoo vaarin ja neljän lapsenlapsen seikkailuista Värmlannin metsissä. Pieni Mina näkee toistuvasti pahaa unta kauheasta krokotiilista. Hän ei tunne itseään ollenkaan rohkeaksi, mutta vaari keksii miten Minan peloista päästään: heidän pitää tehdä jotakin sopivan vaarallista. Serkukset saavat lähteä vaarin kanssa eräretkelle Kolmen luolan vuorelle, joka on lähellä Norjan rajaa. Kuinka lapset selviävät, kun vaari loukkaantuu ja vuorella vaanivat niin karhut, sudet kuin metsästäjätkin?


Mikko Pelttari: Näkymätön myrsky

Sisarukset Juju ja Aatos ovat kauhuissaan. Sumulaakson luonnossa tapahtuu kummia, ja säät käyvät vain oudommiksi. Lisäksi rakas Usvalampi aiotaan hävittää. Juju ja Aatos päättävät selvittää, mitä on meneillään, mutta isot eivät tunnu ymmärtävän heidän huoltaan. Lasten on otettava ohjat käsiinsä. Seikkailukirja ilmastonmuutoksen maailmasta.


Tanya Stewner: Pieni aasi tekee suuria (Liliane Etelätuuli -sarja)

Liliane Etelätuuli eli tuttavallisesti Lilli on ihmisten kanssa hieman ujo mutta eläinten kanssa häntä ei ujous vaivaa: Lilli osaa puhua eläinten kieltä! Lilli rakastaa eläimiä ja haluaa aina auttaa niitä. Lilli ja hänen ystävänsä tutustuvat hevostallilla aasiin, joka kovasti haluaisi olla hevonen. Suruissaan aasi karkaa tallilta ja joutuu vaaralliseen tilanteeseen.


Neil Gaiman: Onneksi oli maitoa

Kun äiti lähtee työmatkalle, isälle jää loputtoman pitkä lista muistettavia asioita. Ja kaikkein tärkein asia on: MUISTA OSTAA MAITOA. Valitettavasti isä ei muista. Niinpä seuraavana aamuna ennen aamupalaa hänen täytyy kipaista lähikauppaan. Tämä on tarina siitä, miksi kestää ikuisuuden ennen kuin isä palaa. Merkittävää roolia tarinassa näyttelevät muun muassa aikamatkustava dinosaurus, merirosvokuningatar, kallisarvoinen timantti, muutama vampyyri sekä - kaikeksi onneksi - aivan tavallinen maitotölkki.


Philip Reeve: Astra ja avaruuskakut

Astra matkustaa vanhempineen avaruuden halki uuteen kotiin Nova Mundi -planeetalle. Matka kestää todella kauan, ja siksi matkustajat nukutetaan sen ajaksi. Astra kuitenkin herää kesken kaiken hirveään nälkään. Ja se vie Astran hurjaan seikkailuun, jossa hänen on taisteltava muun muassa tappajakuppikakkuja ja tukehduttavia muffineja vastaan.


Kate Saunders: Lumottu lukukausi

Flora Fox, 12 v., matkustaa junalla moderniin sisäoppilaitokseen, mutta huomaakin päätyvänsä vanhan höyryveturin kyydissä asemalle, jolla häntä vastassa on topakka opettajaneiti tärisevällä automobiilillä. Flora saa uudessa koulussa kolme hyvää ystävää ja alkaa monien kömmähdysten ja yllätysten jälkeen sopeutua menneen ajan elämänmenoon. Suurin yllätys odottaa kuitenkin kotona, kun Flora taas palaa 2000-luvulle.