Helppolukuiset

3. luokka


Bengt Birck: Jojo: pienen koiran suuret seikkailut

Jojo, pieni koiranpentu, haluaa isona lammaskoiraksi. Jojo on hyvin vilkas ja seikkailunhaluinen. Onneksi maatilalla sattuu ja tapahtuu, ja sillä on paljon ystäviä: kana, kissa ja possu. Niiden kanssa Yoyo joutuu seikkailuun jos toiseen. Kirja sisältää 12 kertomusta ja ihastuttavan nelivärikuvituksen.


Marlene Jablonski: Kissatarinoita

Prinsessa Nooralla on kissanpäivät: kolme ritaria suojelee häntä yötä päivää. Mutta sitten ilmestyy sellainen peto, että ainoa, joka voi pelastaa Nooran, on hänen oma Albert-kissansa. Kissasisaruksilla Tiituksella ja Tinkalla on jännät paikat, sillä Tiituksen lankakerä on pihistetty! Kirjassa on näiden kahden kertomuksen lisäksi viisi muuta lyhyttä tarinaa.


Helena Waris: Pässit pullakahveilla (Olafin pentupäiväkirjat)

Koiranpentu Olafin silmin maatilan elämä on täynnä ihmeitä. Joka ikinen päivä sattuu ja tapahtuu jotakin jännittävää. Monien eri eläinten lisäksi tilalla asuvat myös poika ja tyttö sekä emäntä ja isäntä, joiden touhut toisinaan ihmetyttävät Olafia. Eiväthän ihmiset pärjäisi ilman hänen apuaan! Nytkin pässit ovat karanneet ja Olafin taitoja tarvitaan. Mutta mikä ihme on laamanvartija - sellaiseksikin Olafia kutsutaan? Ehkä kissa Aragorn voisi tarkistaa internetistä?


Henriette Wich: Hevoskuiskaajan salaisuus

Milla ei ole ollut tekemisissä hevosten kanssa, kunnes tutustuu upeaan tammaan nimeltä Keiju. Hevonen vaikuttaa kuitenkin levottomalta ja sairaalta, eikä kukaan tiedä, mikä sitä vaivaa. Milla tarkkailee Keijua ja pääsee uljaan tamman salaisuudesta selville. Sitten hän tekeekin kaikkensa auttaakseen sitä...


Merja Jalo: Olivia ja Onnentähti (Onnenkepparit-sarja)

Olivian paras ystävä käy joka viikko talleilla ratsastamassa ihanilla poneilla, mutta Olivia on allerginen, ja joutuu ihailemaan ystävänsä harrastusta kaukaa. Eräänä kesäloman päivänä hän löytää Onnentähden, maailman suloisimman keppihevosen. Pian koko Olivian kaveriporukka on keppariharrastuksen lumoissa: pihaan perustetaan keppihevosille oma talli ja kisojakin pidetään. Olivia on viimeinkin oikea hevostyttö!


Tuula Kallioniemi: Pöllitty pallo (FC Wannaplay -sarja)

Salaman luokalle Rupulan lähiöön tulee uusi oppilas Eetu. Poika puhuu palturia kuin Pinokkio. Hän puhuu helposti myös muut ympäri: pian Rupulan hiekkakentällä treenaa futisjoukkue FC Wannaplay. Salaman ihmeeksi Eetu kelpuuttaa siihen poikia muiltakin luokilta, myös likkoja, Janitan ja Aliman. Ei haittaa, vaikkei kellään ole varaa nappiksiin. Valkuksi Eetu löytää nuhjuisen Massen, joka on pelannut nuorena SM-liigassa. Miksi ihmeessä Eetu tahtoo haastaa Hippolan lähiön joukkueen matsiin? Hippola on ollut jo vuosia Rupulan perivihollinen. Sen joukkueella on nurmikenttä ja nappikset. Mutta Eetu vain uhoaa: "Vapise Hippola, täältä tullaan!"


Mika Wickström: Totti ja saksipotku

Totti pelaa Toukolan Teräksessä eikä mikään ole hänestä hauskempaa kuin jalkapallo. Totti on mestari pomputtelemaan palloa, mutta nyt hän haluaa oppia huiman tempun nimeltä saksipotku. Salaisesta hankkeesta saa tietää vain pallokoira Kaapo. Seuraavassa pelissä Totti aikoo hämmästyttää kaikki taidoillaan...


Markus Ikola: Presidentti Pentti

Pentti valitaan ihan vahingossa ämpärijonosta presidentiksi, sillä edellinen lähtee maalivahdiksi NHL:ään. Pentti muuttaa vaimonsa kanssa presidentilliseen kaksioon Kuopion keskustassa ja alkaa perehtyä uuteen hommaansa. Yksi tärkeimmistä presidentin tehtävistä tuntuu olevan valtiovierailujen tekeminen. Naapurimaiden hallitsijoilla vain tuntuu olevan aika lailla kiireitä juuri nyt. Mitä ihmeen tekemistä Pentti sitten keksii?


Tuula Kallioniemi: Ensiluokkaiset jälkien etsijät

Pikkis ja Tötterö ovat saaneet hauskan läksyn. Heidän pitää tutkia erilaisia jälkiä luonnossa. Niinpä he lähtevät metsään tutkailemaan ja seuraamaan lumeen jääneitä jälkiä. Kuusen juurella he näkevät valtavan ison jäljen, isomman kuin suden, karhun tai norsun jälki. "Lumimies!" Pikkis kuiskaa käheästi. Tapaavatko Pikkis ja Tötterö metsässä lumimiehen?


Malachy Doyle: Kummitusliiga

Samppa ja isoisä törmäävät iltakävelyllä tylsistyneeseen kummitusjoukkoon. Kaarle Kaamea, Aave-Aatu ja kumppanit jännittävät liikaa taivaan porteille menoa, joten he piileskelevät vanhassa ladossa ilman mitään tekemistä. Samppa haluaa auttaa ja alkaa valmentaa uusia ystäviään kummitusliigan futispeleihin.


Karyn Gorman: Pelottoman Tonin hirviöapu

Mäkisen Toni ei pelkää mitään, ei etenkään hirviöitä - itse asiassa hän haluaa auttaa niitä! Niinpä hän lyöttäytyy yksiin ystävällisen Velli-nimisen hirviön kanssa ja perustaa hirviöiden työnvälitystoimiston.


Mauri Kunnas: Aavemaiset tarinat

Pelko pois! Mauri Kunnas marssittaa lukijan eteen hassuja ja herttaisia kummituksia, vampyyrejä, hirviöitä, mörköjä ja luurankoja. Kolmen kirjan tuhti yhteisnide sisältää aiemmin julkaistut kirjat Hui kauhistus!, Vampyyrivaarin tarinoita ja Majatalon väki ja kaappikellon kummitus. Voit halutessasi lukea vain yhden näistä kirjoista.


Anna Holmström Degerman: Doris ja koiranvirka

Doris-mopsi nauttii elämästään oman pikku tätinsä kanssa. Mutta kun se viedään koirien päivähoitolaan, mopsiraukan mielenrauha on pian mennyttä. Muut koirat vaikuttavat perin päteviltä, ja kaikilla on jokin valtavan tärkeä tehtävä tai virka, paitsi Doriksella. Vihikoira nuuskii tärkeilevänä jälkiä, vetokoira ohjailee toisia vasemmalle ja oikealle. "Seis lain nimessä!" haukahtaa komenteleva poliisikoira. Sirkuskoira se vasta koppava onkin! Onko Doriksella jokin tehtävä?


Jaana Levola: Heppapoika (Selkokirja)

Siri ja Jiri ovat yhdeksänvuotiaat kaksoset. Siri lähtee kaverinsa kanssa ponileirille, mutta Jirin mielestä ratsastus on likkojen touhua, hän hieman pelkääkin hevosia. Lopulta Jiri innostuu hevosista, mutta koulussa toiset pojat alkavat kiusata häntä.


Majka Nurminen: Mimi ja Kuku ja lentävä ystävä

Mimi-tyttö ja Kuku-leijona asuvat Sateenkaarimaassa, joka on täynnä värikkäitä puutarhoja, ihmekukkia, hauskoja asukkaita ja taloja, jotka muuttavat muotoaan. Eräänä aamuna pihalta löytyy suuri linnunmuna. Munasta kuoriutuu poikanen, jolla on siivet, mutta... Mikä se oikein on?


Kay Woodward: Ritari Arkajalka

Viljami on tavallinen poika siihen asti, kunnes hän täyttää kaksikymmentäyksi. Silloin hänet lyödään ritariksi. Mutta miten arasta Viljamista kasvaisi rohkea? Oikeasti hän haluaisi vain saada muut nauramaan!


Tiina Eskola: Ratkaise kähvellettyjen nappisten salaisuus

Pynnönen ja Lelli valmentavat Summanmutikkaan harjoitusleirille saapunutta jalkapallojoukkuetta. Hauska tehtävä osoittautuu yllättävän vaikeaksi, kun maalivahti pelkää palloa, hyökkääjät juoksevat perhosten perässä ja puolustajat potkivat useammin toisiaan kuin palloa... Kirjan sisältämät tehtävät toimivat johtolankoina, kun ratkaiset kaksi kiehtovan jännittävää salapoliisitarinaa.


Claire Freedman: Komisario Ankka ja kauhea kakkuvarkaus

Kaakkulaa kiusaa rikosaalto rankka, jota tutkii komisario Anki Ankka. Makealle perso varas saa koko Kaakkulan kaupungin sekaisin. Onneksi tapausta ryhtyy tutkimaan komisario Ankka apunaan poliisilaitoksen nokkelin konstaapeli, Hillevi Heli. Osaatko sinäkin lukea kirjan vihjeitä ja jäljittää kakkurosvon, ennen kuin kaikki ihanat leivonnaiset ovat kadonneet kaupungista?


Karyn Gorman: Mestarietsivä Karoliina

Karoliina ei ole mikään tavallinen tyttö. Hän on nokkela mestarietsivä, joka rakastaa arvoitusten ratkomista. Onnistuuko hän selvittämään, minne kuppikakut ovat kadonneet? Entä löytääkö hän varastetun villakoiran ennen lemmikkieläinnäyttelyä?


Jens Lapidus: Museokeikka (Tillilän liiga -sarja)

Jonathanin pitäisi olla enemmän ulkona, mutta eihän siellä ole mitään tekemistä. Kotona on kiva rakennella erilaisia keksintöjä, eikä hänellä ole kavereitakaan, kunnes samaan taloon muuttaa Zasha. Sitten onkin jo pystyssä Tillilän liiga - joukko pikkugangstereita hyvällä asialla. Liigan ensimmäinen keikka suuntautuu taidemuseoon, jossa hiippailee hämäräperäisiä tyyppejä. Onnistuuko Tillilän liiga estämään vorojen keljut aikeet?


Martin Widmark: Linnan arvoitus (Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja)

Kreivi Eerik on kutsunut vallilalaiset linnaansa arvokkaaseen suklaanmaistelutilaisuuteen. Kreivi hurmaa seurueen ylellisellä tunnelmalla ja herkullisilla suklaakonvehdeilla, ja yrmeä hovimestari seuraa tapahtumia silmä kovana. Kreivi vakuuttaa, että samanlainen luksuselämä odottaa heitä kaikkia, kunhan he vain sijoittavat tuntuvan määrän rahaa hänen uuteen suklaaviljelmäänsä Jamaikalla. Lasse ja Maija alkavat haistaa palaneen käryä. Mistä mahtaa olla kyse?


Penny Dolan: Kissapatsaan arvoitus

Jami ja Ronja käyvät usein museossa ihastelemassa Egypti-gallerian aarteita. He sattuvat olemaan paikalla myös sinä päivänä, kun ylväs egyptiläinen kissapatsas katoaa. Pystyvätkö sisarukset selvittämään salaperäisen kissapatsaan arvoituksen?


Juha-Pekka Koskinen: Hugo ja lukutoukan arvoitus

Olli suuttuu, kun Linda huijaa häntä koko ajan noppapelissä. Hugo-koira keskeyttää mehukkaan luuateriansa ja päättää opettaa lapsille laskemista, jotta he pysyisivät sovussa. Niin kauan kuin puhutaan sormista ja varpaista, kaikki tuntuu vielä järkeenkäyvältä, mutta mikä ihme on lukutoukka, kolmemato tai kymppikolmio?


Neal Layton: Mammuttikoulu

Kautta kärsän ja syöksyhampaan - tervetuloa Mammuttikouluun! Oskari ja Arabella ovat villamammutteja. Ne elivät jääkaudella kauan, kauan sitten. Niiden päivät kuluivat lumilakeuksilla leikkiessä, luolia tutkiessa ja jääveistoksia tehdessä - kunnes niiden oli aika mennä kouluun. Mammuttikoulussa Oskari ja hänen ystävänsä Kettu oppivat kaiken ihmisistä - noista kauhistuttavista, karvattomista rumiluksista, jotka juoksentelevat ympäriinsä nuijat kädessään: Ihmiset ovat villejä ja vaarallisia eläimiä.


Jon Menna: Agentti Kee Nan ja aikakone

Agentti Kee Nan tekee kömpelön telemark-alastulon laskuvarjollaan ja toteaa tilanteen olevan hallinnassa. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin pitäisi, sillä agentti Nan huomaakin olevansa kaukana kohteestaan. Hän joutuu turvautumaan joukkoliikennekuljetuksiin ja ottamaan riskin paljastumisesta. Agentti Nan kohtaa matkallaan muutamia muitakin odottamattomia käänteitä, mutta ammattitaitoisena agenttina suoriutuu niistä sujuvasti. Jännittävän ja hauskan sarjan ykkösosa, jossa Kee Nanin täytyy löytää tohtori Peltolan aikakone ennen kuin on liian myöhäistä.


Timo Parvela: Taro maan ytimessä

"Onko maapallo pelkkä typerä hiekkapallo?" Taro pohtii kaivaessaan kuoppaa. Karhu ei vastaa. Se mököttää, koska sekin haluaisi kaivaa. Yhtäkkiä lapio osuu johonkin kivikovaan. Silloin tarvitaan konetta ja koneen rakentamisessa karhunkin apua. Hiekan ja saven jälkeen vastaan tulee tyhjää avaruutta - ja lopulta jotain aivan muuta. Eikä maapallon perustuksia järsivää jättiläistoukkaa lepytetäkään ihan millä tahansa: siihen tarvitaan maailmanpelastuskeksejä.


Johan Unenge: Bestikset Johanna ja Ulla

Johannan mielestä Ulla on ihan älyttömän tyhmä. Eräänä päivänä he ovatkin samaa mieltä jostain asiasta. Voisiko heistä tulla bestiksiä? Ystävystymisen lisäksi vauhdikkaassa tarinassa paetaan Mätämuna-Kallea ja tanssitaan bensa-aseman valvontakameroiden edessä.


Gillian Shields: Kirjasto-Kaisa

Oli sitten kesä tai talvi, aamu tai ilta, Kaisalla on aina nenä kiinni kirjassa. Hän ahmii tarinoita ja seikkailuja, mutta vain sellaisia, jotka tapahtuvat kirjojen sivuilla. Eräänä päivänä Kaisa tapaa rämäpäisen Maisan, joka inhoaa lukemista mutta rakastaa puissa kiipeilyä ja uusien paikkojen tutkimista. Voivatko kaksi niin erilaista tyttöä ystävystyä keskenään?


Magnus Ljunggren: Hirmuinen lohikäärme (Ritarikoulu-sarja)

Elias, Karoliina ja Urho käyvät ritarikoulua. Miekkailuoppitunti keskeytyy, kun linnaa lähestyy lohikäärme. Koululaiset eivät saisi lähteä mukaan lohikäärmejahtiin, mutta linnassa odottaminen on tosi tylsää...


Pasi Pitkänen: Hirviöturnajaiset

Eren on päättänyt ottaa vastaan prinsessa Rolan haasteen ja osallistua Kuohukosken Hirviöturnajaisiin. Prinsessa Rolan hirviönmunasta kuoriutuu mahtava Myrskyetana. Mutta mitä kuoriutuu Erenin munasta? Se ei näytä lainkaan hirviöltä, vaan enemmänkin pikku pingviiniltä. Pystyykö Eren kouluttamaan siitä itselleen turnajaisratsun ja voittamaan prinsessa Rolan Myrskyetanan?


Alexander McCall Smith: Akimbo ja norsut

Afrikkalainen Akimbo-poika asuu luonnonpuiston vieressä ja tietää kaiken eläimistä ja niiden tavoista. Akimbo ei kestä ajatella, mitä norsuille tapahtuu salametsästäjien kynsissä. Koska aikuiset eivät saa salametsästäjiä pysäytettyä, Akimbon on tehtävä se itse! Luvassa on vaaroja ja jännitystä Afrikan maisemissa.


Christel Rönns: Pinko ja salaperäinen siemen

Eräänä kevätpäivänä Pinko päättää istuttaa siemenen. Siitä kasvaisi porkkana. Pinkon touhut eivät jää muilta metsän eläimiltä huomaamatta. Ne suhtautuvat asiaan kukin luonteensa mukaan: yrittävät auttaa, pidättelevät henkeä ja tuijottavat jännittyneinä multakasaa tai epäilevät syvästi, että pieni murunen koskaan muuttuisi porkkanaksi. Koko metsäjengin kärsivällisyys on koetuksella. Palkitaanko odotus lopulta?


Jonathan Emmett; Keisarin uudet kloonit

Ronista on kurjaa olla koko galaksin keisari. Hänellä on niin paljon keisarillisia velvollisuuksia, että hän ei ehdi pelata lempipeliään kiitopalloa. Kunpa joku voisi hoitaa velvollisuudet hänen puolestaan...


Kevin Shinick: Chewie pelastaa porgit

Chewbacca on matkustanut ystävänsä kanssa salaperäiselle planeetalle etsimään maineikasta jediritaria, mutta saakin vastaansa porgit, saaren kujeilevat pikku kiusanhenget. Luvassa on monta hupaisaa käännettä ennen kuin selviää, löytävätkö pörröiset porgit ja mörisevä wookiee yhteisen sävelen.


Sheryl Webster: Avaruusritarit ja jäälohikäärmeet

Pyöreän planeetan avaruusritarit ovat lopen kyllästyneitä jäälohikäärmeiden jatkuvaan kiusantekoon. Onneksi ritari Artturi Rohkea tutustuu jäälohikäärmeen poikaseen ja keksii ongelmaan ratkaisun!